Wednesday, July 11, 2012

2 Tahun 3 Bulan

Alhamdulillah hari ini genap alya 2 tahun 3 bulan...


dah besar dah anak mama ni yer...macam2 dia dah pandai buat...sangat talkative...tp kadang2 tu cam kelakar sebab suka hati dia jer nk cakap ape..selalu cakap terbalik...org cakap baju alya tp dia cakap alya baju, alya suar, alya itu alya ini..kesimpulannya nk jugak sebut nma dia dulu...hihi..pastu suka hati dia jer tukar2 huruf jd 'K'...semua nk di jadikan 'K' dia awal perkataan..lompat jadi kompat, duduk jadi kuduk, tutup jadi kutup...alya..alya..macam2 hihi

alhamdulillah alya pun dh boleh hafal alif ba ta, abc, bilang 1-20(malay, english arabic).. kira dlm bahasa arab mama tak pernah ajar pun kat rumah tp one day masa pergi holiday or b4 pergi holiday hari tu dia mengira dalam bahasa arab..terkejut mama..dh la sampai 20 (of corse la agak pelat bila part belas tu yg mama dengar a'syaro jer..hihi) jenuh mama nk ingat balik kiraan dalam bahasa arab(punya la lama tinggal bahasa arab sampai membilang pun mama lupa...huhu) bila tanya cikgu kat school mmg masa main2 cikgu ad membilang dalam bahasa arab..dan alya sangat rajin menulis/melukis.. ^_^

owh alya sekarang sangat fanatik dengan vcd alif ba ta...sampai rumah jer, a ta..a ta..huhu (mmg xbg chance mama nk tgk tv) pagi2 pun sama bangun tidur terus mintak nk tgk a ta a ta...klo mama nk tgk tv jugak boleh tp kene tgk upin ipin or boboiboy...2 cartoons tu alya akan tgk dengan khusyuknya...hihi

kelmarin chu alya ada datang sini sekejap...bila chu dia pakai baju mama dia p bg tau chu, eh itu mama punya...apa2 aje yg chu guna barang mama, alya akan cakap, chu mama unye...wiiiii chomel + pintar anak mama ni yer ;)


tak tahu kenapa malam tadi alya muntah-muntah...huhu


14 ::ThoughT(s):: :

SoNice said...

dah besar eh..dah boleh ada adik ni..eheheh

Suzie said...

betul kata shida hehehe akak dulu anak akak 2 tahun je mesti dah ada adik ,affan ni je sebab cukup lah lima ...heheh

Ummi Iman said...

Pandai dah alya ya. Iman school kt rmh je ;) cikgu dia ni rajin sgt :) tp alhamdulillah iman pun boleh mengira dlm 2 bahasa. Arab tak reti lg. walau ada CD Nya. Sebab jarang buka. Tp hanya sampai 10 je. Belas tu dia sebut belas2 je;)

Kesian alya. Cubalah bg probiotic. Iman sejak muntah2 hr tu kami simpan buat stok kt rmh. Alhamdulillah ok setakat ni.

NoEn said...

@SoNice hehe...insyaAllah if ad rezeki ;)

NoEn said...

@Suzie hehe...tgh menunggu jugak ni kak ;)

NoEn said...

@Ummi Iman hehe...itu la mujur hantar school...dapat la jugak dia belajar sesuatu..doa2 pun dh boleh baca..especially doa mkn ngan doa naik kenderaan...harapkan mama dia dapat ajar time weekend je la..huhu

pro-biotic eh?nnti kene cari jugak la..tak tahu kenapa tiba2 muntah and berak2...last muntah ngan berak maghrib semalam...hantar dia p school pg td ok..pelik jugak sbb dia x demam pun...harap hari ni ok la...risau

intz said...

comel sungguh anak dara noen, nmpak ciri2 kakak2 dh ni...hihi

NoEn said...

@intzhehe...alhamdulillah ;)

syiela said...

alhamdulillah pandai alya.. comel je dia.. geram

NoEn said...

@syiela tq ;)

Ummu Muhammad said...

kenape tgk alya tetibe je dah besar..ni tinggi dari mama ni rase..

p/s: mate alya tu mokcik memang suke tgk..segar dgn kulit putih die menyerlahkan ank dare ni memang cerdik! ;D

izz iizza said...

pandai dia..dan cumil..:)

NoEn said...

@izz iizza tq...sekarang ni menjadi2 dia..dh pandai arah mama nk ikut jalan mana masa g skul/balik umah...huhu

QasehnyaRania said...

salam kenal dan follow blog ini juga
sempena aidilfitri =)