Wednesday, June 29, 2011

Summer Tank Top and Scorpion

Good morning everyone...i woke up as early as 3am to sew alya's summer top. Cantik x?hehe..menggunakan lebihan kain yg ada dlm simpanan :) 
for the tutorial, click HERE ok


Ok baju pun dh cantikkan tp before i sew this top, something horrible happened ok!!! i'll share with all of u what is really happened this morning...lets begin..muahaha

When i was on my way to the sewing room, i saw there was 'something' crawled(betul ke crawl??) toward family area..OMG the 'thing' was sooo big and black in colour. hoho..horror giler. then i run to my room to get the ridsect (intentionally to kill that thing) but the thing was gone!!! Oh my..where was that thing? i woke up my sister (afraid the thing enter to my sist room). but that thing is not there..cari2 rupanya 'dia' ada kat under tv cabinet. i spray ridsect towards 'him'. ingatkan dia dh mati. pergi dapur nak ambil penyodok but then my sist jerit.."eh 'dia' hidup lg"..maka bermula la episod  'perlawanan' between my sist and him. i xberani masuk campur..lutut ni dh menggigil dh..huhu..i tolong 'lemah'kan 'dia' dengan spray ridsect..huhu..kebal sungguh 'dia'..akhirnya 'dia' tewas dan kemenangan berpihak kepada my sist. Tahniah dear and thank you so much..if u were not there, i don't know what happened to me..huhu

ok now presenting the 'thing'

dia mati di tangan adikku
i have no idea where it came from...mcm mana yer dia masuk ke dalam rumah kami???hmmmm...en.Wan, this weekend kita kena buat operasi besar besaran tau...

ok2...cukup lah cerita pasal benda itu...seriau i..huhu..
mcm biasa si kecil itu memperagakan baju baru..comel x dia??hihi..comel sungguh simanjaku ini :D



Ya Allah, lindungilah kami daripada sebarang musibbah...AMIN



Monday, June 27, 2011

A Visit

Last Saturday, my elder brother and his family came to my house. They were from our hometown, so on the way back to Sepang, he drop by at my house for 1 night.

Demi meraikan kedatangan anak buah baru (Adni), Kak Yong Una dan Angah Adam, dengan suka hatinya sy jahitkan diorang 'sesuatu' supaya mereka gembira jumpa Cik mereka..kikiki...sebenarnya lebih kepada supaya mereka sentiasa ingat dan rindu akan Cik mereka ni..yelah dah la jarang jumpa kan..biarlah dengan memakai apa yang sy jahit tu akan membuatkan mereka 'rindu' akan Cik mereka yang jauh di mata tp dekat di hati..insyaallah

Untuk baby Adni saya jahitkan simple dress..tp bila dh siap mcm sweet jer dress tu...kikiki..perasan!!!
Untuk k.yong una plak sy jahitkan dia 'Sweet Faux Placket Skirt' inspired from HERE. Tp sy xikut 100% la. Skirt ni agak besar tp ok la nnti k.yong leh pakai lama. Untuk Angah Adam plk sy jahitkan dia baju tdo. Tp xsempat nak snap pic sebab siap jahit baju tu right before mereka bertolak pulang ke Sepang..kikiki


Una dan adam..with their new outfit. (copy from my bro FB)
Una: awal2 dh pakai skirt baru sebab xcukup baju. Bju pun pinjam ayah punya..
Adam: Tukar baju dlm perjalanan sebab overflow..kiki (juga kes xcukup baju)


3 sepupu bermain sama2...
alya pun dh pandai panjat sofa gara2 ikut abang dan kakak yang main turun naik sofa..


Sebelum pulang...Chu kene potong kepala sebab dia tak pakai tudung...muahaha


Una, Adam, Adni, nanti korang datang lagi yer umah Cik...rindu kamu semua :D

Thursday, June 23, 2011

Serawan Mulut

Minggu lepas, alya xnak makan. Tiap kali bagi alya bubur dia xnak. Tukar macam2 resepi, masih xmau jugak. Ingatkan dia dh boring makan bubur. Mama buatkan pasta, tu pun dia xnak jugak..isy begitulah berlanjutan selama beberapa hari..Dia makan tp xberapa byk. Macam xde selera makan gitu.

Rupa-rupanya alya xde selera makan sebab dia kene serawan mulut (org sini panggil serawan) ataupun jangkitan fungal di bhagian mulut. Hmm..memang dlm seminggu ni tgk ada putih2 kat bahagian dalam mulut alya, igtkan sisa susu rupanya 'thrush'. Itu pun tahu bila pegi bawak alya jumpa doc. 

pict ihsan en.google
Thrush ni akan membuatkan baby sakit pada bahagian mulut, hilang selera makan, xnak menyusu, dan demam. Patutla bekal susu alya asyik xabes pun..hmmm kesian my baby.

Since thrush alya tak teruk(thrush baby dlm gambar tu agak teruk), Alhamdulillah lepas sapu ubat 2x, thrush tu pun hilang dan selera anakanda terchenta itu telah kembali. Susu pun habis setiap hari. suka mama 

Nak tahu detail pasal thrush ni, cara mengatasi, bagaimana ia boleh berlaku dan rawatannya, boleh refer di website 

Monday, June 20, 2011

Happy Father's Day


Baba, Happy Father's Day (belated sudah...hihi..but everyday is father's day)
Both of us love you so much. 
Baba, as you know anyone can be a father but it takes someone special to be a Dad, and the Dad is YOU. 
Yes, you are the father of my kid(s).

Noen: Selamat hari bapa juga untuk ayahanda tercinta

Thursday, June 16, 2011

Cara Menyediakan CD ke Taska

Happy Wednesday!!! Okay hari ini ada 'sedikit' mood untuk berkongsi dengan ibu2 diluar sana cara membekalkan/menyediakan CD(cloth diaper) anak2 anda ke taska @ nursery @ rumah pengasuh. 
Untuk pengetahuan, ini adalah cara sy sendiri dan anda boleh meniru atau mengubah mengikut citarasa dan keperluan anda..hehehe

Pertama:
Untuk tidak membebankan pengasuh, maka kita kena lah masukkan insert siap2 ke dalam poket CD..tp if guna All In One cd step ini boleh kita skip :) 

Kedua: 
Juga untuk tujuan supaya pengasuh tidak merasa susah, kita siap2 letak nappy liner disetiap CD anak kita. Tujuan letak nappy liner ni supaya CD tidak kotor if anak kita poo poo. Pengasuh hanya perlu buang nappy liner itu jer (bukan CDnya yer..hehe). Tp if baby hanya kencing, xperlu la nappy liner itu dibuang sebab kita boleh basuh nappy liner tu dan guna semula(jimatkan?). Tp if baby dengan saya, sy xletak pun nappy liner. sbbnya if anak poo, hanya dengan spray ngan paip air and gosok2 manja sket then hilang la kesan kotoran tu..hehe


Insert dan nappy liner yang siap untuk berkhidmat :)


Ketiga:
Lipat CD seperti gambar bawah and masukkan kedalam bag anak bersama 3-4helai baju anak untuk hari itu...mudah kan?

Bekalan CD dan baju alya ke taska setiap hari

Keempat:
Jangan lupa sediakan wetbag untuk mengisi CD yang telah kotor. Kalau xde wetbag, guna bag plastik pun boleh..tp untuk environmental friendly, sy sarankan gunalah wetbag sebab wetbag boleh diguna berulang-ulang kali...

2 wetbags...1 untuk CD kotor dan 1 untuk baju kotor.
those wetbags tu i buat sendiri yer :)

Berapa CD yang perlu dibekalkan selama anak di taska? 
Sama saja macam DD. Saya bekalkan 5CD sepanjang anak di taska (7am-6pm). Dulu masa alya di rumah pengasuh 3CD pun dh cukup, tp bila hantar ke taska, bontot si montok itu selalu merah2 so sy syak mereka lambat tukar CD if alya poo. Saya xsalahkan mereka sebab mungkin mereka terlepas pandang..yelah dh budak2 nya ramai mana la sempat nk belek sorang2 kan...so sebagai alternatif, sy pesan kat mereka supaya tukar lampin alya setiap 2jam sekali..then semenjak itu, bontot alya dh xmerah2 dh...

Dengan menggunakan cd, sy boleh trace alya poo or tidak kat taska di hari tersebut..dan sy juga boleh agak para pengasuh dia tukar lambat or cepat setiap kali alya poo..sebab klo lambat tukar, akan ada kesan kat cd dia..hehe..itula untungnya guna CD ni.. =D

Sebarang pertanyaan sila komen dientry ini atau email sy yer...cewah mcm la kita tu pro sangat..hahaha..tp sekadar untuk berkongsi pengalaman xsalahkan??hehe

Monday, June 13, 2011

Refashion...

From a shirt turns to a night dress...This shirt dh xpakai since alya lahir..ye lah bajunya panjang paras betis..amat susah nak breastfeed if pakai baju ni..payah betul nak selak2nya..huhu..then decide drpd terperap xpakai baik jadikan baju si kecik tu kan???

Night Dress

another refashion...yang ni xambik gambar la plak b4 baju tu bertukar wajah..inspired from HERE


percubaan pertama guna snap button..i LIKE la..hehe

and macam biasa la sikecik tu bergaya ngan baju baru..hehe



Noen: Masih ad banyak baju mama yang hendak di refashion...

Thursday, June 9, 2011

Balik Kampung

As i remembered, the last time we went to hometown was on Hari Raya Haji last year. Wow lama betul tak balik kampung. But this time i was so excited because of the twins. Yeah both of  Aisya Humaira and Aisy Muqri brought another special spirit, light, joy and happiness in our 'big' family. 

Left: Aisy Muqri (Adik)
Right: Aisya Humaira (Kakak)
both of them wearing the suits that i sew b4 we went to hometown


Kakak Alya and the twins..

She was so excited nak pangku baby..yelah when mama pegang baby dia marah, xkasi mama ambil baby.. jealous la tu..hehe..tapi if letak baby kat dia tak pe plak..alya2


Okay, do enjoy the pics that have been taken when we were at hometown :)

Alya and her chu when we were on the way back to hometown


Pergi tengok tapak kebun getah my 1st brother nun jauh di Kuala Krai sana..huhu
but the kids so happy dapat main turun naik bukit ^_~



kesian kat alya..berpanas..xde mood..masam jer

Noen: Twins, Cik miss both of you la

Monday, June 6, 2011

Two Years

Dua tahun bersama, masih jauh perjalanan kami. Masih terlalu awal untuk menilai segalanya. Tapi apa yang aku tahu dan dia tahu kami saling mencintai. Semoga ikatan ini akan berpanjangan hingga ke akhir hayat.


dan

sikecil ini sudah setahun 2bulan

HAPPY 2ND ANNIVERSARY

Wednesday, June 1, 2011

Pulang

Rasanya masih belum terlambat untuk mengucapkan happy school holiday..hiks suka sangat this week sebab no more traffic jam to the office tp petang sama saja..kenapa eh??mana datang sume kete yang banyak2 tu sedangkan waktu pagi xde lak ketenya..hmmmmm

Esok or lebih tepat awal pagi esok kami akan bertolak balik ke kg...too excited coz nak tengok kembar..

kembar, nantikan kepulangan cik yer :)

Selamat bercuti ya kepada yang akan bercuti dan yang sedang bercuti. :D