Sunday, June 3, 2012

Alkisah Kenduri Kahwin

Alkisahnya semalam telah berlaku satu peristiwa yang lucu dan ini adalah first time sy pernah alami..pergi kenduri kahwin tapi tak dapat makan...haha.. pengalaman ok!! sebelum tu bukan main la semangat kami pergi beli kotak untuk letah hadiah sebab hadiahnya nnti saya akan jahit (request dari baba alya untuk mama jahit sesuatu sebagai hadiah)...oleh kerana mama terpaksa siapkan tempahan customer, hadiah yg baba request tu mama jahit pagi sebelum nak pergi kenduri tu la..

Tapi malam sebelum tu mama sempat siapkan dress baru untuk si dara mama ni ;)



kita zoom sket.. ;)

Dress ni mama ikut tutorial kat SINI...dh lama mengidam nak buatkan alya dress ni..cuma takde fabric yang sesuai..ini adalah 2nd attempt mama jahitkan alya dress guna designer cotton(Andalucia - Flora in Turquoise by Patty Young for Michael Miller Fabrics)..masa yang 1st dulu dress untuk birthday party dia ;)..masa dapat kain ni kat tangan mama mcm..ee tak lawa la kain ni..tak mcm dalam gambar..tapi seriously bila dh siap jadi baju mmg cantik sangat..baba pun suka..yelah asal color bertemakan hijau pasti baba suka..haha

budak excited nak g kenduri ;)

ok kita sambung balik kisah pergi kenduri..Semalam kawan office baba wat majlis kahwin..sebab pengantin tu agak rapat dengan baba, so baba ajak la kami pergi majlis dia(klo tak, tak kuasa mama nak pergi jauh2). baba la lengah2 pukul 330 ptg baru kami gerak dari rumah..mama tak perasan la plak dikad jemputan tu majlis sampai pukul 4...dah la majlisnya dekat dungun..dalam sejam lebih jugak la perjalanan..dh la mmg tengah hari tu tak masak...harapkan breakfast nasi lemak jer pagi tu..sampai2 situ tak jumpa lokasi majlis..baba call member dia tu, sekali majlis dh habis ler...haha..sedih sungguh..mcm mana tak habiskan dh lewat sangat..kami sampai sana dekat pukul 5...tapi tak pe la sbb dh sampai, kami pergi la jugak jumpa dengan pengantin..haha 1st time tau faced this situation...lucu pun ade..sabar je lah..dh la lapar yang amat sangat dh..

hobi dia tak kira tempat..suka sangat 'menodai' purse mama ni

kami pun singgah la makan kat gerai kat tepi pantai tu...dah la ramai orang...alya pun dh lapar sangat agaknya...habis satu mangkuk bubur nasi dia makan..licin wa cakup lu..tak membazir sikit pun...lepas makan2 kami pun balik la kn..sbb dh petang dah..kesian alya jalan jauh2 tapi bukan makan nasi minyak tapi bubur nasi (jauh tu p makan bubur nasi..sampai ke dungun tu)..haha..bila ingat2 balik cam nak tergelak pun ada..pssttt..malu pun ade...haha..pengalaman..pengalaman..

kesian...tak dapat makan nasi minyak :'(


korang pernah tak alami situasi ni?


17 ::ThoughT(s):: :

Ummi Iman said...

Kesian. Macam kami pergi n9 baru ni.. Lauk ada nasi habis. Tapi sedara kan tak segan lah minta nasi. Masa tu awal lagi.. Dalam pukul 3. Org pun takde. Takpe lah nk buat mcmana takde rezeki alya.. Rezeki mkn bubur tepi pantai :)

Cantik dress alya tu... Suka

nur said...

cantiknya dress alya, nak buat mcm mana rezeki alya makan bubur nasi... hehehe

tak pernah pulak saya kena mcm ni, kalau belah kelantan, biasanya kenduri habis lewat... pukul 7 malam pun kadang2 bolej lagi jamu tetamu :)

Ummu Muhammad said...

hehe memang lawaklah..bace entry nipun senyum sorang2..laparnye sume orang sudah diterangkan degan baik oleh semangkuk bubur alya..heheh

p/s: putinyela si alya nih..gigi dah penuh anak dare mama ni..muke campur2 mama n baba.. ;)

Ummu Muhammad said...

p/s: lupe pulak..i memang jeles dgn sume dress yg u buat okey!! heheh

umialya/k.tini said...

yalah...ingat dulu2, jika kat kelantan, biasanya kenduri bermula jam 12t/hari - 12 t/malam..

pergi malampun dpt makan walaupun lauk knduri dah abis, lauk telur dadarpun jadi le

MaDihAh said...

alya is a gedik gal....yeay.....muahaha

meh g blk umah ma meh...chu g amek...x pyh ikut mama g KL...muahahaha

NoEn said...

@Ummi Iman awal lagi tak pe la..bukan salah kita salah tuan umah tak sediakan nasi secukupnya...hehe

NoEn said...

@nur hehe..tq

mmgpun if belah kelantan mmg mcm tu..tapi kat sini tak pastila..mcm tu jugak kot..cuma majlis ni temanya ala2 garden party, so abes waktu diorg kemas la...

NoEn said...

@Ummu Muhammad hehe..lawak kn..dah la lapar..sampai2 tak dapat makan.. :(

hehe..gg dah penuh..baba dia selalu jd mangsa kene gigit..tapi mama dia tak berani gigit..nnti tak dapat susu..haha

ups..jgn la jeles..insyaAllah klo adik muhammad girl, dpt la ibunya jahitkan tuk adik muhammad ;)

NoEn said...

@umialya/k.tini betul kak...masa saya dulu pun dh malam2 masih ade org datang lg..tak dapat jamu lauk kenduri kita jamu jer mana yg ada...

NoEn said...

@MaDihAh muahaha...gediks ya..

mai la amik tapi dgn syarat lor...have to hantar dia balik b4 g cuti2 malaysia hokey..tanpa alya tak bermakna la holiday ku itu ;p

IntaNBerliaN said...

aik.. majlis kawen hbs kol 4.. emmm biasa kalu kat trg sampai lewat ptg or mlm kan..

tp mmg pngalaman la kan bila g majlis dh tamat.. :-)

cntik sungguh dress yg awk buat ni :-)

Rozy said...

cantik sanagt baju ni dik..
akak pun tak terbuat lagi asik habiskan order org ja ni...

NoEn said...

@IntaNBerliaN itu la..itu antara sbb lupa nk check betul2 majlisnya tamat kul brp...sbb dlm kepala set majlisnya sampai lewat petang

hehe..tq

NoEn said...

@Rozy tq...have to selit in between order org..if not sampai ke sudah budak kecik ni tak dapat pakai bj baru yg mama dia jahit...hehe

MaDihAh said...

aahhh...bile ku dh ambik...x kn ku hantar...muahaha biar alya jd pure kelantanese...muahaha
bru menagis x b'lagu mama n baba alya...hakhak

NoEn said...

@MaDihAh hakhak..xde maknanya hokey