Thursday, June 16, 2011

Cara Menyediakan CD ke Taska

Happy Wednesday!!! Okay hari ini ada 'sedikit' mood untuk berkongsi dengan ibu2 diluar sana cara membekalkan/menyediakan CD(cloth diaper) anak2 anda ke taska @ nursery @ rumah pengasuh. 
Untuk pengetahuan, ini adalah cara sy sendiri dan anda boleh meniru atau mengubah mengikut citarasa dan keperluan anda..hehehe

Pertama:
Untuk tidak membebankan pengasuh, maka kita kena lah masukkan insert siap2 ke dalam poket CD..tp if guna All In One cd step ini boleh kita skip :) 

Kedua: 
Juga untuk tujuan supaya pengasuh tidak merasa susah, kita siap2 letak nappy liner disetiap CD anak kita. Tujuan letak nappy liner ni supaya CD tidak kotor if anak kita poo poo. Pengasuh hanya perlu buang nappy liner itu jer (bukan CDnya yer..hehe). Tp if baby hanya kencing, xperlu la nappy liner itu dibuang sebab kita boleh basuh nappy liner tu dan guna semula(jimatkan?). Tp if baby dengan saya, sy xletak pun nappy liner. sbbnya if anak poo, hanya dengan spray ngan paip air and gosok2 manja sket then hilang la kesan kotoran tu..hehe


Insert dan nappy liner yang siap untuk berkhidmat :)


Ketiga:
Lipat CD seperti gambar bawah and masukkan kedalam bag anak bersama 3-4helai baju anak untuk hari itu...mudah kan?

Bekalan CD dan baju alya ke taska setiap hari

Keempat:
Jangan lupa sediakan wetbag untuk mengisi CD yang telah kotor. Kalau xde wetbag, guna bag plastik pun boleh..tp untuk environmental friendly, sy sarankan gunalah wetbag sebab wetbag boleh diguna berulang-ulang kali...

2 wetbags...1 untuk CD kotor dan 1 untuk baju kotor.
those wetbags tu i buat sendiri yer :)

Berapa CD yang perlu dibekalkan selama anak di taska? 
Sama saja macam DD. Saya bekalkan 5CD sepanjang anak di taska (7am-6pm). Dulu masa alya di rumah pengasuh 3CD pun dh cukup, tp bila hantar ke taska, bontot si montok itu selalu merah2 so sy syak mereka lambat tukar CD if alya poo. Saya xsalahkan mereka sebab mungkin mereka terlepas pandang..yelah dh budak2 nya ramai mana la sempat nk belek sorang2 kan...so sebagai alternatif, sy pesan kat mereka supaya tukar lampin alya setiap 2jam sekali..then semenjak itu, bontot alya dh xmerah2 dh...

Dengan menggunakan cd, sy boleh trace alya poo or tidak kat taska di hari tersebut..dan sy juga boleh agak para pengasuh dia tukar lambat or cepat setiap kali alya poo..sebab klo lambat tukar, akan ada kesan kat cd dia..hehe..itula untungnya guna CD ni.. =D

Sebarang pertanyaan sila komen dientry ini atau email sy yer...cewah mcm la kita tu pro sangat..hahaha..tp sekadar untuk berkongsi pengalaman xsalahkan??hehe

5 ::ThoughT(s):: :

Acik said...

heheheeeee .. dah lama tinggalkan zaman ni! Anak2 kita dah besar sumernya ... Once upon a time! Tingat balik masa dolu2 :)

Huddy said...

Oooh aku xde wetbag lagi ni ;)

NoEn said...

Acik:
kenangan tinggal kenangan...hehe..if nk ulang balik kenangan tu, silala tambah baby lg :)


Huda:
xde wetbag pun xpe..aku dulu guna plastik bag tu jer sebelum ad wetbag ni..hehe..ah between aliyah pun pakai cd jugak eh?

headbart said...

Nursery Zahrar haritu mmg takmo guna CD. aku pun cam whatever la, bg je DD. So kat umah je CD.

Since kat umah je CD, wetbag pun tak guna. hoho! Jadinya laundry bag utk ke nursery lak.

Dlm kaler hitam tu CD LunaTots eh? Ko ade try GH? nipis, n lebih kemas dari Autumnz n NCD. LunaTots camne?

NoEn said...

Hana:

nasib baik nursery alya ok je bila aku mention alya guna CD.

yg kaler itam tu lunatots yg baru..kaler lain pun ad jugak.colourful la..aku xpenah guna NCD n GH..yg aku ad lunatots, babyland,coolababy..tp coolababy aku xsuka sgt..design dia toooooo simple...