Thursday, August 16, 2012

Selamat Hari Raya

Assalamualaikum semua...wah lama benar rasanya mama alya tidak mencoret sesuatu yer...blog pun penuh dengan sawang dh..rasanya lebih sebulan kot tak update ape2 entry kan...rindu memang rindu tp tu la..keadaan tak mengizinkan...redha dan pasrah je lah...ade jugak jenguk kawan kawan semua tapi sekadar jenguk jer...tak tinggal jejak pun...ade tak yang masih ingat akan daku???huhu

sebab utama kenapa sy menyepikan diri adalah kerana ini

^_^

alhamdulillah rezeki daripada Allah...bagi sy agak cepat la sbb selepas tak merancang terus dapat...ingatkan boleh la honeymoon 2-3 bulan lagi...hehe...alahan kali ini agak teruk jika dibandingkan sewaktu mengandungkan alya dulu...lemau seluruh badan...muntah2 dr pagi sampai petang...kene lak bulan puasa memang mencabar sungguh...datang office tidur jer kerjanya...nasib baik bos sangat memahami...dia plak yg risau lebih2 siap suruh pergi berehat/baring kat bilik solat if dia nampak sy kurang bermaya...

2minggu pertama ramadhan sungguh mencabar namun dapat la jugak puasa even ade jugak hari yg terpaksa tak puasa...2minggu terakhir ramadhan lain pulak alkisahnya...muntah-muntah dah kurang (dlm sehari 1-3kali jer) tapi saya akan jadi sangat lapar...siap menggigil2, bila dh start lapar akan mula pening2...terpaksa buka puasa..bila berbuka tak makan byk pun cukup sekadar alas perut then kembali normal..tp selang 2 jam dia datang balik dah...kene makan lg..huhu..tahun ni tak dapat puasa penuh seperti tahun mengandungkan alya :(

jika dibandingkan dengan alya dulu, lain benar pregnancy kali ini (dr segi alahan)..yang ini teruk sket..alya dulu pun tahu positive mengandung 1st ramadhan..tapi hanya muntah sekali pagi tu jer then lepas tu ok...tapi kali ini tak. dari pagi sampai petang...sabar..sabar..mau urus alya lagi yang kadang2 mencabar kesabaran seorang mama yang lemau...huhu...yang lain2 sama jer...sy perasan 2-2 pregnancy sy tak boleh dengan bau yg terlalu wangi dan busuk...hmmm kalau boleh masa mandi tu xmau sabun pun...huhu...perfume????hmmm dh lama simpan rapi sbb xthn bau...make up???same la...tersimpan rapi... alah mcm la make up sgt p office...sy ni jenis simple, pergi office hanya sekadar cream UV n sedikit lipstik..itu jer...yg 2 tu pun sy dh xbuat sekarang...lantak la org ckp ape yg penting sy happy...haha...baba alya????hmmm kesian...dia pun langsung xboleh dekat..kesian kan..dh la dok jauh jumpa sekali sekala pun xdpt bermanja..tp mujurla baba sangat memahami...hehehe tq baba...


kakak alya???hmm dia mcm biasa kadang amat memahami kadang penat jugak nk melayan karenah dia...dia masih lg menyusu badan...tapi sy tahu susu dah tak banyak pun sbb after bf dia akan mintak fm...dan sy rasa setiap kali bf dia hanya nk melepaskan rindu sahaja...kadang bila mama sangat tak bermaya mama akan offer fm tp dia tak mau...sure la dia tak nk kan..tp mama buatkan jugak fm untuk alya...biar dia bf sekejap then offer fm baru lah dia tak menolak...huhu sedih lak tetiba :(

dalam keadaan alahan sy gagah kan juga untuk menyiapkan tempahan...alhamdulillah dapat siapkan...namun ada juga yg sy terpaksa sy cancel order / buat separuh jer dari order if yang mengorder tu tempah banyak helai..yg separuh lgi after raya...alhamdulillah ada yang memahami keadaan sy...ikutkn perancangan awal sy (masa tu sy tak tahu pun sy akan pregnant) by week 2 ramadhan semua tempahan siap tp itulah kita hanya merancang namun perancangan Allah yang terbaik...namun ada juga peristiwa yang membuatkan sy lebih matang dan berhati2 selepas ini...bagi yang expect sy akan siapkan tempahan mcm full time tailor hantar minggu ni minggu depan siap sy mohon maaf...sy bukan full time tailor..sy full time worker and part time tailor...itu pun sekadar hobi...dr hobi dapat la menjana sedikit income untuk keluarga kecil kami...namun itu tak menjadi kudis buat saya..sbb ramai lagi yang faham akan nature of work saya...mereka tak kesah pun menunggu berbulan lamanya...tapi tak pe ini pelajaran buat saya...plan your work...

Esok insyaAllah kami akan balik kg...tapi sy tak tahu pukul berapa dapat balik sebab both baju raya sy dan alya tak jahit pun lagi..plan nak jahit baju kakak alya 2-3 helai lg sbb tahun ni mama langsung xde shopping baju kakak...like last year, ade jugak p beli t-shirt dan jeans..dress jer mama buat sendiri...tahun ni semua tu takde...takpe la kak, kakak pakai jelah mana yang ada yer...lgpun seluar kakak yang ada ni masih baru lagi...baru 2-3 kali pakai...insyaAllah mama cuba siapkan skirt n blouse untuk kakak...

persiapan raya yang lain???langsung xde...mmg xde feel pun nk raya...kuih raya cukup la dengan kuih yang company mama bagi...(nasib baik perwaja bg kuih raya tiap2 tahun..hehe)...duit raya semua  tu harapkan bonus baba jer..alhamdulillah...mama pun dapat bonus jugak tau..tp bonus mama ni mama nak simpan untuk belanja adik selepas bersalin nanti...

eh panjang lak celoteh kali ini...lepas rindu kot...ye lah dh sebulan lebih tak de entry kan...sekali keluar amik ko...berjela2...hahaha

dikesempatan ini sy memohon ampun dan maaf kepada semua yang mengenali diri ini tak kira la yang hanya kenal di alam maya atau pun yg memang kenal saya di alam nyata...andai ada perilaku dan bahasa yang kurang menyenangkan sy mohon maaf...maafkan segala salah silap saya...bagi yang akan balik kampung berhati2 la di jalan raya...pandu cermat jiwa selamat..ingatlah orang yang tersayang...cewah mcm iklan tv la plak...hehe


SELAMAT HARI RAYA SEMUA

7 ::ThoughT(s):: :

SoNice said...

tahniah
3 bln pertama ni mmg sgt melemaukan..tp mmg sedihkan bila memikir akan bercerai susu dgn anak sulung..

Mila@Rimbun said...

tahniah.... dah nak jadi kakak si comel alya yerr

Ummu Muhammad said...

wahhhhhhhhhhhhhhhh welcome to d com ekekeke...kite jengu jugak selalu sini noen takut2 terlepas entry..ingatan busy siapkan tempahan customer rupenye ade happy news..tahniah n enjoylah pregnecy ni hehe..kakak alya..comel je dahde kakak depan tu..adik boboy kot ni..mama tk bermaye, nak melawa pun tknak..papepun noen selamat hari raya..balik ganu tak tau lagi mcm mane ke orh ganu dtg raye sini hehe

Ummu Muhammad said...

p/s;lupe plak maaf zahir batin.. hehebest kawan noen walau kat maya2 je ;P

kak tini (umialya) said...

tahniah...

selamat hari raya, maaf zahir batin

Ummi Iman said...

Askm. Diam2 berisi rupanya ;) seronok lah alya nak dapat kawan. Teruk juga alahannya. Take care.

Saya pun balik esok. Selamat hari raya, maaf zahir batin :)

QasehnyaRania said...

wah tahniah..
doakan tok saya pula yer..dah 5 tahun tp blom da chya mata lagi
nway
selamat hari raya maaf zahir batin dari saya *-^