Thursday, April 28, 2011

Bronchitis

Semalam, lagi sekali i have to take emergency leave. Alya demam lagi. Malam tu sepanjang malam alya demam (39degree)..dan buat ke-4 kalinya aku bawak alya ke klinik(berlainan) pd bulan APRIL ni shj!!! Oh my God! memang cipta sejarah la..sebelum ni alya xpernah sakit berlarutan mcm ni. 

Bermula dengan vomit, demam, demam + selsema + batuk. Kesian anak mama ni. Dan hasil drpd pemeriksaan alya semalam, Doctor Khusie (Pakar kanak-kanak) mengesahkan alya dijangkiti Bronchitis tahap sederhana. erm acute bronchitis ke? tp doktor bagi ubat jer, xde la sampai kene nebulizer or warded. Next Monday kena gi check up balik nk tahu sama ada alya dh baik or belum. Nasib baik la mama cepat bawak alya gi klinik. igtkan demam biasa jer..huhu

Sebelum ni xpernah ambil thu pun pasal bronchitis ni. Cuma tahu gitu2 je la. Itu pun sebab anak kawan2 pernah kene tp diorang sampai kene warded. Kalau mcm tu xthu pulak mcm mana yer condition anak diorg time kene bronchitis tu. and macam biasalah bila dh t'kene baru sibuk mencari info..hoho..teruknya mama

What is Bronchitis?
is an infection or inflammation of the lining of the bronchial tubes, the airways that connect the trachea (windpipe) to the lungs. The inflammation causes swelling of the lining of these brathing tubes, narrowing the tubes and promoting secretion of inflammatory fluid.

Picture of the anatomy of the lungs


There are two forms of bronchitis:
  • Acute bronchitis (last from 3days to 3weeks)
  • Chronic bronchitis (can last up to 3months and repeatedly for 2years or more)
***Children usually get acute bronchitis.


The signs and symptoms:

Acute bronchitis often starts with a dry, annoying cough that is triggered by the inflammation of the lining of the bronchial tubes. Other symptoms may include:
  • cough that may bring up thick white, yellow or greenish mucus
  • headache
  • generally ill
  • chills
  • fever (usually mild -->37.5-38 degree)
  • shortness of breath
  • soreness or a feeling of tightness in the chest
  • wheezing
Chronic bronchitis is most common in Smokers. Although people who have repeated episodes of acute bronchitis sometimes develop the chronic condition.


What cause Bronchitis?
  • usually causes by viruses.
  • Bacteria can also cause bronchitis (eg Mycoplasma, Pneumococcus, Klebsiella, Haemophilus).
  • Chemical irritants (for example, tobacco smoke, gastric reflux, solvents)

source: babycenter
             medicinenet.com
             kidshealth.org
             pharmacy.gov.my
             ehow.com

ha itula dia serba sedikit apa yg mama Google. Mau thu lebih lanjut sila la ke referral website yer.


Untuk kes alya, alya demam agak high not mild lg dh sebab range demam 38-39.5. tp yg peliknya siang hari demam boleh la dikatakan mild tp bila malam memang akan meninggkat la suhu badan dia. Dan didapati alya juga allergic kepada ubat antibiotik yang doktor bg dulu (lupa la plk nama ubat tu apa. nanti la mama check balik)


Noen: Semoga alya cepat sembuh




3 ::ThoughT(s):: :

Siti Mas Hidayu said...
This comment has been removed by the author.
Siti Mas Hidayu said...

ciannye,get well soon Alya !!

NoEn said...

itu ler kecik, sian kt alya..asyik xsihat jer..tp sekarang better sket even masih ad batuk2 and selsema dia tu