Saturday, December 15, 2012

Potty Train Alya

Alhamdulillah misi semalam untuk diaper-less alya berjaya...misi itu bermula around 9am till 5pm...ala berapa jam je pun kan..tapi mama ni kepoh je la kan..hihi..bukan ape, bukan senang untuk melatih anak yang telah biasa pakai diaper untuk diaper-less...selepas mandi pagi tu saya bagitau alya yang hari ni alya pakai seluar sahaja without CD...dia macam ok..

Rupa2nya tak mudah seperti yang disangkakan...mencabar dan sangat menguji kesabaran mama dia ni...huhu...dalam dok pesan kalau nak pee bagitau mama, dalam dok tanya nak pee ke tak, 2X jugak la dia pee kat ruang tamu tu...dah selesai semua baru bagitau mama, alya kencing...hoho sabar je lah kan..nasib baik xde carpet bagai kat ruang tamu tu...yang buatkan saya geram sangat tu baru je tanya nak pee ke tak, dia cakap xnak..then alih2 dia panggil bgtau dia pee..

Tapi mama tetap bangga dengan alya...selebihnya alya berjaya pee kat toilet...xsia2 kan mama belikan alya potty seat yang comel itu...hehe..itu pun setelah mama dah 'pandai' sket agak..mama lebih alert..rasa2 macam dah lama dia xpee, tapi bila mama tanya dia ckp xnak, mama angkut jugak dia ke toilet...molek2 ade dia pee kat toilet :D

Hari ni alya stay dengan baba...hmmm next week pulak la ye alya kita ber 'diaper-less'...tak sabar nak tunggu saat alya tak perlu pakai CD lagi...nanti CD-2 tu semua mama boleh simpan untuk adik alya pulak ;)


2 orang cousins alya ada kat rumah...baru sampai sini petang semalam...seronok la alya ade teman main kan..kakak faqihah and kak Sarah ;)


14 ::ThoughT(s):: :

umialya said...

bijak2...

CikZaniff said...

pelan-pelan ye kak ajar alya.:)

Ummu Muhammad said...

ohh alya bestnyeee..mokcik ni tak kuat mcm mama lagi..lgi abang besa ckp melayu pun mokcik tk bape nk paham..apepun tahniah alya cerdik yg soleheh!!! ;)

nur said...

hehehe, mmg mcm tu la bila potty train anak-anak.... kena bykkan sabar... terdetik juga nak potty train danish, tapi risau sbb rumah mmg penuh dgn carpet

mama_saly said...

bteul tu...bab tu mmg kena ksabaran yg tinggi.. ank sy pun dulu,dalam duk tnya2 pun sempat dia tk ingat terus je tbuang situ tmpat yg x spatutny..hik

adyna said...

alhamdulillah..berjaya juga akhirnya :)

akak tahun depan nak ajar amni :)

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

in shaa Allah, nnt lame2 Alya pandai la tu =)

syiela said...

bijak2.. kejap je.. terus dah faham

IntaNBerliaN said...

alya bagus..!! kejap je kan.. emmm saya tak pastilah samada anak girl ni mmg senang or camne.. alisha pun senang jugak..

uNa said...

hai..xpe..nt alya ok la tu bila dh biasa buang kat toilet

btw, una follow cni :-)

Nor Salmi said...

Bab inilah kesabaran tu kena lebih sikit. Yelah, kalau dah "ter" dalam rumah tu bukan mudah nak bersihkan.. Lagi2 kalau dia dah sempat bawak merata-rata..

Kesuma Angsana said...

xpe pelan2 ye

Ratu Hatiku said...

Anak perempuan senang d bandingkan ank lelaki :D

aTieYusof Family said...

slow-slow ajar Mama alya..
moga berjaya..:)