Sunday, January 29, 2012

Tanpa Rela..I Am Really Sorry

Assalamualaikum dan selamat pagi semua.


Alangkah bahagianya melihat senyuman di wajah mu duhai anak kesayangan dan kebanggaan kami..dikala alya berusia 1tahun 9bulan alya sudah boleh mengira 1-10 (both in english and bahasa) Alhamdulillah...pastu bila dengar zikir kat astro oasis tu dia pun sama ikut berzikir..tersenyum2 mama dia dengar dia berzikir..pastu setiap kali mama lepas solat sibuk suruh amik al-quran, nak mengaji..i am so proud of you sayang  ^_____^

Tapi, hari ini mama redha dengan ketentuan Ilahi, rezeki yang diberikan oleh yang maha Esa...semenjak 2-3 hari ni hasil pumping mama hanya 1-2 oz sahaja setiap sesi..if nasib baik dapat la 3oz, itupun setelah mama buat power pumping. Pada mulanya tak mau menyerah kalah, tapi melihatkan mmg darurat sgt2 dan mama akur dengan ketentuan Allah..mungkin juga faktor hormon mempengaruhi (incik P bakal hadir)..namun doa mama semoga mama masih mampu membekalkan ebm tuk anak mama ni untuk hari2 yang seterusnya.

hasil perahan mlm tadi

Untuk tidak men'tension'kan diri..mama dengan berat hati, tanpa rela dan terpaksa mama top up bekal ebm alya dengan fresh milk. sebelum ni mama sangat dalam dilema samada untuk mencampurkan ebm ngan susu lain ke tak..tp nampak gayanya mama berserah dan pasrah. Hari ini 3botol ebm dan 2botol fresh milk dibekalkan untuk alya..Harap anak mama boleh terima la ye fresh milk ni. 

450ml each bottle...
setiap botol boleh di bahagi empat (4oz)

Fresh milk ni bukan untuk menggantikan sepenuhnya ebm mama, cuma akan diberi sekiranya ebm tidak mencukupi..InsyaAllah mama akan terus berjuang sehingga ke garisan penamat..dah tak lama dh, lagi 2bulan setengah je lagi..ya Allah murahkan la rezeki anakku, banyakkan lah air susu ku untuk anak ku..


Seronok melihat kaletah alya yang makin bijak...


9 ::ThoughT(s):: :

Anonymous said...

hi noen..salam..
huhu sonnok follow post2 mu.. aku pon stil bf.. 3thn ni xstop lagi..ni nk kongsi tips nk bg susu banjir...huhuhu... try pki bengkung bia kantung susu tu naik ..nanti penuhlah ia..pahtu jgn lupa mkn buah peria..(dgoreng ngan telo ker..xpon sayur campur ngan su un, then makanlah bidadari..wlaupon bersama En P, masih boleh banjir..)minum soya @susu amat membantu.. n utk pengetahuan mu, fresh milk xbaguh utk baby bwh 5thn ada gula tmbhn..try bg dier yg dlm pek kids, tgk kandungan gula die kurang.. huhu saja berkongsi ilmu tuk sahabat2 tersayang... :-)

-Jay Abas

NoEn said...

@Anonymous jay...lamenyelah tak dgr kabar mu..pakai bengkung eh?sume bengkung aku dok kg la..huhu..buah peria aku dop rajin makan..pahit..kehkeh..bidadari tu gapo plok?

fresh milk tak bagus eh?rama org kata fresh milk buleh bagi ko bb above 1yr..better than formula..itu hk aku dok baca n tanya mbfpc pun dia kata ok bg fresh milk..tak thu la plok fresh milk pun tak bagus juge..pek kids tu maksudmu susu kotak dutch lady yg tuk kids tu ke?

Ummu Muhammad said...

noen antare fresh milk yang disuggest oleh dr tempat tahfiz medik tu ialah brand HL..die cepat sket due date..

Ummu Muhammad said...

gaye persembahan tu bukan EN.P tapi en. P yang lain rasenye..heheh

NoEn said...

@Ummu Muhammad ade jugak cr brand HL tu tapi yg ade dutchlady ngan magnolia jer..almost rak kosong..gamak nya sebab CNY kot..tak tau ler hari ni alya minum ke tak fresh milk tu..huhu


p/s: hehe..ade byk maksud ya incik P ni..kihkih

Rose said...

Jangan risau. Alya dah makan kan? Makanan yang dia makan tu lah seelok2nya khasiat yang diperlukan, susu pulak makanan tambahan. Ada susu sempurna lah pemakanan. Ingat, piramid makanan.

Correct me if I'm wrong :)

NoEn said...

@Rose Alhamdulillah rose, alya mmg makan semua benda dh sekarang ni..dan fresh milk pun cikgu dia ckp alya dh boleh minum tp guna cawan bukan botol ;)

intz said...

saya pun bagi je apa yg saya makan/minum to anak saya. since dia dh setahun lebih dia perlukan khasiat dari makan dia seharian, susu ibu jadi sebagai pelengkap je. as long as kita tahu yg masuk dlm perut dia cukup khasiat for me dh ok dh. betul tak.

NoEn said...

@intz yup betul...tapi dak kecik tu demand la...xmo fresh milk...klo dia minum pn 2-3 deguk jer...pastu pegang jer botol susu dia/cawan tu...last sekali kami xbg dh sbb membazir..asyik buang jer susu tu..dh la fresh milk cepat expired