Thursday, December 22, 2011

Kerinduan

Salam everybody...lagi sekali entry bergambar..hehe
at this time, this moment, this second i am really miss this guy...my hero, my other-half, my everything
ada gaya pahlawan tak???hehe

and i am really really miss this girl...every second, every minutes...

cinta hati saya yang satu ni sungguh mendamaikan jiwa :)


saya juge rindukan saat ini...rindu diriku yang gomuks time pregnant  (^____^)
sgt suka tengok 2pict ni.. 


miss all my best buddies..huhu..rindu korang..

semua dah kahwen pun ^_*

 and i also missed these moments...and the two guys, ken and umesh..i miss when the called me 'kecik'...hihi..especially si ken nih..suke sangat panggil sy kecik and suke sangat ukur saya dengan the tallest guy in our class..hmmm
hari terakhir kitorang berjumpe...eh lupe lak..jumpe lagi la masa convocation day..hehe
p/s: k.long, perot ko dh besar time tuh..hehe

and rindu sangat sangat semua orang time belajar..rindu nak makan yong tau fu soup hafsa..rindu mahallah hafsa block H (since year 1-4 dok kat situ jer..cume tukar bilik jer)..rindu nak makan tempe goreng kat kafe KAED...rindunya...arghhhh kesimpulan, rindu semualah..huhu...rindu serindu rindunya  (=_=')


Alya and baba alya, miss both of you



Sunday, December 18, 2011

Si Gadis

Alya Adriana, si nisbah yang tinggi.

mama...birds

mama, birds fly

ma, bird..bird..

okay birds are gone!!! lets go find a cat T_T


Si gadis saya ni sudah besar la ^_^




Wednesday, December 14, 2011

No Tittle

Salam dan selamat petang semua..sekarang mode shopping kain adelah berganda2 hebat..adoi ya..macam mane ni??pantang tgk kain yg cun melecun mmg rasa..aaaaaa...tidakkk..rabak poket ku yang sedia rabak nih...ditambah pule hasutan dr acik Sue lagi ler iman mama alya ni cepat goyah..huhu...last week ade beli heavy cotton from Zura Handmade..beli 2 meter jer..1 meter dh abes guna buat tuition bag and pencil case..1 meter lagi plan nk buat beg tuk hadiah GA..

okay sesi tayang menayang hasil jahitan malam tadi yer (^______^)



4 pencil case dan 4 tuition bag...ngam2 1meter kain jahit 2 bende ni...cume ad 2 bag yang tak cukup kain tuk buat tali..so guna jer fabric yg sama dgn lining...cacat ke???ok la kan..rasa macam cantik sangat fabric ni bile dh siap jadi bag..so mcm nk order jer lg kain ni nk buatkan beg tuk anak2 sedara plak..mesti diorg suke kan..hmm

Oh ya last weekend my lil sis datang umah..oleh kerana tak mau hampakan dia datang jauh2, maka siap juge la blouse dia yang dh berkurun lamanya kain tuk wat blouse tu jadi pekasam..hehe..sabor je la kan..u paham2 aje la kakak u ni 'sibuk' sgt..wakaka

sebenarnya jahit blouse ni kejap jer kalo dh start jahit..nk ke jahit tu ya ampun...punye la susah... (-_-")

okay ye itu jelah update tuk hari ni...hehe..oh ya alya dah masuk 1tahun 8bln..Alhamdulillah mama alya masih mampu menyusukan alya..Syukur ya Allah


InsyaAllah hadiah GA akan start dijahit minggu ni..sorry yer kepada semua pemenang sebab lambat..so nantikan finish product hadiah2 tersebut..hehe


Monday, December 12, 2011

Chicken Pox & Kitchen

Mama alya happy sangat this week coz baba alya ada kat rumah..ya baba alya bersama kami start rabu lepas dan seminggu untuk minggu ni..yeay..sangat suka bila baba ada..why yer tetiba baba alya ada dengan kami yer??dia outstation kat sini ke???oh no no..dia kene chicken pox...ya chicken pox..oh semestinya mama alya tak gembira bila baba alya sakit..mama alya hanya happy bila baba ad di sisi bukan sebab dia sakit yer..kesian kat baba kene tidur kat luar..takut berjangkit dengan alya..sangat sedih ya bile yang tersayang terpaksa tidur sorang2 kat luar sedangkan si isteri dan anak ade bersama...huhu..sangat sedih..alya lagi la sedih sebab tak dapat main-main ngan baba..huhu (-_-)

sebab baba alya sakit mama pun turut sama bercuti(sabtu & ahad) bukan ape dapat la masakkan tuk baba alya sambil jaga budak kecik tu sebab taska tutup yer hari sabtu(sebenarnya malas nk g kerja..haha..alasan lagik) dan mama alya sangat beruntung sebab anak dara saya yang solehah itu amat rajin menolong mama dia..rajin tolong kemas rumah, memasak, etc..sume dia rajin...heehee..

sibuk jer nak tumbuk bawang juge..kene bagi dia buat jugak kalo tak memang tak leh buat kerje la..huhu


see...betapa khusyuknya dia tolong mama..bagus anak mama ni :) siap bawa bebear dia sekali tolong mama kat dapur..oh ya sila abaikan rak kat belakang tu yer..kat situ antara port alya..sangat rajin tolong mama mengemas T_T


okay mama... dh siap (^_^) bawang yang alya tumbuk tu mama buat nasi goreng yer

begitu ler setiap kali kat dapur...kene layan dak kecik ni sambil memasak...patut sejam kat dapur, dh jd double ataupun dapur berselerak dengan segala besen, periuk, sudu, senduk etc...ngeh~~


baba alya, cepat sembuh ya..kami rindu nak bermanja dengan baba


Wednesday, December 7, 2011

Sepetang di Kebun

Alya dan baba sangat suka berkebun...ya setiap petang sabtu or ahad alya akan ikut baba turun ke kebun untuk berkebun bersama babanya..mama alya kadang2 turun padang jugak (itu pun sebagai pemerhati) ehehe...harus la sokong minat baba alya yang satu ni kan..untuk kebaikan bersama..hehehe


setiap kali baba alya berkebun pasti alya turut serta..bagus alya..berbudi pada tanah...aktiviti mcm ni bagus juga tuk anak2 sebab dari sini dia boleh belajar mengenal pokok, tanah, pasir, semut, etc dan tidak ketinggalan nyamuk.huhu..
sebab setiap kali turun ke kebun pasti ada kesan gigitan nyamuk (-_-')


ini adalah antara tanaman baba alya...tanah sekangkang kera itu kami ade tanam pokok serai, kunyit, halia, ubi keledek, bayam, limau purut, limau kasturi, belimbing, katak puru, mempelam, kedondong...erk ade lg ke????hmmm sebenarnya hari tu byk juga kami tanam..nenas, pisang, ubi kayu, kucai, tapi semua tak menjadi sebab monkey-monkey buat kacau..habis kene cabut..ubi kayu dh boleh wat sayur dh pucuk dia, tp semua kene cabut dek monkey..nenas, pisang, xdan tumbuh dh kene cabut ngan monyet..huhu..kucai rasanya sempat hidup 2-3 hari jer, lepas tu hancus!!!sungguh kesabaran kami dah sampai to the limit..rasa mcm mau bunuh sume monkey2 tu!!! grrrrrrrrr

tapi kannnn nak bunuh monkey2 tu tak sampai hati la plak sebab dia kan makhluk Allah jugak kn..sape la kite nak bunuh dia..sebagai ikhtiar baba alya letak ler bende alah ni kat kebun dia..
presenting...
...
...
...
...
...
...
ahaks...ok tak en. orang ni???hehe..Alhamdulillah sejak en. orang ni ade kat kebun tu, nampak gaya macam monkey2 tak de lagi buat kacau kat kebun kami..setakat hari ni la kan..baru 2 minggu en. orang tu kat kebun..mane la tahu kan lepas ni monkey datang kacau..maklumla monkey zaman IT ni clever kan..kot2 diorg ckp apesal la org tu tak gerak2?ni mesti org tipu..uhuk..uhuk...jangan la macam tu..kami baru plan nk tanam macam2 lagi kat kebun tu...huhu -_-

Last but not least,



Ade sape sape yang tahu tak macam mana nak halau monyet-monyet itu...mereka ramai tau..kalau diorg ade, mmg tak berani ler keluar rumah ..scary wa ckp lu..ngeh~~


Sunday, December 4, 2011

Sedondon @ SGM

Remember my last post about Breastfeeding Support Group Meeting? Alhamdulillah kali ni mendapat sambutan. Ramai jugak yang datang even tak semeriah SGM kat Kuantan dulu..tapi ok la..mungkin akan lebih meriah if the event diadakan kat tempat open, lebih santai, lebih byk ruang tuk bergerak..tp memandang cuaca tak menentu sekarang lebih selamat buat kat tempat berbumbung kn..if hujan tak de la basah..ekeke

gambar yang sempat di ambil...kali ni tak sempat pun bergambar ramai2 macam dulu..hukhuk..xde gambar kenangan dgn diorg sume :(..takpe2 insyaAllah kite jumpe lagi next SGM(tentatively Jan 2012) ya

ehem..ehem..macam biasa bile ade SGM semangat mama Alya pun berkobar2..bukan saja semangat BF tau, semangat menjahit pun same..ekeke..mujur juga ada SGM ni, siap juga la nursing blouse mama ni..semangat nak pakai sedondon dengan alya mase SGM..huhu


Amacam?cantik tak blouse ni??cantikkan??wohhooo mama alya sudah perasan ^____^
Dress Alya dh siap masa raya haji aritu, tapi baju mama Alya baru jer siap..huhu..tp ok la kan dapat jugak nak sedondon dengan anak dara..hehehe..




Baba alya cakap, dia suka tengok kami anak beranak pakai baju ni...ceria katanya *_*



Wednesday, November 30, 2011

SGM @ Kemaman ==>> Sekali Lagi

InsyaAllah this saturday, 3 Dec, Breastfeeding SGM akan di adakan di kemaman bertempat di QasehBonda Trading.


SGM kali ini diadakan sekali lagi disebabkan oleh SGM yang lepas tidak mendapat sambutan..kata ain, tak dapat sembutan mungkin disebabkan kurang promotion...sedih sangat tau bila tunggu orang dekat 2jam tapi sorang pun tak muncul..hanya ain(penganjur) dan kami sekeluarga...

tunggu punya tunggu, borak punya borak, kami pun balik dengan hampanya..huhu..sedih tau..harap2 next SGM tak jd mcm yg lepas. Pada hal menurut ain, dia buat SGM tu pun atas request org ramai, tapi bile tibe masa, tak de sorang pun yg datang..inilah org melayu, kalo yang kene bayar tu, cakap mahal la, itu la, ini la, tapi bile yang free ni macam2 alasan jugak..huhu..sedih..sedih..


Kepada warga kemaman atau kawasan yang sewaktu dengannya, jom sama2 kita meriahkan SGM yang bakal diadakan minggu depan..datang ramai2 tau biar penuh kedai Ain tu..hehe


Monday, November 28, 2011

Fiza's Wedding

Salam Maal Hijrah..selamat menyambut tahun baru 1433H..belum terlambat kan wish you all Happy New Year kn even hari ni sudah 2 muharram 1433. Semoga tahun ini akan lebih dan bertambah baik daripada tahun sebelumnya. Ketaqwaan dan keimanan kita kepada yang Maha Agong juga akan bertambah-tambah..insyaAllah

2 days ago (26 nov 2011), one of my best friend, in fact she is the only my best friend here (refer to place i bermastautin sekarang) melangsungkan perkahwinan...Alhamdulillah kahwin juga yer awak fiza. Mula kenal dengan fiza when she was undergo on job training at my department..masa tu sy baru jer keje sini..and start from that kami berkawan dan sangat sekepala..Alhamdulillah dia dh keje and dh kahwin pun...tp harapanku semoga fiza dapat keje sini, same company and same dept..kepada en.mat, sila amik fiza kerja ngan kite eh..hehehe (ad 3 vacancies, isi la salah satu tu nama fiza eh...amin)

wah...alya sedondon ngan pengantin la

Inila dia rupa pengantin itu...comel, berseri2 je kan..macam tak sesuai jer mama alya ni pergi kenduri kahwen pakai uniform kerja. org lain pakai baju lawa2 pergi kenduri, tp mama alya????hmmm..nk wat mcm mana kn? dh haritu kene kerje..dpt kluar masa lunch hour tu pn dh ok sangat dh.. ehemmm...kuar time lunch dh tak masuk2 dh...ekeke


perkenalan yang singkat antara fiza dan suami...tak sampai setahun kot..bagai pinang dibelah dua kan?sweet jer tengok pasangan ni. alhamdulillah dh memang jodoh diorg kn..bercinta lepas kahwin lagi manis tau fiza..hehe


nak bergambar dengan pengantin kat pelamin tapi tak sempat..baba alya la org panggil dia naik atas, dia buat tak tahu jer..huhu...kalo tak boleh la rasa aura pengantin baru... :(

gambar ade background pelamin sikit2 pun jadi lah...


Kepada fiza dan suami, selamat menempuhi alam rumahtangga..semoga beroleh keberkatan dari Ilahi dan cepat2 dapat baby   ^___^

Wednesday, November 23, 2011

Metro Bag

While i am searching for bag pattern, i came across to Tanya Whelan's blog, a creator of Grand Revival Design..Her fabrics are such a wonderful and attractive design..and i found that she is generously giving one of her patterns for free ^_____^

i would like to have this metro bag. love it when i saw it at the 1st time..seems easy to sew, so i wanna try to sew it..may be as a gift for myself or my sister.. *_*


 Tanya also have book for sale and will be released on end of this year!! "Sew What You Love - the easiest, prettiest project ever". you may have this book at Amazon.com and Barnesandnoble.com


Tanya, thanks for your kindness and good luck ^_^..


please go ahead to Tanya's blog how to receive this wonderful beg pattern  (",)





Sunday, November 20, 2011

Impetigo

After maghrib last night we went to Klinik Dr. Erlina. why? sebab alya naik bintik air kat dada & leher dia..mula2 igtkan chicken pox tp pelik sebab dia naik sebijik sebijik..bukan sekali gus..tapi makin hari makin bertambah..risau jugak and pity her..mesti dia sakit & gatal kn..sorry sayang mama lambat bertindak..huhu


bagi mama ini sudah cukup teruk..tapi masa doc tunjuk gambar kat internet laaagiii mama rasa ngeri..teruknya gambar2 yang doc tunjuk tu..huhu

kat lengan dia ni nampak teruk sebab dia garuk2..huhu

According to doc Khusnie, alya kene Bullous Impetigo a.k.a kudis api...when the doc said that alya kene kudis api mama mcm hah???kudis ape tu??then doc tunjuk gambar kat internet owh teruknya..then mula la mama tanya yg bukan2 sampaikan doc cakap mama alya suka tanya soalan cepu mas..sebab doc tak sempat nk explain mama dh tanya macam2..hehe..sabar la doc yer..then doc explain satu persatu, punca impetigo ni, tempat yg paling common this kudis naik, cara nak rawat, etc..

gambar yang mama print skrin dari google..gerunnya tgk..huhu

ubat yang di prescript oleh doc Khusnie = ubat sapu, bedak antifungal, dan antibiotik

Buat masa ni mama akan bagi dulu alya makan antibiotik sampai habis, apply ubat + bedak antifungal sampai kudis2 alya baik.. Khamis nanti kene jumpa lagi doc Khusnie tuk follow up check up.. (antara sebab suka sangat pegi klinik ni doc akan suruh kita datang buat follow up check up and it is free for the consultation)

Pity alya, 1st Eczema, then this time bullous impetigo plak..huhu

Let me share sikit sebanyak yang sy faham daripada sedikit pembacaan;

ape itu impetigo?
impetigo adalah infection di kulit yang disebabkan oleh staphylococcus (Staph) dan streptococcus (Strep) bacteria. Impetigo is common on children especially 2-5years old. most likely occurs in warm and humid environment dan tersebar melalui close contact. and usually produces blisters or sores on the face, neck, hands and diaper ares..(ups selingan; sempat lagi doc ckp alya pakai pampers mahal -refer to cd- masa check diaper area alya..hihi..doctor, bukan mahal la, jimat pakai cd ni..hihi)

impetigo ada 2 jenis, bullous impetigo and non-bullous impetigo.
antara 2 ni, bullous impetigo lagi bahaya..berjangkit melalui direct / close contact with someone who has it but sometimes from towel, toys, household, etc...(kanak2 yang ditinggalkan di nursery mcm alya terdedah dengan macam2 penyakit berjangkit..mungkin alya dapat this impetigo from one of her friend at school..maybe, Wallahua'lam) oh ya, eczema juga boleh menyebabkan impetigo ni senang berjangkit

don't worry, impetigo is not serious and easy to treat..for mild case, can be handle by gentle cleansing, buang kulit kering and apply prescription antibiotic ointment. InsyaAllah, akan sembuh..

dan juga jgn risau, impetigo ni does not leave scars..fuhh lega mama, klo tak dh tak comel kulit anak mama ni..hehe

for more info about impetigo, kindly go to these website


Duhai anak, semoga cepat sembuh ya sayang..


Saturday, November 19, 2011

KAMI 1st GA Winners

Alhamdulillah, 1st time buat giveaway dan sambutan sungguh menggalakkan...insyaAllah next time KAMI akan buat lagi GA ya...

click pict for more clear view

Okay, as promised i will announce 3 lucky winners today..The winners chosen by random.org.

drummmmm roooolllllll..

1st winner is Ummu muhammad..congratz ummu muhammad :D

2nd winner is Zuraida Rahim..tahniah puan Zuraida ^_^

3rd winner is Huddy..congratz huda \o/

dan ada satu lagi additional prize untuk entry yang paling unik di antara banyak2 entry...k.Nida, terharu dengan effort k.nida buat entry tuk our GA..you alls boleh tgk entry k.Nida di SINI ya

Kepada pemenang, i'll contact you personally and InsyaAllah hadiah sy akan buat secepat mungkin..tapi kalau lambat mohon ampun ya semua..hehe


Congratulation to the winners...and for the others, cuba lagi lain kali ya.. ^_^



Friday, November 18, 2011

KAMI 1st GA

*STICKY POST UNTIL NOV 18, 2011*
for latest entries, kindly scroll down to read them

Bismillahirrahmanirrahim...dengan izin Allah dengan ini KAMI me'launching' KAMI 1ST Giveaway sempena  setahun KAMI dalam dunia blog ^_^ 


Hadiah2 yang bakal dimenangi adalah.....
tak tahu lg..hehe..belum pk lagi nk bg ape, tp yang pasti adalah hasil daripada 'kerastangan' yours truly ini..hehe..exclusively handmade by mama alya with full of love..boleh refer at my sewing project or our boutique :D

How to join?
just simply put a comment in this entry "why you should win this GA and if you are the winner, kamu mahu sy jahit ape untuk kamu?"
don't forget to put your name & email address ya lovelies semua ^_^

Additional entries (optional):
- follow this blog  = = > +1 point
- follow mamAlya boutique = = > +1 point
- like mamAlya boutique PAGE = = > +1 point
- blog this GA at your blog, and link it back to us = = > +1 point
- put the banner at your sidebar = > +1 point

**please state what you do in your comment ~ untuk memudahkan sy check what you have done :)


This GA is open until Nov 18, 2011 at 12 p.m
terbuka kepada semua tp harus mempunyai alamat di Malaysia

3 lucky winners will be announced at Nov 19, 2011



Kemungkinan besar you'll get what you wish for ^_^ insyaAllah..










Thursday, November 17, 2011

New Gadget

Presenting my new gadget ===>>


Unimom-Mezzo Manual Breastpump. She is the 5th BP that i've bought. 1st was Pureen Manual, 2nd was Pureen Battery Operated, 3rd was Anakku Manual BP, 4th Spectra3, and this is the 5th..fuhhhh byk sungguh koleksi BP mama alya ni yer..2-2 pureen BP tu baba alya yg belikan masa dalam pantang...

pesanan penaja: to mommies to be out there, adalah disarankan anda membeli pam yang lebih berkualiti..jangan biarkan suami anda belikan pam..nanti jadik macam sy..buat research dulu k sebelum membeli..okay mommy???

ok kite citer siket yer y byk sgt BP yg dibeli oleh mama alya ni...
1st BP   == > guna 2 minggu, patah..kepada sesapa nk beli BP cam ni adalah tidak digalakkan..huhu
2nd BP  == > guna dlm 2-3 kali jer, tak tahan sakit nipple and bising..
3rd BP  == > Okay..banyak berjasa..best aje gunanya..
4th BP == > Sebab tuntutan kerja, tak larat nk mengepam guna pam manual, upgrade ke S3 ni..best   sgt2..tp hanya guna kat office coz i tinggal the motor kat office (bawak balik parts shj) sebab berat sgt nk usung kesana ke mari (parking kereta ke office lebih kurang 800m)
5th BP == > beli sebab entah kemana menghilang pam Anakku tu..satu rumah cari tp tak jumpa jugak..

Really need the back up pump, so i decided to buy a new one..so i bought it at FM Online (ade sale)..Sebenarnya dh lama tak pam susu kat rumah..hanya pam kat office shj...thats y kot pam Anakku merajuk dan menghilangkan diri..huhu..duhai pam kesayanganku, muncullah kamu..hukhuk..

Terpaksa bekerja keras balik sebab stock EBM sangat2 critical..nak tak nak kene pam jugak kat rumah..kalau dulu boleh bermalas malasan tp kini tidak lagi..demi anakanda tercinta..mama akan gandakan usaha
hanya ada 17 bottles x 4oz...uhuks, klo mama tak kerja keras within 10days stock ini akan licin..pam kat office dapat la 3 bottles x 4oz...setiap hari alya need 4 x 4oz..

ini adalah 1st output guna pam baru..weeee ^_^
sikit? hmm tak kesah la janji ada kan...sikit2 lama2 jd bukit kan..
BP ni best..lebih kurang Anakku Manual BP..klo nk jimat, beli Anakku BP pn dh ok...yang ni mahal sikit..sikit yer, tak byk pn..medela & avent lagi mahal ok..klo tak silap Anakku BP sekitar rm60-70..lupe dh exact harga berapa.

Semoga pam ini akan terus berkhidmat dengan cemerlangnya..itu pn bergantung pada tuannya jugakkan??klo tuan rajin, mesti BPnya akan excellent!!!

Ya Allah permudahkanla perjalanan penyusuanku ini..hanya tinggal lagi 5bulan untuk sampai kegarisan penamat..bantulah hamba Mu ini ya Allah


Baba, mama beli pam baru...sorry tak bagitahu..hehe



Tuesday, November 15, 2011

Alya = 19 months

tengok2 balik gambar lama...rasa macam eh dh besar dh anak dara sy yg sorang tu..lain benar dia dengan masa kecilnya..macam2 dah dia pandai buat, hiburkan hati mama dia ni..every single day pasti ada bende baru yang dia buat..hikhik..seronok, happy, dan bahagia rasanya.

masa ni alya 9bulan..kami baru jer pindah masuk ke rumah baru kami


sekarang dah 1thn 7bulan @ 19 bulan dh anak mama ni..lain sangat2 bila compare dengan gambar dia 9bulan..dh besar dh dia..masa umur 9bulan, jalan pun masih bertatih lagi..kene jaga, klo silap langkah tersungkur la jawabnya..sekarang pantas berlari, panjat sana, panjat sini..dh pandai demand ape yang dia nk.

pada pengamatan saya, alya becok jugak budaknya..bercakap tak henti..ada saja yang dicakapkan..dan mama dia mcm biasa hanya mengiakan..hukhuk..sebab tak paham..kiki

Duhai anak, membesarlah kamu sebagai anak yang solehah, hamba Allah yang taat akan perintahnya..Doa mama sentiasa mengiringi mu nak





Monday, November 14, 2011

SGM @ Kemaman

Bagi mereka yang berada di sekitar Kemaman, Terengganu, jom sama2 kita meriahkan ' Breastfeeding Support Group Meeting' yang bakal diadakan sabtu depan ( November 19, 2011)..
Detail SGM adalah seperti poster di bawah;


InsyaAllah kalau ada peluang akan ku cuba menghadirkan diri pd hari tersebut...sgt terkilan sebab hari tu kerja..klo tak boleh pergi dengan senang hati..kalau nk pergi jugak kene halimunan la kejap selama 2 jam..ekeke


sangat suka join SGM...selain tambah ilmu, dpt juga tambah kenalan



Wednesday, November 9, 2011

Fever

Kita hanya mampu merancang, tp Allah yang menentukan segalanya....
sepatutnya kami dh balik ke kemaman, dan mama alya pun sepatutnya dah masuk kerja hari ni..tp disebabkan petang semalam demam mama alya makin teruk, kami batalkan saja perjalanan pulang ke rumah kami..

Petang semalam, kami ke klinik untuk mendapatkan rawatan, ternyata mama alya demam sebab tonsil membengkak..sebab itulah mama alya demam..ada suara2 nakal mengatakan mama alya demam sebab alya nak dapat adik..hehe..mama belum bersedia lg untuk itu..bukan ape, mama dan baba alya berjauhan..rasanya agak sukar untuk mama menguruskan 2 org serentak tanpa baba disisi..

hari ini dan esok mama MC..insyaAllah kami akan pulang ke kemaman hari jumaat..update blog ni pn sebab rasa demam dh kebah sket..(lps kene paksa mkn ubat oleh baba alya..huhu)..harap2 orang2 di office (a.wan & a.fauzi) baik2 aje lah yer sepanjang ketiadaan ku..tolong tgk2kan budak practical tu yer..hehe..kerja kat office masih banyak..harap2 dapat siapkan sebelum en.mat(boss) pulang dr Mekah..


Syok jugak demam kat kg ni, dpt bermanja ngan mak..hehe



Tuesday, November 8, 2011

1st Qurban...

Alhamdulillah semalam adalah kali pertama sy melakukan ibadah qurban...seekor lembu ayah diqurbankan, kongsi kami adik beradik, dan ma...bukan untuk menunjuk2 tp seriously inilah kali pertama saya melihat lembu disembelih..mula2 tu ok lagi, tp bila tgk lembu itu diikat untuk direbahkan, hati menjadi sayu..teramat sayu..teringat kisah nabi Ibrahim yang sanggup mengorbankan anak sendiri demi cinta kpd Allah..sy yang tengok lembu ni pun dh tak sanggup rasanya..Besar sungguh pengorbanan baginda..



mengalir air mata saat melihat pisau tajam di letakkan dileher lembu itu..mmg Ya Allah tak sanggup rasanya melihat semua itu..kaki dan tangan menggigil, mmg sukar untuk menafsirkan perasaan pd masa tu..pengalaman pertama melihat lembu disembelih di depan mata..biasanya tgk lembu yg dh selamat disembelih..jd tak timbul sebarang perasaan sayu atau pn sebagainya..tp inilah pengalaman pertama yang bagi saya amat berharga untuk diri sendiri...sungguh menginsafkan...


oh ya sepanjang di kg, alya sungguh fanatik dengan itik, ayam dan juga lembu..kiki..sabar je lah..bangun dr tidur je terus ajak nk tgk itik..seronok betul tgk dia yang sangat ghairah memerhatikan itik2 dan juga ayam2...alya..alya


tengok la nak sepuas-puasnya ayam itik tok ma tu..nnti ble dh balik rumah kita semua tu dh tak de kn...lepas ni alya pn kene main sorang2..kesian..tp kan budak kecik ni yang mama dia tak leh tahan, bila dia nk main dengan sepupu2 dia, diajak mama sekali..sabar je lah..tak pun chu dia yang menjadi mangsa..kiki..seronok mama dia ye lah nak mandi dgn chu, nk mkn dgn chu..hihi..sonok2.. T__T

inilah budak yang ngada2 ngan chu dia...hehe


petang ni kami akan bertolak balik ke kemaman..diri ini tidak sihat..batuk2 sejak beberapa hari yang lalu..suara pun makin tak kedengaran..hukhuk..semoga kami selamat sampai..doakan kami ya



Monday, November 7, 2011

10 Zulhijjah

Selamat Hari Raya Aidil Adha kepada semua...selamat mengerjakan ibadah korban..mohon maaf andai ada silap dan salah kepada semua kawan2 atau mereka yang mengenali diri ini, tak kesah lah di alam maya ataupun di alam nyata..maaf zahir batin..

Kami sekeluarga selamat sampai ke kg lebih kurang pukul 4pg di pagi raya..hukhuk..lama sungguh perjalanan kami kali ini..bertolak dari kemaman pukul 10 lebih..yelah macam mana tak lama..byk kali kami berhenti (termasuk baba alya berhenti untuk tidur sebab mengantuk)..kami diuji dengan mama alya tiba2 aje sakit perut pd petang sebelum bertolak ke kg..rancangnya nak bertolak balik selepas maghrib tapi kami hanya mampu merancang..mama alya tiba2 sakit perut dan ulang alik ke toilet..so baba alya tunggu sakit mama reda, tapi nampak mcm still tak ok lg..mama buat keputusan untuk teruskan perjalanan..

huh sungguh mencabar balik kg kali ini, baru jalan kejap, tiba2 mama alya, "ba, kalau jumpa masjid or petrol station berhenti kejap yer.."ntah berapa kali kami singgah di masjid dan juga petrol station..diri ni macam dh lembik jer..huhu..sabar je lah kn..rasanya punca mama sakit perut sebab makan lauk yang baba bawak balik dr ofic dia..lauk yg dipanaskan..huhu..perut ini mmg sensitif la..kalau masa mengandungkan alya perut ni laaaagggiiiii sensitif..salah makan sket alamatnya akan ulang alik ke toilet dan muntah2..huhu

Alhamdulillah bila dh sampai kg dh tak ulang alik ke toilet, cuma perut ni aje masih tak selesa..dan masih dapat meraikan aidiladha kali ini dengan keluarga tercinta...




insyaAllah hari ini (11 zulhijjah) kami akan mengerjakan ibadah korban...