Wednesday, December 7, 2011

Sepetang di Kebun

Alya dan baba sangat suka berkebun...ya setiap petang sabtu or ahad alya akan ikut baba turun ke kebun untuk berkebun bersama babanya..mama alya kadang2 turun padang jugak (itu pun sebagai pemerhati) ehehe...harus la sokong minat baba alya yang satu ni kan..untuk kebaikan bersama..hehehe


setiap kali baba alya berkebun pasti alya turut serta..bagus alya..berbudi pada tanah...aktiviti mcm ni bagus juga tuk anak2 sebab dari sini dia boleh belajar mengenal pokok, tanah, pasir, semut, etc dan tidak ketinggalan nyamuk.huhu..
sebab setiap kali turun ke kebun pasti ada kesan gigitan nyamuk (-_-')


ini adalah antara tanaman baba alya...tanah sekangkang kera itu kami ade tanam pokok serai, kunyit, halia, ubi keledek, bayam, limau purut, limau kasturi, belimbing, katak puru, mempelam, kedondong...erk ade lg ke????hmmm sebenarnya hari tu byk juga kami tanam..nenas, pisang, ubi kayu, kucai, tapi semua tak menjadi sebab monkey-monkey buat kacau..habis kene cabut..ubi kayu dh boleh wat sayur dh pucuk dia, tp semua kene cabut dek monkey..nenas, pisang, xdan tumbuh dh kene cabut ngan monyet..huhu..kucai rasanya sempat hidup 2-3 hari jer, lepas tu hancus!!!sungguh kesabaran kami dah sampai to the limit..rasa mcm mau bunuh sume monkey2 tu!!! grrrrrrrrr

tapi kannnn nak bunuh monkey2 tu tak sampai hati la plak sebab dia kan makhluk Allah jugak kn..sape la kite nak bunuh dia..sebagai ikhtiar baba alya letak ler bende alah ni kat kebun dia..
presenting...
...
...
...
...
...
...
ahaks...ok tak en. orang ni???hehe..Alhamdulillah sejak en. orang ni ade kat kebun tu, nampak gaya macam monkey2 tak de lagi buat kacau kat kebun kami..setakat hari ni la kan..baru 2 minggu en. orang tu kat kebun..mane la tahu kan lepas ni monkey datang kacau..maklumla monkey zaman IT ni clever kan..kot2 diorg ckp apesal la org tu tak gerak2?ni mesti org tipu..uhuk..uhuk...jangan la macam tu..kami baru plan nk tanam macam2 lagi kat kebun tu...huhu -_-

Last but not least,



Ade sape sape yang tahu tak macam mana nak halau monyet-monyet itu...mereka ramai tau..kalau diorg ade, mmg tak berani ler keluar rumah ..scary wa ckp lu..ngeh~~


19 ::ThoughT(s):: :

Suzie said...

Rumah akak dulu pun banyak so kami siap mercun ...tapi sekarang dah tak ada tak tahu kenapa maybe banyak anjing kot

NoEn said...

@Suzie aah kat sini ade juge dgr org pasang mercun..tapi 'mereka' ni ramai kak..sume ade dr datuk, nenek, bapak, cucu, sume ade la..ramai lak tu..huhu..dh ler jenis yg tak takot kat org..kite lak takut ngan depa

* FAR * said...

rajinnya berkebun..

rumah mak saya pun ada momyet.. besar2.. lagi besar dari anak saya..

Nida said...

Nanti bila dah besar tunjuk gambar ni pada Alya.. mesti dia rindu saat berkebun masa kecik-kecik dulu.. sebabnya bila Kak Nida tengok gambar ni pun dah teringat zaman kanak-kanak dulu. :)

umialya said...

untungnya punya tanah, boleh le berkebun

Ummi Iman said...

rajinnya encik suami Noen. rumah UI dah takde tanah. semua dh semen. 1 pokok pun takde ;)

Ummi Iman said...

rajin pula cari... jumpa ni..

Sediakan 3kg kacang tanah dan 1kg cili padi. Bahan2 tadi hendaklah digoreng bersama tanpa menggunakan minyak sehingga cili padi pecah dan sebati dengan kacang tanah itu. Selepas itu, letakkan kacang tanah tadi di tempat haiwan itu berkumpul. Apabila haiwan itu memakan kacang itu, mereka akan merasa pedas dan akan menggigit antara mereka. Pasti mereka akan serik untuk datang lagi. Selamat Mencuba!

http://alamcahaya-hr.blogspot.com/2009/07/petua-buyung-14-menghalau-monyet.html

NoEn said...

@* FAR * hehe..bukan saya..tp husband :)

NoEn said...

@Nida aah kan..mesti dia "eee ni alya ke??" hehe..mcm tak sabar lak nk tunggu dia besar

NoEn said...

@umialya Alhamdulillah kak..dapat ler tanam sayur sket2 kat belakang umah tu

NoEn said...

@Ummi Iman Hehe..rajin la sebab xde kerje nk buat kan..tu pun dapat berkebun weekend jer :D

NoEn said...

@Ummi Iman tq sebab tlg carikan petua yang best ni..kene try buat ni...hehe

IntaNBerliaN said...

wah.. bestnya berkebun.. rumah ada ruang utk berkebun ni mmg best... saya duk umah sewa je.. xdala luas pun tanah.. sy tanam serai je.. hihii

NoEn said...

@IntaNBerliaN Alhamdulillah..ok la tu dapat tanam serai..mase dok umah sewa aritu pun kami dpt tanam serai ngan pandan jer

ummu muhammad said...

besa jugak tanah tepi rumah tuh..puas menanam..

p/s: admirenye dgn orang2 tuh..smart bukan main!

NoEn said...

@ummu muhammad Alhamdulillah..boleh ler sekadar nk bercucuk tanam sayur2an...hehe

setakat hari ni org tu berjaya takutkan si monyet2 itu..hehe

headbart.wordoress.com said...

Horait aaaa... Klw baba alyaa xd, ko rndu, jumpe je a abg bju merah tuuu.... Heeeeee!

NoEn said...

@headbart.wordoress.com haha..ko ni kan hana..tak sanggup aku..kadang2 aku pun terkejut tgk ad org yg gagah perkasa kat belakang umah..ngeh..ngeh..

QasehnyaRania said...

Geram tengok hasil2 tu semua. dah cantik pulak orang2 tu..hihi
dah lama tak tengok tau selalu jumpa kat sawah padi je