Wednesday, February 16, 2011

Kali Ke-2

alya, 10month 5day untuk ke-2 kali nya telah jatuh katil malam td..kesian my princess yg tomey itu.
dulu dh jatuh katil sekali masa kt kg. ceritanya di SINI ya
xtau mcm mana alya boleh jatuh katil kali ni. time tu around 1230 am..rasanya baru je alya bgn menyusu..adeh mmg terkejut la kami dibuatnye...mcm xlogik pun ad alya boleh jatuh kt c2...uhuk2

posisi kami tidur
(posisi alya jatuh-meniarap)

alya jatuh kt bhgn kaki. igtkan bila letak alya tepi dinding, kemungkinan untuk alya jatuh katil adalah '0'. tp salah la..huuuu
lps ni baba alya suruh aku letak toto kt bawah hujung kaki tu..at least if alya jatuh lg lepas ni xde la direct ke simen..ade la toto yg mengurangkan daya hentakan...

alhamdulillah lepas jatuh tu alya boleh tdo balik, dia nangis kejap jer...lps bg susu dia sambung tdo..dh check badan dia xde benjol kt mana2...

AKAN TETAPI

pg td aku perasan ad macam kesan darah la kt baju dia, then check lg seluruh badan dia, xde luka kt mana2..sekali tgk lidah dia mcm luka..aduih sian ank mama ni.
mesti lidah ank mama ni t'kepit antara gg dia nan kapak itu or t'kena lantai..

however syukur alya aktif macam biasa...
fuhhhh...lega mama


UPDATE


sementara ni kami tdo kat bawah..tp baba alya ckp dia nk tukar posisi katil..
yang kepala katil tu tukar kat sebelah kaki tu...
bahagian kaki kat sebelah dinding.
supaya kepala katil tu jd macam pagar..
nnti baba alya balik dis wiken dia tukar posisi katil tu


proposed position katil
erk ok tak klo sy buat mcm ni???kira mcm dh ad pagar..
alya dipagari oleh mama, kepala katil dan walls...
ad x kemungkinan alya akan panjat mama dia???and mama dia tdo mati xsedar anak panjat..
otai mommies LIZA, MAMA-MIYA, kawan2, etc...sila bg pandangan anda. tq :) 

9 ::ThoughT(s):: :

Liza A. said...

Sorry to say, tapi mmg silaplah if tidurkan baby atas katil, lagipula your baby dah 10mths plus, dia dah boleh roll over or maybe dah boleh merangkak. Lebih selamat tidurkan dia di bawah sahaja. And another thing is dah jatuh kali kedua! Liza bukan nak mengajar, but sepatutnya you have learnt the lesson. Sangat bahaya if baby jatuh dan otak dia gegar. And some more. kebarangkalian utk dia terhantuk bucu katil pun sangat tinggi! Oh, saya tak dpt bygkan baby jatuh terhantuk bucu. Liza harap lain kali, tidurkan aje di bawah, lebih selamat. Salam.

wanz said...

thanks liza...sebelum ni mcm fobia nk letak baby atas katil sebab dh penah jatuh dlu, tp lately ni xtau la knp..igtkn alya dh xjatuh dh...huhu..sedih2..cuai betul kn!!!sebelum ni mmg kami tdo kt bawah..nampak gayanya kene tdo kt bawah balik la ni

Confession of a Coffeeholic Momma said...

takyah tido atas katil dah lah. sementara anak kecik lg ni simpan lah dulu katil tu dlm stor. tido atas tilam aje.. ala2 jepun gitu bila org tanye2. better safe than sorry. anak ni pun makin besar makin lasak. selagi share bed dgn anak, biarlah takyah berkatil kan?

wanz said...

emm thanks mama-miya..kene tdo atas tilam je lah..tp klo katil tu di modify tambah pagar ok x???huhu nk jugak tdo atas katil..ape la mama alya ni grrrrr

Dewi Citra said...

Salam, mama Alya,
berbalas kunjungan ni.terima kasih banyak atas sarannya di posting saya yg terakhir.
Akhir2 ini low confidence,jadilah musings yang isinya yg tidak jelas itu :D

Confession of a Coffeeholic Momma said...

berpagar gitu ok kot... selagi anak blom mula memanjat pulak lah.. huhuhu.. manatau kita lena, dia sedap lak nak explore dunia. kawan i pernah tak sedar apa2, tiba2 dgr anak dia mengangis dah ada bwh katil. tak tau bila dia turun.

punyelah dia cari satu bilik cari mana anak dia. rupanye bwh katil tu. reason budak melalak sebab panic gelap sorang2 & bukan sebab injure ke apa. naya naya. ini lah akal anak2 bijak zaman sekarang.

MamaDaniel said...

alahai..kesiannyer baby.. dulu saya selalu letak toto keliling katil.. at least kalo dia terlepas jugak drpg kepungan, maka dia akan jatuh bukan atas lantai.. huhuhu...

NuReEn faRhaN said...

mama-miya:
kami dh pun ubah posisi katil tu..harap2 xde la kes alya panjat mama dia n mama dia tido mati..huhu..
kemungkinan tuk alya masuk bawah katil adalah '0' sebab katil kami katil kotak..so dia xboleh nk msk bwh katil..hehe

NuReEn faRhaN said...

mamaDaniel:
itu la lasak betulkan bb tdo..
macam kene letak jgk toto yg sebelah xde pagar tu..mane la thu kan mama alya ni tdo mati..langsung xsedar ank panjat..if jatuh pun xdela terus ke lantai..boleh kurangkan daya hentakan tu..