Saturday, April 18, 2015

Happy Belated Birthday Dear Husband and Daughter



Dear Husband and daughter, Happy Belated Birthday...Semoga Allah sentiasa merahmati kamu berdua... Sorry sehingga hari ini both of you tak dapat lagi hadiah dari mama...tapi mama rasa dapat hugs dari mama setiap pagi dikala both of you buka mata adalah hadiah yang paling istimewa kan? Bukan kah hadiah hugs lebih tinggi nilainya daripada physical gift? hehe (mama nak ngelat bagi hadiah la tu... ^__^)

Kakak Alya 11 April, genap usia 5 tahun...Alhamdulillah terima kasih ya Allah atas anugerah yang tak ternilai ini...macam tak percaya sekejap sungguh masa berlalu kakak sudah 5 tahun...Terima kasih kakak kerana membahagiakan mama walaupun kadang kala membuatkan mama bertukar menjadi dragon....hahaha

16 April merupakan birthday ketua keluarga kecil ini, Alhamdulillah akhirnya tahun ini dapat sambut birthday bersama...erk sambut ke? kira sambut la ye walau sekadar wishes...hehe

Dan akan datang 27 April adik will turn 1...eh? adik dah nak setahun dah...how time flies...

ok la....see you again, insyaAllah jika ada kelapangan, mama up lagi entry...hehe...daaaa


Ya Allah kuatkan aku, tabahkan aku, sabarkan aku dalam meneruskan kehidupan ini


Friday, March 27, 2015

Aqmar Aryan's Cloth Shoes

Bismillahirrahmanirrahim....Alhamdulillah...Alhamdulillah...masih bersekempatan update blog...2 bulan sekali ya update blog...haish orang lain paling tidak setiap hari update, ada tu 2-3 kali sehari update mama alya ni 2 bulan sekali baru update...nak buat macam mana kan, busy la katakan...ahaks...busy la sangat... ;p

Dah lama tak kongsi hasil jahitan saya kat sini kan? alasan sama saja...busy..hahaha...memang teruk kan, busy mengalahkan menteri...project latest untuk si bambam yang soleh, is baby cloth shoes...mula-mula buat saya trace kasut baby dia yang dah sendat, buat pola sendiri sebabnya printer tak de ink...if google memang banyak la free pattern, tapi dah printer tak de ink camno nak print pattern kan...so solusinya saya trace aje kasut baby yang ada ni...haks..but hasilnya not bad i tell you...ok masuk lift tekan laju-laju ya ;p

Taadaaa...hasil pertama kali jahit kasut...cinonet sangat kasutnya...kalau tengah stress memang tak boleh jahit benda sekecik ni..kang tak pasal-pasal bertukar jadi hulk...hahaha...yang ni pattern buat sendiri dan cara buat saya follow tutorial kat SINI


Dan bila dipakaikan ke kaki comel, alhamdulillah comel jadinya...ngam-ngam....taaaaapiiiii saaayaanggg saaangaaat pakai berapa kali je kasut ni...kasut ni tercicir kat mana entah, sedar-sedar ada sebelah je kat kaki comel tu... sedih mama T____T


Maka demi menebus kesedihan mama, maka terhasil la sepasang lagi DIY baby shoes special for my little munchkin bambam...kali ni lain sikit dia punya method tapi lebih kurang je sebenarnya...dan pattern ambil dari SINI then print out...tetapi, biasala mama ni kan suka sangat derhaka, perasan anak tu dah besar ye, maka mama enlarge ler pattern kasut comel ni sikit...ahaks dan natijahnya besar la sikit kasutnya bila pakai kat kaki comel tu...haaa itu la derhaka lagi, konon pandai sangat la kan...tapi ok pe what, boleh pakai lama kan? hahaha ayat sedapkan hati nak tebus rasa bersalah la tu ;p


Taaadaaa...ok je kan, xde la besar mana...cuma kalau perhati memang tapak kasut tu lebih la dari tapak kaki si soleh mama ni...


Penambahbaik daripada tutorial, ceeewaahhh konon kan, tapak kasut mama guna anti-slip fabric layered with thin batting dan buat seamless lining...cara nak buat seamless lining, boleh refer tutorial kat SINI ya...

Tiba-tiba pulak rasa best jahit benda cinonet seperti ini...mama agak kurang sabar sebenarnya, 1st time buat kasut ni rasa macam waaaaa kagum gila kot dekat orang yang boleh deal / jahit benda kecik-kecik camni..tapi bila tengok hasil, rasa best pulak...hehe...walaupun sudah ada yang menanya buat untuk jual ke tak, for the time being, mama belum bersedia kot buat benda cinonet macam ni tuk jual..tak tahu nak letak harga yang berbaloi dengan effort kita mengadap benda ni...hihi

ok la jumpa lagi lain kali ya...untuk menyiapkan entri ini mengambil masa dua hari...bermula subuh semalam lagi...hahaha