Monday, July 11, 2011

ECZEMA

Sebenarnya dah lama budak comel itu macam ada ruam kat bahagian belakang, dada, dan lengan...ingatkan ruam biasa sebab cuaca panas. Tapi 2-3 hari lepas ruam kat bahagian belakang tu nampak makin teruk. kesian tengok dia asyik menggaru. agaknya gatal kot. so kami decide untuk bawa alya jumpa Doc dia. 

Doc:    Kenapa ni alya..demam ke?
Mama: Xla doc. alya sihat..cuma kat belakang dia ni mcm ad ruam gatal (sambil selak bju alya)
Doc:    Bila ruam2 ni start ada?
Mama: Dh lama dh tp sebelum ni tak teruk. 
Doc:    ini bukan ruam biasa, ni ekzema...
Mama: haaaa??(sebelum ni penah dgr jer tp xthu camne ekzema tu sebenarnya)..la sy igtkan ruam biasa je ni
Doc:    X..ini ekzema. Ada pakaikan alya baju baru x?
Mama: Xde
Doc:    Makan? Ada bg seafood? telur?
Mama: Dia mkn mcm biasa...sy belum bagi seafood or telur kat dia
Doc:   Anak awak ni allergic..tgk mata dia pun sy dh tahu dia ni alergic. emm...awak kene wat research la sket, tgk apa puncanya allergic dia tu and cuba elakkan la. Jaga pemakanan dia. Benda yang dia xleh makan jgn bagi makan.
Mama: Baiklah.
Doc:    Sy bagi ubat sapu dengan lotion. Ubat2 ni xkuat sangat since ekzema anak awak mild. Kita tgk dulu dan kalau tak ok jugak br kita tukar ubat.
Mama: Baikla..
Doc:    Jangan risau, alya akan ok
Mama: Thanks Doc.

(Perbualan kami yg telah diringkaskan..hihi)

Untuk minggu ni alya akan jadi vegetarian sebab mama akan stop bg alya ikan, ayam, dan seangkatan dgnnya :D...

back (yg kebiruan itu adalah tanda lahir)

Depan

ubat yang di prescribe oleh Doc Khusnie

Mama pun macam biasala bila dh kena baru sibuk cari info *_~

What is Eczema?
Eczema is a dry, itchy skin condition that affects somewhere between 15-20% of children at some point. Eczema can't be cured but it can be controlled with the right treatment. Also known as atopic eczema or dermatitis. Dry, itchy, red and cracked skin which sometimes ooze fluid and bleed. The areas most affected in babies are the hand, face, neck, elbows and backs of the knees.

Eczema means that the skin's barrier doesn't work as well as it should. This make your baby's skin is more easily prone to infection and allergies which can make the condition worse.

What cause Eczema?
it is generally agreed that the tendency to atopy is genetically inherited
Like most of other noninfectios disease, eczema can be triggered by environmental factors; the excessive skin dryness, seems to be due to lack of certain proteins, harsh soap and detergents, solvents, low humidity, lotion, rough wool clothing, sweating, occlusive rubber or plastic gloves, rubbing, staphylococcal bacteria. 

What is the treatment for eczema?
the goals for the treatment of eczema are to prevent itching, inflammation, and worsening of the condition. May involve both lifestyle changes and the use of medication. Treatment is always based upon an individual's age, overall health status, and the type and severity of the condition.

for more information and detail explanation you may visit these SITES;


Noen: Doa mama semoga anak mama akan sembuh sepenuhnya dan sentiasa sihat.


4 ::ThoughT(s):: :

vita@kriyalea said...

ya memang biasanya eczema diturunkan secara genetik. saya juga punya eczema and diturunkan dari Mama saya.
adakah keluarga yg punya riwayat penyakit ini, Mama Alya??

for Alya, cepat sehat yaaaa..

NoEn said...

Vita:
alya sudah bertambah baik. As i know, on my family side, xade eczema..Tak tahu la kalau sebelah hubby.

azimah fauzy said...

shian Alya, nampak cam banyak je. semoga cepat sembuh~

btw, yang doc tu cakap, 'tgk mata pun tahu eczema', haa mata Alya camne masa tu?

NoEn said...

emm...alya dh ok dh...bwh mata alya mcm lebam and mata dia klo kita skali tgk mcm budak br lps menangis...dr hr tu lg doc ckp alya allergic..tp xde la dia ckp alya eczema