Tuesday, August 28, 2012

Aidilfitri 2012

Selamat hari raya diucapkan kepada anda semua..hehe...alhamdulillah hari ini sudah hari ke-4 mama alya kembali bekerja setelah seminggu bercuti... Semangat atau feel untuk beraya kali ini agak kurang...mungkin kerana keadaan kesihatan yang masih belum menentu...huhu..

persiapan untuk raya biasa2 saja...perancangan awal kami akan pulang ke kampung pada jumaat 17 august terpaksa ditunda ke hari sabtu 18 august..ini kerana baju alya dan mama alya tak siap..ngeh ngeh...sabar je lah...baju raya baba alya pun tak beli lg masa tu...suruh dia pergi beli sendiri alih2 mama jugak kene pergi pilih...kami pergi shopping baju baba + selipar raya mama sebelum pulang ke kampung...hmmm agak sesak jugak la orang kat bandar chukai masa tu...usai shopping bj baba kami terus gerak ke kg...sampai kat rumah sekitar jam 5ptg...sempat la berbuka dengan family sebelah mama...hehe

ok since baju mama tak siap, mama sambung jahit kat umah ma..nasib baik la ade mesin jahit kat umah tok ma alya tu..hehe...pagi raya tu dapat la jugak mama melaram dengan baju raya yg sedondon dengan alya...simple jer baju raya tahun ni..blouse + skirt..malas dh nak buat baju kurung sebab tak pakai..baik buat blouse at least akan pakai jugak time keluar jenjalan...nnti kite citer di lain entry yer pasal baju raya kami...hehe

usai solat sunat hari raya seperti biasa tempat persinggahan pertama kami adalah umah mek(mak sedara mama, kakak tok ma, nenek sedara alya)...seronok berkumpul ramai2 kat sini...ye lah anak mek dh 11 org di tambah cucu2nya yang berpuluh org itu...mama pun dah lupa atau tak kenal dah nama anak2 sepupu mama yang muda2 ni...ramai sangat...paling kecoh time bagi duit raya...haha time ni budak2 la yg paling happy...tp geram jugak la dengan alya time org bagi duit raya dia sibuk suruh mama ikut beratur sekali...nasib baik la ade sepupu dia yg boleh ganti tempat mama...sabar aje lah budak kecik ni...huhu

jom kita layan few pictures of alya yang sempat di ambil kat umah mek

posing style alya..masa ni tudung entah ke mana dh...huhu

posing lagi...
pelamin kat belakang tu anak sepupu mama akan nikah on 2nd syawal

lompat....baju raya alya yg simple mama sempat jahit...
kaftan + kain belah ;)

gaya yg entah hape2 from alya...xtahu belajar dari mana setiap kali nak snap
gambar dia mesti nk tutup mata dengan tangan...ee geram sungguh

selepas kecoh2 kat sini kami semua gerak ke kubur...kat kubur bertembung dengan Pak Cik Lah (pak sedara mama, adik tok ma) yg dok kat KB...usai baca yasin kat kubur semua org gerak ke rumah tok ma alya...waaa kecoh lg sekali sbb bertambah lg 1 family...mmg gamat habis la..time ni mmg sgt sibuk...tp nasib baik la dh mkn kat umah mek td so diorg just mkn ringan2 je la kat sini...hehe...serius masa ni la saat yg paling meriah bila berkumpul semua...memang kecoh habis la...tambah2 kami jarang bersua muka...hanya hari raya la satu2nya hari kami semua dapat berkumpul...alhamdulillah..semoga ikatan kekeluargaan ini akan kekal selamanya...

ini belum ada semua lagi ni...ade yg sibuk kat dapur...tengah main kat luar pun ada masa ni...yang tak sampai lagi pun ada...nasib la kan sape yg terlepas tu...bukan senang nk dapat bergambar cam gini selalu kn...hehe


gambar kami bertiga untuk raya tahun ni tak sempat nak snap pun....maklum la dengan keadaan kesihatan mama yg tak menentu...sekejap ok sekejap lagi ke laut...hanya ada gambar alya ngan baba jer...tak pe nnti kita amik gambar bertiga bila ada masa...haha...gambar alya ngan baba pun hanya ad 2 keping ni jer..ini pun gambar setelah semua org beransur pulang...masa ni mama pun tiba2 jadi lemau semacam...kebetulan jugak bateri kamera plak dh abes...hmmm xde harapan nk bergambar bersama la jawapnya...


raya tahun ni mama banyak berehat kat rumah...tak pergi mana2 pun...ade la jugak keluar beraya umah saudara tp yg dekat2 jer yg perjalanan tak sampai 15 min dan bila2 masa boleh balik ke rumah bila mama perlukan tempat untuk berbaring...

ok dh panjang sangat la plak entry untuk raya kali ni...hehe...kami gerak pulang ke kemaman on friday...dh lambat dh gerak balik sini sekitar jam 10 mlm...lambat garak kerana mama tak sihat...asyik muntah2 jer hari tu...perut pun xselesa..tapi terpaksa pulang jugak sebab sabtu dh kerja..xboleh nk cuti lg sbb cuti dh habes...kami selamat sampai sini around 4am...lama betul kan...bukan sebab jem tapi sebab baba alya mengantuk...ade berhenti tidur kat r&r and baba drive pun xlaju...xsampai 80km/j pun...kadang2 dlm 50km/j jer...kalau la mama sihat mmg mama akan tukar dh dengan baba..tp ape pun alhamdulillah kami selamat sampai jugak...biar lambat asal selamat ;)

ok nanti kita sambung beraya kat sini plak yer...rumah jiran2 tak g beraya lagi ni...tak sempat + balik kerja jer mama dh penat sangat2...tak tahu la kenapa kali ni cepat benar mengahnya...jalan sket dh rasa penat..baru nak masuk 3bln dh macam bawa perut 7-8 bulan...harap2 mama tabah hingga ke penghujungnya (^_*)


Raya anda semua mcm mana? pasti meriah kan


8 ::ThoughT(s):: :

syiela said...

meriahnya bergambar ramai2

cantik baju alya.. sweet je alya in pink :)

Mila@Rimbun said...

sweetlah baju alya, teringin plak nak tgk baju mama alya niii hihi

akak pun takde berjalan sgt, mood raya tetiba rasa kurang skit. maybe kakak ipar tak ligat sgt beraya kut sebab ada baby yg tgh nakal. selalunya kami ikut jer kemana kakak ipar g

Ummi Iman said...

Berusaha siapkan baju ;) nampak selesa alya pakai. Iman org bg duit raya dia ambil lps tu buang ;) teruk juga alahannya. Seronok dpt jumpa keluarga kan? Masa ni lah dpt berkumpul.. Selamat bekerja :)

MamaDaniel said...

wah... Alya nak dapat adik ek.. pembawakan lain macam.. anak teruna agaknya tu..

Selamat hari raya Noen.. ampun maaf dipinta.. :)

ieda said...

memang gamat nampak suasana nie ;)

Suzie said...

best dapat jumpa family, akak pun best bila dapat blk kg.....bila bab muntah2 ni eeeee rasa serik nak mengandung.akak 5 anak sama je peel muntah tu ....dr pun siap marah sebab kurus ....

Ummu Muhammad said...

mane pics terbaru mama mase raye? noen kite teke boboy kali ni heheh..

p/s: mudah2an habis trimister pertame mama alya bertukar menjadi supermama!

IntaNBerliaN said...

selamat hari raya.. cantiklah baju alya tu.. :-)