Wednesday, December 12, 2012

Potty Seat for Alya

Rentetan daripada status ini, 


kami mula terfikir, alya macam dah ready untuk potty train...cuma mama dia jer yang tak reti sangat nak ajar anak poo/pee kat toilet...untuk langkah pertama kami belikan alya potty soft seat...selesa la sket dia nak duduk kat toilet bowl tu kan...hihi....

mula2 plan nak beli ladder step potty seat, tapi macam mahal la pulak...harga kat kemaman ni RM75...survey kat internet ade yg semurah RM70 tapi klo ditambah cost postage same je kan..so ahad lepas ajak baba alya ronda2 kat manjaku...jumpa la toilet seat yang murah, RM20++ jer...xde tangga pun xpe la sbb purpose dia sama je kan..janji alya boleh poo/pee kat toilet dengan selesa...kiki

Ladder step toilet seat
gambar: google


tada...ni dia toilet seat alya...ada happy lion king kat situ...


alya happy with this...setiap kali sebelum mandi sy suruh alya duduk kat situ and suruh dia pee...dan setiap kali tu jugak sy pesan nnti kalau alya nak pee/poo cakap kat mama k, nanti kita pee/poo kat toilet...saja nak biasakan dia dengan toilet...rancangnya this weekend nak try diaper-less alya...dah kene start potty train alya tu...dah besar dah anak mama ni..nanti nak jadi kakak pulak kn...so xperlu la mama basuh cd alya lagi...hehe


bila masuk manjaku, dan dan tu jugak rasa semangat nak ada baby lagi...huhu



18 ::ThoughT(s):: :

syiela said...

dah start potty tak lama dah boleh free diaper.. go alya go :)

QasehnyaRania said...

yeay alya dah maju setapak ke hadapan..
lepas ni jimat duit pampers :D

go alya go ;D

CikZaniff said...

akak mesti guna chrome kan..
chrome kdg2 xleh nk komen kt my blog..huk2..patut akak lama menyepi..:)

mama aryan said...

bagus tu alya..
anak akak ni dah lama beli tp masih taknak guna jua,nak membuang dlm pampers jugak,taktau nak buat mcm mana nih

NoEn said...

@QasehnyaRania
kami mmg xbeli pampers pun...alya pakai cloth diaper..mmg dh jimat kat situ...cuma kalau dah diaper-less, mama dia xpayah lagi dah basuh cd dia tu ;)

NoEn said...

@CikZaniff
aah...guna chrome..hari ni baru dapat komen kat blog awk...

NoEn said...

@mama aryan
hihi...xthu la kak nk buat mcm mana..kene slow talk kot?

umialya said...

Alya dah besar upanya..

adyna said...

tak pe mcm mana pun caranya..janji anak2 dah tahu guna toilet..mcm adib seminggu gak akak lkatih n memang banyak kali insiden kutip poo poo dia hehehe pastu terus dia berani guna..bukan pe toilet umah sewa nie gelap hehehe

Suzie said...

Anak akak bila boleh bercakap lancar maybe umur 2 tahun lebih sikit kot terus train .Lama juga la nak biasakan dia rasa nak buang tu ....hehehe

fifie said...

Ini yang best bila baca blog ibu ibu. So many things yang dapat dibaca. hehe

ziraziz said...

..alya dh bsr..blh jg "adik2" dh.. :P

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

heheh cumelnye,,pasni mesti Alya semangt nk pee kt stu

nur said...

anak perempuan biasanya lebih mudah nak ajar potty train, caiyok caiyok!

ieda said...

alhamdulillah
insyaallah akan berjaya dik
org dulu2 ajar anak2 mereka macam tuu lah , x der lah canggih macam kita skrg nie ;) .. tapi x per ..
itu salah satu usaha dari kita sbg ibu bapa ..
janji dia dah boleh free dypers !

Ratu Hatiku said...

Anak perempuan senang skit ajar d banding anak lelaki...

NoEn said...

@nur
ye ke kak?
mudah2an..amin

IntaNBerliaN said...

bagus ajar potty train leh jimat.. hihi... mcm alisha ni, pakai mlm je.. dpt jimat.. lbh2 lg ank dh 2 ni.. hehee