Monday, March 26, 2012

One...Two...Three...

Hati berbunga riang..dalam hati ada taman..banyak yg buat mama happy berlaku semalam dan hari ini..antarany bila mlm tadi masa main2 dengan alya, dia amik sume kad2 mama dlm purse mama, pastu dia bilang...satu dua tiga sampai sepuluh..ok itu tak terkejut sbb alya dh lama pandai bilang sampai 10..lps bilang dlm bhs, dia bilang in english plak..one..two..three...sampai la ten..biasa dia akan ulang balik 1 2 3 (in english or malay) tapi mlm tadi dia sambung bilang eleven, twelve, thirteen, fourteen dan seterusnya sampai twenty (even pelat dan hanya 'teen' je yg jelas tp mama tahu she is counting until 20)..alhamdulillah..clever girl

pada perhatian mama she is a smart girl..pagi2 on the way ke school dia akan suruh mama nyanyi or mengaji(zikir) or baca abc or alif ba ba ta..kadang tu dia ckp a ta (alif ba ta) baru je mama nk baca dh suh tukar a b plak..pastu aji(mengaji)..kadang tu nak boleh ke sampai school dia jenuh mama ikut arahan dia yang selalu bertukar tu..sabar je lah..paling rasa tenang bila zikir dia pun turut sama zihir..walau tak jelas mana tp mama paham..alhamdulillah anak solehah mama yang bijak ni..

usia alya bakal menginjak 2thn tak lama lagi..cepat nya masa berlalu..tapi yang kelakar bila tanya alya nk baby? dia ckp tak nak..tanya nak adik? dia diam je..agaknya dia tahu tak maksud adik tu ape? haha..alya..alya..

salah satu antara sebab dlm hati ada taman blog mamalya boutique akan bertukar wajah...baru je designer email 1st draft pg tadi and i really love it..jatuh cinta pandang pertama..tak sabar punya pasal, nk tepek juga draft tu kat sini..ekeke


sweet kan? xsabar nk tunggu full designnya mcm mana..seperti biasa designer sy ROSE..suka bekerjasama dgn dia..

Alhamdulillah, kami buka lagi satu cawangan iaitu Kawaii Cotton Station. Baru jer seminggu lebih beroperasi..like and shopping kat sini plak ye ;)


Baba nak belanja kasut kerja baru...yeay ;)




9 ::ThoughT(s):: :

Ummi Iman said...

wah pandainya.. hantar sekolah apa ya? Iman pun masuk 2 tahun bln 6 ni. sblm ni pandai mengira. tapi dia cepat boring. skrg baru start mengira dan belajar ABC. dia suka sgt no.8, 10, dgn 11.

Nida said...

Sukanya dengar kisah Alya.. moga Alya terus mengorak langkah kecemerlangan.

NoEn said...

@Ummi Iman Alhamdulillah...sy rasa hasil tunjuk ajar cikgu2 dia kat nursery..kat rumah sy slalu bukak you tube..mcm zikir tu tgk astro oasis..since selalu sgt tgk or dengar dia mcepat tangkap kot..selalu belikan dia buku abc, 123..klo g book store insyaAllah ade la buku untuk alya

NoEn said...

@NidaAmin...insyaAllah..mudah2an Allah permudahkan jalan tuk mendidik si kecil tu ;)

Zefa NorAsmara said...

Bijak, bijak.. Alya yg bijak.. :D

Ummu Muhammad said...

cerdiknyeeee..petah pulak tu..cepatnye dapat cakap alya solehah ni..muhammad belum cakap lagi hehe ;)

noen wahhh alhamdulillah kedai semakin mantopp!!

NoEn said...

@Ummu Muhammad Alhamdulillah...alya ni ngan org yg dia biasa jer byk ckp, klo ngan org tak biasa or tak kenal dia diam jer..tersipu2 malu..hehe

alhamdulillah

IntaNBerliaN said...

Alhamdulillah.. pandainya alya.. seronok saya baca entry nih! :-)

NoEn said...

@IntaNBerliaN alhamdulillah...tq