Friday, November 2, 2012

Simpan Tabung Haji Melalui CIMBclicks

Saya pasti ramai yang dah tahu bahawa kita boleh transfer duit ke Tabung Haji melalui CIMBclicks dan m2u kan...saya dah lama tahu boleh transfer duit melalui cimb..tapi godek punya godek tak jumpa nak transfer kat mana...try guna transfer fund, xleh...pastu cari punya cari xjumpa jugak...then terpaksa la pergi tabung haji atau bank islam kalau nak simpan duit...semalam saya try lagi...cari punya cari rupanya tuk masukkan duit ke tabung haji melalui pay bills...

1. go to pay button and choose pay bills

2. choose your account
3. go to open billers and choose government agencies
4. search for lembaga tabung haji

5. Fill up the form

6. untuk 1st timer/belum set lagi kitanya TH account as favorite list,
kene request TAc no
7. then, teruskan transaction sampai selesai 

Bank charge untuk transaction ni sebanyak RM0.50...ok sangat la kan jika dibandingkan have to go to bank, byr parking, menunggu lama semua tu kan...lagi jimat, pantas dan kita pun xstress dan paling penting boleh disiplin menyimpan tiap2 bulan... no more alasan xsempat nak pergi bank kan...

kalau memang plan nak simpan tiap2 bulan, kita boleh set schedule transaction...mcm saya buat every 1st  day of the month, semua payments for bills, car, bayar PTPTN, savings, takaful etc, sy buat schedule transaction...setiap 1hb bank tolak sendiri...senang xpayah pk2 lg pasal bende ni...cuma tgk2 balance gaji tinggal ciput jer...huhu

Moga perkongsian ini bermanfaat untuk kita semua ^_^


Untuk m2u pun sama juga caranya



23 ::ThoughT(s):: :

MamaDaniel said...

thanks for sharing noen.. saya pun x tahu dah boleh transfer online.. nnti 6 bln sekali baru la update buku akaun kat TH kan... :D

Kesuma Angsana said...

gd sharing tq!

SYANI said...

Murahnua caj CIMBcliks. Kalau M2U dia caj RM1.50 tapi kalau kat machine dia caj RM1. Tapi maybank memang caj mahal dari cimb.

QA's ~ mamapapa said...

thanxs for sharing....mmg snag buat everything thru on9..hassle freekn?jmput follow kmbali :)

Bui Junaidi said...

BARU BUI TAU..TQ TAWW FOR THE NICE INFO

Ummu Muhammad said...

mybnk tak tau die cas bape..baya kete g akaun lain die cas rm2 T_T

NoEn said...

@MamaDaniel
kan...senang keje

NoEn said...

@SYANI
mbb charge 1.50...mahal jugak yer

NoEn said...

@QA's ~ mamapapa
yup ;)

NoEn said...

@Ummu Muhammad
syani kata m2u charge rm1.50
rm2 mahal jugak...klo cimbclicks biasanya RM1 jer bank charge tuk transfer ke akaun bank lain

QasehnyaRania said...

info yg baguih..
tenq kak

sharing ia caring..

are_lin@yu said...

huhu ayu xda lg ni..huhu

IntaNBerliaN said...

sy xda lg cimb ni... tp bagus kan camni.. snang .. :-)

syiela said...

akak ketinggalan.. mmg pengguna cimbclicks pun.. tapi tak pernah godek2... thanks for sharing

NoEn said...

@syiela
hehe
better late than never kak ;)

NoEn said...

@IntaNBerliaN
m2u pun sama jugak ina ;)

Anonymous said...

kita pun boleh guna pos online..tak silap charge rm0.60 jer

Anonymous said...

dalam googling jumpa info nih --- terimakasih banyak banyak

Anonymous said...

tq byk2 utk info ni.bagus sgt2 takde la susah sgt pun.lagi senang dr pergi tabung haji utk bank in duit.mula2 takut jgk klu duit hilang guna money transfer ni rupanya tidak

NoEn said...

@Anonymous
alhamdulillah sama2 sharing kan...
in shaa Allah duit tu xhilang...hehe

FaridahIsmail said...

sekarang klu guna ibg online chargenya cuma 10sen. Yang guna cara transfer ni tak sama ka?

NoEn said...

@FaridahIsmail
tak pasti la...ibg tu baru lg kan...tak perasan pulak sekarang macam mana..

eyla rahman said...

Good info.. aah kat maybank tadi baca kena charge rm1.50. Insyaallah hari ini nak cuba. Nice infom tq.

Jemput follow blk ye
supermommy2u.blogspot.com