Wednesday, September 19, 2012

Cuma Seketika... (Part 4)

okay kita sambung lagi cerita Cuma Seketika...sebenarnya cerita tu dh habes pun...hihi...tp saja nak continue pasal pantang pulak

After dah siap doctor buat d&c, doc panggil baba masuk...katanya after 1hour mama akan sedar...patutnya lebih kurang jam 430pm mama akan sedar la kn...tapi mama sedar jam 5pm...tapi tertidur balik sebab ngantuk sangat...

tertidur lagi....

tak lama lepas tu tersedar balik...nurse cakap dah boleh balik...dalam mamai2 turun katil naik wheel chair...(tak patut kan nurse ni suh balik terus..atleast tunggu la kite sedar sket...huhu)baba p amik kete kat parking letak depan pintu masuk...masuk keter terus sambung tidur sampai umah...then sambung tidur lg sampai ke pagi...agaknya  ubat bius tu tak habis lg kot..sebab tu la mengantuk sangat...

sepanjang hari tu alya ditinggalkan kat umah dgn chu dia...nasib baik chu ada kan...kesian alya mlm tu dia tidur dengan sendiri...masa mula2 sampai rumah tu ada jugak dia mintak nak susu mama...kesian anak mama ni...sorry sayang mama tak larat nak layan sayang malam tu...huhu

Adik sebelum dibersihkan

Dalam mamai2 sebelum tok ma alya  tanya mama nak tengok ke tak janin adik sebab tok ma nk basuh and tanam...mama ckp nak...lepas tok ma alya basuh, tok ma kejut mama suh tengok adik...mama tengok la adik...emmm macam ketulan daging yang telah hancur :'( 

bungkusan kat atas tu nampak besar sebab dah bercampur dengan kapas...tok ma alya basuh dan tanam adik dengan kapas2 tu sekali...maka bermula la episod berpantang mama...huhu...mama berpantang mcm org bersalin juga...cuma berurut tu dh hari yg ke 4 baru berurut selama 3hari...tu pun bukan tiap2 hari..ikut tukang urut free...bertungku pun sama..itu pun setelah tukang urut suruh bertungku...tapi tok ma alya yg tungkukan...ada org kata xleh tungku kat perut..mama pun tak tungku kat perut, just kat badan...masa berurut tu pun sama tukang urut xsentuh sangat perut...cuma lebih kan bahagian badan dan kaki jer...memang betul la lepas tungku n berurut baru badan rasa lebih kuat dan sihat...

the best part of confinement process is mandi teresak (istilah org kelantan, org luar mama tak tahu panggil ape)...sape pernah mandi air rebusan daun teresak ni sila angkat tangan...hehe...best kan mandi air teresak ni...setiap pagi tok ma alya akan rebuskan daun2 teresak ni dan campur dengan air mandian mama...daun2 ni terdiri drpd serai wangi, pandan, daun kunyit, lengkuas, and entah hape lg daun2 lain yg mama sendiri pun tak kenal...cekal sungguh tok ma carikan daun teresak ni...ala bukan jauh pun, sume tu ade kat semak2 tepi rumah tu jer...tapi mama tetap terharu...sayang tok ma alya...tq ma :') baunya sangat wangi...mama sangat suka mandi teresak ni...badan pun rasa segar sangat2 lepas mandi...since dedaun ni senang nak dapat tiap2 hari mama mandi air teresak ni...best...best...

rebusan daun teresak

cara berpantang org keguguran ni lebih kurang macam org bersalin juga at least untuk 2minggu yang pertama...in fact mengikut org tua2 lagi banyak bende kene jaga...ape yg kene jaga tu pun mama tak tahu la...mama berpantang mcm biasa jer...selalu terlupa ade la..ye la kita xsakit, tak de anak kecik, so secara automatik lupe la diri tu tengah berpantang...selalu kene tegur dengan tok ma alya jalan tu perlahan sket, jgn bertinggung, jgn angkat berat, etc...haha..tapi kan masa mama buat follow up check up, doctor tak bagi pantang makan tau...katanya lambat sembuh..bila ckp dengan tok ma alya terus kne marah..ha dengar la ckp doctor tu...hihi..perbezaan moden dan traditional.. ^_^

tapi sebenarnya tok ma alya ni bukan jenis yg straight sangat pun pantang larangnya...mcm sayur tu dia bg makan...ayam pun makan cuma kene bakar la...cuma dia xbagi la makan kekacang takut kembung perut, makanan2 yang dikatakan berbisa/tajam yg lain..in fact mama enjoy ape berpantang...sekarang dan juga masa pantangkan alya dulu...tok ma alya ni boleh dikatakan moden juga la...xde pun nk larang mama minum air byk ke ape...if mama terasa nk makan sesuatu yg dia xpasti boleh ke tak dia suh mama rasa sket..if xde rasa pape lain kali boleh la makan..if lepas mkn tu sakit ke ape, sendiri tanggung la kn...hihi

untuk sesiapa yang nak tahu lebih detail pasal process D&C (Dilution and Curettage) boleh refer kat website ni

Semoga inilah kali pertama dan terakhir mama melalui fasa ini...tak mau lagi merasa d&c untuk kedua kalinya...baba alya siap cakap if nak mengandung lagi sekali mama kene gemuk sket, lepas tu xleh buat kerja..hanya makan tidur ajer...no more activity lain termasuk menjahit...huhu

The End.....


Semalam dapat uniform baru setelah 2 tahun tak dapat uniform...huhu


20 ::ThoughT(s):: :

Mila@Rimbun said...

kena makan banyak skit bg gemuk kut hihihi

kak tini (umialya) said...

dah badan kita xmo gemuk2 nak wat camnerkan?

Ayu@Sweetlilcraft said...

takziah neon. Baru tau neon keguguran. Insyaallah, nti ada rezeki lagi. Ayu pun kurus gak, bab nk gemuk tu susah betul badan ni nak naik..hehe.

Suzie said...

Noen, klau boleh lemak2 Akak nak je bg sikit. Hehehe

NoEn said...

@Mila@Rimbun itu la kak..tp sy malam2 tak makan...breakfast ngan lunch jer...mlm if lapar sgt just minum air ngan roti / biskut jer

NoEn said...

@kak tini (umialya) itu la...susah sangat nk gemuk...xpernah lagi berat sy cecah 40kg kak

NoEn said...

@Ayu@Sweetlilcraft insyaAllah ayu...pasti ade rezeki lain lepas ni ;)

masalah sekarang berat dh under weight since lepas bersalinkan alya...kene naikkan balik berat ni

NoEn said...

@Suzie hihi...boleh kak..meh kasi sy sket ;)

MamaDaniel said...

jgn mintak gemuk la..hahaha.. nanti tak kurus2 macam kita nih.. lagi sadis.. hahaha..

saya pun ada gak lebihan daging nih.. kalau noen nak boleh ajer.. hehehe

NoEn said...

@MamaDaniel bukan mintak gemuk mamaD, cume nak ler berisi sket dari sekarang...kurus sgt skrg ni...underweight

Ummi Iman (Rose) said...

Askm mama alya... di doakan semoga ada lagi rezeki lepas ni... kena dengar pesan en suami ;) take care

Ummu Muhammad said...

takpe ushe tangge kejayaan! ;P

NoEn said...

@Ummi Iman (Rose) hihi...tq...

NoEn said...

@Ummu Muhammad hehe usaha tangga kejayaan yer...tp mau rest dulu la kejap...tunggu betul2 dh sedia fizikal n mental ;p

ieda said...

semoga adik terus kuat
akk x pernah lalui d&c .. dulu zaman2 mak akk , mereka makan air akar kayu jika keguguran , soo darah dan daging beku tuu kuar secara normal macam berak ..

alhamdulillah semua dah selesai .. insyaallah ada rejeki mengandung layie .. dan jaga diri baik2 ..
ye gemuk sikit ..

meh minum herbalife .. nutrisi sihat utk sel2 dalaman badan agar menjadi sihat .. insyallahh ;))

QasehnyaRania said...

selamat berpantang kak...insyaALLAH..
ada rezeki lagi nanti...

NoEn said...

@iedaitu la kak..masa berurut hr tu tukang urut ckp nape cuci? nape xmkn ubat jer? huhu...dh doc ckp cuci kite pun ikut je la kn

NoEn said...

@QasehnyaRania insyAllah...tq ciksu ;)

Ummu Muhammad said...

noen: pics tu terbaekklah..masih sopan walaupun baru melalui kesakitan..kalau i tu dah senget benget dah agknye

NoEn said...

@Ummu Muhammad hehe...memang la sopan sebab sarung lepas sedar tu...

masa mula2 sakit tu elok lg tudungnya tp bila dh dekat2 penghujungnya ku cabut tudung tu sbb dh senget benget n berpeluh2...sejuk air cond xterasa pun..nasib baik semua kat situ perempuan...ngeh ngeh