Monday, January 9, 2012

Dilemma

Assalamualaikum dan selamat hari isnin semua..dah lama rasanya tak update blog kesayangan ni..supposed tahun baru la bersemangat nak update blog tapi terbalik la plak kan..hmmm...mmg tak dinafikan lately ni busy sket..maklumla my bos dah balik dari Mekkah, so banyak ler kerja kene buat..masa dia kat Mekkah haritu mmg heaven la kitorg kat office ni sbb tak de kerja..hehe..malam2 nk update blog kat umah xde feel sebab sibuk nak tidur..oh ya azam tahun baru ni nk kurangkan tidur nk lebihkan aktiviti menjahit..byk sgt project terbengkalai :(

Okay berbalik kepada tajuk entry, sesungguhnya saya sangat2 dalam dilemma..kenapa yer??see pict below


what do you aspect when you see this picture???ya betul stock susu sy sangat2 kritikal..pernah post kat blog ni pasal krisis susu nih..ingatkan dah settel..yes memang pun dah boleh tarik nafas lega sebab dapat maintain stock yang lama, tapi few weeks back, cikgu alya cakap alya macam tak cukup susu sebab dalam kul 3-4 susu dah habis..so kene up lagi la kan bekal ke taska..now sy bekal 5botol plak susunya..walhal setelah up kan pumping session kat office, malam2 bangun pam, diriku hanya mampu maintain pam 4 botol or 4botol setengah jer..


so macam mana nk buat yer? dh amik supplement, makan habbatussaudah pun dh..minum air masak byk2 pun dh...semalam beli horlick sebab org ckp horlick boleh jadi booster jugak (b4 this minum milo jer)..this wednesday alya turns 1yr 9mo..baba alya cakap pam jer takat mana yang ada..if tak cukup kite mix la..xkan nak catu susu anak pulakkan..talked to Ain, one of  mbfpc, dia ckp ok jer if nk campur sbb alya dh besar..dh dekat 2thn dah and dh makan macam2..tapi kan semalm pergi la mall..usha2 jugak fm tp huhu xsanggup nk beli..perasaan tu pelik semacam lak tibe2 nk beli fm tuk alya...oh no..xbeli pun, beli horlicks jer dgn harapan dengan minum horlicks ni dapat la upkan sket production tu :(

Ada baca kat group KIM one of the mothers share dia makan durian, then susu tiba2 jerk banyak..so dengan harapan akan berlaku benda yang sama, mama alya ni pun suruh le baba belikan durian on the way balik dari kerja, pulun ler kami anak beranak durian..in fact sy xpernah makan durian yg dibeli, sbb all the durians tu tak sesedap durian2 yang kat kebun di kg..huhu, even tak sedap mane, makan la jugak dengan harapan boleh  boost up milk production tu..tapi rasa rasanya durian tu bukan milk booster saya la :(
tapi ok la atleast baba alya dapat mkn durian..alya tak makan pun, dia just jilat2 jer..hehe

tak ingat dah bape biji durian tu tuk rm10
durian kat tangan tu dijilat2 ajer..nk suap lari satu umah..hehe..alya..alya

hmm...sedihnya bila mengenangkan susu makin sikit...dan alya makin besar..macam mana la rasanya nanti bile wean off..huhu..tak sanggup rasanya...

last but not least, pic yang takde kaitan..alya tolong baba tukar mentol lampu kat dining hall..huhu

alya, tak gayat ke nak oi @_@


Semoga misi penyusuan ku ini akan tamat dengan jayanya...Ya Allah permudahkanla segala urusan kami, murahkanlah rezeki kami..



24 ::ThoughT(s):: :

Ummu Muhammad said...

haduii noenn..sadisnye..kite baru je nak post tentang susu gak esok muhammad genap setahun 5 bulan..luckily alya dah seathun 9...bukan jangka masa pendek tu pengorbanan mama..samelah kite tak sanggup nak mix lagi rase T_T

muhammad kite bagi sehari sebotol je 5oz..memang support dgn makan banyak ya amat..pagi2 sampai makan..minum susu wat2 tido je..tengah hari makan lagi..kul 1 lebih selalu dah pegi amek die..

kadang putus asa nak pam pasal sekali pam dapat 1 0z..tapi husband berkobar punye pasal..kite pun same termotivasi..lagi 7 bulan ye muhammad..alya lagi 3 bulan je..teruskan noen...jgn putus asa!!

NoEn said...

@Ummu Muhammad sama2 la kita doakan yang terbaik tuk anak2...sedih dan pilu pun ade bila mengenangkan susu makin sikit..tapi dalam masa yang sama masih yakin mampu melakukannya hingga ke garisan penamat..semoga Allah permudahkan dan murahkan rezeki anak2..amin

RynaHakimi said...

Sedapnya durian..baru semalam habiskan sebijik durian..hehe.. Hopefully masalah noen dapat diselesaikan. InsyAllah, cukup bekalan buat Alya nanti.. :)

Zefa NorAsmara said...

Ibu Yusuf doakan semoga mamaAlya dapat tabah teruskan perjuangan. Semoga susu menjadi banyak semula.. Amin.

umialya said...

Bercerita bab durian ni, si Alya akak kemain lagi gemar, ptg tadi sebiji dia makan sorang2, tak sanggup ummi nak kacau dia.

xper, Alyapun dah setahun 9 bulan, boleh bagi makan macam2 daa, susu tu sebagai sampingan je, jangan stress ok!!

Huddy said...

Nureen, takmau sedih2 and stress2, nanti lagi susah susu nak banyak :) Meh aku bagi info dalaman ye, dalam minggu ni insyaAllah akan ada lagi satu books giveaway. Follow blog aku supaya kali ni tak terlepas lagi ;)

Ummu Ukasyah said...

Bertuah alya sebab masih menyusu selama 1 thn 9 bulan, tinggal 3 bulan saja lagi.

tentang perangsang susu tu, apa yang saya tahu, makanan atau minuman yang boleh mengembirakan si ibu, maka ia boleh menjadi milk booster.

Teruskan usaha mama alya. Jangan putus asa.

saya pula perjalanan masih jauh, lagi 9 bulan nak menuju 2 tahun. Tu pun sekarang Ukasyah dah kurang menyusu sebab kenyang makan dan susu saya sendiri pun dah kurang.

Apapun, teruskan semangat.

suhailey mohd noor said...

I think u should better kurangkan amount susu die..maybe leh wat 4oz x 3, 3oz x 2.. Mintak cikgu die selang selikan..better than give formula...

Or else bg alya ,minum fresh milk utk 1 sesi..bg sikit je mase nk balik...

May Allah mudahkan perjuangan nureen ye

NoEn said...

@RynaHakimi InsyaAllah..mudah mudahan :)

NoEn said...

@Zefa NorAsmara Amin..amin..

NoEn said...

@umialya wow!!banyaknya kakak alya makan...alya ni tak pernah bagi makan durian..1st time rasa durian..di jilat2nya aje ;)

NoEn said...

@Huddy ahaks..okay huda!!itu ler ko ni laaammmaaa sekali update blog..bile update tu tak terkejar la plak..hehe

NoEn said...

@Ummu Ukasyah Alhamdulillah dan semoga berjaya sampai 2tahun..ummu ukasyah pun sama la, kuatkan semangat k..tapi lepas nih ukasyah boleh tandem ngan adik :)

Mila@Rimbun said...

yum yum dorian, bestnyer

akak rasa better banyakkan makan solid food untuk alya kut, mcm bubur nasi etc, so that pegambilan susu dia kurang skit. kekadang kalau kita tension pun susu kurang jugakkan

NoEn said...

@suhailey mohd noor boleh juge pertimbangkan..semalam ad talk2 ngan ain, dia pun ckp klo nk top up ngan fresh milk pun ok jugak..top up time tak cukup tu..tapi setakat ni nk usaha dulu sebelum menyerah kalah...hehe :)

NoEn said...

@Mila@Rimbun bubur dia dh tak makan dh kak..dh mkn nasi biasa..itu ler tanya gak cikgu dia alya mkn ke tak..cikgu dia ckp alya makan jer..rasanya dia tgk kawan susu dia pun sama nk susu jugak..sebab klo time husband jaga kat umah, sikit jer dia minum susu..xhabis pun 4botol

Nida said...

Kak Nida ada terbaca minum air rebusan lobak putih untuk membanyakkan susu... Noen cubalah.. moga berjaya .. Insya Allah

NoEn said...

@Nida ad jugak bc, tp org cakap pahit...huhu takut nk try

IntaNBerliaN said...

tadi sy baru tebaca psl mslh ni.. nurse cdg mkn makanan berempah macam nasi beriani ke gulai ke... dia ada try.. susus mmg jd banyak. awk pun leh try :-)

Mama Syabil and Rania said...

tak lama dah tu... tinggal 3 bulan je lagi....

chaiyouk!chaiyouk!!!

NoEn said...

@IntaNBerliaN tq...insyaAllah

NoEn said...

@Mama Syabil and Rania ya..chaiyouk..chaiyouk.. :D

Rose said...

Salam. First time saya beli FM saya menangis kat Supermarket. Tapi saya terpaksa top-up sebab nursery kata tengah hari susu dah habis. Saya pun tak sanggup tengok anak kelaparan. Sebagai ibu saya dah buat sedaya upaya. Banyak consume air, makan sup, jaga pemakanan, suplemen, tambah masa pam, dsb.

Selalu saya bagi 5ML per feeding. Terkejut bila anak saya amik 8ML terus per feeding selepas saya bagi FM. Mungkin selama ni saya tak bagi cukup.

Tapi di sini saya tak bermaksud galakkan ambik FM. Gunakan instinct seorang ibu je. Mana yang terbaik. Masa tu anak saya tengah aktif, seaktif2nya. Badan saya pulak tak mampu nak catch-up keperluan dia, atas faktor kerja, stress, pregnancy dan lain-lain.

NoEn said...

@Rose yes mmg kita nk yang terbaik tuk permata hati kita..setelah kita usaha, kita hanya mampu berserah dan pasrah kalau takat tu jer rezeki..tapi alhamdulillah setakat ni masih mampu bertahan dan sy tak mau stress2..kalau tak cukup jugak susu tu, sy dan suami sepakat tuk campur dgn fresh milk..tapi diriku masih belum berhenti mengharap :D

p/s: rose, i like ur work very much..tq2