Thursday, February 9, 2012

Steam Baby???...

Salam, few days back one of my friend shared a post about steaming baby at fb group..b4 this pernah dengar about steaming method ni, but i cant't imagine the method or how to steam..so when read the post at PN. JIHA's post, baru ler i faham..lets read Pn. Jiha's entry..

ups before that, what is steaming? steaming is one of the alternative for treating children's cold, stuffy nose and cough. 

Hopefully gambar rajah di bawah senang lah utk difahami ye hehehe.....
ATTENTION: Anak of course akan menangis cos tak selesa cos wap yang agak panas....kite as parent ni kene la berhati tabah (huhhu i kememe bab tgk anak sakit gini)..... tp bile tgk kahak n ingus yang kuar selepas itu and anak pon dpt tido lena afterwards...hati ibu pon rasa sgt lega ;)
Kalau anak selsema batuk....atleast 4 kali steaming
even anak tak selsema & batuk...atleast once a day...let say after steaming tu die batuk2, means ada kahak la dalam paru2, kalau tak batuk, means paru2 ok ;)
jadikan steaming tu rutin harian, u have nothing to lose pon (kata Dr Nadir)....
and don't forget to tepuk and sedut guna NA after steaming tau..... pg td after steaming Aqeef, tepuk and sedut..hamek ko ingus warna ijo....


Step 1: panaskan air dlm rice cooker, Dr Nadir suh buh vicks sket but i chose not to (sebab baca kat Vicks Baby Balsam tu die state that 'not to be heat in water, do not vaporized bla bla and so on)....bile agak2 dah nampak wap steam tu... hadapkan muka anak mcm gambar di atas, make sure pegang anak kuat2...guna bantuan suami anda jika perlu...cos air di bawah tu panas ye....meronta sket takut terjatuh pulak or tangan tercapai ke air panas tu...Nauzubillah ...oh ya steam up to 15mins ye...ni adalah process nak mencairkan kahak ye....kalau in the process tu, normally anak akan terbatuk and kahak akan keluar, normally die tertelan...takpe cos akan kuar from poo poo, bukan masuk ke paru2 semula...so dun worry...




Step 2: Mari menepuk... masa jumpe Dr Nadir...wah bunyi tepukan die sgt kuat..tp suprisingly tak sakit cos bentuk tangan tu...cupping method.... kalau tangan flat kite tepuk memang lah sakit....ok tepuk side sini....process ni adalah utk pecahkan kahak bg spread ye...buat dlm masa 2 ke 3 min...nak lama sket pon boleh

Step 3: Mari menepuk sebelah sini pulak





Step 4: Mari menepuk bahagian depan pulak ye....oh tp i tak seberani Dr Nadir, so tepukan tak berapa kuat la ye....see my anak menangis mintak dilepaskan tu...bukan sakit tersiksa ke apa ye (saya tak dera anak hehehe)


Step 5: Mari tepuk di sini pula......

Ok selesai tepuk2 tu..... kuar2 ingus anak i mcm belon...so guna nasal aspirator or ada yang sedut guna mulut utk menyedut keluar ingus2 tu ye..... saya sedut semalam tak sempat amek gambar lak,...hasil sedutan ingus tu pon suami saya dah cepat2 gi basuh NA tu while saya tgh pujuk2 anak after the steaming, tepuk and sedut process tu....ye la kene bgtau die kenapa ibu buat mcm ni.....

and then u'll have a happy baby...no more tersumbat idung, takde dah dada berombak masa bernafas..fuh lega..... mang fobia cos Aqeef Danial lahir2 tertelan ketuban so he have pneumonia, pastu ada history bronchitis pulak..... yang paling benci kalau admit to hospital, kene poke jarum kan and urat Aqeef susah nak cari pulak tu...cucuk tangan kanan, tangan kiri, tak jumpe jugak, turun ke kaki...tak jumpe jugak, ulang balik cari ke tangan...ohhh saya benciiiiii.... hopefully no more hospital for Aqeef Danial lah

for more info, you may go to these websites

so next time kalau anak selsema or batuk2, instead of bagi medicine, better try steam method ni dulu..ada juga terbaca if anak selsema, tumbuk kunyit hidup, sapu kat batang hidung(yang ni tak pernah try)..ade juga bgtau bakar bawang putih, tumbuk, campur dgn sedikit minyak masak then sapu kat belakang dan dada (yang ni pernah try)..mmg keluar la hingus2 tu sume..bersin aje alya lps buat tu..hijau2 lagi hingus yg keluar tu, dlm 2hari camtu dh hilang selsema dia..anak batuk pun boleh juga buat cara ni..tapikan masa apply kat belakang dan dada dia, dia cakap sakit..tak tahu la sakit tu sakit mcm mana..agak2 ad miang2 sket kot..entah la



okay renung2 kan, selamat beramal ;) kalau sape2 ade petua lain, boleh le share kat sini ok ^_^



16 ::ThoughT(s):: :

Nurul Huda said...

Yup, mak ayah aku pernah apply steaming method tu kat kitorang adik-beradik. Campur dgn vicks juga.. Bila dah besar and paham steaming ni utk bantu keluarkan/cairkan kahak, mak aku siap letak tuala atas kepala kitorang so that wap tak terbebas, so banyaklah yg dapat sedut. Kalau mcmtu, kena duduk atas lantai and ngadap periuk dekat2, tapi kalau panas sgt wap, ktorg bagi sejuk sikit air tu :) So far, aku belum apply kat aliyah. And ekceli dia baru je baik demam smlm sbb kahak tu.. Harap2 akan sembuh fully soon insyaAllah..

NoEn said...

@Nurul Huda nape tak cuba apply kat aliyah?? aku br paham cara nk buat..maybe lepas ni klo alya tak sihat boleh le cuba method ni

Dusty Miller said...

I pernah try kunyit hidup tu on my 1 year old..almost 3 minggu selsema.. dah pegi 3 kali klinik pakar makan 2 jenis antibiotik tak baik2 jugak..last sekali tawakal je pakai kunyit hidup tu sapu dari tengah dahi dia sampai batang hidung dia.. tiap kali lepas mandi(kalau selsema dia teruk) I buat for 2-3 hari je terus baik..alhamdulillah..kesian budak kecik makan ubat je..

NoEn said...

@Dusty Miller aah kn??natural remedy ni bagus sebenarnya..kesian kat anak, kecik2 dh kene mkn mcm2 ubat..bila kita thu ade alternative lain, kita bleh cuba yg natural treatment dulu kn..

Cik FaRiZaM said...

baru tahu teknik ni

Nurul Huda said...

Sebab terlupa hahahaha.. Bila baca post ko ni, baru imbas kembali memori indah tu hahaha.. Plus kalau aku nak buat pun, kena ada kipeng sekali, aliyah makan ubat aje pun meronta macam nak wrestle, badan berlipat2 huhu..

Nurul Huda said...

Bakar bawang putih tu camane ek? Lepas ni nak cuba dulu yang kunyit and bawang, takdela aliyah nak meronta kalau kena steaming tu.. :S

NoEn said...

@Cik FaRiZaM nanti boleh la cuba..untuk org dewasa pun bleh apply method ni ;)

NoEn said...

@Nurul Huda haha..boleh lak lupe yer..mmg kne ade kipeng sekali..

bawang putih tu, ko buang kulit n bakar kat dapur gas..aku cucuk kat garpu then bakar sekejap..tp jgn bg hangus rentung tau..bkr kejap jer..ikut petua asal, dia suh asah bwg putih tu, tp payah la nk wat camtu..aku tumbuk sampai lumat ngan sikit minyak masak..pastu sapu je lah kat dada, leher n belakang..mmg akan bau bwg la kejap si alya tu..tp lepas sapu tu mmg dia bersin kuar hingus hijau..tgh tdo pun bersin jugak..byk lak tu hingus yg keluar..boleh la cuba next time

Ummi Iman said...

baru tau teknik ni.. alhamdulillah iman jarang selsema dan batuk. boleh share dgn adik2 nanti..

NoEn said...

@Ummi Iman alhamdulillah..boleh diparktikkan bila diperlukan ;)

IntaNBerliaN said...

ank xsewlesakan.. tp nk wat camne.. utk kebaikan ank.. kita kne wat gak kan..

NoEn said...

@IntaNBerliaN demi untuk kebaikan anak, tak selesa sekejap jer..kita as parents kene kuat la kan..

Ummu Muhammad said...

tq for d sharing..tahu teknik anak tercekik je tapi yang steaming ni baru tau ;)

NoEn said...

@Ummu Muhammad no hal...ini pun share org lain punya entry jugak..sama2 kita mendapat manfaat kn ;)

Najib Khazali said...

@NoEn
In Syaa Allah nak try kat baby...