About

Pages

Tuesday, April 26, 2011

Mengapakah Ibumu Menangis?

Dulu, aku hanya lah seorang anak
tanpa mengetahui isi hati sebenar seorang insan yang bergelar ibu

Seorang anak lelaki kecil bertanya kepada ibunya, "Menagapa engkau menangis?"
"Kerana aku seorang wanita", kata sang ibu kepadanya...
"Aku tidak mengerti", kata anak itu.
Ibunya hanya memeluknya dan berkata, "Dan kau tidak akan pernah mengerti".
Kemudian anak lelaki itu bertanya kepada ayahnya, "Mengapa ibu suka menangis tanpa alasan?"
"Semua wanita menangis tanpa alasan", hanya itu yang dapat dikatakan oleh ayahnya.

Anak lelaki kecil itu pun lalu membesar menjadi seorang lelaki dewasa, tetapi ingin tahu mengapa wanita suka menangis. Akhirnya ia mendapat petunjuk drpd Tuhan, antara bisikan yang didengarinya adalah:
  1. "Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia; namun, harus cukup lembut untuk memberi kenyamanan".
  2. "Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang daripada anak-anaknya".
  3. "Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kekalahan tanpa mengeluh".
  4. "Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakitkan hatinya".
  5. "Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya".
  6. "Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahawa seorang suami yang baik takkan pernah manyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatan dan ketetapan hatinya untuk berada di sisi suami tanpa ragu".
  7. "Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan. Ini adalah khususs miliknya untuk digunakan walaupun kadangkala dia tidak memerlukannya".
Tahukah kamu? Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang dia tampilkan, atau bagaimana dia menyisir rambutnya. Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya. Kerana itulah pintu hatinya - tempat di mana cinta itu ada.

Kini, aku telah pun bergelar seorang ibu
dan amat memahami 'pengorbanan' seorang ibu dan juga sebagai seorang isteri

2 ::ThoughT(s):: :

vita@kriyalea said...

Seorang Teman selepas melahirkan berkata : "Kalau aku tahu sakitnya melahirkan itu, tak mau aku melawan ibuku"..

Selamat bergelar Ibu yaa... ^_^

NoEn said...

Vita, sebelum melahirkan, we never know how the 'pain' is..kan?