Wednesday, May 2, 2012

An Active Girl

She is an active girl...berlari ke sana ke mari..tanpa jemu dan tanpa takut jatuh..
last thursday lutut si kecik ni dh cedera sebab terjatuh kat atas jalan..punyanya lari dari mama sebab mama ajak balik..masa tu main kat depan umah bersama anak2 jiran..tapi si kecik ni mcm tak sakit jer bila jatuh..menangis sekajap pastu mama angkat dukung dh senyap..masa bersihkan luka pun dia tak nangis..kuat sungguh ank mama ni...

Bila luka almost sembuh, isnin lepas after ambil dia kat nursery kami g main kat playground kejap..sebab masa tu baba ada kat rumah, lagipun playground tu dekat ngan pasar mlm..(mama nk mkn young tau fou) hehe..baru jer start main, alya kene langgar oleh abg2 yang sedang main kejar2...jatuh lg sekali..yg herannya dia tak nangis, mama tak tahu pun luka kat lutut dia tu berdarah kembali..sedar2 mama tgk lutut dia berdarah..adoi, kopek balik luka yang dh nk sembuh tu..nasib baik dlm kete ada minyak but but, apply la dulu minyak tu sementara dia tak mau balik..

kuping luka lama terkopek..maka luka bertambah teruk


budak tak mau balik..penat pujuk dia balik still nak main lagi..lutut luka tu..siap merangkak lagi kat dalam gelongsor bulat tu..aish heran betul la mama..tak sakit ke lutut tu? mama tgk pun dh ngeri @_@
penat tau pujuk dia balik..huhu
bermain dengan riang tanpa rasa sakit ;0


tgk la buah hati mama ni..sekarang dia dah pandai nak posing tau..asal nampak je kamera mesti cakap smile..smile..ini tak tau kenapa dia posing mcm tu..huhu..budget cute la tu buat mcm tu


alya sekarang dh pandai menyanyi lagu iklan susu fernleaf tu.. "ibu..ibu..engkaula ratu hatiku..bila ku berduka engkau hiburkan selalu..ibu..ibu..engkau la ratu hati ku" sambil dia peluk mama..soo sweet la :D






12 ::ThoughT(s):: :

Ummu Muhammad said...

mate alya ni nampak dah die bijak ;)

p/s: sakitnye tgk luke tu

Suzie said...

kalau dapat main sakit pun tak pe...

NoEn said...

@Ummu Muhammad insyaAllah....amin

p/s: kita yg nengok ni rasa sakit lebih2..dia tak heran pun..kami pun naik heran..xsakit ke??

NoEn said...

@Suzieitu la kak...main tak ingat dh rasa sakit tu...ade yg tegur dia, dh luka2 mcm tu pn tak nangis..huhu

MamaDaniel said...

ho ho.. boleh tahan yer anak dara sorang ni... acik tgk luka tu pun ngeri... huhuhu.. kalau mandi tu mau meraung tu..

NoEn said...

@MamaDaniel hoho..anak dara nan sorang ni mmg mcm tu..tiap kali jatuh tak de pn meraung..masa mandi pun relax jer..paling tak bila mama dia nk sabun dia cakap "ma, akit"..itu jer

Ummi Iman said...

kesiannya mesti pedih masa nak mandi. Sebab tu saya selalu pakaikan iman seluar panjang bila keluar main.

NoEn said...

@Ummi Iman hehe...alya xbyk seluar..almost baju basahan dia dress...

[mama alya, please take note that u have to sew/buy more long pants for alya]..kehkeh

MaDihAh said...

da last pic of her...siyes nmpk ngada2...muahaha

p/s: sila bwk alya dtg KL lg ye...sekian trima kasih...klo x ak g kidnap alya bwk KL...muahahaha

NoEn said...

@MaDihAh muahaha...she is too mengada2 sekarang..

mai la kidnap..ai tak kesah..huahua

MaDihAh said...

yo la x kesah...skli mama n baba alya hok dok nangis x b'lagu...bkn alya...muahahaha

NoEn said...

@MaDihAh muahaha...ai ok jer...