Thursday, April 21, 2011

Fever

Malam tadi lagi sekali princess ku demam (38-39degree). Petang semalam she was ok. xde tanda2 nak demam pun but bila aku t'sedar mlm td panas jer badan dia. Check temperature sah mmg alya demam..Hmm kenapa la yer since masuk Nursery ni alya asyik xsihat jer...is she still cannot adapt the new environment? 

Noen: Alya sayang, please get well soon ya dear..mama loves you very much

7 ::ThoughT(s):: :

intz said...

salam noen,

nk tnya.. even kite fully BF baby kite tapi baby still demam/batuk/selsema la.. kn ke spttnya baby kite kuat...
huhuhu...

NoEn said...

intz,
baby pun manusia juga..so normal lah if jatuh sakit..kalau baby sakit pun xberpanjangan, biasanya 2hari dh baik.and dengan demam, sbnrnya bb tgh develope sistem imunisasi dia sendiri....persekitaran pun main peranan jugak..

mcm alya sebelum ni(hantar umah pengasuh) jarang sgt demam,even tumbuh gg, lps inject, mmg xdemam..but sekarang,since dok taska (xsampai sebulan) ad jugak demamnya..doc kata alya masih xdpt adapt dengan new environment..thats why dia selalu sakit..

even bb kerap demam, tp dengan BF, dia cepat recover..insyaallah by dia 2YO, antibodi dia dh kuat,susah la sikit dia nk dpt sakit

Siti Mas Hidayu said...

ape kate ko pantau sikit anak ko kat nursery tu..takut plak aku kot2 ape2 ke depa lakukan ..kat badan ada kesan lebam3 tak? aku terpengaruh cerita dalam tv ni..T_T

NoEn said...

kecik, aku mmg tiap kali ambik alya kat nursery aku check seluruh badan dia..stakat ni xde lg lebam2 tu..ad sekali tu dia jatuh, sampai je nursery cikgu dia terus bgtau aku alya jatuh, aku xdan pun nk check..hehe..aku rasa taska tu ok..insyaallah..

lg satu aku ngan hubby suka jer wat lawatan mengejut..hehe..tiap kali nk ambil awal or saje2 nk g tengok alya kt taska mmg xpernah inform dulu taska..main redah jer..saja nk thu belakang aku diorg layan ank aku camne

intz said...

saya ingat anak saya je lemah..huhuhu..

saya anta anak kt nusery since lps abis pantang lagi.. sian dia..
rasanya dia jangkit ngn budak2 kt nursery la kot sbb kami mak ayahnye sihat je...

stakat ni, dia tak penah dmm lagi even lps cucuk vaccine every month tu tp tu la, haritu tetiba dia selsema and batuk. tpaksa bagi ubat batuk. ada gak baca yg ubat batuk tak elok utk baby bwh 6 month tp nk wat camne kan... dia batuk agak kuat gak...

MamaDaniel said...

MamaAlya... dulu anak saya masa kecik pun kerap demam, selsema, batuk, brape kali amik nebuliser.. dia duduk taska juga.. sabar ek.. mmg dugaan jaga baby ni... :) lepas umur 2 tahun baru dia kuat sikit...

NoEn said...

intz,
baby dok taska mmg mudah b'jangkit..doc pun ckp baby needs exclusive care.sorang bb, sorang pengasuh..tp bila kat taska baby akan dpt less attention, thats why dia mudah sakit and senang berjangkit dgn yg lain..

mamaD,
itu ler, sabar je lah..nk buat mcm mana kn cuma doa jgn la demam or sakit dia ni melaratkn..sy ad jugak bc bila bb dh 2thn lebih, dia akan kuat..time tu susah sikit la dia nk sakit