Tuesday, March 22, 2011

Hatiku Gundah Gulana

Lately hatiku resah gelisah bila memikirkan Alya akan diletakkan di nursery. Tambah resah bila aku pergi tengok sendiri nursery yang alya bakal stay. We've short conversation with the owner, seems like she is a nice person. Boleh dibawa berbincang. Tapi apa yang membuatkan aku xtenang ialah selepas aku tgk rumah nursery itu. 

I don't know either other nursery sama ke tak..seems like children are sharing the mattress, then tempat kids bermain xde alas. means if mereka jatuh, they will fall direct to the floor (tile based). then i noticed botol susu yang digunakan tidak ditutup. tp xtaula memang botol susu itu akan dibasuh but seems like susunya masih banyak berbaki. for me it not hygienic.

Lagi satu alya is fully-breastfeed and fully cds. Masa berbincang dengan owner tu dia kata xde masalah. Dia akan bagitau staffs how to handle EBM. Tp alya is the only one yang fully-breastfeed and cds. Itu xpela boleh ajarkan kat diorg how to handle EBM. Pasal ni xde la risau sangat. Cuma entah la bila masuk tengok keadaan rumah tu hati terus rasa semacam jerk. xtenang.. FYI, This nursery is the nearest to my house and registered under JKM.

Ad 2 lg nursery yang registered under JKM kat cni. Tapi bukan on the way aku pergi kerja. Macam kene patah balik la.. Ada satu lg nursery yang dari luarnya dh nampak ok sangat. On d way ke tempat kerja. Tapi this nursery xde dalam senarai JKM. 

nampaknya kene pergi tgk jugak 3 nursery kat atas tu. Untuk memuaskan hati. Kalau x, setiap masa setiap saat asyik memikirkan pasal ni jer. Tp nursery yang ke3 tu xde dlm senarai JKM. Does it mean this nursery is operating illegally? Macam berisiko kan yg illegal ni. But yang legal punya macam diorg xjaga and tak terurus..memang sangat susah hati sekarang ni. 

Readers out there, please help me. Please give your opinion or sharing your experience regarding this matter. Thank you dear

10 ::ThoughT(s):: :

TinyTini said...

another important thing that u need to consider is transportation availability through out the day especially to be used during emergency.

NuReEn faRhaN said...

Tini:
about transport xde masalah since sy drive sendiri.

Nadiya said...

Ikut lah your instinct...mother's instinct is always right....kalau rasa2 tak sedap hati jek..baik try carik yang lain...biar jauh asalkan baby kita selamat kan?

yuki- chan said...

try la g usha lg 2 nursery tuh...
ak pn jd x sdp ht nih...hakhak

Huddy said...

Faham sgt apa ko rasa nureen.. Aku hantar aliyah kat nursery dlm compound matrik uia pun tak rasa tenang, apatah lagi hantar diluar.. :( Aku nangis bila satu hari, balik rumah dari kerja, tukar nappy, nampak kulit dia merah menyala sgt dan pedih.. :'( Dorg tak check pampers dia regularly.. Ni nursery uia ni...

Liza A. said...

-Perkara pertama yg saya cadangkan, jaga sendiri anak kita. Which is of course bukan semua org mampu buat...We have so many reasons to avoid this, duit tak cukup, nak bayar kereta, rumah dan lain-lain.

-Secondly, if mmg terpaksa juga hantar anak ke nursery, carilah sebaiknya, tgk org yg handle tu...tgk bila kita pergi tempat tu mcm mana depa jaga anak2 org lain...tgk perangai depa, mesti! Tengok keselamatan, pagar sentiasa berkunci? Bilik air? Kebersihan?

-Jangan neglect dgn semua perkara diatas, if nursery yg jauh tapi elok, hantarlah ke situ. Anak kita, if jadi apa2 susah kita dan masa depan anak juga. Mesti berhati-hati...Nurery yg tidak berdaftar, tak payahlah hantar. Tu kerajaan dah pesan dah.

Moga dipermudahkan segala urusan.

NuReEn faRhaN said...

Nadiya: aah mother instinct ckp cari tempat lain

Chu: akan ku survey tempat lain jugak

NuReEn faRhaN said...

Huda: aduh nursery UIA mcm tu, klo yang kat luar ni xthu la..huhu

Liza: Itu la kak, if diberi pilihan mmg nk jaga sendiri. Tp byk faktor yang membuatkan sy xleh ikut jejak langkah akak...klau jaga sendiri baby xperlu risaukan semua tu kn..Nway thanks atas nasihat akak

TinyTini said...

nureen:maksud saya transport kat nursery tu, kena 24 jam disitu..kalo ada apa2 diorang yg kena bawak gi spital dulu before kita sampai tu..

NuReEn faRhaN said...

Tini: Owh sorry salah faham...alhamdulillah nursery yg kami decide nk letak alya ni owner dia sentiasa ada kat c2. and dia pun ad mention if anak sakit ke ape ke dia akan terus refer anak ke hospital. dia xkan tunggu kita sampai.