Monday, September 17, 2012

Cuma Seketika... (Part 3)

okay mama tak mau berceloteh panjang...kita sambung kisah Cuma Seketika Part II

29 August 2012, Wednesday
Around 2.30pm we arrived at my hometown...tok ma alya sedia menanti...after solat zohor, lunch and rehat for awhile. After asar kami pergi ke klinik bersalin annur kubang kerian tempat alya dilahirkan dulu untuk berjumpa doc siti...tapi malangnya klinik tutup...call doc siti, sekali dia cakap sepanjang minggu tu klinik tutup(maybe doc masih dlm mood raya kot...huhu)...alamak camne ni? waktu tu dh pukul 5 lebih dah. Mama decide nak ke Pusat Perubatan An-nisa'...walaupun xbiasa dan tak pernah ke an-nisa' tapi mama lebih selesa kat situ sebab kat situ semua doctors & nurses adalah perempuan...

Sampai kat an-nisa' tu lebih kurang kul 540ptg camtu la if tak silap...1st tu jumpa dengan doc Roonaliza, MO kat situ...mama tunjuk result scan kat doc Roonaliza...dia ckp kes mama kene refer kat doc pakar...masa to pakar dah balik...doc suggest mama balik dulu datang esok pagi sebb mama xsakit and darah pun xde keluar lagi...ok then kami pun balik berehat...memang masa tu xde rasa sakit or bleeding lg...dalam hati mama masih mengharap semoga adik masih selamat...

30 August 2012, Thursday
Seawal jam 830 kami dah gerak ke An-nisa'...sampai sana doc xde lagi sebab pagi tu ad briefing...lebih kurang macam tazkirah pagi...doc kat situ bagi tazkirah pagi untuk semua staff yg ad...dari bilik menunggu dapat dengar dengan jelas tazkirah tu...bagus kn? Jam 9 lebih baru dapat jumpa doc...mula2 jumpa dulu doc Roonaliza..dia buat check up, scan semua tu then dia refer ke doc pakar...then doc pakar cakap kene buat D&C. Menurut doc, terpaksa buat D&C sebab masa tu adik dah nk masuk 3bulan..dh besar...lagi satu even dh banyak hari mama sakit and keluar brownish stains tu tp masih juga belum ad tanda2 dia mau keluar sendiri...doc cakap if nk tunggu dia keluar sendiri amik masa and takut ada jangkitan kuman plak..kan  susah tu...so mama ikut je la ckp doc..yg mana baik mama ikut jer.

Sebelum masuk ward, nurse mintak baba bayar deposit dulu...uhuk dh la masa tu xbawak duit...alamak camne ni..terus call klinik perwaja suruh doc Rashid buatkan mama GL...in fact sehari sebelum mama sudah call klinik tapi xdapat bercakap dengan doc sendiri sebab doc ke Terengganu...nasib baik hari tu doc Rashid ada..since mama cakap nk guna GL nurse terus bawa mama ke wad...wad Sayang...best kan nama wad tu...hehe...doc Rashid akan fax GL mama kemudian..

After dah dapat bed, nurse suh mama berehat dulu sebelum di beri ubat

senyum dahulu sebelum sakit... 

wajah cuak seorang suami...ekeke ;)

Biasanya process D&C akan dilakukan selepas 4jam diberi ubat...mama makan ubat jam 10.30 am...cepat betul kesan ubat tu...right after makan ubat mama menggigil kesejukan...dh ketar2 dah ni...sebelum mkn ubat tu pun nurse ad ckp antara kesan sampingan badan akan menggigil atau muntah2 or akan berak2..huhu..masa tu memang selimut seluruh tubuh...siap baba p amik comforter alya dalam kereta lg...lebih kurang jam 1 tengah hari tiba2 ade mama rasa basah...eh bende tu dh keluar ke? huhu..tp masa tu xde rasa sakit sangat tau..just rasa lenguh2 pinggang mcm tu jer...rupa2nya air ketuban pecah...habis basah kain mama..dh la xbawa kain lebih...bwk 1 jer kain batik...huhu nasib laaa

Jam 1.30pm nurse datang and cakap nk bawa mama masuk labour room...masa tu dh start rasa sakit dh...selepas jer air ketuban pecah bermula la episod sakit contraction mcm org nk bersalin tu...in fact lebih sakit lagi...hanya mereka yg pernah laluinya shj yg tahu mcm mana rasa sakitnya...ini adalah pengalaman pertama baba alya menghadapi situasi mcm ni...masa nk bersalinkan alya dulu dia tak ada sebab masih kat KL lg...huhu...dalam sakit2 tu sempat tanya nurse bila nk buat d&c tu...nurse ckp dlm 4 jam dr waktu makan ubat means around kul 230pm doc akan buat....tunggu punya tunggu, tahan sakit punya tahan sakit kul 3 baru pakar, Doc Roseliza datang...ikutkan rasa sakit masa tu rasa macam nk marah jer doc kenapa dia datang lambat...huhu...rasa sakit contraction dia beza tau dr contraction nk bersalin...sakit bersalin ad juga masa kita nk tarik nafas, ad masa juga kita rasa lega even xsampai 30saat...sakit kali ni xde langsung rasa lega...sakitnya datang bertimpa2...masa tu rasa putus asa pun ada...huhu

ok...kita sambung balik...once doc dah sampi, mama ingat lagi doc suruh mama turun ke bawah sket dari tempat mama baring tu...tapi kite tengah sakit ade plak dia suruh kita gerak sendiri...mama selamba jer geleng kepala ckp xlarat..nk angkat bontot pun dh xlarat...hehe...doc ckp ok xpe nnti kita angkat...dalam masa sama doc cucuk ubat kat tangan mama...ubat bius kot...mama sempat ingat lagi doc cakap if rasa lali terus tidur yer...dan memang lepas doc inject ubat tu mama terus xsedar...baba cakap doc inject 3 picagari...lepas mama xsedar baba tolong doc angkat mama kebawah sket sebab nk sangkut kaki mama kat hujung katil tu..ape ntah nama bende alah tu...huhu...masa process d&c tu baba alya kene tunggu kat luar...so dia pun xthu mcm mana doc buat... baba ckp lebih kurang 30min selepas itu doc panggil dia masuk...masa mama sedar tu pun dalam pukul 5lebih kot...masih mamai masa tu...

to be continued......



9 ::ThoughT(s):: :

Izyan Liyana said...

Kak noen, sy pun baru lps kena csar ni..baca posting kak noen mmg bule feel la..sy smpt merasa 'aftershock' smpi 8 cm dilation, spjg mlm xdpt tdo, ttbe dr ckp kena csar jgk sbb position baby..rs mcm pasrah dh.. Semoga kak noen terus tabah~

QasehnyaRania said...

sabar yer kak..sambung citer..
=)
sedia membaca kesahnya ..

NoEn said...

@Izyan Liyana woho....izyan punya sakit lagi lama la kn sampi 8cm dilation...hoho...k.noen yg sekejap ni pun dh fobia habes dh...

eh masa aiman dulu pn izyan c-sect jugak kn?

NoEn said...

hihi...citernya dh habes...saja nk wat sambungan untuk berpantang after d&c lak ;)

MamaDaniel said...

owh..noen.. baru baca kisah noen..
sabar ek.. ada hikmah di sebalik setiap kejadian.. seram plak membaca psl d&c nih..huhuhu..

kena pantang macam org bersalin jugak la ek..jaga diri ek.. noen muda lagi.. boleh cuba lagi dan lagi.. :D

NoEn said...

@MamaDaniel hehe...insyaAllah ad hikmahnya

bukan takat seram, sy macam dh fobia dah ni...takut nk mengandung lg sbb takut sejarah berulang lg...tp harap2nya fobia ni xlama la kan...xkan alya nk lone ranger sampai bila2 kan...kene jugak ade teman ye tak..hehe

pantang mcm org bersalin jugak la...tp lps 2minggu kene kerja jugak kn...ehem muda lg ke? next year dh 30 dh...hehe

Ummu Muhammad said...

ngeri dah bace ni tapi kalau pakse dgn ubat mmg org ckp sakit nonstop..

sambung cepat puan! ;D

NoEn said...

@Ummu Muhammad aah...sakit non-stop...bertimpa2 rasa sakit tu...eee ngeri bila ingat balik rasa sakit tu...walaupun sakitnya xselama sakit nk bersalin, tp sudah cukup untuk membuatkan diriku fobia...huhu

liza said...

Setiap kelahiran anak tu berbeza-beza... Apa yg penting doa dan tawakal kita kepadaNya... Yang Maha Pencipta...