Friday, October 28, 2011

Her Body

Salam..
Alya Adriana, she is 1year, 6months, 2weeks and 3days today...and you know what, she knows her body already. I asked her where is her leg, teeth, eyes, nose, hands, she can show me the right answers..surprising me because i never teach her before formally about her body...just few weeks back, i bought her a book about  the body and read the book few times...what a smart girl...

What make me smile sampai ke telinga is when i asked her 
where is leg??she answerd, ni...sambil angkat kaki..
where is your nose?ni..sambil picit hidung beserta bunyi epek..epek..epekk..hihi
where is your eyes? ni, sambil tunjuk kat mata or sometimes she blinked-blinked her eyes :D
where is your teeth? dengan bangga nya dia akan sengih menampakkan semua gg dia yang ad..hehe (4atas, 4bawah, 2geraham atas, 2geraham bawah)
where is your hair? terpinga2 sambil tunjuk kat kaki...hihi..masih tertukar lagi ye..but its ok..

setiap benda baru yang alya belajar, lakukan semuanya adalah learning process kan? and every single things makes me happy and bersyukur kerana Allah kurniakan mama nikmat yang tak terhingga ini...nikmat betapa bahagianya mempunyai mempunyai kamu wahai anak..

Wan Alya Adriana, mama sayang kamu ^_^


tetibe aje...en.wan, sy rindu kamu


Tuesday, October 25, 2011

Setahun

Semalam genap setahun sy menceburkan diri dlm dunia blog...tak sangka ya..masa 1st entry dulu terkial2 nk karang ayat..tak tahu nak tulis ape..tapi sape sangka kan dh setahun dh..blog ni pn berupdate la jugak walau bukan hari2 update..

drpd tak tahu langsung pasal blog ni, blajar la slow2 pasal blog..ini pn byk lg nk kene bljr..dulu guna template biase jer, sekarang dh comel sket(hiks perasan!!)..dulu tak pandai edit2 gambar, sekarang boleh la sket2 edit gambar guna photoscape n terbaru belajar guna photoshop..masih terkial2 lagi..hehe

byk bende @ ilmu yg sy perolehi drpd berblog ni..mcm2 la ada seperti parenting, crafting, sewing, cooking, family, semua2 la dapat hasil drpd perkongsian dengan rakan2 maya. walaupun tak pernah bersua mata tapi hubungan tu rasa mcm close sgt antara satu sama lain..masing2 tak kedekut ilmu, ada saja yg dikongsi demi kebaikan bersama..sayang kamu semualah wahai kawan2 ku... 


Rasa macam nk wat giveaway jer..tp ade ke eh org yg sudi join? 



Monday, October 24, 2011

Kek Coklat dan Apron

Salam semua..okay mula2 kita jamu mata dulu yer ^_^


nampak sedap kan???hmmm mmg sedap pun..hihi..waa masuk bangkul angkat sendiri lor...1st time buat kek coklat dan menjadi!!!yes!!suka2..en.wan pun suka..sy lagi la suka..next week nak buat lagi..hehe..rajin kan saya???mesti la rajin sebab buat kek ni guna tepung instant..hehe..just tambah telur, susu cair and sedikit air panas..kacau2 sket ngan sudu bg sekata semua bahan, masukkan dlm loyang dan kukus..senang, cepat dan sedap..sy beli tepung instant tu dengan officemate..oh ya, kek ni telah selamat dimakan oleh sy, en.wan, dan officemates...licin suda..insyaAllah next week nak buat lg..hehe..ok sesape yg tak pandai mcm sy tp teringin nk buat kek coklat ni, boleh visit BLOG ini ya..

okay cerita pasal kek sudah, kite cerita pasal apron laks..jumaat lepas sy berjaya siapkan apron dan hot pads.. tp br upload hari ni ok kan..ade la kaitan kek ngan apron kan..hihi


apron yang hot!!!suka hasilnya..hihi..kene buat untuk diri sendiri jugak ni..oh ya apron ngan hot pads ni special made for my hubby's friend..sempena perkahwinan mereka..aci tak baru nak bg hadiah, padahal mereka dh lama kahwin..hihi..aci la kan sebab apron ni di jahit dgn penuh kasih sayang dan keikhlasan serta doa ni..nanti puan nurul akan lebih bersemangat di dapur.. \o/\o/\o/


alya sudah pandai membodek sekarang, kalau nak ape2 dia kiss mama dia dulu pastu tarik tangan sambil menuju ke tempat yang ada barang yg dia nak..hihi..anak oh anak..bijak ye kamu ambil hati mama :D



Tuesday, October 18, 2011

Zippy Coin Purse

I got flu since yesterday..last night, i could not sleep well cause of flu and headache. So i just woke up and sew a coin purse to replace the old one(since zaman study lagi). I like this purse. sweet and cute kn? Here is my new purse..

using Japanese linen blend cotton from maymay shop that i bought long long time a go. Baru sekarang tergerak hati nk guna kain ni..huhu..and the lining using white polka dot in blue (nagoya mari..hehe)..approximate size 3" x 4"

I put my id card, license, bank card and some money in it.. 

at the exterior pocket, i just put my worker id..so lepas ni there no more case terlupa bawa punch card..hehe..klo terlupa jugak means terlupa bawa the purse la kn

right: the old one..
i bought this purse when i was studying at IIUM. lama dah si kucing itu berjasa..tukar baru ni pun sebab zip dia dah rosak..jgn kecil hati ya en.kucing T_T.
sebenarnya saya ni tak berapa gemar sangat guna long wallet or wallet yg tebal2 tuh..bulky sangat. macam ni senang kn..bawak yg mana penting jer, yg tak penting tinggalkan kat umah :D


how about you?do you like coin purse like this or the long wallet?




Monday, October 17, 2011

Riadah

Salam..semoga semua org ceria dan sihat sejahtera.
semalam sekali lagi kami membawa alya ke playground untuk bermain..Seronok tgk dia main walaupun hanya main gelongsor jer..hehe..

baba dan alya jemput mama dari kerja, terus kami ke taman permainan berhampiran tempat keje mama..playground ni terletak di tepi pantai marina berhampiran juga dengan telaga simpul. Masa mula2 kami sampai tu tak ramai org lg..seronok la budak kecik tu main..bila dh ramai org, dia dh kurang main sebab asyik sgt tengok/perhatikan org main..huhu..alya, mcm tu la..seorg yg suka memerhati..

baru nk start main

syok main sebelum orang bertambah ramai


baba ckp nnti lain kali setiap sabtu atau ahad, boleh la datang sini lepas ambil mama dr kerja..tp kene bekal pisang goreng or keropok goreng siap2..xde la boring sangat mama dan baba..hehe..makan sambil perhatikan alya main.. ^_^


bagaimana dengan hujung minggu anda semua?pasti seronok habiskan masa dengan keluarga kn??




Wednesday, October 12, 2011

GMJ Craft Swap

Salam everyone!!! I've joined a craft swap(October) organized by GMJ Club (Geng Mesin Jahit Club)-fb group. The theme for this oct. swap was 'pouch'. So everyone who participate in this swap need to sew a pouch for the partner. We need to finish the pouch and post it to our partner in one month.

Alhamdulillah i received a clutch and small pouch from Fizan Sew Addict. I love them. Thanks to Fizan.. :D

pic: credit to Sew Addict

 And mine posted to Liza and she had received it. I sew a patchwork pouch. The patchwork has no theme, i never sew any patchwork before..hihi..thats why my patchwork so 'lintang pukang'..ngeh~~ I hand embroidery (gmj) at the pouch-sebagai kenangan..hehe
Hope liza will like it..sudilah terima hasil kerjatangan saya yang tak seberapa ni liza yer.


and as an extra gift, i also sew a dress for her little Nayde..hopefully this dress will fit to Nayde

Okay folks..see you another time..Have a nice day. Enjoy your day and life!!! 


Best tau join craft swap ni..boleh tambah kenalan dan kawan2 yang sama minat dengan kita :D..Semoga dapat join lagi craft swap next time 


Tuesday, October 11, 2011

Master Award

Alhamdulillah, alya turns 1 and half year today and till today she still breastfeed.  Happy monthly birthday sayang!! Milk crisis that i had faced, seems slowly recovered. The milk supply slowly increase.  There are no more comments or complaints from alya 'dah habis' when she breastfeed. Thank you ya Allah for this rezeki. Another 6months to go to complete this journey. Semoga Allah permudahkan segalanya

In this age, she can recognize and differentiate things, she can speak even sometimes i don't know what she is talking about..hehe..she loves to write and read..pantang jumpa paper & pen mesti nak tulis sambil mulut membebel. pandai 'mengemas' rumah, 'lipat' the clothes, panjat2, meniru apa yg kita buat esp solat..owh byk lagi la if nak list kat sini. Kesimpulannya anak dara saya tu semakin bijak, pandai, dan cerdik.

Ummu muhammad cakap alya dah dapat master..so as an award and monthly birthday gift, i sew her a tunic early this morning!!!yeay..a tunic and a pair of legging that match to the tunic..managed to finish the tunic and legging within 2 hours and 30 min :D

an award and a monthly birthday present for lil darling alya :)

i love it..really love it especially when see she wear it this morning to school.



special pose for chu alya ^_^


Harapan mama dan baba, semoga alya menjadi anak solehah, penyejuk hati mama&baba, manusia yang berguna untuk agama dan bangsa..insyaAllah





Sunday, October 2, 2011

Milk Crisis

Alhamdulillah another 9days alya will turn 1 and a half year...cepatkan masa berlalu. ini bermakna another 6months to go to accomplish my breastfeeding journey. Since last Ramadhan my milk supply keep on decreasing. Jarang sangat dapat buat stock, hasil perahan hanyalah untuk daily basis..alya dibekalkan 2bottles fresh milk and 2 bottle frozen milk (4oz each). Tapi diri ini hanya mampu pam untuk 2botol fresh sahaja dan tidak berdaya untuk menggantikan 2botol lagi frozen yang dikeluarkan drpd freezer. but kadang2 dapat la jugak buat stock 1botol

Keadaan ini berterusan hingga ke hari ini..cuma masa cuti raya haritu ada pergi berurut..lepas berurut tu mmg rasa la susu kembali meriah..tp bertahan lebih kurang seminggu jer, lps tu cik'P' memunculkan diri..uhuk my milk supply kembali merudum :(

inilah hasil perahan untuk sesi pagi td..sikit je kan tp alhamdulillah sekurang2 nya rezeki tuk alya masih ada..lately secara purata amount untuk setiap sesi sekitar 1.5-3.5 oz sebelah..kalau sebelum ni dapat la jugak 4-5 oz sebelah..tp tidak lg sekarang :(

kosong je kan freezer tu..stock frozen yang ada adalah dr bulan June till Sept 2011..tp yang bulan August punya ada beberapa botol jer.. (mode risau)

i have to do something!!!perjalanan masih jauh..usaha harus ditingkatkan, minda harus positif..dan saya yakin dan sy pasti akan sampai kegarisan penamat dengan jayanya..InsyaAllah.


Demi alya, mama akan berusaha dan akan pastikan misi mama ini akan berjaya..Ya Allah permudahkan la urusan ku, perbanyakkanlah rezeki anakku..hanya dengan izin Mu Ya Allah