Saturday, December 22, 2012

Potty Training Tips

Potty train adalah satu titik perubahan kepada both parents dan anak...mesti la kan sudah 2 tahun atau lebih anak pakai diapers tiba2 dia harus belajar menggunakan toilet...antara tips yang saya dapat kongsikan, berdasarkan pengalaman sy yang br seminggu potty train alya dan juga hasil daripada pembacaan saya...

pertama kali kita harus tahu adakah anak kita sudah bersedia untuk potty train? biasanya anak kita akan bagi isyarat...macam alya, dia pernah minta dengan saya untuk poo kat toilet, kalau pakai CD tu setiap kali dia pee dia akan minta tukar (means that dia sudah mula tidak selesa berada dlm keaadaan wet) atau pun setiap kali lepas mandi, payah sangat nk pakaikan CD..siap boleh main kejar2 lagi...hehe

Dalam misi menjayakan potty train, kita mungkin perlukan alat bantu untuk memudahkan kita (si ibu) dan menyelesakan anak kita...biasanya kids takut atau tak selesa guna toilet adults, so sebagai alternative kita boleh belikan potty chair or potty seat seperti yang saya belikan untuk alya (^_^)...Training pants ada yang kata tak perlu, ada juga kata perlu...bagi saya ikut keadaan la kot...saya belikan juga untuk alya training pants untuk digunakan time kat taska atau time kita keluar jenjalan ^_^

Sy beli 2 je dulu sbb xthu best ke tak yang ni...sy beli size untuk 2 & 3 years..tapi agak besar la...kalau size tuk 1 yr should be ok..Huda, aku beli kat Gift From Heaven...best la..baru jer tambah order lagi...hehe...kat shop lain pun ade, boleh tgk kat SINI and SINI

comel kan

be patient...bersabar la wahai parents...bukan mudah ok untuk potty train terutama untuk beberapa hari pertama...accident akan berlaku di mana2 sahaja...kalau anak ter di tempat yang xsepatutnya, jangan marah atau pukul...bersihkan dia dan tempat tu sambil pesan kat dia lain kali kalau nk pee / poo bgtau mama, kita g toilet ok...tp itulah yg buat kita hangin baru je tanya nk pee ke x, ckp xnak tp xsempat buat ape pun dia pee kat situ...geramnya :@

dorongan dan galakan sangat di perlukan oleh si kecil kita...andai kata dia ter kat tempat yang xsepatutnya, kita kene keep on telling her next time kene kat toilet...jangan jemu k sbb bila kita pesan dia akn ok mama, tp lain yg dibuatnya...huhu...bila dia berjaya kat toilet, pujila dia lebih2 sket biar dia rasa bangga dgn pencapaian dirinya ^_^

Nyatakan hasrat kita untuk potty train anak kita kpd org terdekat terutama pengasuh atau taska bg mereka yg bekerja...cooperation drpd mereka very very important dalam misi ini...alhamdulillah teachers kat taska alya sangat understanding & supportive...dengan kerjasama drpd mereka in shaa Allah misi kita mudah tercapai :-D

Pengorbanan...yeah anda perlu berkorban masa dan tenaga anda...hehe...if waktu mlm pun nk diaper-less jugak, kene la berkorban sket...tgh2 mlm kene bangun angkat anak ke toilet...waktu siang pulak, kalau dia ter kat mana2 yg xsepatutnya kene la berkorban tenaga tuk cuci tempat tu...hihi ;-)

Emmm ape lg eh... Itu je kot tips dr saya...kalau ad lagi sila la tambah yer terutama kakak2 yang dah banyak pengalaman...last but not least enjoy the moment...sekejap je ni...inilah salah satu saat manis dalam kehidupan seorg ibu/bapa :-P

more tips on potty training, have a look at these SITES


6 ::ThoughT(s):: :

CeqGu said...

firas baru umur 1thn 8 bulan, dah bleh train ke? setakat ni dia just tahu inform mama dia kalau dia berak jer. itu pun dah berak baru bg tau 'eyak..eyak....check check memang ada la jongkong emas tu dalam pampers hehe

NoEn said...

Boleh jer asalkan firas dah sedia :)

Ratu Hatiku said...

Betul tu...kena byk bersabar bila melatih ank :D

aLiz@hsain said...

Training pants tu mcm pampers ke?huhu..

NoEn said...

Mane ad sama kecik...dia mcm sepentot biasa cuma ad tambah few layers kt bhgn bawah tu...hanya untuk emergency kot2 ank ter xsempat nk pergi toilet...hehe

aLiz@hsain said...

Yeke..menarik2..sampai masa zahrah kena train nnt boleh la beli..hehe