Thursday, September 27, 2012

Baju Raya Mama dan Alya

As-salam semua...tiba2 jer rasa nak post pasal aktiviti menjahit...since masih lagi berpantang sy post pasal baju raya kitorg la yer...seperti yg di janjikan di entry INI

for this raya no more baju kurung..malas nak buat baju kurung sebab tak pakai...so untuk baju raya saya tahun ni sy jahit blouse dan skirt...nanti blouse tu boleh pakai dengan seluar and skirt dengan t-shirt if tak nak pakai sepasang mcm ni...

patricia tunic + circle skirt

sebenarmya baju tu agak besar...sebab masa tu kan tengah mengandung..kononnya jahit besar la sket nanti boleh pakai lama...emm sekali tak de rezeki pulak...so baju tu harus dikecilkan if nak pakai sekarang...if not tak lawa la..nampak macam pakai baju pinjam...huahua

convert to nursing blouse
Blouse tu saya convertkan jadi nursing blouse...sy tambah invisible zip..nnti senang la baby nak menyusu...masa tu dok berangan baby kecik menyusu tapi xpe la sbb alya pun still bf lg...boleh pakai bj ni sekarang n bila ada adik alya nnti

circle skirt paras peha...

Skirt sy ni sy buat circle skirt..konon i was dreaming nk jadi cam princess gitu pakai skirt kembang..tp since tak cukup kain circle tu bermula dr peha jer bukan dr waist...if perasan kat bahagian atas circle tu terpaksa cantum2 kain belen yg ade...hihi...ade jugak org buat circle ni bermula dr lutut..tp since sy pakai ngan blouse cam tak lawa lak circle tu mula dr lutut..if pakai ngan kurung modern paras lutut sure rasa mcm artist gitu...haha...ini project try n error jer ni..1st time buat skirt pesen cam gini...haha..ape pendapat anda??ok kah??hehe

Kaftan + kain belah untuk alya

untuk alya sy jahit simple jer...kaftan dan kain belah...serius masa ni dengan keadaan diri yg kurang sihat sy hanya fikir i have to sew something yg simple, tak banyak songeh tp cantik...maka terhasil la kaftan ini...atleast alya ada baju raya kn...huhu...selain kaftan ni sy jahit kan juga peasant top that matching with lazy day skirt...the simplest top and skirt ever...

Peasant top


Lazy day skirt

pasangan peasant top + skirt

 if tak mau pakai sepasang camni top tu boleh di match kn dgn jeans/pants...skirt boleh match ngan t-shirt...kan dah jadi banyak pasang dh tu...boleh la di buat gilir2 ikut mood kan...

Untuk raya this year, hanya ini yang ku mampu jahit...pity alya xde baju baru...tak pe nanti bila mama dh abes pantang mama pulun jahit baju alya yer...hopefully untuk raya haji ni ada la baju baru untuk alya...hehe


Rindu nak menjahit...sob..sob..



14 ::ThoughT(s):: :

syiela said...

bestnya pandai jahit boleh design sendiri baju yg kita nak...

***dear frame tu dah pos ye

NoEn said...

@syiela boleh la sket2...hehe

owh tq...moga syiela murah rezeki ;)

Kesuma Angsana said...

bagusnyer kalaut leh jahit sndiri ni, bwalkin smbl printin hehe

Yaati Nor said...

untuk baju alya kain cantik2 tu akak beli kat mn?

IntaNBerliaN said...

syoknya pandai jahit sendiri.. blh jahit cantik2 + berapa pasang pun suka ati kita... dah jimat kat situ :-)

kak tini (umialya) said...

cantik

Suzie said...

Akak selalu dok pk camna aku nak pkai circle skirt. Cukup ke kain. Hahaha. So skrg dah dpt idea. Kat anak2 mmg dah pernah buat.

NoEn said...

@Kesuma Angsana alhamdulillah Allah bg bakat..boleh la menjahit sikit2 untuk kegunaan sendiri ;)

NoEn said...

@Yaati Nor akak join member beli direct dari US...jimat la sket klo wat group buy ni...nanti kalau ade lates GB akak inform yati yer

NoEn said...

@IntaNBerliaN jimat satu hal...PUAS tgk ank pakai bj jahit sendiri paling bermakna ;)

NoEn said...

@kak tini (umialya) tq kak ;)

NoEn said...

@Suzie haha...boleh sangat la kak...kalo kain bidang 60 mmg boleh wat full circle kak...

Yaati Nor said...

ok gak tu klu berbaloi saya nak join..

NoEn said...

@Yaati Nor mmg berbaloi kalo join GB ni...jimat sket sbb kita bleh share postage...