Sunday, November 20, 2011

Impetigo

After maghrib last night we went to Klinik Dr. Erlina. why? sebab alya naik bintik air kat dada & leher dia..mula2 igtkan chicken pox tp pelik sebab dia naik sebijik sebijik..bukan sekali gus..tapi makin hari makin bertambah..risau jugak and pity her..mesti dia sakit & gatal kn..sorry sayang mama lambat bertindak..huhu


bagi mama ini sudah cukup teruk..tapi masa doc tunjuk gambar kat internet laaagiii mama rasa ngeri..teruknya gambar2 yang doc tunjuk tu..huhu

kat lengan dia ni nampak teruk sebab dia garuk2..huhu

According to doc Khusnie, alya kene Bullous Impetigo a.k.a kudis api...when the doc said that alya kene kudis api mama mcm hah???kudis ape tu??then doc tunjuk gambar kat internet owh teruknya..then mula la mama tanya yg bukan2 sampaikan doc cakap mama alya suka tanya soalan cepu mas..sebab doc tak sempat nk explain mama dh tanya macam2..hehe..sabar la doc yer..then doc explain satu persatu, punca impetigo ni, tempat yg paling common this kudis naik, cara nak rawat, etc..

gambar yang mama print skrin dari google..gerunnya tgk..huhu

ubat yang di prescript oleh doc Khusnie = ubat sapu, bedak antifungal, dan antibiotik

Buat masa ni mama akan bagi dulu alya makan antibiotik sampai habis, apply ubat + bedak antifungal sampai kudis2 alya baik.. Khamis nanti kene jumpa lagi doc Khusnie tuk follow up check up.. (antara sebab suka sangat pegi klinik ni doc akan suruh kita datang buat follow up check up and it is free for the consultation)

Pity alya, 1st Eczema, then this time bullous impetigo plak..huhu

Let me share sikit sebanyak yang sy faham daripada sedikit pembacaan;

ape itu impetigo?
impetigo adalah infection di kulit yang disebabkan oleh staphylococcus (Staph) dan streptococcus (Strep) bacteria. Impetigo is common on children especially 2-5years old. most likely occurs in warm and humid environment dan tersebar melalui close contact. and usually produces blisters or sores on the face, neck, hands and diaper ares..(ups selingan; sempat lagi doc ckp alya pakai pampers mahal -refer to cd- masa check diaper area alya..hihi..doctor, bukan mahal la, jimat pakai cd ni..hihi)

impetigo ada 2 jenis, bullous impetigo and non-bullous impetigo.
antara 2 ni, bullous impetigo lagi bahaya..berjangkit melalui direct / close contact with someone who has it but sometimes from towel, toys, household, etc...(kanak2 yang ditinggalkan di nursery mcm alya terdedah dengan macam2 penyakit berjangkit..mungkin alya dapat this impetigo from one of her friend at school..maybe, Wallahua'lam) oh ya, eczema juga boleh menyebabkan impetigo ni senang berjangkit

don't worry, impetigo is not serious and easy to treat..for mild case, can be handle by gentle cleansing, buang kulit kering and apply prescription antibiotic ointment. InsyaAllah, akan sembuh..

dan juga jgn risau, impetigo ni does not leave scars..fuhh lega mama, klo tak dh tak comel kulit anak mama ni..hehe

for more info about impetigo, kindly go to these website


Duhai anak, semoga cepat sembuh ya sayang..


32 ::ThoughT(s):: :

MaDihAh said...

mcm2 nyakit alya nih...
muahahaha

cian my busyuk...

NoEn said...

@MaDihAh ho ler...nuron mu la..huahua

umialya said...

siannya Alya, mg cepat baik ye

Misz Nora said...

kesiannnya anak akak..kita tak tau dia rasa sakit cmner..sebab dia kecik lagi, mst asyik nanges sebab gatal2 kan..cepat2 sembuh yer adik alya..:-)

NoEn said...

@umialya tq ummie

NoEn said...

@Misz Nora tq kakak Nora...harap cepat baik la

MaDihAh said...

@NoEn biase...tgk ank sedara sapo plok...huahua

RynaHakimi said...

Sian Alya.. Hope cepat sembuh ye..auntie rina doakan alya =)

ummu muhammad said...

alya...semoga cepat sembuh..hoho perasaan mama tu ibu muhammad dapat selami...hanya ibu yang memahami seorang ibu ;)

p/s: alya bace dah besa nanti doakan mama masuk syurga sebab jage alya tau mase kecik! ;)

NoEn said...

@MaDihAh Anak sdaro mu la..tp bakpo ya dok nurun hok ni nyo???huhu

NoEn said...

@RynaHakimi TQ aunty rina

NoEn said...

@ummu muhammad tq ibu muhammad..betul tu hanya ibu yang dapat selami jiwa seorg..

Nida said...

Kesiannya Alya... semoga cepat sembuh ye sayang...

ummi iman said...

moga cepat sembuh ya alya

NoEn said...

@NoEn hanya ibu yg dapat selami jiwa seorg ibu..hehe..ayat tak habes kat atas..

NoEn said...

@Nida Tq aunty nida :D

NoEn said...

@ummi iman tq, alhamdulillah as for today, dh nampak kering dah kudis2 dia tu..

MaDihAh said...

2 tanda nya alya kna ko ak sokmo...muhahahaha

MaDihAh said...

@MaDihAh* kena ingat...
(tinggal ingat...muahaha)

NoEn said...

@MaDihAh muahaha..patut la aku tak paham..ekeke..

p/s: jgn lupe my shawl hokey :D

MaDihAh said...

@NoEn kna charge lbh...sbb kena cr...muahaha

Mila@Rimbun said...

MOga alya cepat sembuh yerrr.. boleh pakai baju cantik yg mamanya buat..

NoEn said...

@Mila@Rimbun Alhamdulillah..dh sembuh dah..cume parut kat lengan masih ade :(

NoEn said...

@MaDihAh oo charge lebih ya..nanti i charge jugak br tahu..kiki

Anonymous said...

lama mana dh sakit ni?

NoEn said...

@Anonymous waktu tu baru dalam 3-4hari..tp sekarang dh ok..alhamdulillah

Anonymous said...

@NoEn

oo.. em.. bertindak cpt ea.. sy pn kne sakit ni. teruk dh. skrg ni tgh terima rawatan dpd hospital. smggu skali appnment. tp, tu la. hospital kerajaan ni, lmbt tindakan dye. mkin teruk. xde prubahan.

NoEn said...

@Anonymous aah bila nampak makin banyak terus bawak anak pergi klinik...alhamdulillah baik lps makan antibiotik and sapu ubat..

cik anon, awak kene sendiri ke anak yg kene?semoga awak/anak awak cepat sembuh

Anonymous said...

@NoEn

sy la yg kne. huhu.. umur sy bru 20taun. x kawen pn lg. hehe

NoEn said...

@Anonymous owh ye ke...semoga cepat sembuh ya

Anonymous said...

i required that, another fantastic read. thx, you've made my day:)

NoEn said...

@Anonymous tq..i just share what i know ;)