Sunday, October 2, 2011

Milk Crisis

Alhamdulillah another 9days alya will turn 1 and a half year...cepatkan masa berlalu. ini bermakna another 6months to go to accomplish my breastfeeding journey. Since last Ramadhan my milk supply keep on decreasing. Jarang sangat dapat buat stock, hasil perahan hanyalah untuk daily basis..alya dibekalkan 2bottles fresh milk and 2 bottle frozen milk (4oz each). Tapi diri ini hanya mampu pam untuk 2botol fresh sahaja dan tidak berdaya untuk menggantikan 2botol lagi frozen yang dikeluarkan drpd freezer. but kadang2 dapat la jugak buat stock 1botol

Keadaan ini berterusan hingga ke hari ini..cuma masa cuti raya haritu ada pergi berurut..lepas berurut tu mmg rasa la susu kembali meriah..tp bertahan lebih kurang seminggu jer, lps tu cik'P' memunculkan diri..uhuk my milk supply kembali merudum :(

inilah hasil perahan untuk sesi pagi td..sikit je kan tp alhamdulillah sekurang2 nya rezeki tuk alya masih ada..lately secara purata amount untuk setiap sesi sekitar 1.5-3.5 oz sebelah..kalau sebelum ni dapat la jugak 4-5 oz sebelah..tp tidak lg sekarang :(

kosong je kan freezer tu..stock frozen yang ada adalah dr bulan June till Sept 2011..tp yang bulan August punya ada beberapa botol jer.. (mode risau)

i have to do something!!!perjalanan masih jauh..usaha harus ditingkatkan, minda harus positif..dan saya yakin dan sy pasti akan sampai kegarisan penamat dengan jayanya..InsyaAllah.


Demi alya, mama akan berusaha dan akan pastikan misi mama ini akan berjaya..Ya Allah permudahkan la urusan ku, perbanyakkanlah rezeki anakku..hanya dengan izin Mu Ya Allah










8 ::ThoughT(s):: :

umialya said...

akak sokong, minda mesti positif, insya allah, moga dipermudahkanNya

NoEn said...

@umialya InsyaAllah kak..moga dipermudahkan...

Suzie said...

Allah maha mengetahui....so jangan risau banya minum air n susu segar

ummu muhammad said...

noen kite bayk belajar pasal susu dr noen dgn CD dulu..pasal susu kene bagi yg fresh setengah n yg dulu setengah..dulu bantai bagi yang tarikh susu yg dulu..insyaAllah noen boleh sampai graduasi..sekrg alya pun dah master bak kate ibu alisha..tinggal journey nk ke phd..kalau kite ubatnye makan n minum banyak2..kalau minum tu sampai rase nk kluar balik sebelum tidue n gerenti ke toilet jelah tapi alhamdulillah pagi tu susu dlm 6 lebih boleh 4-5 oz..tengah hari macm biase dekat 10oz..rasenye kite yg ibu menyusukan ni akan rase situasi nikan..apepun insyaAllah tak lame..makan banyk2 hehe

NoEn said...

@ummu muhammad Alhamdulillah dh master dh kite eh..hihi..alang2 dh master mesti kene habiskan phd kan..insyaAllah kita akan ikhtiar dan positifkan minda supaya dapat susukan alya hingga 2thn..

doa byk2 agar sume ibu2 kat luar sana dapat susukan simanja hingga 2thn..amin

NoEn said...

@Suzie InsyaAllah kak..Allah Maha mengetahi..Dia yang rancang sume ni..kite kene banyak berdoa dan dekatkan diri lagi dengan-Nya..

tp kak, sy xsuka minum susu sgr..susu dutch lady yg coklat tu suke la..hehe

MamaAsyraaf said...

kamu jgn susah hati. jom kt sama2 usaha an berdoa. Susu saya pun dah drop:)

NoEn said...

@MamaAsyraaf jom2...insyaAllah kita sama2 usaha