Monday, May 30, 2011

Reversible Apron & Chef Hat

Kerja keras ku di hujung minggu lalu (psstttt...siap ponteng kerja tu) maka terhasil lah the
Reversible Kid's Apron and Chef Hat ini...amacam ok x? Pilihan fabric tu en. wan yang pilih..pandai jugak ye en.wan kita ni pilih kain..hehe

Reversible apron, tp lupa nak snap gambar yang sebelah lg :(

upsss...sila abaikan kaki kecil itu :)

TQ ya puan Haniza coz trust me. Katanya apron ni khas untuk anak dia menghadiri baking class masa cuti sekolah ni..dh pandai buat kek jangan lupa kat akak ye dik...hiks akak ke????hehehe


Thursday, May 26, 2011

Kembar Pertama

Selamat hari Khamis...yeay esok cuti..hehe

Tanggal 24 May 2011, jam 1.53pm(boy) and 2pm(girl), lahirlah kembar pertama dlm keluarga ku...wahhhhhh sangat excited ok!!!xsabar mau pulang ke kampung untuk melihat kembar itu...
The twin ni anak my 1st bro yang ke 6&7.. A boy and a girl. Sebelum ni my abang has 2boys and 3girls. Seronokkan dpt kembar. Kami yg dok jauh ni sangat excited nak tgk twin baby.

Kami Sepasang. Adik2.38kg dan Kakak 2.77kg.

Baby kembar, nanti kakak alya balik tengok kamu berdua yer. Sekarang kakak alya dah pandai pakai tudung :)

bertudung tapi seksi...hehe

Thursday, May 19, 2011

Peasant Dress

With full of spirit (about 2hrs) i sew my princess new dress last night...wallaaa sgt cekap!! (mode perasan nih)


dpt siap cepat sebab patternnya dh ad..ikut patten INI cuma make it longer. 
and dengan rasminya the princess wears this dress :)

kecik2 dh pandai pakai perfume ^_^

On the way to school :D

Baju tidur alya sume dh sendat...harus jahit baju tidur plak lepas ni


Sunday, May 15, 2011

A Girl

Happy Sunday everyone!!!wow this weekend was a great weekend :)
Mau tau kenapa? bcoz yesterday was my off-day..huhu..pitty me!!!have to work 6/7. Only have Saturday off day once a month. Sy mahu cari kerja lain!!!Ada sapa2 nk bg kerja kat sy????

Ok lupakan pasal kerja, now presenting....

...

...

...

menggayakan baju baru :p

mcm biasalah mama alya ni sangat 'rajin' yer the day b4 yesterday..Managed to finish this dress within a day..wohoo begitulah jadinya ketika semangat berkobar2...hehe

The dress
Dress ni lebih kurang dress yg INI. Cuma yg ini mama ubah jadikan tiered dress supaya dress lebih kembang and si kecil itu boleh pusing2 mcm princess..hehe

embellished with cotton lace yg dpt free dr May lama dahulu dan fabric flower. Thanks to Dewi for the nice tutorial :) 

with her chu and her pink shoe

Wednesday, May 11, 2011

Alya and Dress

At last i managed to finish alya's dress this morning (5am)
biasanya mama alya ni suka sgt wat blouse and pants. ni 1st time mama buatkan alya dress..comel jugak yer anak mama ni pakai dress..hehe

dress alya...

kain ni baba belikan 2minggu lps kat nagoya..untuk mama sekali yer..TQ baba..nantikan kemunculan (even xthu ble lg nk jahit) nursing blouse mama yg sedondon dgn dress alya :)

budak yang sibuk kacau chu dia bermekap :D

Merajuk sebab org xbagi dia mekap..hoho

last but not least


dh senyum dah dia...sgt mudah pujuk budak ini \o/\o/\o/


Happy 13th month birthday sayang


Sunday, May 8, 2011

Nursing Blouse Maya

Maya, first met her at Kuantan SGM ...she is very friendly and u know what even we never know each other before, she asked me to sew her nursing blouse. 
Well here is her nursing blouse...roll drummm


honestly, much more nicer than mine!!! and like i am falling in love with this blouse ^_^



Maya, i hope u'll like it and satisfy with my sewing :D


owh ada seorang budak kecik nak menyebuk 


~HAPPY MOTHER'S DAY~
ma, i love u (hugs)


Saturday, May 7, 2011

BEN ASHAARI GEGAR BLOG MAY 2011

Hoh disebabkan harini aku sorang2 kat office, maka dengan gediksnya ku join segmen gegar dr MR.Ben. Tak pernah pun join sebelum ni..tp kali ni nk join jugak..hoho..Kene tempek banner ni


image

Bagi yang mau join jugak, sila TEKAN sini yer :)

Lima dalam 5

owh..rupa2nya diriku telah di tag oleh huda. soalan asal dlm bahasa, huda dh tukarkan versi inggeris. Emm..aku nk soalan dlm BI, jwpn dlm BM bleh???hehe

5 Important dates
5 Feb (My birthday)
11 April (My princess birthday)
16 April (En. Wan birthday)
6 Jun (Nikah day)
8 Ogos (engaged)

5 Things I did yesterday
Dok lepak2 kat rumah
Main masak2 dengan alya
Menjahit (nursing blouse + curtain)
Tengok TV
Basuh baju

5 Things that make me happy
Gelagat alya ketika dia merajuk
Saat ketika alya mintak 'nek'
Sabtu dan Ahad (sebab baba alya ad kat rumah)
Jahit dress alya (therapy ok!!)
Setiap kali gaji masyukkkkk...

5 Reasons why I am doing this?
Kena tag by huda
Malas nak buat kerja opis
Aku sorang2 kat office harini
Aku bosan ok!!!
Blog aku ber update untuk hari ni

5 Friends to tag
 Intz

Friday, May 6, 2011

Baby's Perfect Food

Saya pernah ditanya dan pernah baca kenapa baby yang fully breastfeed masih juga sakit dan demam. Baru-baru ni anak saya asyik xsihat, ada yang tanya anak menyusu badan pun sakit jugak ke?hmm macam mana tu yer? Jawapan saya, baby pun manusia, so normal lah kalau dia sakit or demam. Bagus juga anak demam sebab dengan demam la badan dia develop antibody sendiri agar lebih kuat. Tapi kebiasaannya baby yang breastfeed ni akan cepat recover.

Ada juga yang pertikaikan saiz baby. Kenapa yer? Adakah telah tertulis bahawa breastfeed baby akan tembam2? meanwhile yang minum susu XXX akan kurus? atau sebaliknya? tak kan? Cuma sy pernah dengar org ckp baby yang fully breastfeed ni isi dia lebih pejal. walau pun debab dan tembam, tp isi dia pejal, sama jugak klau kurus pun isi dia pejal. saya xpasti la plak kesahihannya. Pada sy semua tu xpenting, yang penting anak saya mendapat khasiat  susu yg terbaik yang Allah ciptakan..bukan ciptaan manusia.

Ok kat sini sy nak share 1 article yg sy baca dr nutriweb


Baby's Perfect Food - Complete Nutrition, Superior Protection

Breast milk has the perfect blend of nutrients in the exact right amounts to meet baby's every nutritional need. Feed baby nothing else (no other food or water) and watch him thrive for the 6 months of life!

Protects baby against disease
Research shows that babies who are breastfeed exclusively for 6months experience fewer illnesses in the 1st 12months of life. Breast milk contains nutrients and substances that protect baby from infectious diseases ie cold, bronchiolitis, and middle ear infections. <100% setuju sebab my alya amat jarang demam or selsema or batuk. alya membesar dengan sihatnya. if demam pun dia cepat baik. xmelarat>

Ever-changing to suit baby's growing needs
Breast milk's nutrient composition is constantly changing to meet baby's growing needs.
  • Liquid gold: Colostrum
    • In baby's 1st few days of life, your breasts secrete colostrum, a thick yellowish substance rich in carbohydrates, protein, and antibodies. Colostrum may be low in volume but it is extremely high in nutrients and immune factors which will protect baby against harmful agents.
  • Mature milk
    • Mature milk comes in 3 or 4 days after birth. It is greater in volume and appears thinner and lighter in colour.
  • During a feed
    • The composition of your breast milk even changes during a feed. The amount of fat increases at the end, making baby full so he stops sucking. An early lesson in controlling his appetite!

Promotes better digestion and absorption of nutrients
Certain biological compounds in breast milk cause nutrients to be absorbed by baby effectively:
  • A fat-digesting enzyme helps in digestion and absorption of fat
  • An iron-binding protein helps baby absorb most of the iron in breast milk
  • A high lactose content increases absorption of calcium, magnesium, phosphorus and other minerals
Food for brain development
Breast milk contains essential fatty acids such as alpha linolenic acid (ALA) and linoleic acid (LA). These are required to produce decosahexaenoic acid (DHA) and arachidonic acid (AA) which are essential for normal fetal a infant growth development (brain development and visual acuity).

Decreases the likelihood of allergies
Most allergic symptoms associated with formula feed are often due to baby's adverse immune response to cow's milk protein. With breast milk, baby is less likely to suffer from allergic symptoms such as infantile colic, vomiting, diarrhoea or bloody stools, malabsorption, eczema, allergic rhinitis and bronchial asthma. <sakit itu datang dr Allah, kalau baby sakit kita kena redha. persekitaran juga main peranan. jangan salahkan susu ibu semata2>

No greater love
Baby's need to hear your heartbeat, feel your warmth and have close physical contact with you is just as intense as his need for food. No activity can meet all these needs as wonderfully and completely as BREASTFEEDING. <YES!!!no graeter love. bila alya menatap muka ketika dia menyusu, hanya Allah saja yang tahu perasaan tu. seperti dia berkata "mama, alya sayang mama". 


Thursday, May 5, 2011

Wordless: En. Wan

Once upon a time....

1st pic 


Noen: Wahai en.wan, masih igt lagi kah kamu akan gambar ini?

Wednesday, May 4, 2011

My 1st Cloth Liner

I've joined Anic ClothPad Giveaway weeks ago, and thanks to Anic for her kindness of giving me a liner even i am not the winner. She gave it to me because of i never use the CP before and she generously give me the liner as a gift...waaa suka bangat deh :)

cakes on the liner???hmmm mcm sedap dimakan :p

Monday, May 2, 2011

Alhamdulillah...

Seperti yang dijanjikan, kami buat follow up check up berkenaan dengan status BRONCHITIS alya. Alhamdulillah Dr. mengesahkan alya sihat. Tp mama dia harus lebih alert dengan keadaan kesihatan alya next time. Mengikut doktor, kemungkinan besar the risk yang membuatkan alya kene bronchitis adalah environment taska. Alya mcm allergic dengan environment yang crowded, hot, bising, etc..hoho pelik betul la ank mama ni. Doc suruh pantau keadaan alya, if masalah sama berulang lagi (eg: once a month), doctor suruh mama cr personal  caretaker..alya xsesuai dok kat nursery. Tapi mama harap alya cepat2 dpt sesuaikan diri..maklumla bukan senang nk cr babysitter mcm mok dia dulu..

Noen: Alya, sila membesar dengan sihat yer sayang!!!

Sunday, May 1, 2011

Happy Labour Day

Wish You All
selamat bercuti, bershopping, beristirehat bersama keluarga tersayang :D

My brother is coming