Wednesday, September 28, 2011

Susuilah Bayi Anda Dengan Susu Manusia

Alhamdulillah, pagi tadi masa bersiap-siap kemas baju dan CD alya ke taska, sambil sambil tengok astro OASIS sy tersentap dengan kenyataan "susuilah bayi anda dengan susu manusia" wah menarik ni..pagi2 sy suka bukak OASIS sebab ada zikir dan tazkirah kat slot Indahnya Iman..Alya pun baik je tgk zikir..Hadis pilihan pagi ini berkaitan dengan ta'dib...

Hadith Rasulullah S.A.W " Allah mendidikku, maka Dia memberikan kepadaku sebaik-baik pendidikan."

Sambil2 dgr tazkirah sambil2 bersiap so paham2 jelah bukan sume melekat kat kepala ni..tp yg paling sy ingat adalah Ustaz Datuk Abu Hassan Din Al-Hafiz menegaskan susuilah bayi anda dengan susu manusia kerana itu adalah permulaan menta'dib anak kita..banyak ibu bapa ambil ringan perkara ini. Susu bonda Nabi Muhammad ditakdirkan kering ada hikmahnya. kemudian Nabi di susui oleh ibu susuan. semuanya bersebab. ini menunjukkan susu manusia untuk manusia. Datuk Hassan Din menegaskan lagi kita perlu menyusukan bayi kita dengan susu manusia kerana dikhuatiri kalau-kalau  jika di susui dgn susu binatang, sedikit sebanyak sifat kebinatangan akan ada dlm diri anak kita..Nauzubillah.. 

Kita sering menunding jari kepada org lain dengan apa yang berlaku hari ini terutama mengenai gejala sosial dan jenayah..tp kita tidak pernah mengkaji atau menyelidik hingga ke akar umbi apakah puncanya. 

Mungkin menyusukan bayi kita adalah root cause dan ditambah pula dengan other causes yang lain seperti cara kita men'ta'lim' dan men'tarbiyah' anak kita, maka jadilah anak2 kita seperti yg telah kita corakkan sejak bayi lagi...

Jadi kita sebagai ibu bapa, kembalilah kepada ajaran Islam yang sebenar-benarnya...walaupun diri ini xsempurna, akan berusaha untuk memberikan yang terbaik untuk anak2. InsyaAllah

Maafkan saya kerana mungkin ada yang terasa dengan entri ini..sy bukan ckp xmenyusu dgn susu ibu anak kan jd jahat..bukan itu yg saya maksudkan..cuma sy tertarik dengan kenyataan yg dikeluarkan oleh ustaz Hassan Din. Semua ibu bapa akan lakukan yang terbaik untuk zuriat mereka mengikut cara masing-masing. Mungkin Ustaz maksudkan disini adalah cara paling asas menta'dib anak adalah menyusukan bayi dengan susu ibu.

Owh sesengguhnya sy tak pandai nak mengulas lebih lanjut..mungkin yang lain boleh tolong..ummu muhammad pasti boleh bg huraian yang lebih jelas kn terutama mengenai menta'dib anak ni kn??

Renung-renungkan..selamat beramal (",)



Tuesday, September 20, 2011

Alya Beriadah

Last Friday sempena public holiday hari malaysia (baba & mama alya cuti), kami membawa alya beriadah di nearby playground. If i not mistaken, last kami bawa alya main kat playground when she was 10months..now she is 1year and 5months..hmm lama betul xbawak alya main kat taman..Masa mula2 sampai kat taman, she just observed kakak2 and abang2 main..lama baru dia main..hehe..jakun ke anak aku ni???kiki

kita jogging dulu...


usaha tangga kejayaan!!!climbing the stairs..hehe..dan berjaya meluncurkan diri :D
gelongsor bulat ni alya takut2 sket nak main..xde tempat dia nk pegang kot


sekali lagi..alya cuba menstabilkan diri masa mula2 menaiki jalan membukit.
seronok tgk dia main gelongsor ni


buai laju-laju
sampai pokok sena
apa dalam baju
sekuntum bunga cina :D


main kuda spring dan jongkang jongkit ni xseronok sangat kot bg alya..sebab baru duduk, dh nk turun..huhu..hampir sejam lebih alya main kat taman...penat main (mama pun penat jugak tau) kami balik..penat main agaknya alya tertidur kepenatan dlm keter..xsempat sampai umah pun..ngeh~


insyaAllah mama akan lebih kerap bawak alya keluar beriadah di taman ye nak





Sunday, September 11, 2011

Table Runner

Salam semua..Almost 2weeks Mr. Brother and Ms. Singer have a raya leave, now its time to back to work..kiki..last night i sew a table runner..just as 'pemanas engin' for Ms. Singer..Why table runner? sebab senang jahit and saja nak menjoinkan diri dengan Jom Jahit yg dianjurkan oleh Pn. TiniHani..


Mula2 hati ini sangat berkenan untuk jahit table runner INI..tp seperti diri ini sangat lazy and no suitable fabric, so i made this table runner. Nantila bila dah rajin nanti i try buat yg ni plak okay..emm mungkin untuk raya haji nanti???hmmmm


The simplest table runner..no sew need except for the serger. just guna benang kaler  yg sesuai and done within 15min. Super easy and fast!! :D Guna lebihan kain yang i buat sarong big pillow kat depan TV, tempat alya (mama pun) selalu bam bam kan dirinya..hehe..


Okay sekarang kami sudah ad matching pillow(dh buruk dh pun pillow nih) and table runner..hihi..


Bila agaknya nak start jahit langsir raya ni???hmm raya dh lepas tp langsirnya belum terjahit lg..kuikui


Saturday, September 10, 2011

Ayah Wan's Farewell Party

Salam Syawal...
Last Thursday our small office had a small farewell party for Mr. Wan Jamaludin a.k.a Ayah Wan, our document controller. He works here for more than 20years. 

Right: ayah wan
the one who wear kopiah is our boss :)

And our beloved boss as usual make some 'Nasi Dagang' if we have party or special occasion. Nasi Dagang  En.Mat is the main menu :D. The nasi dagang is the best ever in the world..muahhsss..sedap sangat..because of nasi dagang cik mat la i like to eat nasi dagang. Tapi nasi dagang cik mat je lah yer..yang lain pandang sebelah mata jer..hiks..mau nya berpinggan-pinggan aku makan okay..Nasi dagang lain i.e nasi dagang kelantan or other nasi dagang terengganu setakat makan separuh pinggan tu boleh la..tp xde nafsu la nk menambah..tp nasi dagang cik mat ni mmg leh berpinggan2 la..siap org2 kat ofic cakap badan jer kecik tp mkn banyak..haha..dh sedap, makan je lah..dh tu bukan selalu leh makan nasi dagang cik mat ni..if ada special occasion jer wife cik mat buat k!!memang tiada tandingan..THE BEST la

THE BEST NASI DAGANG IN THE WORLD

Sebelum tu kami sempat bergambar kenang kenangan with ayah wan...


inilah kumpulan kecil kami..QA/QC Project Engineering Department..owh ad seorg lg tertinggal..abg wan sedang bercuti..kami semua sekali 6org..(pengganti ayah wan belum ada,sesapa berminat sila la apply k :))

Kepada ayah wan, jasa mu dikenang..cewah...Kami pasti merinduimu (^_^)

Sebelum balik sempat lagi makan sepinggan lagi nasi dagang best itu..siap tapau tu :p

Tuesday, September 6, 2011

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1432H


Belum terlambat rasanya untuk KAMI mengucapkan Selamat Hari Raya buat semua rakan2, saudara mara KAMI. Mohon ampun dan maaf KAMI ucapkan sekiranya ada terlanjur kata dan bahasa. Semoga Syawal kali ini lebih bermakna setelah Ramadhan pergi meninggalkan kita semua. 

Tahun ini merupakan tahun ke2 aidilfitri diraikan bersama si kecil ku alya. Sungguh kehadiran alya amat bermakna dalam hidup kami. Segala persiapan raya lebih tertumpu pada alya..sampaikan baba alya 'terpaksa' pakai baju lama sebab mama alya xsempat nak jahit baju melayu baba..tp nasib baik la baju yg ada tu sedondon..kiki..ampun ya baba, insyaAllah raya haji nnti baba dapat pakai bj melayu baru..hehe

auntie sume, mau duit raya...hehe 

InsyaAllah kalau ada kelapangan dan kalau mama alya rajin, akan dipostkan di lain entry berhubung dengan Syawal kami pd thn ini