Thursday, April 28, 2011

Bronchitis

Semalam, lagi sekali i have to take emergency leave. Alya demam lagi. Malam tu sepanjang malam alya demam (39degree)..dan buat ke-4 kalinya aku bawak alya ke klinik(berlainan) pd bulan APRIL ni shj!!! Oh my God! memang cipta sejarah la..sebelum ni alya xpernah sakit berlarutan mcm ni. 

Bermula dengan vomit, demam, demam + selsema + batuk. Kesian anak mama ni. Dan hasil drpd pemeriksaan alya semalam, Doctor Khusie (Pakar kanak-kanak) mengesahkan alya dijangkiti Bronchitis tahap sederhana. erm acute bronchitis ke? tp doktor bagi ubat jer, xde la sampai kene nebulizer or warded. Next Monday kena gi check up balik nk tahu sama ada alya dh baik or belum. Nasib baik la mama cepat bawak alya gi klinik. igtkan demam biasa jer..huhu

Sebelum ni xpernah ambil thu pun pasal bronchitis ni. Cuma tahu gitu2 je la. Itu pun sebab anak kawan2 pernah kene tp diorang sampai kene warded. Kalau mcm tu xthu pulak mcm mana yer condition anak diorg time kene bronchitis tu. and macam biasalah bila dh t'kene baru sibuk mencari info..hoho..teruknya mama

What is Bronchitis?
is an infection or inflammation of the lining of the bronchial tubes, the airways that connect the trachea (windpipe) to the lungs. The inflammation causes swelling of the lining of these brathing tubes, narrowing the tubes and promoting secretion of inflammatory fluid.

Picture of the anatomy of the lungs


There are two forms of bronchitis:
  • Acute bronchitis (last from 3days to 3weeks)
  • Chronic bronchitis (can last up to 3months and repeatedly for 2years or more)
***Children usually get acute bronchitis.


The signs and symptoms:

Acute bronchitis often starts with a dry, annoying cough that is triggered by the inflammation of the lining of the bronchial tubes. Other symptoms may include:
  • cough that may bring up thick white, yellow or greenish mucus
  • headache
  • generally ill
  • chills
  • fever (usually mild -->37.5-38 degree)
  • shortness of breath
  • soreness or a feeling of tightness in the chest
  • wheezing
Chronic bronchitis is most common in Smokers. Although people who have repeated episodes of acute bronchitis sometimes develop the chronic condition.


What cause Bronchitis?
  • usually causes by viruses.
  • Bacteria can also cause bronchitis (eg Mycoplasma, Pneumococcus, Klebsiella, Haemophilus).
  • Chemical irritants (for example, tobacco smoke, gastric reflux, solvents)

source: babycenter
             medicinenet.com
             kidshealth.org
             pharmacy.gov.my
             ehow.com

ha itula dia serba sedikit apa yg mama Google. Mau thu lebih lanjut sila la ke referral website yer.


Untuk kes alya, alya demam agak high not mild lg dh sebab range demam 38-39.5. tp yg peliknya siang hari demam boleh la dikatakan mild tp bila malam memang akan meninggkat la suhu badan dia. Dan didapati alya juga allergic kepada ubat antibiotik yang doktor bg dulu (lupa la plk nama ubat tu apa. nanti la mama check balik)


Noen: Semoga alya cepat sembuh




Tuesday, April 26, 2011

Mengapakah Ibumu Menangis?

Dulu, aku hanya lah seorang anak
tanpa mengetahui isi hati sebenar seorang insan yang bergelar ibu

Seorang anak lelaki kecil bertanya kepada ibunya, "Menagapa engkau menangis?"
"Kerana aku seorang wanita", kata sang ibu kepadanya...
"Aku tidak mengerti", kata anak itu.
Ibunya hanya memeluknya dan berkata, "Dan kau tidak akan pernah mengerti".
Kemudian anak lelaki itu bertanya kepada ayahnya, "Mengapa ibu suka menangis tanpa alasan?"
"Semua wanita menangis tanpa alasan", hanya itu yang dapat dikatakan oleh ayahnya.

Anak lelaki kecil itu pun lalu membesar menjadi seorang lelaki dewasa, tetapi ingin tahu mengapa wanita suka menangis. Akhirnya ia mendapat petunjuk drpd Tuhan, antara bisikan yang didengarinya adalah:
  1. "Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia; namun, harus cukup lembut untuk memberi kenyamanan".
  2. "Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang daripada anak-anaknya".
  3. "Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kekalahan tanpa mengeluh".
  4. "Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakitkan hatinya".
  5. "Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya".
  6. "Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahawa seorang suami yang baik takkan pernah manyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatan dan ketetapan hatinya untuk berada di sisi suami tanpa ragu".
  7. "Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan. Ini adalah khususs miliknya untuk digunakan walaupun kadangkala dia tidak memerlukannya".
Tahukah kamu? Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang dia tampilkan, atau bagaimana dia menyisir rambutnya. Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya. Kerana itulah pintu hatinya - tempat di mana cinta itu ada.

Kini, aku telah pun bergelar seorang ibu
dan amat memahami 'pengorbanan' seorang ibu dan juga sebagai seorang isteri

Saturday, April 23, 2011

Nursing Blouse & Dress

Lately alya selalu jer demam..namun anak mama ni sangat baik..dia xmeragam even dia demam. Dia main mcm biasa, mkn macam biasa tp of course la dia agak kurang aktif mcm biasa. Oleh kerana anak mama ni baik budaknya, mama nak bagi reward la kat alya. For sure la reward sebab alya berkelakuan baik..

PRESENTING....




kenapa x-press? dh nama pun xpress kan, so masa yg diambil untuk menyiapkan blouse ni hanya One Night. kira xpress la kan, sambil2 jahit tu dok melayan si kenit tu lagi..upss si kenit tu dh pakai yer bj ni pagi td tp xsnap la plak pic model dia..huhu


ha yang ni mesti ibu2 kawan2 sekalian sudah tengokkn? Yep dress ni dibuat khas sempena Kuantan SGM minggu lepas..saja jer nk tayang balik..hehe

owh yg ni confirm ad modelnya.. T_T
comel x model tu??hehe

yang ini bahagian mama alya nak menyebuk..hiks

dengan adanya nursing blouse ni lg senang nk nurse alya in public..ini 1st nursing blouse mama. sebelum ni hanya pakai t-shirt biasa atau nursing kurung shj..nursing blouse ni best tau..hiks SUKA tau \o/ \o/ (lepas ni nak buat lagi nursing blouse)

Perasan x mama alya suka jahitkan alya blouse dgn pants???

Anic Cloth Pad Giveaway - Earth Day

Cloth Pad??? hmmm never try this but why not for the sake of our earth, i'll try using cloth pad...
Since Anic organizing her handmade cloth pad giveaway, why not i take this as an opportunity as a start for me to use cloth pad right?

Anic's cloth pad..sooo cute kan?

Wanna join?? Jom ramai2 kita join GA ni..
for details click HERE

Wish me Luck :)

Thursday, April 21, 2011

Fever

Malam tadi lagi sekali princess ku demam (38-39degree). Petang semalam she was ok. xde tanda2 nak demam pun but bila aku t'sedar mlm td panas jer badan dia. Check temperature sah mmg alya demam..Hmm kenapa la yer since masuk Nursery ni alya asyik xsihat jer...is she still cannot adapt the new environment? 

Noen: Alya sayang, please get well soon ya dear..mama loves you very much

Sunday, April 17, 2011

Kuantan SGM

Kerana-mu SGM, aku bersengkang mata untuk menyiapkan dress and nursing blouse. 
Kerana tema SGM kali ini Green aku pun beria siapkan dress and blouse tu.
Haha mama alya sangat beria kali ni. Nak jugak pakai sedondon dgn alya..itu yg usaha jugak siapkan blouse even terpaksa tdo pukul 430pagi ok. Dress alya dh siap sehari sebelum tu (anak lebih diutamakan..hehe)

Presenting budak bucuk itu yang suka sengeh menampakkan gigi dia yang xsama banyak itu

alahai my heart will melt every time when i am looking at this sweeeetttt smile (*_*)
and the 'cutest'(woho..mama alya tgh perasan ni) mama in the world...

mama and alya yang sedondon 

For the 2nd time i joined SGM (sgt eager ok!!)..this time was in Kuantan, Pahang. Banyak benefits yg kita dapat dengan menjoinkan SGM ni. We, breastfeed mothers can share the experiences and the challenges that we faced during breastfeed our babies especially for working mom and how we solved or managed it. And as for me Alhamdulillah, i never faced any difficulties to breastfeed my baby alya. Even at my office i am the only 'bunga', but nothing is impossible...susah sikit2 tu adala but bukan problem yang besar la. Today Alya is 1yr and 6days old and alhamdulillah she is still breastfeed. Alhamdulillah ya Allah and i always pray to Allah that He will give me the strength and everything running smooth for me to continue breastfeed alya at least until she turns 2yo.

The mothers and their angels

Upsss..tarikh keramat itu telah meningkatkan lagi usia suamiku..hehe.. Baba, Happy ?th Birthday. Both of us mama and alya love you


Tuesday, April 12, 2011

Belum Serasi

Salam all...seperti alya masih belum boleh adapt new environment. Malam td again alya demam. and masa hantar ke taska, nampak jer muka teacher dia, terus dia menangis. Call taska td pun teacher dia ckp alya akan menangis jika xde org yang entertain dia..tp ok la selagi dia xmenangis sepanjang hari kan...Alya perlukan masa untuk sesuaikan diri dengan new environment. Hope teachers alya sabar melayan karenah alya.

Monday, April 11, 2011

SATU

"Selamat siang semua..hari ini genap usia Alya SATU tahun. Alhamdulillah sudah SATU tahun Alya minum milk mama. Alya suka sangat sebab mama xpernah putus asa untuk bagi Alya susu yang terbaik di dunia ini. Mama, Alya suka sangat..Alya sayang mama dan juga baba xD.."

Love, 
Wan Alya Adriana


Cepatkan masa berlalu?
Tanpa disedari puteri hatiku ini sudah setahun. Masih lagi terasa kesakitan di labour room. Masih lagi terngiang suara Doctor Siti, Ma and Adik memberi semangat pd ku..Masih lagi jelas saat alya keluar drpd perutku ttp dia tidak menangis dan keadaan cemas Dr.Siti memberi rawatan kecemasan akhirnya terdengar juga tangisan pertama puteriku ini. Alhamdulillah ya Allah. Syukur pada-Mu.

Alya sangat bijak. Dia sudah faham arahan, bila dgr music, mesti goyang2 badan especially lagu 1malaysia..(rentak lagu 1Malaysia tu memang best pun). Bila azan atau org mengaji Al-Quran dia akan berhenti main and duduk diam2. Sudah pandai kiss org, sudah pandai salam orang (tp ikut mood dia la..hehe)..Upss lupa, berat alya sekarang 9.2kg (berat mama 35kg-masih underweight.huhu..) dan tinggi alya dh 75cm

kami adakan 'birthday party' alya kat umah 'mok' alya..bukan party sgt pun hanya a cake and orange juice. Beli kek and makan2 kat rumah 'mok' alya..sambil bawak alya jumpa dgn mok dia..nampak sgt dia rindu kat mok dia. yelah bukan main happy lagi dia main dgn mok and kakak2 dia :)

1st cake alya tp alya xmakan pun..


noen: Mama belum beli apa2 hadiah pun lagi untuk alya...ada cadangan mau beli apa untuk budak kecil itu??

Saturday, April 9, 2011

Dulu dan Sekarang

Mengimbau kembali kenangan ketika belajar dulu...sangat berbeza lifestyle dulu dan skrg. 

Kalau dulu boleh jer bangun solat and tdo balik (if xde kelas pagi). But now jangan mimpi la..even hari cuti pun xkan ada chance nak bangun lambat!!

Kalau dulu if xtidur siang memang xboleh but now nak tidur 5min pun cukup susah.

Kalau dulu melepak, borak2 ngan 'geng' sampai xhengat dunia but now nak borak2 ngan kawan sekejap pun xboleh (asyik kene kacau ngan si kecik tu jer)

Kalau dulu hanya fikirkan study jer (itu pun memain jugak) but now kene fikir byk benda dr segi financial, masa depan anak2, kerja, etc.

Kalau dulu xcukup tidur sebab study & assignment (musim exam & dateline hantar assignment) but now xcukup tdor sebab jaga anak (hiks yer ke?alhamdulillah alya budak baik..mama dia xpenah xcukup tdor..overslept adala *_* )


MME BBQ night B4 graduate...year 2008
Time ni satu2nya yang dh kawen adalah K-run. Now dia dh ad 2 heroes
Waahhh...sesungguhnya rindu kamu semua. Ramai yang dah kawin and ada anak. Masing2 mempunyai kerjaya yang mantap (kecuali i..hihi)

noen: saya mahu sambung belajar lagi

Thursday, April 7, 2011

Vomit

After 3days at school, last night alya muntah. Bermula lebih kurang around 1am mlm semalam, dia muntah. Setiap kali after menyusu, dia muntah.. And yesterday morning, b4 ke office pergi check up dlu keadaan alya and nasib baik dh ad klinik yang bukak. kami ke Klinik Ibnu Sina and the doctor said she might be food poisoning. Macam xlogic sebab aku yang masakkan porridge alya. So pergi tanya taska manatau kan if they bg makanan lain selain drpd apa yg aku bekalkan. Tp mereka ckp xde kecuali bg biskut. Xlogik pulak sebab mkn biskut leh jadi muntah2 mcm tu. 

Rancang pada awalnya nak jugak pergi kerja but then bila tgk her condition yang vomit after feeding, amik keputusan EL jelah semalam. Pg tu ok jer lps mkn ubat alya tdo. Ingatkan dh ok dh but lepas zohor tu dia muntah lagi..lps muntah petang tu dia tdo lagi and lps bgn tdo tu alya ok jer..bawak dia main kat luar dia happy jer. Ingatkan dh ok but lepas maghrib tu dia muntah time menyusu..hati dh mula xsedap. Xpe sedapkan hati insyaallah xde ape2. Alya tdr and tgh tdr dia muntah lagi. Ish ni memang xleh jadi ni. Call baba alya ckp alya muntah lgi. Then baba alya suruh pergi hospital. Mintak tolong cousin baba hantarkan. Kami xpergi ke hospital tp pergi ke klinik jer dlu.(even dh kat cni dekat 3thun tp belum thu pun mana2 klinik yg bagus)

Alhamdulillah Doctor Othman kat Klinik Hijrah ni sangat detail orangnya..dia terangkan segala kemungkinan why alya muntah2. Alya bukan keracunan but seperti badan dia xboleh nak terima or sesuaikan dengan new environment. kata Dr. Othman, baby amat sensitive. perubahan persekitaran pun boleh menyebabkan vomit. Keadaan persekitaran yang panas, crowded, less attention can cause baby vomit. Baby needs exclusive care. seorg pengasuh seorg bb. Betul jugak kata dr tu. ye lah b4 this mok dia jg dia sorang jer..alya amat dimanjakan. 

Alhamdulillah after dr. bg ubat, dia tdr molek but around 4am dia mcm gelisah jer. Kali ni alya xmuntah tp poo la plak. Kesian anak mama ni. After poo dia tidur balik sehingga la ke pg.. harini aku tinggalkan alya dengan baba dia(baba dia terus amik bas mlm td balik cni). Baba ckp alya dh xmuntah tp ada poo 2 kali pg ni. Ni nampak dia dh aktif balik..

Hmmm..dugaan sungguh..rupa2nya anak mama ni manja and sensitive jugak yer :)
Harap alya cepat sembuh...

NOTE: mama sayang alya

Sunday, April 3, 2011

Because Of...

Because of jealous, 
i only slept for 1 or 2 hours yesterday night

Because of jealous, 
i wake up at 1230 am last night

Because of jealous,
I have to think over and over again how to make the binding (tapi sampai ke sudah xthu camna nk buat..so i buat on my way) hiks

Because of jealous,
i have to learn how to make an applique

Because of jealous, 
maka terhasil la my 1st baby quilt :) and bantal
suka sangat2..this quilt alya guna kat school


apa komen anda semua???? Ok x???

Quilt ni xkan wujud if not because of jealous... Yes I am jealous dengan hasil kerja tangan MamaD. She is very talented person. Sangat suka tengok her works. MamaD, this is my 1st Quilt, sila komen yer sifu :)


1st day...

Today is alya's 1st day at 'school'...hopefully she will be alright with the new environment, new friends and new teachers. Everything is new for her and ME!!! Always thinking of her. Is she doing well? Owh so miserable..

Masa kami nak tinggalkan dia tadi, dia xnangis pun..asyik main dengan friends.. I just called the nursery, and the teacher said she is sleeping..hihi nampak macam anak mama ni behave la..good girl and alya you should know that even mama tinggalkan alya di nursery or umah mok, mama always love you my sweetheart. Never forget you even a second. 

HOHO sy rindu sama budak itu lor.

Alya: Day 20

Saturday, April 2, 2011

Alya with Baba

For the first time, baba alya is sitting alya by himself since i have to work and the nursery is off on saturday. Starting today,(every saturday) baba alya will babysit alya. 


After 11 month and 3weeks alya was born and this is the first time i tinggalkan mereka ber2. Macam mana la yer keadaan 2beranak tu kat umah. Okay ke tidak? Harap2 alya behave la..Xmeragam..kesian kat baba dia. Dahla org tu tengah sakit2 badan lagi tu..hehe

mama loves both of you very much :D