Wednesday, May 16, 2012

Hand, Foot and Mouth Disease

As-salam, ape kabar semua? pasti ramai yang pernah dengar pasal Hand, Foot and Mouth Disease ni kn? Yes for sure mama alya pun sama..pernah dengar but never faced it until today...huhu...yes malam tadi mama pergi klinik and confirm alya terkene HFMD...

Mama perasan something was wrong petang kelmarin masa nak pakaikan alya CD..area pampers dia tu macam naik bintik2..macam nappy rashes..igtkan rashes sbb her teachers lambat tukar CD...ok la mama tak amik port sbb perkara normal la kan kot2 cikgu dia terlepas pandang alya...then petang tadi masa amik dia and check her body mcm rashes tu bertambah la..dh sampai ke area peha dah..and kat siku, tangan dia naik bintik2 air tu...aisy lain macam jer ni kan..so masa alya main kat luar dengan ank2 jiran td, mama tanya la jiran2 umah tu, alya ni kenapa? kene chicken pox ke? diorg ckp chicken pox bukan mcm tu..kudis buta pun bukan mcm tu..aish pelik jer..langsung mama teringat HFMD ni..ke alya ni kene HFMD? so terus decide bawa alya ke klinik untuk mendapatkan kepastian...sebelum terlambat kan? lagi pun mama tak pernah ambil tahu ape symptoms, causes and treatments for HFMD ni..

Macam biasa, klinik yg serasi dengan alya, klinik Dr. Erlina...masuk je bilik doc, and doc tanya alya kenapa? mama cakapla mama suspect alya terkene HFMD (wah macam terer je kan mama ni) and doc ckp ape tau, bukan suspect lagi dah, mmg HFMD...hua :'(  Doc tanya lagi sapa yg jaga alya?hehe mama ckp la nursery..doc senyum and told mama that dia tak pelik pun alya dapat sakit ni...maybe ada yang kene HFMD ni tapi parent still hantar anak kat nursery juga..doc advise untuk 3-4 hari ni jangan hantar alya ke nursery..nk elakkan drpd terjangkit kat orang lain pula

Dr. tak boleh buat apa pun untuk sakit ni...cuma doc suruh standby ubat demam kot2 dia demam..sbb doc ckp maybe alya akan demam..tp alhamdulillah setakat entry ni di tulis alya tak demam lagi..and Doc bagi cream sapu untuk badan dan ubat spray untuk mulut..rashes yg dalam mulut tu akan membuatkan alya tak selesa and sakit..dan memang pun sepanjang malam ni dia memang kurang menyusu..

Hope sakit alya ni tak melarat la kn...kesian anak mama..so officially mama akan cuti hari ni untuk menjaga si kecil itu...esok turn baba alya plak...terpaksa baba balik awal sbb mama 'kesuntukan' cuti..huhu..harus inform taska juga ni. suruh mereka check sapa2 yang ada symptoms HFMD ni jangan dtg taska


Ya Allah yang maha penyembuh, sembuhkan la anakku...



22 ::ThoughT(s):: :

umialya/k.tini said...

mg Alya cepat baik, amin

MaDihAh said...

solution: blk htr qlate...muahaha

Suzie said...

anak akak dulu kena sakit mulut akak bagi vitagen sejuk dengan ais krim.Bila nak bagi susu akak suruh dia hisap ais ketul bagi kebas dulu baru minum susu ....

Zefa NorAsmara said...

Semoga alya cepat2 sembuh, amin

Kasyah and Khalis ~ Never Ending Story said...

hopefully cepat sembuh :)

mamaEeDa~ said...

syafakillah alya yg comel..

NoEn said...

@umialya/k.tini Amin...mudah2an

NoEn said...

@MaDihAh just called ma and she asked me to balik kg lor...huahua

NoEn said...

@Suziethanks kak, sy bagi gak vitagen ngan aiskrim..tapi dia minum sket jer..huhu..tapi kesian dia tak mau makan..sakit agaknya kan mulut dia tu

NoEn said...

@Zefa NorAsmara Amin...insyaAllah

NoEn said...

@Kasyah and Khalis ~ Never Ending Story mudah2an..nampak mcm dh ok sket..tak de naik kudis baru..cuma dalam mulut tu still sakit lagi tu..

NoEn said...

@mamaEeDa~ syukran mamaEeda ;)

Nida said...

Moga Alya cepat sembuh... kena bagi minum plain water banyak-banyak...

MaDihAh said...

ap d tunggu lg..pulang lh...muahaha

NoEn said...

@Nida tq kak..mudah2an...amin

NoEn said...

@MaDihAh i will not pulang without you...muahaha

MamaDaniel said...

alahai..shiannyer dia.. semoga Alya cepat sembuh... :)
kalau kat sini taska dah kena tutup dah seminggu..

NoEn said...

@MamaDaniel itu le..kesian sbb sakit mulut bila tak makan..dia tak bgtahu dia sakit tapi kita tau dia sakit sbb dia tak nak makan..huhu

MaDihAh said...

waaahhhhh....terharu i...muahaha

Ummu Muhammad said...

lame rupenye miss kisah alya..berape hari jenguk sekejap je blog..datang sini tgk alya dah sihat semule dah..main2 kude tepi pantai lagi..alhamdulillah dah sihat dah anak mama.. ;)

p/s: ngeri je bace alya kene ruam2 tebal mcm tuh..

NoEn said...

@Ummu Muhammad alhamdulillah dh sembuh...2 hr jugak la dia tak mau mkn...

ruam alya tak la seteruk dlm gmbr link tu...alhamdulillah..thats y cepat sembuh kot

Ummu Muhammad said...

alhamdulillah..memang kesian kalau tgk budak kene ruam..kite sendiri pun gelabah walaupun nipis lagi..die nangis pedih tu tak tahan dengarkan..