Tuesday, November 6, 2012

Long Distance Marriage a.k.a PJJ (^_^;)

Entry ini adalah rentetan daripada entry saya yang lepas. Berkenaan dengan artikel yang saya attachkan sekali tu, sy tak setuju 100%...ada yang betul dan ada juga pada pandangan saya it doesn't apply to me..muahaha berlagak tak statement? macam k.nur, sy juga setuju +-60% jer

Untuk pengetahuan sesiapa yang tak tahu lagi (yang baru kenal saya), saya dan husband adalah antara pasangan PJJ...Alhamdulillah diusia perkahwinan kami yang baru menginjak 3tahun 5bulan, kami berjaya mengharunginya


In fact memang dari awal PJJ kot...Our 1st date is on April 2008, July i got offer kat kemaman, august kitorg engaged, the next jun 2009 kawen...kiranya sampai sekarang kami masih lagi dalam proses nak kenal hati budi...ye la kan jumpa pun seminggu sekali, kadang2 masih tak dapat nak baca pasangan kita tu.kan baba kan? selalu jer salah tafsir...hehe

Banyak manis dan cabaran selama kami PJJ...lebih kurang sama macam org yang tak PJJ kot...biasa la kan dah nama  rumahtangga, sure ada gaduh2 manja kan...cuma yang paling mencabar adalah menguruskan alya ketika saya kurang sihat/sakit...time tu tuhan je la yang tahu betapa saya memerlukan suami di sisi...ye la kan dah la kita tak sihat, anak pulak nakkan perhatian dari kita kan...

Alhamdulillah sepanjang saya membesarkan alya sendirian, alya seorang anak yang cukup baik dan memahami...kids, biasa la ada tantrum nya juga, but still i can handle it...cuma saya perasan alya selalu tantrum lebih2 bila babanya ada...maybe she just want her baba's attention kan...or baba dia yang tak faham rentak anak? hehe...ba, u have to understand your daughter more la i think ^_^

perkara utama dalam long distance relationship is your trust toward your spouse...communication for sure la kan...kan skrg zaman dh canggih, boleh video call, skype, etc la kn...honestly before ada alya kami akan bergayut berjam2 lamanya kat telefon..tapi since ada alya ni kurang dah communication through phone ni...ye  lah baru nak cakap sket, tepon dah kene rampas dek si kecik tu...hehe...rindu? yes sure akan rindu tapi bila ada si kecil tu dah xde masa nak layan rindu2 ni..banyak layan si kecil ku chak ni jer :).. hubby tak tahu la dia layan rindu ke tak sbb dia stay with his friend kat sana..errr baba, rindu kami tak?hehe


another tips, be friends with your hubby's mates...hehe..jadikan kawan dia kawan kita...few of his friends are my friends list on FB and blog also...so he can't cheat on me sbb banyak sangat CCTV saya kat sana...hehe...honesty, commitment main peranan jugak...kadang2 have to buat surprise jugak kat your spouse..baru dia tahu kita concern, love, and need him in our life kan...

Saya harap dan berdoa semoga long distance relationship kami ni akan over secepat mungkin...dah tak sanggup dah..banyak bende yang kita plan terpaksa tangguh..tapi saya percaya ada banyak sangat hikmah disebaliknya...


Any tips from you yang ada pengalaman PJJ ni...do share with me k ^o^


22 ::ThoughT(s):: :

Suzie said...

Noen ,kak suzi ni suka juga kalau husband jauh...hehehehe bukan la tak suka bila dia ada tapi kalau kami jauh tu kami lebih banyak berkuminikasi .Kalau ada kat depan mata nak buka mulut pun payah.Hubby akak ni pendiam sikit .So kadang2 lega kalau dia jauh boleh sembang banyak2 ...hahahahhaah

Nur farahiza said...

saya tak penah lagi kak berhubung jarak jauh nie

Mimie Najib said...

sy juga antara pasangan yng PJJ..alhamdulillah, hmpir 7thun perkenalan, kmi boleh hadapi wlpun ada jgk kekurangan nya..dan sekarang adalah pjj yng mencabar lepas tunang sebab en. tunang kena bertugas kat lubnan..tp yng bestnya, alhmdulillah hbngn kmi makin baik..kadang2 suka nak bermanja2.. :)

adyna said...

pernah jugak pjj masa suami belajar di perlis, saya di taiping..skrg dah dok sama sebab saya tak keje.. tapi nie tkt balik sebab nak tunggu posting lak :)

SoNice said...

sy bkn pasangan pjj
tp dpt rasakan kepayahan menjaga anak sorang2 tanpa suami disisi
sebab...
sy sendiri pun kadang2 stress bila suami balik lewat dr keja dan kena jaga dua anak yg tgh lasak..bila suami balik rasa release sikit sbb pastu boleh share stress tu sama2 eheheheh..
suami keja kt JKR ye? mmg standard la sape2 yg bersuamikan org JKR ni..tak boleh lama kat satu2 tempat,cukup masa kena tukar sama ada lateral atau naik pangkat..ada yg sanggup taknak naik pangkat sbb tak nak ditukar..kwn2 sy ramai yg pjj ni..sy ni sebab pompuan kena ikut suami jd possibility nak ditukar jauh2 tu kurangllah, tp suami sy cuak jg kalau2 sy kena tukar ke labuan..ehehehe..

MarliaMarble said...

nice la sis dengan hubby cinta jarak jauh mcm ni lepas kahwin..org kata makin jauh makin rindu..hahaha..=D

aizu's life said...

msti payahkan, PJJ.. ms cintan-cintun pn dh pandai rindu2, ni kan plak dh suami istri..
tang CCTV tu aizu stuju. muehehehe..
org doakan korg dpt dok skali x lama lg. aminnnn

Kuazue Mohd said...

salam ziarah... kiter juga pernah merasai nyer... doa2 dan percaya... selalu as wife bersangka baik n doakan yg baik2 ajer... rindu.. ngangis tu.. perkara biasa...

NoEn said...

@Suzie
haha..boleh pulak macam tu kan
org kata jauh2 rindu rinduan kan

NoEn said...

@Nur farahiza
xbest pun PJJ ni fara

NoEn said...

@Mimie Najib
alhamdulillah
kalau dah kawen lagi mencabar tau
bila dah ada anak, laaaagi mencabar

NoEn said...

@adyna
harap2 dapat posting dekat2
xperlu berjauhan lagi kan

NoEn said...

@SoNice
hoho...itu la, baru sorang anak
kalau 2, xthu la dpat handle sorang2 ke tak

NoEn said...

@MarliaMarble
x nice mana pun
xde sapa yang nak berjauhan dengan suami dik

NoEn said...

@aizu's life
tq aizu
insyaAllah...
amin

NoEn said...

@Kuazue Mohd
itu la
buat masa ni hanya doa mampu dipanjatkan kpd illahi
mudah2an tak berpanjangan kami berjauhan

QasehnyaRania said...

penah juga pjj gn suami dulu..
kl-peneng
kl-jb

hihi..

kadang2 seronok..kadang2 bosan, kadang2 sedih, kadang2 rindu..

pendek kata boleh merasa setiap keindahan bila berjauhan ;)

miz ruha said...

sweetnya hubungan pjj sis n husband...
tiada pengalaman pjj...

NoEn said...

@QasehnyaRania
jauh juga yer
kite trg-KL

NoEn said...

@miz ruha
haha...sweet ke???
semua org xnak PJJ dik

IntaNBerliaN said...

ooo noen pjj upenya... sy xda lak pngalaman pjj ni..

Mila@Rimbun said...

Akak setuju yg kita kena kenal kawan2 suami kita, kut tak PJJ pun, kena kenal jugak, dah tuh kenal sekali dengan keluarga kawan2 suami hihihi... bukanlah tak trust hubby tp at least dia berasa senang nak bawa kita kemana2 function yg ada kawan dia