Wednesday, December 29, 2010

pakai baju

ihiks..tatau nk tulis ape
pic speaks more than words
so..layan jo lah gambar ni yer





tada..dh siap pakai bju..fuhhhhh berpeluh baba pakaikan bju alya.. =p
~pissttt...besarkan gigi kapak saya??...hehe~

Tuesday, December 28, 2010

Myths of Breast Feeding


One of the problems you will have to cope with when you are breast feeding, or planning to, is that many people will give you different, sometimes conflicting advice and information about breast feeding. As a result, most women may have queries about breast feeding. The commonly asked questions are: 

1. Is it true that if my breasts do not enlarge during pregnancy, or if I have small breasts, I will not be able to breast feed
    --> Not true. Many women will not notice any change in their breasts but will breast feed successfully. Breast size has nothing to do with success in breast feeding.

2. Is it true that if l do not produce colostrum during pregnancy, I will be unable to produce milk?

    --> Not true. Many women produce colostrum only after birth, and will feed perfectly well.

3. Will the milk ducts become blocked if I do not express colostrum during pregnancy?

    --> No. The milk will usually flow even if colostrum has not been expressed. But it may be necessary to express breast milk for storage after birth, so it is useful to learn how it is done.

4. If my baby has to go to the Special Care Baby Unit, can / breast feed him?

    --> Yes, definitely. A baby in "Special Care" needs breast milk more than ever. Tell the Special Care staff that you wish to breast feed. If baby cannot suckle, they will show you how to express milk so that it can be given to him.

5. Are there any foods that I should avoid?
     --> It is usually safe to eat your normal foods.

6. Could my milk be too weak for my baby?

    --> No. Once the milk has "come in", it may sometimes change in appearance, varying from creamy to watery. This is perfectly normal.

7. Is it possible that my milk could dry up?

    --> This can happen, but is less likely if you allow the baby to suckle when he wants to, if you can remain calm and relaxed, eat a well-balanced diet and get plenty of rest.

8. Should I involve my husband in caring for the baby?

    --> Yes, right from the start. Discuss together how you will feed the baby.

9. Will breast feeding spoil my breasts?

    --> No. When women lose their bustline after childbirth, it is nearly always because they have let their muscles supporting their breasts become over-stretched. If you want to keep your figure, wear a good supporting bra and do some exercises to strengthen the chest muscles.

10. Can I breast feed after a caesarian section?

    --> You can still cuddle and feed your baby soon after delivery, though you will need help. You will have to lie in bed for the first few hours, but will be encouraged to get up and move around soon after, to promote healing.

11. Should I feed my baby at night? 

      --> It is better to let the baby feed at night as long as he wants to. The easiest way is to let the baby sleep with you so that he can breast feed without disturbing you. Breast feeding at night gives your baby extra time for sucking. This helps to keep up the milk supply and if you are away for part of the day, your baby can get much of the milk he needs at night.

12. Should I give my baby water or glucose water or fruit juices?

      --> For the first 4 - 6 months, your baby does not need any other feed or fluid except breast milk. Even after delivery, before your milk comes in, your baby does not need extra water as a normal baby is born with a store of water which keeps him hydrated until the milk comes in.

13. Can I still breast feed with an inverted nipple? 

      --> Yes. Remember that babies do not nipple feed; they breast feed! So right from the very first feed, encourage your baby to take a large mouthful of breast. As your baby feeds, he will draw the nipple out by his sucking action.

If you have any doubts about breast feeding, do not hesitate to seek advice from your doctor or nurse at the nearest health facility.

***source: nutriweb.org

Thursday, December 23, 2010

Homemade baby food recipe (Part3)

okayy 2day i wanna share 3 baby food recipes that i made last weeken to my lovely doter..
resepi pertama adalah
...
...

PEAS & CARROT PUREE
bhn2: 
1cwn kacang peas(fresh or frozen)
1cwn carrot


1. kukus peas~bg yg frozen masak spt yg disarankan pembekal~ 
2. buang kulit carrot, potong dadu, then kukus/rebus
3. blend halus kacang peas~takut perut bb susah nk hadam kulit dia..klo nk buang kulit dlu b4 blend pn boleh~
4. campurkan carrot kedlm blender n blend kasar
~peas & carrot yg siap d blend~


YUMMY APPLE -n- CHICKEN
bhn2: 
1cwn air
1cwn apple
1cwn chicken breast

1. potong dadu/kecik2 apple&chicken breasts
2. masukkan air, apple, chicken breast ke dlm saucepan.(biarkan menggelegak)
3. kecilkn api n simmer for 20min or sehingga ayam masak..
4. chop or puree as needed ur baby's texture preferences.



CHICKEN CASSEROLE ~versi mama alya
bhn2: 
1sudu vegetable oil
1ulas bwg putih
1/2 cwn carrot
1/2 cwn potato 
1/2 cwn ubi keledek
1 cwn chicken breasts
1cwn air


1. panaskan veg.oil add bwng putih&carrot, biarkan seketika
2. add ayam, kacau rata
3. add potatoes n keledek then cover with water
4. tutup & simmer for 15mins
5. chop or puree as needed ur baby's texture preferences.

chicken casserole ni sgt sedap..mama dia pun terliur nak tumpang sekaki time suapkan alya..hehe~~
ok kawan2 dan ibu2 selamat mencuba... :D

***since alya dh ad 4batang gg so mkanan dia pun dh b'texture sedikit kasar

<to be continue...>

Wednesday, December 22, 2010

4:am

i woke up at 4 am for the purpose to finish my niece tuition bag / 'bag sekolah' that i promised her when she came to my house last week...and i manage to finish it..yeah..kerja keras okk!!!



i made the reversible tuition bag so that she can tukar2 the bag when she getting bored..how was it?for me the bag slightly big but my niece is 'comel+bam2' orgnye so i guess the bag suits to her...
as a bonus for her, i made this
...
...

~zippers pencil case (front&back)~
got the idea to sew this zipper pencil case when i see the tutorial from AdikManis..thanks ya AdikManis..love this pencil case :D and i hope SARAH will love these bag&pencil case too ^_^
~bag&pencil case ni dh selamat sampai ke tuan empunya~

Tuesday, December 21, 2010

PINK COLOR MILK

after about 10min pumping, i turned of my S3 & oh my GOD!!!my milk turns pink..yes PINK!!!
my 'nek' (right) was injured...i didn't realized it at all.. didn't feel hurt..as normal i just pump n pump n after finished it i saw my milk turns to pink...
~2from left were evening session n the other 2 were morning session~
my 'nek' was injured bcoz my lil alya turns to lil draculla d night b4..huhu
when i did my routine pumping schedule in the morning, i felt a little bit hurt but i dont aspect that my 'nek' injured n don't check the color of the milk b4 i store it in d fridge..i realized it during the evening pumping...
i have to throw out 8oz from the milk..soooo SAD!!!
few days b4 that i read HanaSeman's blog about bloody milk..
as a result today i have to learn how to hand expressing...sooo tired ok!!!because i never learn b4 n never hand expressing b4...i just hand expressing the right side n the left side my S3 do her job as usual :D



moral of the story, be ware of your lil DRACULLA...HAHAHA


Saturday, December 18, 2010

TRG 1st SGM

dh lapuk/berkulat dh cerita nih..tp saje jer nk bgtau jgk yg breastfeeding Support Group Meeting penah dianjurkan di terengganu tuk pertama kalinya oleh 
pd
...
...
...
TARIKH: 4/12/2010 (kn aku dh ckp sgm nih dh lps lame)
TEMPAT: TATI UC (DEWAN FTKEA)
MASA: 10.00-1.00
MKNN: POTLUCK

Best join SGM ni sbb ilmu bleh dpt dr c2 spt cr betul bb menyusu, etc psl breastfeed ni..best tau..next time hope ad lg n byk lg bleh dp'baiki terutama communication antara peserta..hari tuh cam malu2 g2 nk tnye soalan n xde pn sesi suai kenal antara peserta nih..pastu cam formal jerk sbb tu kot sume malu2..(huh byk komen sungguh aku ni)
jom lyn gambar
~penerangan drpd puan jasmeen (LC)~

~pn jasmeen tgh m'jawab soaln drpd para peserta~


~en.wan pun join jgk..full support drpd en.wan tuk mama alya fully bf alya..tq ya en.wan :D~

Monday, December 13, 2010

Homemade baby food recipe (Part2)

11/12/10 genap usia alya 8bln..pg td pegi klinik timbang berat alya 8.2kg..
alya dh bleh stat makan protein..so smlm aku buatkn alya fish puree n fried bananas.

FISH PUREE (BASIC)
1. mula2 masak (kukus/rebus) ikan(ikan tenggiri~nk gune ikn lain pn bleh)
2. asingkan tulang
3. blend (tambah sedikit plain water/air rebusan ikan td) sehingga smooth 
4. campurkan kedlm bubur bb & selebihnya bleh ler dibekukan

FRIED BANANAS
bhn2 yg diperlukan :~pisang, 1 tbs butter, 1inch kulit kayu manis
1. buang kulit pisang
2. potong kecik2


3. panaskan butter di dalam kuali, masukkan pisang&kulit kayu manis (kacau rata sehingga masak and mash it)

~kulit kayu manis tu buang la ye~
4.sedia tuk dihidang...~nyummy3..sgt sedap dan seperti biasa yg selebihnye dibekukan

aku msk sendiri bekalan alya di umah 'mok' dia...xsusah pn sbb sume lauk n beras dh ready (wat time weekend) cume setiap pagi aku msk bubur dicampur dgn lauk pauk yg tlh sedia dan masukkan saja bubur itu kedalam food flusk. (^_^)
~ihsan en.google~
<to be continue...>

Thursday, December 9, 2010

Cloth Diaper

Starting ramadhan 1431 or August 2010(alya 4bln) bermula la episod pemakaian modern Cloth Diapers(CD) alya...wah almost 5month dh alya berCD...mula2 tu mmg aku psg niat nk pakai lampin tuk alya(aku pencinta alam sekitar).. konon2nye la kan pakai lampin cam mak2 kite pakaikan kt kite dlu..siap beli byk tu napkin yg 4segi tuh..huhu tp niat jelah..xbuat pun sbb cam leceh je kn..mase tu xbrp thu sgt pasal adneye kain lampin moden nih..pas2 tgk kt magazine,godek2 kt tenet, owh ad kain lampin moden yg practical la tuk ibu bekerja nih :D
ish..mahal la plk kos 1lampin tuh..RM40++ tu..hmm xpe2 nanti akan ku kumpul duit tuk beli CD2 itu...
ckp2,pujuk2,bodek2 en.wan suh dia belikan alya CD n alhamdulillah en.wan amat supportive(i lap u very much la) dia setuju ngan my idea tuk CDkn alya...mula2 kami beli 5dlu, sbb klo nk beli byk terus cam kopak la duit mak..uhuk2..aku tanamkn azam nk fully cd alya(also fully bf) dan sekarang kami m'punyai 15 koleksi CD...sumenye dr LUNATOTS..ntah la both of us mmg dh jatuh centa kat CD LUNATOTS nih..ad gaks niat nk beli jenama lain tp ble dh tgk2 cam LUNATOTS punye cd gaks yg b'kenan kt jiwa kami(button jer yg velcro blum b'jaya menambat hati kami)..hehe (lunatots xbyr tau aku promote dia punye cd nie)
alya dan koleksi2 cdnya..xsemua cd alya ad kat cni...
selebihnye dlm baldi(xbasuh lg ;D)


alya shebok nk kemas CD 
sume colour kat atas tu ad dlm koleksi 
CD alya kecuali 11
CDs impian mama alya...
(baba alya tolong tunaikan impian mama alya pleazzzz)


Monday, December 6, 2010

dah sampai...

barang yang ku tunggu2 telah sampai tgh hari semalam...
beli kat SINI tanpa pengetahuan incik suami(dh confirm order br bgtau en.wan)..hahaha...serius kat kedai MAY ni byk betul pilihan fabric yg cun2..rse cam nk beli semuanye



cute transportation panel tu nk wat story book alya, dh gunting2 dh pn mlm td cume batting tuk nk wat story book tu gebu2 xde ler..so kIV dlu sehingga ku ketemu batting itu...hehehe..
yang sweet cherry n berry tu xtau nk wat pe..saje je beli sbb lawa+murah..main rembat jer..ad cadangan x nk wat pe??wat dress tuk alya pun ok gak kn..nursing cover pn ok..beg pn ok..adoi..nk wat pe ni???tlg2 pleaseeee


Thursday, December 2, 2010

Homemade baby food recipe (Part1)

Pagi td kan i have cit~chat with my old friend puan nani pasal brestfeeding n solid food for baby...toing kuar idea ni ler mase nk post recepi yg aku dh buat tuk alya..lame dh idea tu terperap tp x ter'post' sbb xde mase..bz ma kalah PM tu
ok kiter citer dlu secara kasar method nak wat homemade baby food..

1. Untuk pengenalan pertama solid food kpd baby disarankan kenalkan plain porridge dlu..seminggu sekali then 3X seminggu, 2X seminggu, 1X sehari, 2X sehari, 3X sehari...berperingkat2 k..xdela perut baby yg kocik itu terkejut...
2. then lepastu leh ler add on puree(vegie+fruit) dlm bubur tu
3. Apply 4days rules tuk tgk adakah our baby allergic tuk makanan tersebut
4. then br leh campur puree2 tersebut tuk mevariasikan makanan bb anda =D 
cth: puree bayam+carrot, keledek+brokoli, bayam+brokoli+keledek, bayam+carrot+keledek+brokoli, etc (mengikut citarasa & creativity anda =D)
5. Ble bb dh besar sket (7or8mth) bleh ler campurkan lauk2 lain such as isi ikan, ayam, etc...tp make sure bb under 1yo no sugar no salt...biar lidah bb kita ni biasa dgn rasa asli mkanan tersebut...

Ok tuk resepi pertama hari ini adalah:
...
...
...
PUREE CARROT
1. Mula2 kupas kulit carrot, lepas tu cuci and potong dadu
2. Kukus potongan dadu tersebut sehingga masak or lembut(nak rebus pun bleh tp letak air sikit shj)
3. Blend (tambah sedikit plain water tuk menyenangkan proses mem'blend'
4. boleh ambil sedikit tuk dicampurkan kedalam bubur bb anda. Selebihnye boleh disimpan n difrozkan..(sy guna ice-cube tray tuk simpan puree ni..ble nk msk next time amik je 1 or 2 cube n campurkan kedlm bubur bb)senangkan =)

puree carrot sblm dimasukkan kedalam freezer

puree keledek yang telah difrozkan dan diasingkan drpd ice-cube tray

puree apple and puree carrot hijau
saya ad sediakan beberapa puree dalam 1-1 masa untuk mevariasikan bubur my bb
antaranya puree keledek, potato, kurma, apple, brokoli, sawi, bayam, labu etc...
method tuk menyediakannye same saja...senangkan...frozen food ni leh tahan 1bln tp biasanye xsampai 2minggu dh abes...

Untuk bubur lak sy basuh beras 2or3 pot..basuh sampai bersih, sejatkan air sekejap n goreng tanpa minyak(nk make sure beras betul2 kering). Sejukkan then blend halus(kehalusan bergantung usia bb..ble bb mkn besar maka makin kasar la rice powder itu)...simpan dlm bekas tight-container...siap...

BUBUR
1. Masukkan air kedalam periuk kecil
2. Campurkan rice powder kedalam air td..kacau rata(make sure sentiasa kacau bg mengelakkan bubur jd tongkol2 or melekat)
3. Apabila bubur dh nk masak masukkan puree..kacau rata..
SIAPPP..ready tuk dimakan..nyummy3 (nak masak bubur ni xsampai 30min pun dh siap)

***aktiviti masak memasak ini ku lakukan dihujung minggu...senangkan :)
      ' say no to instant food'

<to be continue...>

xlayakkah aku???

yesterday i went to one of the famous farmacy at my place;

me    : kak, thermometer ad x?
seller : ada...(sambil menuju ke tempat terletaknye termometer)
           tampal kat dahi n tgk suhu kat garis line tu..
me    : err yang jenis lain xde? yg digital?
seller : oh klau nak yang tu mahal la...yang ni murah
me    : xpela nak tengok dlu yang tu
seller : yang G******n RM80, yang ear ni seratus lebih tp ad diskaun lg...
me    : (tanpa tunggu or pk lelama) sy nk yg ear thermometer..
seller : errk???betul ke nk yang ni?
me    : ye...
seller :ok..(wat muka confius)
          RM107.90 (thermometer+coolfever)..terima kasih ye
me    : same2

ape kaitan conversation kt atas ngan tajuk entry kali ni???
ni kali yang entah ke berapa kali everytime aku nk beli barang yg agak mahal sket kat town ni musti jurujual tu wat muka confius..cam aku ni xdak duit lak nk beli brg mhl..huhu..sadis kan???
awat??aku ni muka selebet sangat ke?ad tertulis ke kat dahi aku ni yang dlm akaun aku tu '0'?or aku kena pakai mekap tebal2,bawak handbag besor2 br aku ni ad duit???hangin betul la aku..kekadang tu layan aku endah x endah jer...w/pun aku pakai t-shirt n sluar jer, muka pn xtempek ape2 xb'makna aku xde duit..tul x???eh klo aku xde duit xde la aku g beli barang tuh..aku pn tau gak ukur bj di badan sendiri...tp yg wat aku confius nih kan peristiwa seperti kt atas tu b'laku kt town ni jer...ke mmg pesen org cni camni???erkkk..hanya ALLAH saja yang thu...sabar...

Tuesday, November 30, 2010

3rd-teeth

in d middle of night suhu bdn alya mcm panas jer...demam ke ank mama ni???
bgn pg td pn still panas lg...sah ank mama demam ni...
bile si kecik tomey mama bukak mate terus dia sengeh, 
jeng-jenjeng...
...
...
...
...
...
laaa ank mama tumbuh gg upenye...
dh nampak putih kt gusi atas tu...patutla demam.sblm ni dh nampak gusi dia mcm bengkak jer...cepat betul la ank mama ni membesar..3rd-teeth dia keluar dr gusi pd alya 7mth,2w,5days...gg bawah dh tumbuh 2 btg...lepas ni mama dia kene lebih waspada sbb alya ni suke je tgh syok nenen tu dia geget cik 'nek' uhuk2 syg jgn wat mcm tu tau...if cik 'nek' luka camne??nanti alya nk minum ape??sian kat alya n mama ;-(


***alya dh mula belajar berdiri n lepas tangan dia ;-D

Saturday, November 27, 2010

Bersedia untuk solid food???

Kementerian Kesihatan menyarankan supaya anda menyusu badan secara ekslusif sehingga bayi anda berusia enam bulan. Selepas enam bulan, susu badan sahaja tidak akan memberikan bayi anda nutrien yang secukupnya, terutamanya zat besi, jadi makanan lain diperlukan dan harus diperkenalkan kepada bayi anda...
Berikut adalah 'guideline' untuk mengenal pasti adakah bayi anda bersedia untuk mengambil 'solid food' ataupun tidak..


  • boleh mengangkat kepalanya dan mengekalkan posisi itu 
Adalah penting bagi bayi anda untuk mengekalkan posisi tegak dan stabil jika dia mahu mengambil makanan yang disuap dengan sudu. 
  • duduk dengan baik apabila dipegang 
Mula-mula anda mungkin perlu memegangnya. Cuba tegakkan dia di hujung sofa atau sandarkan dia atas seorang orang dewasa. Kerusi tinggi budak(highchair) boleh digunakan apabila dia sudah pandai duduk dengan sendiri.
  • melakukan pergerakan mengunyah
Bayi anda mestilah boleh menolakkan makanan ke bahagian belakang mulutnya dan menelan.(salah satu cara untuk mengenal pasti adakah bayi anda boleh menelan dengan baik adalah dengan memerhatikan air liur bayi anda sudah kurang meleleh).
  • telah naik berat badan secara sihat/normal seperi yang disarankan
Kebanyakan bayi telah bersedia untuk makan separa pepejal apabila dia menggandakan berat lahirnya. Jika bayi anda tidak mencapai berat badan yang normal, berbincanglah dengan pakar pediatrik anda.
  • amat berminat dengan makanan yang anda sedang makan 
Bayi anda mula memerhatikan makanan yang anda sedang makan dan cuba mengambil makanan itu semasa anda mengambilnya dari pinggan untuk masuk ke mulut anda. 


Jika anda merasakan yang bayi anda patut mula mengambil pepejal sebelum usia enam bulan, berbincanglah dengan pakar pediatrik atau doctor anda dahulu. Ini amat penting terutamanya jika bayi anda telah dilahirkan pramatang. Namun, jika anda telah membuat keputusan untuk memberi pepejal sebelum dia berusia enam bulan, ingatlah bahawa ada beberapa jenis makanan yang perlu dielakkan, seperti makanan yang mengandungi gluten, telur, keju, produk tenusu, ikan dan kerang-kerangan dan kekacang. 

Thursday, November 25, 2010

Demam

demam...mula2 baba alya yg demam mase balik kg ari2,
lps tu alya plk yg demam,
semalam mama alya plk demam...
lps mama alya demam alya beransur sihat...mayb sbb alya minum susu mama yg kaya dgn antibodi tuk melawan demam..sbb tu kot alya sembuh lps mama demam...
xsempat bwk alya g klinik pn...berkesan sungguh ubat semulajadi ni...
itulah kehebatan susu ibu...

<moga mama cpt sembuh sbb mama alya dh xlarat nk melayan alya sorang2 =( kesian kat alya main sorang2>

Tuesday, November 23, 2010

9 Panduan Penyusuan Untuk Ibu Berkerjaya

**source: majalahpama


1. Timba ilmu sepanjang masa
  • Sebaik-baiknya sejak dari awal usia kehamilan, anda sudah pun memasang niat untuk menyusukan bayi sejurus selepas kelahirannya.
  • Dalam masa yang sama, anda dan suami digalakkan untuk menyertai mana-mana kelas persediaan penyusuan susu ibu yang kini banyak dikendalikan oleh kaunselor-kaunselor laktasi bertauliah.
  • Setelah selamat melahirkan bayi, anda perlu menanam sikap rajin membaca bahan bacaan berkaitan dan melayari laman web atau forum yang banyak mendedahkan maklumat penting tentang penyusuan susu ibu seperti La Leche League Leader (LLLL) atau Kellymom.
  • Sekiranya anda mengalami apa-apa masalah berkaitan, dapatkanlah pandangan dan penjelasan bagi menjawab apa jua kemusykilan yang dihadapi daripada kaunselor dan pakar laktasi yang diiktiraf. Anda boleh merujuk kepada rangkaian Malaysian Breastfeeding Peer Counselor untuk menimba ilmu penyusuan ibu.
<mmg dh pasang niat dr awal nk bf bb namun aku telah m'buat kesilapan dengan tidak mencari ilmu sblm melahirkan simanja..dh b'salin br nk cr info psl bf ni...tp alhamdulillah belum terlambat tuk bf my bb>


2. Mulakan dengan betul
  • Dalam usaha menyusukan bayi, anda perlu belajar dan mempraktikkan ilmu yang diperoleh. Untuk itu, keraplah menyusukan bayi. Hal ini penting untuk membantu anda mengaplikasikan posisi penyusuan yang selesa dan pada masa yang dapat memastikan bayi melekap dengan betul.
  • Ingatlah, bahawa salah satu intipati kejayaan penyusuan susu ibu bergantung kepada kekerapan penyusuan. Untuk itu, anda harus menyusukan bayi mengikut keperluannya. Selanjutnya, anda digalakkan untuk tidur bersama bayi (co-sleeping) sepanjang tempoh penyusuan agar berupaya untuk menyusukannya pada masa-masa yang diingini si manja.<yang ni aku suka sgt2 sbb leh tdo smbil nyusu bb =)>
  • Sementara itu, anda diingatkan juga agar tidak menggunakan puting kosong dalam usaha menenangkan bayi yang meragam. Hal ini secara tidak langsung akan menyebabkan dia mengalami masalah keliru puting. Sama juga halnya dengan penggunaan botol ketika menyusukan bayi. Alternatifnya, anda boleh menggunakan picagari, sudu atau cawan khas bagi membolehkan bayi meneruskan penyusuan susu ibu ketika anda tidak berada di sampingnya sepanjang tempoh bekerja.

3. Simpan stok susu
  • Bagi memastikan bayi mendapat susu mencukupi sepanjang ketiadaan anda ketika bekerja, pastikan stok perahan susu ibu yang ada memenuhi keperluannya. Sewaktu berada di tempat kerja anda perlu menjalankan rutin memerah susu supaya anda dapat menyimpan stok perahan susu ibu yang bukan sahaja cukup untuk keperluannya esok hari malah untuk tempoh jangka masa yang lebih panjang.<alhamdulillah stock susu alya xpernah kurang, yang bulan 8 nye stock pn ad lg =)>
  • Dalam pada itu, anda lebih disyorkan untuk memerah susu ibu menggunakan tangan menerusi aplikasi teknik Marmet. Namun, jika kesuntukan masa dan/ atau masih belum mahir untuk melakukan teknik ini, anda boleh menggunakan pam payu dara yang bersesuaian.<4jenis pum aku beli...spectra3 yg plg best...>


4. Peralatan penyusuan berkaitan
  • Anda tidak perlu membazirkan wang yang ada untuk membeli peralatan penyusuan tertentu yang kadang kala tidak diperlukan langsung. Lebih baik wang itu diperuntukkan untuk kegunaan lain yang lebih penting.
  • Jika keliru tentang peralatan penyusuan yang benar-benar perlu dimiliki, anda boleh bertanya dan merujuk kepada para ibu lain yang telah berjaya menyusukan bayi masing-masing. Kongsi pengalaman mereka dan jadikan ia panduan untuk anda membuat keputusan yang tepat untuk diri dan si manja.<kiter xperlukan semua peralatan penyusuan tp bergantung pd individu...pilihla secara bijak>


5. Bincang dengan majikan
  • Amat penting untuk anda mengadakan perbincangan dari hati ke hati dengan pihak majikan bagi membolehkan anda menggunakan sedikit waktu daripada masa kerja untuk melakukan rutin memerah payu dara. Ini bagi mengelakkan sebarang isu tidak puas hati antara kedua-dua belah pihak.
  • Pada masa yang sama, anda boleh mengutarakan pandangan kepada majikan untuk menyediakan ruangan khas bagi membolehkan anda dan rakan-rakan lain yang turut sama mengamalkan penyusuan susu ibu secara eksklusif untuk memerah susu ibu. Jika pandangan anda diterima baik oleh majikan, sudah pasti anda dan yang lain boleh melakukan rutin harian itu dengan tenang yang secara tidak langsung membantu pengeluaran susu yang lancar dan berkesan.
<alhamdulillah yg ni xde mslh...stlh gune spectra ni aku leh pump kat my cubicle sj..senang n jimat masa ('',)>

6. Perah susu di pejabat
  • Anda amat digalakkan untuk memahirkan diri mengamalkan teknik Marmet ketika memerah payu dara. Namun, jika pam payu dara menjadi pilihan, gunakan pam yang bersesuaian dengan corak kerja anda. Hal ini penting untuk memastikan rutin mengumpul stok perahan susu ibu berjalan lancar tanpa perlu menghadapi banyak masalah.
  • Sekiranya bekerja 8 jam sehari, anda digalakkan untuk memerah payu dara sekurang-kurangnya 2 hingga 3 kali sepanjang tempoh berkenaan. Bagi yang perlu bekerja untuk tempoh masa yang lebih lama daripada itu pula, tingkatkan kekerapan sesi memerah payu dara.<pump 3x sehari tp ad jgk 2x sehari bile penyakit M dtg n kekadang sibuk sgt2..tp nasihat kat korang jgn amalkn selalu skip waktu pump ye>


7. Kurangkan tekanan
  • Sememangnya tugasan pejabat agak melelahkan dan boleh membuatkan anda tertekan dan boleh menyebabkan penghasilan susu ibu terjejas. Dengan melakukan rutin memerah payu dara, anda akan lebih tenang! Ini kerana hormon yang dirembeskan ketika itu menimbulkan ketenangan. Pasti prestasi kerja anda lebih efektif apabila kembali melakukan tugasan pejabat. Tambah tenang lagi jika sewaktu memerah payu dara, anda memandang potret gambar si manja.
  • Antara lain, anda juga boleh menutup lampu ketika melakukan rutin itu. Saat ini, bayangkan bayi sedang menyusu sambil menutup mata. Anda pasti dapat mengumpul amaun susu yang lebih banyak daripada biasa.


8. Makan secara sihat


  • Salah satu faktor kejayaan penyusuan susu ibu secara eksklusif ialah menjaga dengan teliti corak pemakanan seharian. Oleh itu, jangan sesekali mengabaikan waktu makan utama iaitu sarapan, tengah hari dan malam. Makanlah dalam kuantiti yang sedikit tetapi kerap. Anda digalakkan untuk makan di antara waktu makan utama dengan mengambil snek berkhasiat seperti buah-buahan segar dan sebagainya.<yg ni ler part yg lemah sket..aku amatlah xmenjaga waktu mkn..namun akn ku perbaiki diri demi simanja t'centa>

9. Ikut keperluan bayi
  • Dalam apa jua amalan yang ingin dipraktikkan, pasti akan timbul masalah. Jangan khuatir. Setiap masalah pasti ada jalan penyelesaiannya. Jika anda berhadapan dengan masalah susu semakin berkurangan, ambil cuti dan luang lebih banyak masa untuk menyusukan bayi secara eksklusif.
  • Di rumah, gunakan masa yang ada semaksimum boleh dengan lebih kerap menyusukan bayi secara langsung, ia berupaya merangsang penghasilan susu. Jika keadaan memaksa di mana susu anda masih tidak mencukupi, anda boleh memerah payu dara ketika berada di rumah.<suka sgt2 bile b'sama bb sbb xpyh susah2 nk pump..direct feeding lg best n syok for both of us ;D>

jatuh katil

 tanggal 20Nov2010(sat) around 930pm kerana kecuaianku alya(7bln) jatuh katil...xpenah2 kami tinggalkan alya alone atas katil but tetibe jer mlm tu kami tinggalkan dia alone sbb nk g makan...lps je dia menyusu kami terus turun bwh..gamaknye dia blm betul2 nyenyak kami dh tinggalkn dia..sbb tu dia jg balik cr 'nek' dia..baru je tinggal xsampai 5minit terdengar bb nangis..yg paling buat ku cuak alya muntah...menggigil tangan ni dukung alya sambil pujuk dia...nasib baik dia nangis kejap jer..dh reda tangisan leh lak dia gelak2 bile org tego...lega sikit tp still hati ni ttp risau..nk g klinik tp my mom ckp tunggu dlu tgk lps dia menyusu dia muntah lg ke x...sambil susukn dia xhenti2 mintak maaf ngan bb sbb mama cuai.nape lah aku leh tinggalkn alya kt atas katil sensorang...pdhal sblm ni kami x tdo atas katil pn..klo ad pn sekali 2 jer ble balik umah PIL...kt umah kami mmg xletak katil pun..klo kt umah my mom pn kami tdo bwh even ad katil...tp mlm tu ntah nape la leh jd cm2...mungkin Allah nk bg pengajaran/igtkn kami agar next time jgn cuai dlm menjaga amanahNYA..Alhamdulillah mlm tu alya tdo mcm biasa n menyusu mcm biasa..check the whole body dia xde benjol or lebam kt mane2.esok bgn pagi ceria mcm biasa gaks..dia aktif seperti sblm ni..legaaaaa sgt2..


***moral of the story, klo ade anak kecil xpayah ler tdo atas katil...beringat sebelum kene...anda buat anda dapat

Monday, November 22, 2010

Kembali Bekerja

sesungguhnye hari ni adalah hari yang amat3 xde mood nk bekerja...maklumla kn sbb da cuti seminggu bermalas2an drumah..arini kne masuk opis n amatla mls..mls nk pk..mls nk wat drawing..mls segala2nya..tp ku gagahkan juga diri melaksanakan tugas2 yg telah diamanahkn pd ku walaupun xbyk yg settle tp ttp ku buat juga =( 
tibe2 missssss my doter very much..alya tgh watpe la ye kt umh 'mok' dia

Monday, November 15, 2010

Salam Aidil-Adha

Selamat Menyambut HAri Raya Korban kepada semua muslimin dan muslimat sekalian walau dimana anda berada...
adalah diumumkan bahawa saya akan bercuti selama seminggu..yeayyyy..
kepada yg xleh cuti lame tu jgn jeles k..=)
bye bye...esyok balik kg =D

Saturday, November 13, 2010

10 KELEBIHAN COCA COLA ?

Terkejut dgn tajuk entry kali ini??? sy pun terkejut gak..selama ni kite di beritahu / diwar2kan akan keburukan COCA COLA, xsangka yer rupe2nye coke ade kebaikan jugak ye ;D..sy nk share article ni dengan readers out there..fikir2kanlah..selamat beramal =)

" Fakta seperti yang tersenarai dibawah adalah kajian santifik yang dibuat oleh ahli sains kesihatan/sosial di USA dan Britain serta laporan dari seluruh dunia mengenai minuman ringan Coke : Coca Cola.

Di dalam kebanyakan negeri di US , kereta peronda lebuhraya akan dimuatkan 2 gallon Coke untuk menghilangkan kesan darah di jalanraya apabila berlaku kemalangan. Cam pasukan SMART dan bomba kita tu, Harzadous Team. Cuba tanya Plus Ronda atau Polis Lebuhraya, adakah mereka guna? 

Anda di rumah diharap dapat mencuba kajian ini :
1. Masukkan tulang dalam satu mangkuk yang diisi Coke, ia akan hancur atau hilang sama sekali dalam masa 2 hari. Elok untuk yang berniaga sup tulang!

2. Untuk mencuci tandas : Masukkan setin air Coke dalam tandas dan biarkan selama 1 jam dan kemudian 'flush'. Kesan kotoran/hampas akan hilang dari tindakan 'citric asid' yang berada dalam Coke. Satu bahan gantian untuk mencuci kalau sabun dah habis! Rasa-rasa buat sabun badan boleh tak?

3. Untuk menghilangkan kesan karat dari bumper kereta jenis chrome : Lap bumper dengan aluminium foil yang dicelup dengan Coke. Kesannya karat hilang!

4. Untuk menghilangkan kesan 'corrosion' atau hakisan pada skru/nat bateri kereta : Tuang saja setin Coke pasti kesan hakisan hilang serta merta.

5. Untuk melonggarkan skru yang berkarat dan ketat : Sekali lagi tuang setin Coke, skru tersebut pasti longgar dan boleh dibuka.

6. Untuk menghilangkan kesan minyak/lekit dari pakaian : Tambahkan setin Coke dalam mesin basuh bersama sabun pencuci dan basuh macam biasa. Kesan minyak tu pasti hilang. Kemudian bolehlah minum air basuhan tadi berperisa coke.

7. Cermin kereta anda berdebu/kotor/ melekit ? Celup tuala dengan Coke dan lap.Pasti bersih. Tak payah guna tin sembur cuci cermin cam jual di Yawata tu kerana ianya amat mahal!

8. Bahan aktif Coke adalah phosphoric asid. Ia mempunyai pH 2.8. Ia boleh meleburkan sebatang paku dalam masa 4 hari. Kilang Perwaja tempat ku mencari rezki..bleh recommend kat management ni/besi mesti suka ni!
Asid tersebut juga menghakis kekuatan tulang belakang dan tulang lain dalam badan yang merupakan punca utama kearah penyakit osteoporosis.
Sila lihat lori yang membawa air sirap Coke dalam lori tangki,[ bukan lori yang bawa Coke siap dalam botol/tin] pasti dilengkapi dengan tanda amaran "Bahan Kimia Bahaya" atau"Bahan Penghakis : bahaya". Lori tangki itu juga diselaputi bahan penghakis hakisan untuk mengelak lori tu dihakis. . Tolong jangan letak/parking kereta berhampiran lori tangki yang ada tanda amaran tu, silap-silap tengah bawak kereta, putus 2 sebab hakisan/karat.

9. Para pengedar minuman Coke telah menggunakannya untuk mencuci bahagian enjin lori/trak mereka sejak 20 tahun. Wahh...mesti buat overhaul ni!

10. Kandungan gulanya 18 sudu cawan teh satu tin Coke. Cuba try bancuh kopi/teh dengan 18 sudu gula tu kat rumah dan minum mesti termuntah

Kenapa Orang Yahudi Tak Minum Coke dan Pepsi

Disampaikan oleh seorang sahabat.....Assalamualaikum kengkawan... last weekend, ada ustazah usrah kami beritahu... masa dia belajar kat. mesir dulu, dia punya lecturer ada cerita... dulu ada sorang mamat yahudi ni datang egypt to study the muslims' lifestyle kat sana setelah serangan secara fizikal ke atas umat Islam tak berjaya. dianak carik jalan untuk serang cara lain. tapi Alhamdulillah, dia telah diberi hidayah semasa dia dok study umat Islam kat mesir tu. dia beritahu lecturer ustazah ni, one of the things the jews do untuk hapuskan keturunan umat Islam is to produce coca cola & pepsi yang di  dalamnya ada chemical to retard the reproduction organs for both men &  women. menurut mamat tu, kat israel tak ada jual coke & pepsi sbb diorg tahu apa kandungan kat dalamnya and since jew is agama  keturunan, diorg tak nak le mandul! kalau korang pernah terima  forwarded email pasal bertapa cidicnya coke tu sampai boleh dissolve tulang & gigi (calcium containing compounds) and boleh buat cuci toilet! and for ladies, kalau minum coke boleh cause menstruation if you're a wee bit late. so kalau minum banyak & atthat time baru lekat  zuriat, ada chances keguguran le, kan ? Therefore, untuk kemakmuran umat Islam & untuk kesihatan & untuk tak support jewish companies

***Masih tidak pasti kesahihan artikel ini, namun jika ia benar bayangkan apabila ia masuk kedalam perut kita, bertambah sihatkah kita.. jika tidak benar pun lebih baik menjauhi, bukan kerana kesihatan sahaja malah untuk agama kita..