Sunday, December 30, 2012

Banjir di Kemaman

Alhamdulillah hari ni dapat datang kerja seperti biasa...itu pun kami pinjam motor jiran...kereta masih lagi xberapa nak sihat untuk berkhidmat macam biasa...xpe la, sikit jer ujian ini berbanding orang lain...bercerita pasal naik motor pagi td, rasa macam takutnya naik motor dicelah2 traffic jammed tu...ye lah since sy mengandungkan alya, mmg xnaik motor langsung dh lepas tu..almost 3years ++ dah kan...rasa macam gayat sangat..

seperti yang semua telah sedia maklum, kemaman banjir besar tahun ni...saya pun 1st time alami situasi banjir mcm ni since dari kecil rumah saya kat kg memang tak pernah banjir...on the day kemaman jadi lautan was on wednesday...pagi waktu saya pergi kerja air masih xnaik lagi kecuali rumah2 yang berada di kawasan rendah...around 10am, one of my officemate called me suruh balik sebab air dh naik ke jalan raya..dia khuatir saya xdapat balik rumah petang tu..tapi since on that day xhujan, sy xbalik la..pada perkiraan saya, air xkan naik lagi dah sebab dh xhujan...tapi sekitar jam 3 keatas ramai yg update kat fb ckp jalan air putih ditutup...hoho..masa tu memang cuak dah...

jalan air putih
traffic light ke bukit mentok
gambar di ambil pada hari khamis


deretan kedai yang ditenggelami banjir :(

balik kerja, amik alya kat taska, then terus menghala ke rumah...sampai dekat traffic light menghala ke bukit mentok, air dh penuh kat situ...mula2 ingatkan air kat situ jer, redah la air tu...huhu...nasib baik la kereta xmati kat tengah2  air tu...sampai kat tempat xde air, terus kepala lutut ni menggigil...memang xberani dah nak ke depan sebab kat depan tu ada air lagi...org kata lagi dalam...huhu...now sy stuck kat tengah2..depan belakang saya ada air...nak patah balik memang xberani

stuck kat depan sekolah rendah pusat
credit to alya sbb dia yang snap gambar ni ;) 

masa tu cuba call polis minta bantuan, then diorg pun ada bg respon call me back 2-3 kali ckp akan hantar bantuan...tapi sampai ke malam xde sapa yang datang...ok, sy faham sebab ad org lain lagi yang lebih teruk dr saya..saya sabar..tapi bila dh dekat jam 10 mlm hanya sy ngan alya kat tepi jalan tu, takut juga kan..call polis lagi minta bantuan, tapi kali ni diorg dh penat kot...mcm2 alasan yang di beri..ok cuba tenangkan diri, fikir positive..masa tu nekad tunggu je lah baba alya sampai (baba alya is on the way back)...

masih lagi terperangkap

time tu ad jugak msg2 ngan budak workshop yg agak rapat dengan saya bgtau sy stuck kat tgh2 jalan, xboleh balik...dekat jam 11 mlm, dia (madie) call sy bgtau kejap lagi bomba datang rescue me...tapi kene tunggu kejap sbb diorg tengah punggah barang kat bukit mentok...alhamdulillah, nasib baik madie ada..dia bagitau adik ipar dia yg keje bomba dtg amik saya...alhamdulillah Allah tolong saya melalui madie dan adik dia ;)

Dekat jam 12mlm, satu truck bomba berhenti kat tepi kereta saya...dan buat pertama kalinya saya naik truck bomba...hehe...hati berbunga riang...terima kasih kepada abg bomba sebab sudi hantar saya balik rumah ;)

alhamdulillah walaupun jalan menuju ke rumah kami dan kawasan sekitarnya ditenggelami banjir, rumah kami  xbanjir...syukur sangat2...cuma kereta kami jer yang rosak...hari khamis malam tu baba alya pergi amik kereta kat tepi jalan...masa tu air kat jalan raya dah surut, cuma xsepnuhnya surut...kereta lain molek2 ada jer redah air, tapi mungkin bukan rezeki kami, kereta kami mati time tengah redah air tu...menurut mekanik yang repair kereta kami tu, kereta kami rosak bukan sebab masuk dlm air, mungkin itu hanya lah asbabnya...dah memang nak rosak, tunggu masa dan ketikanya saja... 

rumah ni dekat je dengan rumah kami...

ini hanya gambaran banjir menghala ke rumah saya...difahamkan bandar kemaman pun tenggelam banjir jugak (bank islam & pasaraya nirwana), area bukit mentok dan pengkalan pandan memang tenggelam habis, kawasan binjai pun sama...air terlalu cepat naik, banyak harta benda xdapat diselamatkan...semoga semua mangsa banjir tabah dan redha di atas ujian ini...


UPDATE:
untuk lebih banyak gambar boleh tengok kat sini dan sini yer...
gambar yg sy ad ni hanya gambar dlm perjalanan nak kerumah sy je...


berita malam tadi beri amaran akan ada gelombang ke-2...na'uzubillah


34 ::ThoughT(s):: :

Izzah Ismail said...

alhamdulillah izzah duduk kt trg tapi kat tempat izzah tak banjir :) hee .

umialya said...

jika akak ditempat Noenpn cuak jugak

Tihara said...

haah, ujian dari Allah, pasti ada hikmahynya..simpati tengok mereka yang menempuh ujian banjir kali ni.mmg dasyat..

syiela said...

kalau sya kat tempat tu mesti cuak sangat.. ye la terperangkap gitu.. dah tu bantuan pulak lambat sampai.. namun alhamdulillah selamat akhirnya

CeqGu said...

uii lama gak menunggu tu. teringat lagi kenangan banjir masa kecik2 dulu. tidur pun atas katil berendam air huhu

ieda said...

fuh kali nie banjir di kemaman disebab kan limpahan takungan air kan .. macam di ktn 2 tahun lepas lah ..

harap2 gelombang kedua x buruk sgt huhu

mama_saly said...

owh noen org tganu jg ye..
hehe
tu lah banjir besar ya.sy kat sini tk naik air pun..tp yg naiknya kat sana lah.. mgkin empangan tk dapat nk tampung air.sbb tu dilepaskn sikit..

nurbijen said...

Baca pun dah boleh bayangkan mcm mana beratnya penangan banjir... saya pun pernah mengalami keadaan yang sama semasa perjalanan pulang dari kuantan... bila redah air banjir yang kat depan, sekali yg banjir di depan lagi dalam.. so terperangkap di tgh2... nasib baik tempat terperangkap tu dekat dgn rumah makcik... so tumpang bermalam rumah makcik sementara tunggu air surut...

Apa2 pun, take care tau :)

Suzie said...

Noen ...akak balik hari sabtu dari kemaman ,nasib baik kalau x x balik kl la kami ....

Ummu Muhammad said...

mudah2an takdelh yg kedue..tringat kat johor dulu bah besa..ade yg bunuh diri tpi off rekod.. T__T

BISHANANI OMAR said...

2004 lagi besar banjir berbanding 2012. KAWASAN kat Taman Permai, Bukit Mentok seperti lautan, Pasir Semut(bukan binjai) seperti lautan, Rumah cantik bawah jambatan rel kereta api tu(ada dalam gambar tu), itu adalah kawasan dinaiki air... saya 2004 terputus jalan naik bas dari dungun ke kemaman(terputus kat ayer hitam kg nyior dan bawah rel keretaapi binjai) Semasa tu meeting tanda kertas SPM di DUNGUN terpaksa balik sorang2 naik bas tengok rumah tenggelam dok dgn banjir.

Farah Waheda Wahid said...

kak... takowt plak tengok gambar2 tu...x dapat bayangkan macam mana lah kalau saya...kira akak berani jugak lah... hu hu hu... kalau saya mesti jem tetengah jalan dan mati akal... chaiyok2 akak... semoga banjir tu cepat berlalu ek...take care akak...

fifie said...

Hebatnya dugaan sis, nasib baik sis nie jenis penyabar. Rumah fie pun naik air jugak hari tu, sampai ke paras dada. Nasib baik lah naik air waktu pagi jadi ayah memang dah tak pergi kerja lah. bersiap sedia untuk banjir. Alhamdulilah sis, semua selamatkan.

mama aryan said...

memang teruk banjirnya kan..harap2 pulih dgn cepat..
akak pun takut naik motor..hehe
memang dah lama giler tak naik motor nih

NoEn said...

@Izzah Ismail
alhamdulillah

NoEn said...

@umialya
sape2 pun akan cuak kak ;)

NoEn said...

@Tihara
betul, pasti ada hikmah disebalik semua yg berlaku

NoEn said...

@syiela
alhamdulillah yang penting semua selamat kan

NoEn said...

@ieda
itu la kak, org kata banjir kali ni sebab air dr empangan dilepaskan bagi mengelakkan banjir yg lagi teruk

NoEn said...

@mama_saly
sy bukan org terengganu mama saly...hanya mencari rezeki di sini shj...hehe

NoEn said...

@nurbijen
sy xdapat pergi mana2 kak, kanan sekolah, kiri nursery pokok...duduk je la kat tepi jalan tu...depan belakang air

NoEn said...

@Ummu Muhammad
mudah2an...tapi since malam tadi hujan kat sini...harap hujan yang biasa2 je la kan...xde sampai menyebabkan banjir

owh really? ad yg bunuh diri? dasyat nya

NoEn said...

@BISHANANI OMAR
hai kak, salam kenal ;)

i has no idea about banjir tahun 2004 sebab saya baru jer kerja kat sini thn 2008...so since sy duduk sini, mmg xpernah banjir lagi...itu bagi saya banjir ni amat teruk...lagi pun saya xpernah menghadapi situasi seperti ini sebelum ini

yes area pasir semut and kawasan2 lain pun banjir juga...org kata teruk la juga..wallahualam..

NoEn said...

@Farah Waheda Wahid
masa tu hanya dapat tenangkan diri jer...cuba bayangkan terperangkap dengan anak kecik...huhu

NoEn said...

@fifie
fifie, xhebat mana pun...org lain lagi dasyat...harta benda semua xdapat diselamatkan

NoEn said...

@mama aryan
takut kak...tambah2 bila mencelah2 kat tengah jem tu...eee seram

aTieYusof Family said...

Alhamdulillah Mama Alya tak apa2..isk..risau juga kan.. klu sy yg kena masa tu tak tau mcm mana..
tgk kat tv mmg teruk banjir kali ni kan.. simpati pada mangsa2 yg mengalami nya..moga mrka tabah..

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

moge banjirnya cepat surut ye kak,,

BISHANANI OMAR said...

saya 2002 start mengajar kat SMV Kemaman... 2004 lagi besar banjir berbanding 2012...
Menurut org2 tua kat kg batu 4 semasa banjir BAH MERAH (tahun ?) banjir sampai kat PETRONAS binjai tu tenggelam. Kawasan taman semarak dan masjid Binjai tak tenggelam sebab tinggi( kwsn ladang getah)....

Ummi Iman said...

Alhamdulillah rumah tak banjir. Kesian kat mereka yg ditimpa musibah.

Anonymous said...

Salam... Nk tanya...
Awak ada perasan x...
Kawasan perumahan yg br buat...
Taman binjai sejahtera...
Tanah dia camnenye...
Kwasan tu naik air x?
Harap bg respons ya. Sbb sy ingat nk beli rumah kat situ

NoEn said...

@Anonymous
salam...sy tak sure taman binjai sejahtera tu yg mana satu sebab ada byk juga rumah yg baru naik..
kalau yang sebelum landasan keretapi tu memang banjir la...ad rumah semiD yg baru naik..nampak mcm xtinggi mana rumah tu tapi xtahu la kan..sbb masa banjir haritu rumah tu xde lagi...kalau x banjir pun jalan memang terputus kat situ..
kalau yang ke arah binjai tu saya tak pasti...saya bukan asal orang sini, so x sure sangat pasal tempat2 kat sini..sorry kalau xdapat membantu

Anonymous said...

@NoEn tq yer. Tbinjai sejahtera sblm landasan ketapi. Sblh kanan. Tq yea

Anonymous said...

salam sume...aah situ la Taman Binjai Sejahtera...Semi -D, sy dlm proses beli rumah situ sebab penduduk situ ckp xbanjir situ....