Friday, March 27, 2015

Aqmar Aryan's Cloth Shoes

Bismillahirrahmanirrahim....Alhamdulillah...Alhamdulillah...masih bersekempatan update blog...2 bulan sekali ya update blog...haish orang lain paling tidak setiap hari update, ada tu 2-3 kali sehari update mama alya ni 2 bulan sekali baru update...nak buat macam mana kan, busy la katakan...ahaks...busy la sangat... ;p

Dah lama tak kongsi hasil jahitan saya kat sini kan? alasan sama saja...busy..hahaha...memang teruk kan, busy mengalahkan menteri...project latest untuk si bambam yang soleh, is baby cloth shoes...mula-mula buat saya trace kasut baby dia yang dah sendat, buat pola sendiri sebabnya printer tak de ink...if google memang banyak la free pattern, tapi dah printer tak de ink camno nak print pattern kan...so solusinya saya trace aje kasut baby yang ada ni...haks..but hasilnya not bad i tell you...ok masuk lift tekan laju-laju ya ;p

Taadaaa...hasil pertama kali jahit kasut...cinonet sangat kasutnya...kalau tengah stress memang tak boleh jahit benda sekecik ni..kang tak pasal-pasal bertukar jadi hulk...hahaha...yang ni pattern buat sendiri dan cara buat saya follow tutorial kat SINI


Dan bila dipakaikan ke kaki comel, alhamdulillah comel jadinya...ngam-ngam....taaaaapiiiii saaayaanggg saaangaaat pakai berapa kali je kasut ni...kasut ni tercicir kat mana entah, sedar-sedar ada sebelah je kat kaki comel tu... sedih mama T____T


Maka demi menebus kesedihan mama, maka terhasil la sepasang lagi DIY baby shoes special for my little munchkin bambam...kali ni lain sikit dia punya method tapi lebih kurang je sebenarnya...dan pattern ambil dari SINI then print out...tetapi, biasala mama ni kan suka sangat derhaka, perasan anak tu dah besar ye, maka mama enlarge ler pattern kasut comel ni sikit...ahaks dan natijahnya besar la sikit kasutnya bila pakai kat kaki comel tu...haaa itu la derhaka lagi, konon pandai sangat la kan...tapi ok pe what, boleh pakai lama kan? hahaha ayat sedapkan hati nak tebus rasa bersalah la tu ;p


Taaadaaa...ok je kan, xde la besar mana...cuma kalau perhati memang tapak kasut tu lebih la dari tapak kaki si soleh mama ni...


Penambahbaik daripada tutorial, ceeewaahhh konon kan, tapak kasut mama guna anti-slip fabric layered with thin batting dan buat seamless lining...cara nak buat seamless lining, boleh refer tutorial kat SINI ya...

Tiba-tiba pulak rasa best jahit benda cinonet seperti ini...mama agak kurang sabar sebenarnya, 1st time buat kasut ni rasa macam waaaaa kagum gila kot dekat orang yang boleh deal / jahit benda kecik-kecik camni..tapi bila tengok hasil, rasa best pulak...hehe...walaupun sudah ada yang menanya buat untuk jual ke tak, for the time being, mama belum bersedia kot buat benda cinonet macam ni tuk jual..tak tahu nak letak harga yang berbaloi dengan effort kita mengadap benda ni...hihi

ok la jumpa lagi lain kali ya...untuk menyiapkan entri ini mengambil masa dua hari...bermula subuh semalam lagi...hahaha


Thursday, January 22, 2015

2015...


Alhamdulillah...bersua kembali di ruangan yang sunyi dan sepi ini buat kesekian kalinya...Seriusly saya tak boleh nak commit dengan blog...terasa sayang dan ruginya mengabaikan blog ini tapi apakan daya tak sempat weh nak update blog!!! Super duper busy weh dengan anak kecil yang tak boleh maknya hilang dari pandangan mata, malam-malam harus menguruskan tempahan customer...terima kasih buat cinta hati kerana sentiasa disisi, tak jemu membantu dan memahami...

Hari ini 22 Jan 2015...hampir dua bulan sudah kami meninggalkan bandar kemaman, berhijrah ke ibu kota, menjadi isteri dengan erti kata sebenar, isteri sentiasa disisi suami...ahaks..berat hati mahu meninggalkan kemaman, tapi harus pilih antara dua dan semoga pilihan ini perjalanan hidup kami sekeluarga lebih diberkati...

2014, banyak suka duka yang kami lalui...duka berganda-ganda, tapi disebalik duka itu Yang Maha Mengetahui selitkan bahagia berlipat kali ganda sehingga tak terhitung banyaknya...Setiap kali mendapat perkhabaran duka, ku sematkan dalam hati pasti ada hikmahnya..pasti...sangat pasti...

Adeh...ape yang direpekkan oleh mak budak ni ya...haha...apa-apa ajalah janji I update blog...kiki...daaa and see u again...muahaks

Sunday, November 16, 2014

Pahang Mega Babywearing Gathering 2014

Assalamualaikum dan salam sejahtera...bersua kita kembali selepas 2 bulan dari tarikh last update entry...miahahaha agak-agaknya ada lagi tak yang sudi baca blog hambe yang banyak tenggelam dari timbul ni ya...kiki

As pertoday sesiapa yang baca blog ni sudah sedia maklum saya sudah menjadi WAHM almost 5months...tapi belum official lagi la ye...masih terikat dengan syarikat...bila tiba masanya dan keadaan syarikat stabil atau sebaliknya, semua pekerja-pekerja diberi hak masing-masing, insyaAllah saya akan hantar tender secara rasmi...ini muktamad!!! InsyaAllah...Amin...Amin

Angan-angan saya terlalu banyak buat masa ni, ingin menjaga, mendidik anak-anak sendiri, nak homeschool anak-anak walaupun ilmu didada cetek benor, ingin menjana income sendiri walaupun tidak bekerja di office, inginkan sebuah keluarga yang sempurna, ya sempurna tinggal sebumbung dengan chenta hati...sudah lebih 5tahun kami PJJ, anak-anak pun macam kurang kasih sayang dari apaknya, nampak kecacatan disitu...huhu T____T

Eh macam lari dari tajuk je ni...haha...ok...back to track..walaupun saya stay di Terengganu tapi selalu la juga join support group Pahang... Ye lah nama dah berjiran dengan pahang, mesti la join yang paling dekat dengan kita kan...Kemaman ke Kuantan bukan jauh mana pun...hihi.. Ini adalah cerita 2 minggu lepas (1 Nov 2014, Saturday) tanpa perancangan awal pun...tahu ada gathering ni pun last minute...pada masa sama ada gathering juga kat Kuala Terengganu tapi itu gathering NV950 Club...rasa nak join 2-2, both event ada ilmu, 2-2 saya nak belajar...ilmu tentang baby wearing amatla cetek...Alya dulu kami tak pernah wear pun, ada la sekali pakai carrier yang jenis non-ergonomic (orang bagi), sakit bahu, anak tak selesa...end up simpan je...Alhamdulillah sikit-sikit belajar, tahu mana alat kendong yang ergonomic, mana yang tak, kebaikannya dan macam-macam lagi lah...Sesungguhnya Ilmu Allah itu sangat luas...

Honestly kalau ke mana-mana saya jarang kendong si bambam saya nan soleh itu..biasanya babanya lah yang carry si soleh bambam saya tu...unless saya sendirian terpaksa juga lah carry...Lahir je  Aqmar, saya terus order SSC (Soft Structured Carrier) dari fabulous mom...tapi rupa-rupanya newborn tak sesuai atau tak digalakkan guna SSC sebab spine baby masih lembut, untuk newborn lebih sesuai guna ring sling atau wrap...haaa ring sling dengan wrap ni la saya memang tak reti dan tujuan utama join gathering tu pun sebab nak belajar me'wrap' dan me'sling' baby...kiki

On hari kejadian, Pahang Mega Babywearing Gathering 2014 yang diadakan di Tasik Taman Bandar, Indra Mahkota Kuantan...

Tukang kendong dan gendongannya...hehe

Hasil colouring contest yang kakak Alya join...

Mamas saling sharing antara satu sama lain...dan juga diorang cakap sesi royan??? ^_^
Untung join gathering ni kita dapat mencuba pelbagai jenis carriers dan bagi beginner macam saya ni boleh la belajar dan mengenali jenis-jenis carrier...


Kali pertama mencuba wrap

Mencuba ring sling pula...
Seriously pertama kali mencuba wrap rasa macam dah jatuh cinta dengan wrap la pula...beza antara wrap dan SSC, wrap terasa lebih snug dgn baby, lebih ringan, lebih selesa jika dibandingkan dengan SSC...mungkin SSC terasa bulky untuk petite mom macam saya ni, dengan waist padnya, shoulder strapnya, kurang selesa sikit disitu tapi kalau back carry ok je dengan SSC ni... Ring sling pun ok tapi rasa lagi best dengan wrap sbb ring sling kita tampung sebelah bahu je, wrap both shoulder ada beban...loads are spread evenly di situ...hehe...tapi x leh komen banyak la sbb baru sekali tu je kot pakai wrap ngan ring sling tu pun dalam 10minit je...hahaha..


Baba tak mau ketinggalan....hehe
Baba alya pun tak ketinggalan untuk mencuba wrap...terkial-kial masa nak pakai wrap ni...kelakor pun ad...haha...tapi note ya cara baba alya pakai tu TIDAK BETUL...baby ke bawah sangat, tak dapat kiss baby..sepatutnya baby kena atas lagi...dia dah malas nak betulkan...tak pe janji dia mau cuba...hihi

Oklah terpanjang la pulak entry...hihi...ok daaa...see ya later ;)


Maaf ya kalau saya tak singgah blog anda, dah jadi 'MENTERI' ni sibuk memanjang...hehe