Thursday, June 23, 2011

Serawan Mulut

Minggu lepas, alya xnak makan. Tiap kali bagi alya bubur dia xnak. Tukar macam2 resepi, masih xmau jugak. Ingatkan dia dh boring makan bubur. Mama buatkan pasta, tu pun dia xnak jugak..isy begitulah berlanjutan selama beberapa hari..Dia makan tp xberapa byk. Macam xde selera makan gitu.

Rupa-rupanya alya xde selera makan sebab dia kene serawan mulut (org sini panggil serawan) ataupun jangkitan fungal di bhagian mulut. Hmm..memang dlm seminggu ni tgk ada putih2 kat bahagian dalam mulut alya, igtkan sisa susu rupanya 'thrush'. Itu pun tahu bila pegi bawak alya jumpa doc. 

pict ihsan en.google
Thrush ni akan membuatkan baby sakit pada bahagian mulut, hilang selera makan, xnak menyusu, dan demam. Patutla bekal susu alya asyik xabes pun..hmmm kesian my baby.

Since thrush alya tak teruk(thrush baby dlm gambar tu agak teruk), Alhamdulillah lepas sapu ubat 2x, thrush tu pun hilang dan selera anakanda terchenta itu telah kembali. Susu pun habis setiap hari. suka mama 

Nak tahu detail pasal thrush ni, cara mengatasi, bagaimana ia boleh berlaku dan rawatannya, boleh refer di website 

9 ::ThoughT(s):: :

headbart said...

Maryam dulu tak pernah kene thrush.

Ni Zahra kena berulang-ulang. Mula takut gak ada problem dgn immunity, tapi doc kata dia okay. Lagipun everytime kena that fungal infection, dia tetap happy je. Maksudnya tak sakit la tu, sbb mmg some babies takde problem.

Ko bagi Alya suspension ke sapu any gel?

Mula aku sapu Decozol, now sapu Daktarin. Zahra punya thrush bnyk dalam pipi. Kdg2 ada kat lidah and bibir.

Wizana binti Abd. Jalil said...

My Baby Wafi (5 month ++) pun ada kena. Doc ckp kena cuci mulut bby feeding. Terutamanya bila bby nk tido...Kulat membiak waktu bby tido... poor my bby...

NoEn said...

Hana:
oo boleh berulang2 eh..alya aku sapu Decozol yg doc bagi la. Dia xbyk sgt pun tp mcm dia xselesa kot ad bende alah tu dlm mulut dia..kurang mkn and susu..tp bila direct feeding ok plak..hehe

NoEn said...

Wiz:
itula igtkan klo bf xkene thrush ni. bila dia dh tdo susah la nk cuci mulut dia..tambah2 bila ad gigi tu mcm ngeri je nk masukkan jari dlm mulut dia..macam serah diri kat naga..ouch..hihi

TinyTini said...

kalau anak sakit, apatah lagi taklalu makan, ibu pun akan sakit juga, lagi tak lalu makan..

Mila@Rimbun said...

pernah jugak jadi kat anak masa dia kecik dulu, mmg kesian sgt, nak makan mulut sakit.. kekadang nangis2 lagi

umialya said...

Camner keadaan Alya kini? moga sudah baik

NoEn said...

Tini:
itula..hati jadi xtenang bila anak sakit..tp bila anak sihat, kita yg sakit ni pun leh jd sihatkan?


K.Mila,
ermm kesiankan..nasib baik alya xteruk mana..dia hanya kurang menyusu time kat nursery jer. tp bila direct feeding ok plak..hehe

NoEn said...

Umialya:
Alhamdulillah dia dh ok..ad demam jugak tp rasanya demam tu sebab gigi geraham dia dh menonjolkan diri..hehe