Monday, March 5, 2012

Alhamdulillah...Tapi Hati Masih Risau

Alhamdulillah setelah 5hari warded, my mom was discharged yesterday...tapi masa ma discharged tu kami dh pun sampai kemaman...konon nak balik awal sini sbb banyak urusan lg nak buat tapi rupa-rupanya terengganu poblic holiday la semalam..kehkeh..sungguh dasyat la mama alya ni kan..xsedar pun terengganu public holiday semalam..sampai sini tertanya2 kenapa cuti..oh mama alya tak alert cuti semalam sbb dlm kelendar mama tak PH ok..mama kerja :(

sepanjang di kg, rutin kami hanya ulang alik ke hospital..upsss tipu sbb sabtu tu sempat pergi KB jap..hehe..itu pun pergi KB sbb my abangs dh ade semua..bg chance kepada mereka yg baru sampai jg ma plak..ekeke..Kami sampai kt kg pada rabu malam around 930pm..terus ke hospital..jenguk ma kejap(pastu kene halau ngan guard..huhu)..esok pagi lepas subuh terus pergi hospital..masa ni ma mmg masih tak berdaya..kene pakai pampers..sedih sangat tgk keadaan ma..masa tukar pampers ma tu pun rasa macam sayu jer..huhu

pg jumaat tu adik dan abg yg 2nd sampai..turn mereka plak jaga ma..kami pun ade juga kat hospital tu (bergilir2 masuk n keluar)..nasib baik Hospital Tengku Anis ni tak strict sangat..boleh la kami jenguk ma walaupun bukan masa melawat. tapi tak boleh masuk ramai2 la, sorang2 yang lain kat luar dulu..

ma bertambah sihat bila anak2 dah ada disisi

Ma dimasukkan ke hospital sebab dehydrate and vomit...kesan dari tu dia pening, xleh bangun n gerak..b4 admitted, dia dh demam about a week, tak de selera makan minum..thats y la dehydrate sampai mcm tu sekali..masa mula2 sampai tu sempat la jugak pujuk ma makan roti cicah milo even tak habis pun sekeping roti tu..tp xpe la asalkan ma nak makan...pagi tu pujuk lagi dia mkn nasi, tp dia tak mau..bila ku offer tuk masakkan bubur nasi br dia nak..hihi..manja ni.. ;)


Masuk hari ke 4, dah nampak beza keadaan ma..dh boleh senyum2 n gelak bila kitorg buat lawak, dh nak makan (tapi kene suap la..hehe)..semua org cakap ma saja je nak bermanja ngan anak2..rindu anak2..ehehe


ini adalah budak yang xleh dok diam..berlari sana sini..ni sibuk cuci katil plak dah..sabar je lah si kecik ni..suka sangat main air...huhu...mujurla kat tepi ward tu ade playground..kat situ la dia main sampai penat..baba dia yang teman semantara mama jaga tok ma..malam ape lg asyik mengigau je sbb main byk sgt..huhu

budak happy main air..eee nasib baik tak kene marah dengan nurse..ekeke

Malam tadi semua anak2 ma sudah kembali ke rumah masing2..tinggal ma berdua dengan ayah jer...masih risau keadaan ma sbb pening2 dia tu masih ada..makan minum semua diuruskan oleh jiran, K.Doh..mujur ada kak Doh yg tolong tengok2kan mereka ber2 tu..Syukur ada jiran sebaik jiran2 ku..semua perihatin..



Mudah mudahan ma cepat recover sepenuhnya..



9 ::ThoughT(s):: :

Suzie said...

Akak pernah ambil unpaid leave jaga aruah mak 4 bulan ,tapi mak meninggal masa akak dalam pantang.Maknanya masa jaga dia akak pregnant 5 bulan...

Suzie said...
This comment has been removed by the author.
Ummu Muhammad said...

semangat anak2 tu ma..si cucu tu geram betul tgk die!!

NoEn said...

@Suzie Alfatihah untuk arwah mak akak..pengorbanan seorg anak..ape pun yg kita lakukan tak terbalas jasa mak ayah kita kan kak

NoEn said...

@Ummu Muhammad betul2..hihi..alhamdulillah call pg td suara dh lain..dh bertambah baik..

si cucu tu mengada..hehe

Ayu@Sweetlilcraft said...

Alhamdulillah dah makin sihat. Rebutlah peluang masa dia masih ada. Macam ayu dah takde mak, doa je dpt iringi dia.

NoEn said...

@Ayu@Sweetlilcraft Alhamdulillah...insyaAllah ayu ;)

Ummi Iman said...

ibubapa kalau sakit tgk anak2 dtg mesti seronok.. teringat arwah abah saya

NoEn said...

@Ummi Iman berul tu..bila anak2 dh ad semua lg nampak sihat mak..rindu anak2 agaknya ;)