Monday, December 17, 2012

2 Nights without CDs

Congratulation to my princess Alya Adriana...since last friday, alya diaper-less...bukan siang hari saja tau, malam pun sama. mama bangga dengan alya, semoga alya akan dapat biasakan diri dengan pengalaman baru ni ye...hari ni terpaksa pakai CD balik kat taska...petang nanti mama nak bincang dengan cikgu taska..nak bagitau hasrat mama nak potty train alya...nak tahu macam mana diorang handle budak2 yang nak potty train.

sepanjang alya diaper-less selama 3 hari, jumaat (dengan mama), sabtu & ahad (with baba) banyak kali jugak la berlaku accident...both pee and poo...hihi..masa dengan mama, 2 kali jer alya pee...dengan baba 2 kali jugak kot xpun lebih...alya poo pun 2X jugak...untuk hari jumaat, alya poo sebelum misi berlangsung, hari sabtu dia tak poo tp hari ahad which semalam la kan, alya poo 2X. 

kejadian poo alya yang pertama
bangun dari tidur pagi semalam, sy terus tanya dia nk pee ke tak, tapi dia xmau..bawa dia ke toilet pun sama dia x pee...so saya biarkan dia main sendiri, baba alya kat dapur kot masa tu..saya mandi, keluar je dari bilik air, dia berdiri kat katil...
mama: alya kencing ke?
alya: tak kencing, alya berak...busuk...
nasib baik seluar tidur yang dia pakai tu ade getah kat kaki, so isinya tersangkut kat situ..terus angkat dia masuk toilet...

kejadian yg ke-2
balik dari kerja petang semalam, saje jer saya masuk bilik jahit, nak siapkan jahitan saya yang xsempat siap...baba alya pun sama ikut saya ke bilik jahit, kami sembang2 kosong...alya masuk bawa mainan dia..main teka2 dengan baba..then tiba2 baba alya tanya eh air ape ni? nak kata alya pee tengok seluar dia xbasah pun, ingatkan alya ter pee...sekali jatuh la isi dari seluar dia...hihi...sabar je lah...xde pulak tanda2 dia nak poo sbb memang xhenti2 dia dok main teka2 ngan baba dia...alya...alya..dah lepas cuci pandai pulak dia datang kat saya cakap dia poo busuk... O_O 

mula-mula tu plan nak diaper-less alya siang hari jer..malam nak pakai CD...tapi alya yang tak mau pakai CD, so kami biarkan aje la kan..untuk 2 malam ni, saya angkat alya dari tidur bawa dia ke toilet sekitar jam 1-2 am...even mata tutup, dia akan pee kat toilet...misi berjaya...macam malam tadi hujan, cuaca agak sejuk...2-3 kali jugak la saya angkat dia dari tidur untuk pee kat toilet..tapi sekali jer dia betul2 pee..

malam ni, in shaa Allah mama akan teruskan misi potty train alya...tercari2 juga lapik getah alya masa dia baby dulu, tapi xjumpa...lupa dah samada ada kat kg atau kat sini...kalau ada lapik tu, boleh alaskan tempat tidur alya...xde la nanti kene tilam andai kata alya ter pee masa tengah tidur tu



is looking for training pants...agak2 berapa training pants yg perlu ada untuk potty train process?


14 ::ThoughT(s):: :

CikZaniff said...

bgus la kak didik alya cmtu..kagum..:)

Intan Akma said...

saya je masih belom ready...abang dah masuk 2 tahun 3 bulan dah ni..hmm...

umialya said...

Bagusnya Alya

ieda said...

alhamdulillah ..
akhirnya alya berjaya ! ;)

Ummu Muhammad said...

cayalah alya!!! bile boboi ni nk muleee T_T

Cik Bunny said...

singgah sini,jemput join giveaway CikBunny =) http://inspirebunny.blogspot.com/2012/12/giveaway.html

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

alhamdulilah,,bjaye jugak akhirnye,,cume kena sabar sikit kan kak =)

mama aryan said...

bagusnya alya..dah berjaya

nur said...

Good girl and well done Alya :)

adyna said...

tahniah!!! gud girl :)

Mimie said...

tahniah utk alya

Detektif Comel said...

follow here. follow me back k :)

CeqGu said...

saya menunggu saat utk train firas:) tgh kutip segala petua petui dari mommies utk toilet train. Jemput singgah blog anis :)

Nurul Huda said...

Nureen, nanti share kalau2 dah jumpa training pants yg best.. Aku pun tgh survey2, thn depan nnk train aliyah gak :)