Monday, May 2, 2011

Alhamdulillah...

Seperti yang dijanjikan, kami buat follow up check up berkenaan dengan status BRONCHITIS alya. Alhamdulillah Dr. mengesahkan alya sihat. Tp mama dia harus lebih alert dengan keadaan kesihatan alya next time. Mengikut doktor, kemungkinan besar the risk yang membuatkan alya kene bronchitis adalah environment taska. Alya mcm allergic dengan environment yang crowded, hot, bising, etc..hoho pelik betul la ank mama ni. Doc suruh pantau keadaan alya, if masalah sama berulang lagi (eg: once a month), doctor suruh mama cr personal  caretaker..alya xsesuai dok kat nursery. Tapi mama harap alya cepat2 dpt sesuaikan diri..maklumla bukan senang nk cr babysitter mcm mok dia dulu..

Noen: Alya, sila membesar dengan sihat yer sayang!!!

13 ::ThoughT(s):: :

umialya said...

Mg Alya cepat baik..

Huddy said...

Wow.. Allergic environment ye alya.. Maybe mmg betul dia suitable and more comfortable klu dia duduk ngn bs.. Apapapun, harap dia sentiasa sihat dan ceria :) InsyaAllah sbb mama dia tabah betul hehe.. Btw nk tny, mana ko beli ice tray ko ye? Comel kecik, rs nak beli simpan puree aliyah hehehe! Almaklumlah, duk dgn mertua, peti penuh brg mertua, malu nak amik space byk2.. :)

Anonymous said...

Terima kasih untuk hal-hal yang baik

Dewi Citra said...

Alya sayang, cepat sembuh ya
kakak Rafif & Zakiyya doakan supaya Alya cepat sembuh

Mila@Rimbun said...

moga alya cepat sembuh... dan kembali ceria

NoEn said...

Umialya: tq...

Huda:
ituler, doc ckp alya ni jenis sensitif..hoho..mama dia tabah ker?
ice-tray tu aku beli kat giant..

NoEn said...

Dewi Citra:
thank you kakak Rafif & Zakiyya


kak Mila:
Thanks kak..moga alya sentiasa sihat..Aminnn

TinyTini said...

moga alya sehat2 aje..tp tula, taska mmg takboleh nak elak la penyakit2 macam tu..tini pun kalo boleh nak dok umah jaga anak sendiri..huhu~~at least kecenderugan nak kena penyakit semacam tu dapat dikurangkan..tp apa kan daya..

NoEn said...

Tini:
Ikutkan hati mmg nk dok rumah jg sendiri anak..tp itulah tuntutan hidup kene jugak kerja..hanya mampu berdoa agar ank2 sentiasa sihat..

khairun najihah said...

semoga alya cepat sembuh...
sama macam firas...firas 3 kali masuk ward acuta bronchitis...2 kali b4 dier 1 year sebab duk nursery...then yang ketiga seminggu selepas ko datang umah hari tu...seminggu jugak duk ward...

NoEn said...

ah krun. kenapa firas kene byk kali..dia akan berulang lagik eh..teruk x tiap kali dia kene tu?

khairun najihah said...

aah, baisernyer akan berulang lebih lagi kalo anak kita duk nursery...coz bila baru nak baik jer bila ader budak2 kat taska kena dier berjangkit balik...agak teruk jugak lah..monyok jer..tak beraper aktif..dier akan teruk bila malam...kena neb 4jam sekali...asyik muntah jer...sian juga tengok dier...paling tak larat kalo kena tahan wad..firas tak susah makan ubat tp susah nak jelur badan dier ngan tuala basah...

kalo ko raser2 alya macam nak kena demam cepat2 bg ubat 4jam sekali, kalo dier tak selesa hidung macam nak selsema ke batuk ke, cepat2 bg ubat..kalo ko tengok alya tak sihat juga cepat2 p klinik...

NoEn said...

krun..tq for the tips :)
kene lebih alert lps ni