Friday, May 6, 2011

Baby's Perfect Food

Saya pernah ditanya dan pernah baca kenapa baby yang fully breastfeed masih juga sakit dan demam. Baru-baru ni anak saya asyik xsihat, ada yang tanya anak menyusu badan pun sakit jugak ke?hmm macam mana tu yer? Jawapan saya, baby pun manusia, so normal lah kalau dia sakit or demam. Bagus juga anak demam sebab dengan demam la badan dia develop antibody sendiri agar lebih kuat. Tapi kebiasaannya baby yang breastfeed ni akan cepat recover.

Ada juga yang pertikaikan saiz baby. Kenapa yer? Adakah telah tertulis bahawa breastfeed baby akan tembam2? meanwhile yang minum susu XXX akan kurus? atau sebaliknya? tak kan? Cuma sy pernah dengar org ckp baby yang fully breastfeed ni isi dia lebih pejal. walau pun debab dan tembam, tp isi dia pejal, sama jugak klau kurus pun isi dia pejal. saya xpasti la plak kesahihannya. Pada sy semua tu xpenting, yang penting anak saya mendapat khasiat  susu yg terbaik yang Allah ciptakan..bukan ciptaan manusia.

Ok kat sini sy nak share 1 article yg sy baca dr nutriweb


Baby's Perfect Food - Complete Nutrition, Superior Protection

Breast milk has the perfect blend of nutrients in the exact right amounts to meet baby's every nutritional need. Feed baby nothing else (no other food or water) and watch him thrive for the 6 months of life!

Protects baby against disease
Research shows that babies who are breastfeed exclusively for 6months experience fewer illnesses in the 1st 12months of life. Breast milk contains nutrients and substances that protect baby from infectious diseases ie cold, bronchiolitis, and middle ear infections. <100% setuju sebab my alya amat jarang demam or selsema or batuk. alya membesar dengan sihatnya. if demam pun dia cepat baik. xmelarat>

Ever-changing to suit baby's growing needs
Breast milk's nutrient composition is constantly changing to meet baby's growing needs.
  • Liquid gold: Colostrum
    • In baby's 1st few days of life, your breasts secrete colostrum, a thick yellowish substance rich in carbohydrates, protein, and antibodies. Colostrum may be low in volume but it is extremely high in nutrients and immune factors which will protect baby against harmful agents.
  • Mature milk
    • Mature milk comes in 3 or 4 days after birth. It is greater in volume and appears thinner and lighter in colour.
  • During a feed
    • The composition of your breast milk even changes during a feed. The amount of fat increases at the end, making baby full so he stops sucking. An early lesson in controlling his appetite!

Promotes better digestion and absorption of nutrients
Certain biological compounds in breast milk cause nutrients to be absorbed by baby effectively:
  • A fat-digesting enzyme helps in digestion and absorption of fat
  • An iron-binding protein helps baby absorb most of the iron in breast milk
  • A high lactose content increases absorption of calcium, magnesium, phosphorus and other minerals
Food for brain development
Breast milk contains essential fatty acids such as alpha linolenic acid (ALA) and linoleic acid (LA). These are required to produce decosahexaenoic acid (DHA) and arachidonic acid (AA) which are essential for normal fetal a infant growth development (brain development and visual acuity).

Decreases the likelihood of allergies
Most allergic symptoms associated with formula feed are often due to baby's adverse immune response to cow's milk protein. With breast milk, baby is less likely to suffer from allergic symptoms such as infantile colic, vomiting, diarrhoea or bloody stools, malabsorption, eczema, allergic rhinitis and bronchial asthma. <sakit itu datang dr Allah, kalau baby sakit kita kena redha. persekitaran juga main peranan. jangan salahkan susu ibu semata2>

No greater love
Baby's need to hear your heartbeat, feel your warmth and have close physical contact with you is just as intense as his need for food. No activity can meet all these needs as wonderfully and completely as BREASTFEEDING. <YES!!!no graeter love. bila alya menatap muka ketika dia menyusu, hanya Allah saja yang tahu perasaan tu. seperti dia berkata "mama, alya sayang mama". 


2 ::ThoughT(s):: :

Wizana binti Abd. Jalil said...

Saya pun berpendapat yang sama. sekiranya bby BF ni cepar recover dari sakit... and antibodi kuat. Terbukti 3 minggu lepas kami suami isteri demam bergilir2 while my bby sihat. Alhamdulillah.... lg 1, anak sy pun tubuh dia pejal2. Mayb penangan susu ibu....sayang wafi... damia pun mama tak lupa...muahhhh

NoEn said...

Wiz,
itulah berkat susu ibu kn?
Seronok tgk anak membesar dengan susu kita..terasa bonding tu sangat utuh :)