Thursday, September 13, 2012

Cuma Seketika... (Part 2)

Alhamdulillah mama masih mampu hadirkan diri ke tempat kerja untuk hari kedua dan menguruskan alya sendirian yang ternyata seorang anak yang bijak dan xreti nak duduk diam itu..hehe...sebenarnya tak tahu kenapa badan kecil ku ini terasa sakit2 diseluruh badan...mungkin sudah lama berehat agaknya...ya maybe ataupun masih perlukan rehat lagi???haha...

mengikut perkiraan, sepatutnya adik alya sudah berusia 14minggu...agaknya mama dah kene pakai maternity pants dah sbb hari tu pun semua seluar kerja mama dah tak boleh nak butang...perut dah buncit dah...but now mama dah slim balik :(

ramai yang tanya mama macam mana boleh keguguran??mama pun tak tahu...nak kata jatuh, xde jatuh...nk kata makan yang bukan2 baba alya sangat jaga makan mama dan mama pun xmakan sembarangan...xberani sebab tahu rahim mama xkuat...alkisahnya bermula di sini...

26 August 2012, Sunday
Balik kerja petang tu masa nak mandi mama tengok ade brownish stains kat underwear mama...emm memang tak syak pape pun sebab tak de rasa sakit...ingatkan normal la kan sebab masa alya dulu ade kuar blood-spot, bila p klinik doc bagi ubat kuat rahim...tapi since yang adik ni bukan darah just stains so mama xde la risau sangat kan...baba alya pun tak tahu pasal ni...xtunjuk pun kat dia...hari diteruskan macam biasa..then tidur

27 August 2012, Monday
Bangun pagi tu tengok brownish stains tu ade lagi...masih tak syak pape lagi sebab xde rasa sakit ape kan...dan tak de sebab yang boleh disabitkan dengan stains tu...pergi kerja macam biasa...xde ape yang berlaku...after balik kerja tu baba alya ajak pergi mesra mall tuk draw duit and buat kad maybank mama yang rosak since lebih dari sebulan lepas...kami pergi mesra mall sebab bank kat situ tutup pukul 6ptg..so sempat la kan...tapi tak sempat jugak nak buat kad..sempat draw duit jer...and sempat la jugak singgah popular belikan alya buku baru...masa jalan2 kat mesra mall tu ade la rasa sakit macam kita nak period tu...tapi xde la sakit sangat pun...then ia hilang begitu sahaja selepas dapat big apple donut dan sizzling :) ...balik rumah and berehat...malam tu pergi hantar baba alya kat bus station tuk ke KL mcm biasa...

28 August 2012, Tuesday
Hari tu mama pergi kerja macam biasa...tapi sampai jer kat tempat kerja ada rasa sakit macam petang semalam tu...pagi tu ade la rasa sakit lebih kurang 2 kali jer kot...after lunch hari tu sakit makin kerap...tapi xde la sakit beria...masih boleh bekerja seperti biasa dan sempat tulis ENTRY lagi hari tu...tapi mama mula rasa tak sedap hati..kenapa yer makin kerap sakit plus brownish stains tu kuar balik...aish xboleh jadi ni...so mama decide what ever it is malam tu mama akan ke klinik buat check up...masa ni memang dah mula cuak jer...tapi istilah keguguran memang tak terlintas langsung dalam fikiran ni (-_-)...mama cuma pikir masa tu doc akan bagi mc untuk mama berehat kat rumah jer

lama tau tunggu doc malam tu...dekat pukul 830 mlm baru dia start panggil patient masuk jumpa dia...mama org ke5...pukul 9 lebih baru dapat masuk jumpa doc...mama told the doc what happened...ikut perkiraan masa tu adik alya lebih kurang 11minggu...then doc suruh scan...

situasi masa scan
doc:     berapa minggu dah kandungan ni?
mama: ikut kiraan saya 11minggu
doc:     are u sure?
mama: yes sebab last period sy 6/6
doc:     ok if tengok kat sini (refer to monitor scanner) kosong ni...
mama: maksud doc?
doc:     emm tak jadi...ade sarung ngan air ketuban jer ni...bende tu tak nak jadi ni (masa tu mama jadi cam blank tiba2...tak tahu nak kata ape) rasa macam tiba2 dunia jadi gelap...macam ni awak tunggu jer darah keluar baru pergi hospital...if pergi sekarang pun hospital tak buat ape..tunggu sampai darah keluar banyak baru pergi hospital...nanti tunjuk result scan ni kat doc sana yer..
mama: amik masa tak benda ni nak keluar sendiri?
doc:     maybe 1-2 hari...
mama: ok..thanks doc

mungkin masa ni doc nampak mama tenang...tapi dalam hati Ya Allah sedihnya...cuba menahan tangis...malu kat orang ramai kat klinik tu..lepas bayar terus masuk kereta...

cuba call baba alya tapi tak dapat...then call tok ma alya...mengadu kat tok ma alya...tok ma alya dh risau dh ni..siap cakap nak datang sini...huhu...macam la dekat nk datang sini..dh la malam plak tu...mama tak kasi tok ma alya datang sini...mama nak bincang dulu ngan baba alya...then mama call baba, mama suruh baba alya pergi cari tiket and balik sini malam tu jugak...nasib baik malam masih awal..ade la tiket bas tu...sebenarnya mama masih tak percaya...sebab mama masih ada rasa loya2 tu cuma dah tak muntah...yes dah 3hari mama tak muntah...ingatkan baru hilang alahan tu...balik rumah melayan perasaan sorang2...tak tahu nak cerita kat sapa...memang masa ni rasa i need someone to talk to..to share my feeling...

29 August 2012, Wednesday
Mama sedar2 baba alya ketuk pintu rumah suruh buka pintu...la baba alya dah sampai rupanya...baba suggest kita balik kg aje...pergi jumpa doc Siti (doc yang menyambut kelahiran alya)...mama setuju sbb mama selesa dan yakin dengan doc tu...masa ni mama masih mengharap yang keputusan scan tu salah :'(
lepas breakfast and kemas mana yg mana patut kami terus balik kg...masa ni darah tak keluar pun lg...still keluar stains tu tp dh ada warna merah sket2...

Alamak...letihnya nak menaip...kita sambung lain kali la...lg pun entry dah panjang berjela dah ni...to be continued... stay tune ok ;)


Hari ni ada jamuan raya kat office sebelah...banyak makanan mama tak dapat rasa...hukhuk

12 ::ThoughT(s):: :

Ummu Muhammad said...

menanti ;)

p/s: knp tk dpt rase?pantang ke lagi noen?

kak tini (umialya) said...

ader hikmah tu..

NoEn said...

@Ummu Muhammad masih pantang few makanan yang orang tua2 cakap berbisa/tajam dan sewaktu dengannya la...paling terliur buah rambutan ngan koktail tu...yg lain2 ok jer if xmkn pun..hukhuk

NoEn said...

@kak tini (umialya) betul kak...sy yakin sangat ada hikmah disebaliknya...cuma masa tu macam xpercaya jer...takes time untuk terima segalanya sepenuh hati kn...insyaAllah sekarang sy redha sepenuhnya (^_^)

Mila@Rimbun said...

akak pun pernah lalui camni last year. At first mmg rasa sedih, lglah akak ni, izzah dah darjah 3 pun, takde adik lg. Nak layan kesedihan izzah lg satu hal plak kan. Tapi lama2 we can accept, dengan setulus hati, sebab kita harus ingat yg nyawa kita n org sekeliling kita ini hanyalah pinjaman dariNya, sooner or later, kita akan kembali padaNya

ieda said...

insyallah dikk
semua ini ada hikmahnya
kita senyum utk terima apa sahaja
menangis dan berduak itu salah satu asam garam kan ;)
kepayahan pula x selamanya payah ...

Suzie said...

X pernah rasa tapi memang sedih lah kan .....apa-apa yang hilang dari kita mesti sedih tapi lama-lama pasti kita akan redha ....

syiela said...

tmpang sedih... take care ye jgn mkn yang sejuk2 kalau boleh biarlah berpantang mcm bersalin... memang dah start keja kan.. tapi tag pemakanan tu jaga ye...

InsyaAllah ada hikmah di sebalik apa yg berlaku

NoEn said...

@Mila@Rimbun yer kak...mula2 memang sedih tp bila fikir balik, ad org lain yg lg sedih dr kita then terus rasa ini baru sikit Allah nk uji kn...

NoEn said...

@iedabetul kak...disebalik yg pahit pasti ad manisnya...bak kata orang suka duka tu seperti irama dalam kehidupan kita...xkan nk happy sokmo kn... ;)

NoEn said...

@Suzie mula2 jer sedih kak suzie...lama2 dh ok...

NoEn said...

@syiela makan masih berpantang lg...mcm makanan yg sejuk2, yg org tua kata bisa/tajam, yg berangin etc tu sy elakkan...bab angkat2 berat pun sy elakkan juge...

insyaAllah pasti ada hikmah...tq