Wednesday, April 2, 2014

Jahit Suka-suka Untuk Bakal Adik Alya

Untuk adik, tak banyak barang baru yang dibeli...banyak recycle kakak alya punya...cuma mama yang konon rajin ni touch up atau upgrade sikit bagi cantik...masa kakak dulu, semua barang dibeli baru, tak ada satu pun yang mama jahit sendiri hatta barut perut...entah la masa tu semangat menjahit tak ada, atau mama yang tak pernah terfikir untuk jahit sendiri atau memang mama malas...entah la

Tapi untuk adik mama kena la rajin sikit, dah la tak dapat yang baru, atleast nampak baru pun jadi la kan dik...Tilam adik pakai kakak punya cuma mama jahitkan sarung baru...siap quilted lagi tu dik, memang terlebih rajin ni...baba siap marah mama sebab beria jahit tuk adik..baba marah bukan ape, marah-marah sayang sebab dia takut mama penat...mana ada penat dik, kalau dah semangat datang memang tak kenal erti penat...segala kesakitan macam hilang terus..magic kan? ^___^

Quilted...

Set tilam adik...Bukan sarung tilam je quilted, sarung bantal pun ya...rasa puas sangat tengok set tilam ni...Siap je set sarung ni, baba lak excited tak sabar nak tunggu adik keluar...hihi..before siap dia marah mama xpayah la jahit beria, jahit simple2 saja...bila dh siap dia pulak yang terlebih excited... O__O

Set Tilam Adik

Coming soon another few projects special for our little khalifah...mama tengah speed up kejar masa sebab dah suntuk sangat ni...next week insyaAllah kita balik kg..mama cuti awal sikit...so have to finished all the list to do mama tu before kita balik kg...


Berdebar menanti saat itu +_+


Wednesday, March 26, 2014

Quilted Pillowcase

Since saya beli NV950 memang tak pernah try guna deco stitch atau jahit lurus biasa...hanya guna NV950 untuk menyulam dan tebuk button hole sahaja...untuk menjahit saya lebih selesa guna mesin industri..jahitan lebih cantik dan kemas..so saja la ni nak mencuba guna deco stitch yang berpuluh-puluh kat mesin tu...sementelah kakak alya dah ada bed sendiri with new quilt, mama rasa macam nak personalized juga bantal yang ada..di tambah pula sarung bantal pun dah reput, dah koyak sana sini...camno tak reput sebab bantal tu rembat bantal kat kg...sedap oo guna bantal kekabu ni..lagi lama lagi sodap ;)

Ini dia bantal yang telah berubah rupa...ala..xde yang b4 la..ada after jer...kakak alya suka la, dia ingat dapat bantal baru padahal sarung je yang baru...kiki
Amacam? ceria tak?

Zoom sikit part sulam nama...mentang-mentang la ada mesin sulam, semua nak di 'personalized' kan...sarung bantal ni quilted tau...haaa betapa rajinnya mama..pakai deco stitch, berombak2 gitu, dapat le cover part senget benget tu...hihi


Huh sibuk suruh amik gambar dia dengan bantal baru...sabar je la
Muka ceria si anak bila mendapat bantal 'baru' ;p

Nak jugak posing kat katil dia...bantal baru dengan segala soft toys yang dia ada -_-'


Test buat bantal untuk kakak dulu sebelum buat project yang lebih besar...wait and see for the next project ya ;)


Monday, March 24, 2014

Quilt Kakak Alya

Buat ke-2 kalinya mama alya meng-quilt...yes baru 2 quilt mama alya jahit..yang first dulu masa umur kakak alya setahun...itu pun buat untuk kakak alya guna kat taska...masa tu memang main hentam buat saja...try and error...yang kali ni pun main hentam juga tapi macam dah tau la sikit-sikit pasal quilt, how to bind a quilt, etc..

Kali ini buatkan kakak alya quilt untuk lapik kat katil dia since kami tengah train kakak tidur sendiri at her own bed (but in a same room dengan mama la)...maka mama beria la sikit nak kasi cantik katil kakak..size quilt yang terhasil kali ini agak besar, single size ngam-ngan dengan katil dia...but still bila dah nama manusia, akan melakukan kesilapan...quilt tu terpendek sikit...mama salah kira kot tu yg jadi terpendek T__T

Panel yang dibeli bertahun lamanya baru digunakan...atleast guna juga kan walaupun dah lama beli ;)
Front View

 Backing guna kain yang dibeli di IKEA pun bertahun dah beli fabric ni...x sure ada lagi ke tak corak macam ni kat IKEA...Binding tu hand-stitch tau..see?? how gigih mama nak siapkan quilt ni..but trust me, bila dah siap rasa berbaloi mama menahan sakit belakang untuk siapkan quilt kakak ^___^
Back View

Kasi close-up sikit part applique nama kakak...since dah ada nama, kakak kena guna quilt ni sampai ke besar la yer...x boleh bagi kat orang lain...hehe
Siap buat applique nama alya tu ;)

 Tada...bila dihamparkan di katil kakak alya...oh penuh katil anak dara mama dengan soft toys O_O
Katil kakak alya

Special thanks to sis Afiqah Tahir, ibu Darwisyah sebab sudi hadiahkan mama fabric spray...dengan adanya fabric spray ni, memang berganda-ganda memudahkan kerja mama dalam misi meng-quilt...semoga Fiq akan dimurahkan rezeki oleh-Nya..amin


Banyak to-do-list yang belum settle...harap sempat siapkan semua sebelum bersalin *_*