Thursday, April 7, 2011

Vomit

After 3days at school, last night alya muntah. Bermula lebih kurang around 1am mlm semalam, dia muntah. Setiap kali after menyusu, dia muntah.. And yesterday morning, b4 ke office pergi check up dlu keadaan alya and nasib baik dh ad klinik yang bukak. kami ke Klinik Ibnu Sina and the doctor said she might be food poisoning. Macam xlogic sebab aku yang masakkan porridge alya. So pergi tanya taska manatau kan if they bg makanan lain selain drpd apa yg aku bekalkan. Tp mereka ckp xde kecuali bg biskut. Xlogik pulak sebab mkn biskut leh jadi muntah2 mcm tu. 

Rancang pada awalnya nak jugak pergi kerja but then bila tgk her condition yang vomit after feeding, amik keputusan EL jelah semalam. Pg tu ok jer lps mkn ubat alya tdo. Ingatkan dh ok dh but lepas zohor tu dia muntah lagi..lps muntah petang tu dia tdo lagi and lps bgn tdo tu alya ok jer..bawak dia main kat luar dia happy jer. Ingatkan dh ok but lepas maghrib tu dia muntah time menyusu..hati dh mula xsedap. Xpe sedapkan hati insyaallah xde ape2. Alya tdr and tgh tdr dia muntah lagi. Ish ni memang xleh jadi ni. Call baba alya ckp alya muntah lgi. Then baba alya suruh pergi hospital. Mintak tolong cousin baba hantarkan. Kami xpergi ke hospital tp pergi ke klinik jer dlu.(even dh kat cni dekat 3thun tp belum thu pun mana2 klinik yg bagus)

Alhamdulillah Doctor Othman kat Klinik Hijrah ni sangat detail orangnya..dia terangkan segala kemungkinan why alya muntah2. Alya bukan keracunan but seperti badan dia xboleh nak terima or sesuaikan dengan new environment. kata Dr. Othman, baby amat sensitive. perubahan persekitaran pun boleh menyebabkan vomit. Keadaan persekitaran yang panas, crowded, less attention can cause baby vomit. Baby needs exclusive care. seorg pengasuh seorg bb. Betul jugak kata dr tu. ye lah b4 this mok dia jg dia sorang jer..alya amat dimanjakan. 

Alhamdulillah after dr. bg ubat, dia tdr molek but around 4am dia mcm gelisah jer. Kali ni alya xmuntah tp poo la plak. Kesian anak mama ni. After poo dia tidur balik sehingga la ke pg.. harini aku tinggalkan alya dengan baba dia(baba dia terus amik bas mlm td balik cni). Baba ckp alya dh xmuntah tp ada poo 2 kali pg ni. Ni nampak dia dh aktif balik..

Hmmm..dugaan sungguh..rupa2nya anak mama ni manja and sensitive jugak yer :)
Harap alya cepat sembuh...

NOTE: mama sayang alya

6 ::ThoughT(s):: :

Apple Cute said...

Alolo manja nye aliya...cian die muntah2..huhu so mcm mane lepas ni..?

NuReEn faRhaN said...

hehe..manjakn?xthu plak perubahan environment can cause baby vomit. skrg dh ok..

Huddy said...

Hurmmm aku belajar satu benda baru hari ni, tq for sharing! :D Alhamdulillah alya dah ok, dia perlu masa skit kot nak adapt to new environment.. Mesti ko dah lega kan..

NoEn said...

Huda:
itu la aku pun xthu klo doc tu x explain. mmg baby ni sgt fragile. alhamdulillah dia dh ok but hari ni masa hantar ke nursery, nampak jer muka cikgu dia terus menangis..t'paksa pujuk2 and main2 ngan dlu then cabut masa dia tgh leka..huhu

MamaDaniel said...

Baby Alya.. semoga cepat sembuh.. makan ubat tau.. kecian dia...

NoEn said...

Tq aunty zila..insyaAllah alya akan jd budak yang kuat :)