Monday, February 13, 2012

When She Is Not Feeling Well...

Hati ini risau, runsing, semua ada la kesimpulannya..start malam semalam, around 4am she vomited, pastu lebih kurang 5min camtu dia muntah lg sekali..bgn tukar baju, cadar, sapu minyak telon kat seluruh tubuh dia, alya kembali tidur sampai ke pg..bangun2 pagi tu dia berak..siap meleleh2 keluar lg dr cd dia..huhu

igtkan dh ok dh, masa pergi ambil dia kat nursery, cikgu dia cakap dia muntah petang tu..ok la kan igtkan xde ape2..dalam kereta, dia sambung habiskan susu yg cikgu dh panaskan, abis jer susu tu terus muntah..terpaksa berhenti kat tepi jalan, bukak baju dia semua, tinggal cd aje..senyap jer dia dlm kereta sehingga kami sampai rumah..keluar je dari kereta terus muntah lagi..huhu..hati ini dh mula tak keruan dh..bila ank sakit ni, dan daku keseorangan plak(baba tak balik minggu ni), lagi la cuak rasa.. 

ok masuk rumah, dia nk susu, bg susu, lepas menyusu tu dia muntah lagi...Ya Allah ape yang tak kene dengan anakku ini..Baba alya suruh g klinik..terus bersiap, usai solat maghrib terus ke klinik..sampai je kat klinik, pegi draw duit dulu kat bank sebelah klinik tu, alya muntah lagi..huhu abeh lantai bank tu dicemari muntah alya..nasib le kan..

Sampai2 tu org dh ramai, nasib baik cepat sikit jer, klo tak jenuh la nk menunggu..lepas kami regist, makin ramai org, penuh klinik tu..Doc Khusnie cakap, sekarang ni mmg tgh wabak muntah2 ni..environment tak bersih..anak2 kecil la yg jadi mangsa..org dewasa ad juga yg kene, tapi biasanya diorg tak g klinik pun..untuk semalam saja doc terima belas2 kes yg sama mcm alya..huhu..dia ckp jgn risaula, biasa je tu..alya tak demam cuma perut tu kembung sket..tp risau juge daku sbb sekarang kan sibuk dengan rotavirus tu..ade kematian lagi tu..risau..risau..harap2 alya tak ape2..

ok balik aje dari klinik, lps mkn ubat dia tidur..tersedar dlm kul 10 camtu sebab muntah..huhu...dan pagi td sekali lagi dia muntah dlm kul 4pg..pg td pun still yak cair...dh inform cikgu alya, if alya masih muntah, inform sy cepat2..huhu..setakat ni cikgu dia takde inform ape2 lg..

Actually jumaat lepas alya dh muntah camni..dalam kul 4pagi juga bgun muntah2..itu lg dasyat, tak sampai selang setengah jam dia muntah..sampai le subuh tu muntah dia dh bertukar warna kekuningan..masa tu baba alya pun takde kat umah juge..terpaksa bwk alya ke emergency lps subuh tu..alih2 MA tu ckp mungkin alya keracunan..just bg air garam..dia suruh balik dulu, if berterusan, datang balik and kene warded la kn..tapi syukur, balik dr hospital tu sekali je dia muntah..(ad bagitau doc khusnie pasal kes alya ni, tapi doc khusni cakap itu bukan keracunan..keracunan lain~maybe MA tu salah diagnose kot..huhu)

saja selit gambar lama kat sini..dh besar dah anak dara saya ni ;)


Ya Allah, lindungilah anakku daripada sebarang penyakit yang merbahaya..jauhilah dia daripada sebarang kesulitan dan kesusahan..peliharalah anakku ini.. 




12 ::ThoughT(s):: :

Ummu Muhammad said...

sepupu muhammad baru-baru ni same dengan kes alya..same jugak doc cakap..wabak ape ni memang tengh hangat dipasaran..mudah2an takde pape alya..insyaAllah mudah2an berkat susu mama puteri ni elok2 je..

p/s: Allah nak bagi mama pahala lebih tuh jage alya baba takde..semoge cepat2 sembuh alya! kesian mama risau ;)

NoEn said...

@Ummu Muhammad itu ler, doc sendiri ckp wabak ni tgh 'hot' sekarang..harap2 alya tak ape2 la kan

p/s: InsyaAllah..

::uMmiRdiNa:: said...

insyaAllah..xde pape.bdn dia xpanas eh? kl perut kembung mungkin blh bg great water..

NoEn said...

@::uMmiRdiNa:: InsyaAllah..badan tak panas..xde demam la..doc check dh..perut mmg kembung pun..doc ade bg ubat kembung..emm mane nk dapat gripe water tu???kat farmasi ade dop?

Mila@Rimbun said...

moga alya cepat sembuh yer...

Cik FaRiZaM said...

moga alya cpt sembuh, lebar nyer senyuman dia :)

NoEn said...

@Mila@Rimbun tq aunty mila..insyaAllah

NoEn said...

@Cik FaRiZaM mudah mudahan..

senyuman budak belum tumbuh gigi..hehe

umialya said...

alalalala manja2 sayang, moga cepat baik ye, nanti boleh main ngan 'kakak alya'..

Suzie said...

Hari tu kami kena macam tu juga start situ kita orang mop lantai guna dettol.Mandi pun pakai sabun dettol.Ais pun kami tak beli ...kalau nak minum ais buat sendiri ...moga cepat sembuh...

NoEn said...

@umialya itu la kak..manja nya perut dia tu..semalam dh tak muntah dah kat taska, tapi mlm td muntah lg..huhu..bila la nk sembuh sepenuhnya ni :-(

NoEn said...

@Suzie kene buat macam kak suzie juge la ni..mop lantai guna dettol..huhu..kesian tgk dia muntah2..