Sunday, July 8, 2012

Officially Registered

Last Friday, we went to Suruhanjaya Syarikat Malaysia at Kuantan to register our business...


Alhamdulillah everything goes smoothly..and now officially our business registered and operate legally...hehe..Alhamdulillah juga coz now ssm buat offer which is RM50 for five years + RM10 for process fee...if not kami kene bayar almost RM250 jugak la...Ada hikmah juga yer asyik tangguh2 nak regist before this...Apapun kami dah ada syarikat sendiri...hehe...syukur..syukur


kononnya nak keluar pagi2 lagi tapi at last pukul 9 lebih baru gerak dari rumah...sampai sana dah pukul 10 lebih...isi borang, menunggu semua tu almost around 12 jugak la settle...lepas settle tu kene tunggu lg about 1hour untuk amik sijilnya...masa ni alya dah mula buat perangai entah ape2...maybe dah bosan, mengantuk and lapar kot. so sementara menunggu tu kami turun makan kat food court..hmmm boleh tahan juga yer makanan kat sini mahal...


cuba teka nasi sepinggan + milo ais ni berapa? hmmm tapi ok la sebab sedap..alya pun bukan main selera lagi makan..lapar la tu..hihi..tapi budak kecik tu xmau makan lauk, nak nasi ngan sayur jer..ok la licin la sepinggan ni mama ngan alya makan...hehe

sementara nak tunggu jam 1pm

owh puteri saya ni tak pernah duduk diam...lepas makan, dia kembali bertenaga..berlari sana sini sampai mama dia penat nak melayan...hehe...dekat2 jam 1 kami pergi balik kat SSM dan alhamdulillah dh boleh amik sijil tu...then have to find masjid untuk baba solat jumaat la kan...masuk jer kereta sleeping beauty mama ni terus lelap...sampai la baba habis solat jumaat ;)

owh macam biasa if ke kuantan memang wajib pergi kamdar ok...melayang la jugak 'sedikit' duit kami...huhu..nak buat mcm mana kan..ada la jugak sehelai dua kain untuk dijadikan dress si dara ni dirembat...owh untuk mama pun tidak ketinggalan ok..hehe

kononnya perancangan nak pergi pagi2 then by tengah hari dah boleh balik rumah..ah tak de maknanya la...sampai umah dekat kul 5 lebih jugak la...itu tak pergi tempat lain pun..pergi SSM ngan kamdar jer pun...if pergi East Cost Mall malam baru sampai rumah kot...


sesiapa yang tak register lagi business tu, better buat sekarang ok..SSM tengah baik hati tu ;)

9 ::ThoughT(s):: :

Ummi Iman said...

Wah dah official. Moga success. Tgk Alya teringat Iman. Keletahnya sama je. Harga nasi dgn air Rm8 betul ke?

Siti Mas Hidayu said...

wah...mcm best je ada business..hehe nak bukak je la...erm hehehhe

NoEn said...

@Ummi Iman tq...insyaAllah...rm8? murah tu..mahal lg nasi ni ;)

NoEn said...

@Siti Mas Hidayu erm..erm...bukak la..bukak la...haha

Ummu Muhammad said...

kalau takde ssm ape keberangkalian yg boleh terjadi ye puan noen hhehe..tapi memang murah sgt tu offer..rezeki adik alya kah? ;P

NoEn said...

@Ummu Muhammad kene saman la..hehe ;)

izz iizza said...

best kalau ada bisness sendiri kan..:)

NoEn said...

@izz iizza alhamdulillah...biz kecil2an jer ;)

* FAR * said...

tahniah.. makin maju dah ada SSM.

gud luck!