Wednesday, March 30, 2011

Syukur

Sesampai kat my office this morning, dikejutkan dengan berita my dearest En. Wan xcident jatuh motor masa on the way ke tempat kerja. Tapi alhamdulillah dia xcedera teruk..cuma katanya pergelangan tangan sakit. Dh x-tray and doc ckp xde apa2..alhamdulillah syukur En.Wan selamat.
Dia dh on d way balik Kemaman. Yang bestnya dia dpt MC 2hari, isnin ni br masuk ofic and means dia akan stay dengan kami lama la sket time ni..
Sesungguhnya setiap yg berlaku ada hikmahnya :D

Monday, March 28, 2011

Fuhh..Lega

Alhamdulillah setelah survey beberapa nursery kami sepakat nak hantar alya ke TASKA KHAIRINA. Taska ni mahal sikit jer drpd taska lain. But for me xpe lah janji puas hatikan. My 1st impression towards taska ni mmg ok dr segi pengurusan, kebersihan, pengasuh etc...tp yang yang kurang sikit about taska ni budak2nya ramai tapi masih lagi dlm quota JKM. Ok la asalkan masih ikut laws kan...


masa bincang dgn owner taska, PN Azlina mcm2 yg dia terangkan. Memang puas hati la..mcm seronok pun ad..Harap2 alya serasi di tempat baru nanti..

ALYA, 1 WEEK TO GO!

Tuesday, March 22, 2011

Hatiku Gundah Gulana

Lately hatiku resah gelisah bila memikirkan Alya akan diletakkan di nursery. Tambah resah bila aku pergi tengok sendiri nursery yang alya bakal stay. We've short conversation with the owner, seems like she is a nice person. Boleh dibawa berbincang. Tapi apa yang membuatkan aku xtenang ialah selepas aku tgk rumah nursery itu. 

I don't know either other nursery sama ke tak..seems like children are sharing the mattress, then tempat kids bermain xde alas. means if mereka jatuh, they will fall direct to the floor (tile based). then i noticed botol susu yang digunakan tidak ditutup. tp xtaula memang botol susu itu akan dibasuh but seems like susunya masih banyak berbaki. for me it not hygienic.

Lagi satu alya is fully-breastfeed and fully cds. Masa berbincang dengan owner tu dia kata xde masalah. Dia akan bagitau staffs how to handle EBM. Tp alya is the only one yang fully-breastfeed and cds. Itu xpela boleh ajarkan kat diorg how to handle EBM. Pasal ni xde la risau sangat. Cuma entah la bila masuk tengok keadaan rumah tu hati terus rasa semacam jerk. xtenang.. FYI, This nursery is the nearest to my house and registered under JKM.

Ad 2 lg nursery yang registered under JKM kat cni. Tapi bukan on the way aku pergi kerja. Macam kene patah balik la.. Ada satu lg nursery yang dari luarnya dh nampak ok sangat. On d way ke tempat kerja. Tapi this nursery xde dalam senarai JKM. 

nampaknya kene pergi tgk jugak 3 nursery kat atas tu. Untuk memuaskan hati. Kalau x, setiap masa setiap saat asyik memikirkan pasal ni jer. Tp nursery yang ke3 tu xde dlm senarai JKM. Does it mean this nursery is operating illegally? Macam berisiko kan yg illegal ni. But yang legal punya macam diorg xjaga and tak terurus..memang sangat susah hati sekarang ni. 

Readers out there, please help me. Please give your opinion or sharing your experience regarding this matter. Thank you dear

Monday, March 21, 2011

Sekian Lama

Haha..tajuk entry memang xboleh blah. After few months she has to wait, finally her bag and pencil case are done!!! Sorry dear, i was very busy lor..muahaha...

I really like this white and black pleated bag. Kombinasinya sungguh anggun gitu :P


the fabric flower inspired by lilla. My 1st trial in making fabric flower. looks like menjadi la.. i likeee :) 
and here is the zippers pencil case


This zippers pencil case consist of 18 pieces of zips. Dear, this pencil case can fit your calculator and other stationaries. Belajar betul2 yer since you are already have these marvelous bag and pencil case. Hope you will love it but if you don't like it, then you have to :P  



Tuesday, March 15, 2011

Kisah Babysitter Alya Lagi

Sekali lagi pengasuh alya bagi tahu sy yang dia nak jaga alya sampai hujung bulan ni jer. Dulu masa mula-mula kami pindah dia pernah ckp yang dia xnak jg alya dah. Then xsampai seminggu dia mintak nak jaga alya balik. Kisah dulu di SINI dan di SINI yer. 

Then semalam sekali lagi dia ckp xnak jaga plak. Rasa macam eeeee...yang mana satu ni???nak jaga ke x? hari tu kelam kabut kami cari nursery sebab dia cakap last minute macam ni jugak la. Ni sekali lagi kami akan face same situation! Nasib baik contact number those nurseries tu masih dalam simpanan. 

Ape pun kami mmg sgt berterima kasih kepada pengasuh Alya kerana menjaga alya lebih kurang 11bulan. Daripada alya xtahu apa2 sehinggalah sekarang alya dh boleh jalan. Dia mmg jaga alya betul2. Dia sayang alya sangat2. Mungkin dia ada alasan yang kukuh xnak jaga alya. Haritu  dia cakap dia nk jaga ayah dia yang xsihat. Semalam dia cakap dia dh xlarat nak jaga alya. huhu..ke anak mama ni lasak sangat sampai mok dh xlarat nak jg alya??

Nak tunggu En. Wan a.k.a baba alya balik this weekend, then nk g survey nursery. Hari tu baru stage call. This time kami nak pergi lihat sendiri nursery itu. Semoga kami akan berpuas hati dengan bakal nursery alya. Yelah alya ni fully breastfeeding and cloth diapering. Takut mereka xnak bagi kerjasama. 

Semoga Allah permudahkan segalanya dan semoga bakal pengasuh alya nanti akan jatuh kasih dan jatuh cinta kepada alya. Bila dah jatuh kasih mestila dia akan jaga alya sebaik mungkin kan? 
Amin... 


YA ALLAH, ENGKAU PELIHARA DAN LINDUNGILAH ANAKKU DARIPADA SEBARANG MUSIBAH DAN MALAPETAKA YANG TIDAK DIINGINI. ENGKAU PELIHARALAH DIA DI BAWAH LINDUNGAN RAHMAT DAN KASIH SAYANGMU. SESUNGGUHNYA KAMI HANYALAH HAMBA YANG LEMAH DAN PADA-MU JUALAH KAMI BERSERAH. AMIN YA RABBAL-ALAMIN

Monday, March 14, 2011

Kali Pertama....

Setelah hampir 2minggu (lama?mestila sbb byk onak dan duri yang terpaksa ku harungi demi menyiapkan diaper bag ni) bertungkus lumus, akhirnya........

Request from my officemate for his becoming baby girl...
This is my 1st time i jahit diaper bag ok! susah yang amat tp lps tengok hasilnya rasa sangat puas ok!!nasib baik menjadi..lega jugak tuan empunya nya suka. Yelah drpd pilihan fabric sampai le ke designnye i yg pilih. Nak harapkan dia, xde maknanya.. ayat standard dr dia "awak pilih la. awak kn yg nk jahit"...adoih ade ke plak mcm tu. cuma specification bag ni dia yg bg. yang tu banyak songeh la plak kn..nk zip kat atas, kt dlm nk poket, kt luar pun nk poket, mcm2 la kan.

setelah google beberapa jenis diaper bag, last skali hati tertarik pd HIP MAMA DIAPER BAG pattern. But i buat modification bhgn talinya and add on the zip.

Dulu2 sangat tidak suka jahit bag sebab jahit bag sangat leceh.


Thursday, March 10, 2011

Milky Issues

Alhamdulillah di kala usia alya menginjak 11bulan, dia masih lagi minum susu yang tiada tandingannya, susu mama. Yang paling manis buat ku sekarang cinta hati mama itu sudah pandai mintak. Kalau dia lapar atau dahaga, dia akan selak baju dan akan sebut nak..nak..nak..itulah perkataan yang dia akan sebut klau nk ape2. hihi yg bezakan dia nk susu adlh apabila dia selak baju atau tudung. haaaa itu tandanya dia nk susu..pandai anak mama ni.

alya: mama, jangan kacau yer. alya sibuk ni
freezer setelah dikemas oleh alya..ngeh~~
alhamdulillah masih ada ruang dalam freezer ni untuk simpan next alya's ebm. 
terselit sekali lauk2 alya :)
Dah lama kan xcerita pasal bf. since sy ad baca pasal bf kat nutriweb, why don't i share it with mommies out there right?


The breastfeeding experience may be smooth for some mothers and rocky for others. do not be discouraged if you fine it a little tough. Being aware of the possible problems can help you anticipate them and handle them confidently.

Milky Issues:

Q: Why am I not producing more milk?
A: This may be due to not breastfeeding early or regularly enough. The solution is simple: feed baby whenever he is hungry. Breastfeed from both breasts and try not to let more than 2hours lapse between feeds. do not forget to relax whenever breastfeeding!

Milk production can also be affected by what you eat. To make sure you are eating right, this is what you do:
  • Eat balanced meals according to the Food Guide pyramid.
  • Drink plenty of fluids throughout the day.
  • Take supplements only if advised by your doctor.
  • Eat a variety of nutrient-rich foods.

Q: Help! my milk flow is diminishing!
A: Are you not letting baby suckle as frequently as he wants? Have you been breastfeeding only from one breast? did you start complementary feeding too soon? Have you reduced the frequency of breastfeed during baby's complementary feeding stage? Even being stressed or lacking confidence in your breastfeeding ability can cause your milk flow to diminish.

Q: Milk is leaking from my breasts.
A: Do not worry because breasts that leaks between feeds are proof of good milk supply. Here is more good news: leaking breasts actually help prevent engorgement!
To avoid embarrassing milk stains, wear nursing pads and change them frequently as wetness on skin may lead to soreness.

Q: Can I started to breastfeed again after having stopped for a period of time?
A: Yes you can. As often as possible, give your baby a chance to suck at the breast to stimulate milk production. do this patiently for several days and you will find that your breasts will begin to produce milk. Your doctor can also prescribe medication and certain foods to stimulate milk flow again.

Q: Can I still breastfeed if I've been giving my baby formula?
A: Most definitely! Discuss this with your doctor. He may prescribe some medications to stimulate your milk production. You can also talk to a lactation consultant who may be able to advice you on re-lactation.

Kesimpulannya there are no excuses not to breastfeed our baby. So...tepuk dada tanya selera.


Take Caution!
  • Limit tea and coffee as these may cause baby to become over-active.
  • Watch your alcohol intake as it can deplete your milk production.
  • Try not to consume traditional herbal preparations, particularly if baby is jaundiced or preterm.
  • Do not take medications that have not been prescribed by your doctor.
  • Do not smoke or expose yourself and baby to second hand smoke as this can reduce milk production.

Tuesday, March 8, 2011

Alya's Top -n- Pants...

Happy Tuesday everybody!!!haha(mode ceria)
Since i didn't work last saturday and sunday, i made something special for my lil princess Alya Adriana..ngeh~~ 
haha macm ape jer kan
i sew not one but two.
ok presenting you my 'ENTAH HAPE2 TOP & PANTS'
...
...
...
...
...
...
...

mix and match yang amat xsesuai kan??? kelakar jer i menengoknya. Ish seperti ape jerkan top ngan seluar tu. looks like badut pun ade.
nasibla alya, kamu pakai je lah baju yang mama jahitkan tu ye sayang. Mesti alya ckp mama ni dh 'weng' ke ape buatkan baju dia mcm tu..hik seriously sgt kelakar k this baju..hoho

my second project was
....
....
....

ha this one i like!!!this pinky2 makes my alya looks soooooo shweett.

see!!!how sweet she is. tdo sampai tertonggeng tu..huhu
ok that all from me. see you next time :D

Thursday, March 3, 2011

Someone Is Missing

Someone is missing this cute girl. So this entry is special for the one who is missing alya.

Dear someone who is missing alya, attached here the latest photo of my dear baby. Do not hesitate to grab this photo and put it as your wallpaper. TQ



note: these pictures were taken when we were on the way to alya's babysitter's house this morning. Fresh from the oven lorrr. hopefully someone is missing alya will happy with those nice pose from my dear baby :)