Wednesday, February 29, 2012

Hati Resah

Few days back, about one week my mom got fever..petang semalam masa maghrib my elder brother called me that my mom at hospital..still in the emergency room, waiting for the doctor..after maghrib i called my mom but my neighbor answered the phone. She said my mom maybe kene hospitalized. Still menunggu keputusan doc and waiting for my eldest brother sampai ke hospital...At the middle of the night around 12am my eldest brother called me and told me that my mom kene warded..Air kencing kene jangkitan kuman.. :'(

Mujur la ade jiran yg sangat perihatin.. Million thanks to Kak Doh and Pok su Mael and their family..tanpa mereka tak thu la ma macam mana...since ma demam K.Doh la yg byk tolong and care about my mom..dia datang bawak makanan, siap suap ma makan..Poksu Mael plak menjadi driver tetap ma dan ayah..ayah pun sama kurang sihat..sakit gout dia datang lagi..mata dia pun dh tak berapa nak nampak..

Memang my eldest brother stay at Kelantan, tapi masa yg dia amik untuk sampai ke rumah about 1hour jugak la..dengan si kembar dia pun tengah demam ni, anak2 lain lagi yang dah sekolah..kesian jugak kat Abg Din tu..agak huru hara jugak la dia..Mlm tadi pun sorang kembar dia terpaksa di tinggalkan kat rumah pengasuh..anak sulung sampai no 3 tinggal kat umah..bawa yg kecik tu je g hospital mlm td..

Baru je call ma, dia cakap dia jatuh kat bilik air..huhu..sedihnya..dia pergi toilet without inform the nurse..luckily someone saw her and told the nurse yg ma jatuh..menangis dia masa call tadi..kita yg jauh ni lagi la rasa sedih..Nak balik..tapi kene tunggu baba alya balik sini dulu..nak balik sendiri tapi baba alya tak kasi..dia pun kene tgk ade ke tak tiket bas..klo ade, dia akan balik pagi ni and mlm dh boleh tolak..klo tak dia balik petang nanti..pg esok br boleh tolak balik kg..my other siblings, Abg Man akan balik mlm nanti..adik pun sama..Abg Yu tak pasti lg tp abg man ckp maybe jumaat br boleh balik sebab my sister in law tgh kursus..

Nak balik..nak balik...


Semoga ma cepat sembuh...kak doakan yang terbaik untuk ma..ma kene cepat sembuh dan kuat semangat ok..jangan fikir yang bukan2... :'(


Thursday, February 23, 2012

Giveaway Prizes

Alhamdulillah, after few months finally the prizes have been sent to the winners..Fuhhhh..lama betul the prizes nak siap..Sorry ya para pemenang Kami 1st GA..Since bulan Nov, bulan Feb baru diorg dapat hadiah tu..huhu..sabar je lah kn mama alya ni..slow sungguh :(

Okay ni sesi tayang menayang hadiah GA tu..sorry if ada terkurang dan tidak memenuhi your taste..ini saja yg daku mampu buat  T_T



Apron ni Ummu muhammad punya..as she requested..lepas ni ummu muhammad lebih bersemangat didapur dengan apron baru..hehe 



diaper bag ni puan Zuraida Rahim punya..boleh le isi2 barang baby dalam ni ye..diaper bag ni besar tau saiznya..sy ikut 100% tutorial from Sew Much Ado..agak renyah nak menjahit bag ni..maklum le daku masih lagi amatur bab jahit menjahit bag ni ;)



Metro bag ni k.Nida punya..dia request beg lain, tapi sy bg lain..sorry ye kak sbb sy nak bereksperiment dengan pattern bag yg baru dapat dari Tanya Whelan ni..hehe..harap akak suka..sy kecikkan sket saiz dari saiz asalnya



Snappy Dress untuk dearest Nur Aliyah a.k.a Huddy's daughter..harap2 dress ni fit la dengan aliyah sbb dh jahit lama dh dress ni tapi baru je pos few days back..teruk sungguh daku ni :(



Ini adalah saguhati dariku..nak tebus rasa bersalah lambat pos hadiah..huhu..maafkan daku..maafkan daku.. 

Seronok dapat jahitkan korang hadiah2 ni even some of them sgt mencabar untuk menyiapkannya..(especially bag..huhu)





Nantikan next GA tak lama lagi..tapi yg ni simple aje lah hadiah2nya..tapi yg masti made by mama alya..hehe



Monday, February 20, 2012

New Top & Skirt for Princess Alya

Ini adalah entry terlama pernah sy tulis setakat ni..dari semalam lg tp tak publish pun sbb xde mood nk menulis.type, delete, type, delete, pastu tinggal wat keje lain, datang balik masih sama mcm tu jugak, then last skali tutup terus.ini br sambung balik.itu pun curik2 masa jugak nk buat entry ni..sabar je lah..huhu..



Ini adalah hasil sabtu lepas..sambil2 melayan sikecil tu, sambil2 menjahit..dari pagi sampai ke petang br siap skirt ngan top nih..huhu..Baba alya tak balik, so mama have to amik cuti untuk menjaga si kecik..untung juga cuti, dapatla spent sedikit masa untuk menjahit baju baru untuk anak dara yang makin membesar ni ;)


skirt agak labuh, tapi ok la boleh pakai lama kn..hehe..oh fabric munga2 tuk skirt tu adalah lebihan kain customer yang hantar tuk buat nursing kurung..mama alya gediks kenan ke kain tu, so ape lagi bayau le harga kain tu kat customer..hihi..sabar je lah kn ;)


budak seharian berkurung dalam rumah, bunyi aje mama cakap nk g jalan cepat aje nak keluar..tak tinggal tu bebear dia..masa photo-shoot ni, ada monkey yang menarik perhatian dia 



Inilah dia detail skirt tuk si dara tu..peek a boo skirt...untuk top tu kite citer lain kali la eh..semua gambar yang amik hari tu tak cun..xde semangat nk share kalo gambar tuk cun..muahaha poyo je kan??macam la gambar yg ade ni cun sgt ;P



tada..till next entry...mood masih ke laut :(


Baba Alya, both of us miss you so much :'(



Tuesday, February 14, 2012

Pengubat Rindu

Khas buat tatapan Baba yang dirindui...






Update kes alya: Kat school semalam dah tak muntah, cuma pagi tu alya berak cair sekali. malam tadi, around 8 p.m alya muntah sekali lagi, pastu tengah malam(mama mamai, lupa nk tgk jam) muntah lagi sekali..perut masih kembung..pagi tadi takde berak lagi..moga2 alya cepat baik ye sayang...huhu



Baba, anak dara baba with new pajama ;p




Monday, February 13, 2012

When She Is Not Feeling Well...

Hati ini risau, runsing, semua ada la kesimpulannya..start malam semalam, around 4am she vomited, pastu lebih kurang 5min camtu dia muntah lg sekali..bgn tukar baju, cadar, sapu minyak telon kat seluruh tubuh dia, alya kembali tidur sampai ke pg..bangun2 pagi tu dia berak..siap meleleh2 keluar lg dr cd dia..huhu

igtkan dh ok dh, masa pergi ambil dia kat nursery, cikgu dia cakap dia muntah petang tu..ok la kan igtkan xde ape2..dalam kereta, dia sambung habiskan susu yg cikgu dh panaskan, abis jer susu tu terus muntah..terpaksa berhenti kat tepi jalan, bukak baju dia semua, tinggal cd aje..senyap jer dia dlm kereta sehingga kami sampai rumah..keluar je dari kereta terus muntah lagi..huhu..hati ini dh mula tak keruan dh..bila ank sakit ni, dan daku keseorangan plak(baba tak balik minggu ni), lagi la cuak rasa.. 

ok masuk rumah, dia nk susu, bg susu, lepas menyusu tu dia muntah lagi...Ya Allah ape yang tak kene dengan anakku ini..Baba alya suruh g klinik..terus bersiap, usai solat maghrib terus ke klinik..sampai je kat klinik, pegi draw duit dulu kat bank sebelah klinik tu, alya muntah lagi..huhu abeh lantai bank tu dicemari muntah alya..nasib le kan..

Sampai2 tu org dh ramai, nasib baik cepat sikit jer, klo tak jenuh la nk menunggu..lepas kami regist, makin ramai org, penuh klinik tu..Doc Khusnie cakap, sekarang ni mmg tgh wabak muntah2 ni..environment tak bersih..anak2 kecil la yg jadi mangsa..org dewasa ad juga yg kene, tapi biasanya diorg tak g klinik pun..untuk semalam saja doc terima belas2 kes yg sama mcm alya..huhu..dia ckp jgn risaula, biasa je tu..alya tak demam cuma perut tu kembung sket..tp risau juge daku sbb sekarang kan sibuk dengan rotavirus tu..ade kematian lagi tu..risau..risau..harap2 alya tak ape2..

ok balik aje dari klinik, lps mkn ubat dia tidur..tersedar dlm kul 10 camtu sebab muntah..huhu...dan pagi td sekali lagi dia muntah dlm kul 4pg..pg td pun still yak cair...dh inform cikgu alya, if alya masih muntah, inform sy cepat2..huhu..setakat ni cikgu dia takde inform ape2 lg..

Actually jumaat lepas alya dh muntah camni..dalam kul 4pagi juga bgun muntah2..itu lg dasyat, tak sampai selang setengah jam dia muntah..sampai le subuh tu muntah dia dh bertukar warna kekuningan..masa tu baba alya pun takde kat umah juge..terpaksa bwk alya ke emergency lps subuh tu..alih2 MA tu ckp mungkin alya keracunan..just bg air garam..dia suruh balik dulu, if berterusan, datang balik and kene warded la kn..tapi syukur, balik dr hospital tu sekali je dia muntah..(ad bagitau doc khusnie pasal kes alya ni, tapi doc khusni cakap itu bukan keracunan..keracunan lain~maybe MA tu salah diagnose kot..huhu)

saja selit gambar lama kat sini..dh besar dah anak dara saya ni ;)


Ya Allah, lindungilah anakku daripada sebarang penyakit yang merbahaya..jauhilah dia daripada sebarang kesulitan dan kesusahan..peliharalah anakku ini.. 




Thursday, February 9, 2012

Steam Baby???...

Salam, few days back one of my friend shared a post about steaming baby at fb group..b4 this pernah dengar about steaming method ni, but i cant't imagine the method or how to steam..so when read the post at PN. JIHA's post, baru ler i faham..lets read Pn. Jiha's entry..

ups before that, what is steaming? steaming is one of the alternative for treating children's cold, stuffy nose and cough. 

Hopefully gambar rajah di bawah senang lah utk difahami ye hehehe.....
ATTENTION: Anak of course akan menangis cos tak selesa cos wap yang agak panas....kite as parent ni kene la berhati tabah (huhhu i kememe bab tgk anak sakit gini)..... tp bile tgk kahak n ingus yang kuar selepas itu and anak pon dpt tido lena afterwards...hati ibu pon rasa sgt lega ;)
Kalau anak selsema batuk....atleast 4 kali steaming
even anak tak selsema & batuk...atleast once a day...let say after steaming tu die batuk2, means ada kahak la dalam paru2, kalau tak batuk, means paru2 ok ;)
jadikan steaming tu rutin harian, u have nothing to lose pon (kata Dr Nadir)....
and don't forget to tepuk and sedut guna NA after steaming tau..... pg td after steaming Aqeef, tepuk and sedut..hamek ko ingus warna ijo....


Step 1: panaskan air dlm rice cooker, Dr Nadir suh buh vicks sket but i chose not to (sebab baca kat Vicks Baby Balsam tu die state that 'not to be heat in water, do not vaporized bla bla and so on)....bile agak2 dah nampak wap steam tu... hadapkan muka anak mcm gambar di atas, make sure pegang anak kuat2...guna bantuan suami anda jika perlu...cos air di bawah tu panas ye....meronta sket takut terjatuh pulak or tangan tercapai ke air panas tu...Nauzubillah ...oh ya steam up to 15mins ye...ni adalah process nak mencairkan kahak ye....kalau in the process tu, normally anak akan terbatuk and kahak akan keluar, normally die tertelan...takpe cos akan kuar from poo poo, bukan masuk ke paru2 semula...so dun worry...




Step 2: Mari menepuk... masa jumpe Dr Nadir...wah bunyi tepukan die sgt kuat..tp suprisingly tak sakit cos bentuk tangan tu...cupping method.... kalau tangan flat kite tepuk memang lah sakit....ok tepuk side sini....process ni adalah utk pecahkan kahak bg spread ye...buat dlm masa 2 ke 3 min...nak lama sket pon boleh

Step 3: Mari menepuk sebelah sini pulak





Step 4: Mari menepuk bahagian depan pulak ye....oh tp i tak seberani Dr Nadir, so tepukan tak berapa kuat la ye....see my anak menangis mintak dilepaskan tu...bukan sakit tersiksa ke apa ye (saya tak dera anak hehehe)


Step 5: Mari tepuk di sini pula......

Ok selesai tepuk2 tu..... kuar2 ingus anak i mcm belon...so guna nasal aspirator or ada yang sedut guna mulut utk menyedut keluar ingus2 tu ye..... saya sedut semalam tak sempat amek gambar lak,...hasil sedutan ingus tu pon suami saya dah cepat2 gi basuh NA tu while saya tgh pujuk2 anak after the steaming, tepuk and sedut process tu....ye la kene bgtau die kenapa ibu buat mcm ni.....

and then u'll have a happy baby...no more tersumbat idung, takde dah dada berombak masa bernafas..fuh lega..... mang fobia cos Aqeef Danial lahir2 tertelan ketuban so he have pneumonia, pastu ada history bronchitis pulak..... yang paling benci kalau admit to hospital, kene poke jarum kan and urat Aqeef susah nak cari pulak tu...cucuk tangan kanan, tangan kiri, tak jumpe jugak, turun ke kaki...tak jumpe jugak, ulang balik cari ke tangan...ohhh saya benciiiiii.... hopefully no more hospital for Aqeef Danial lah

for more info, you may go to these websites

so next time kalau anak selsema or batuk2, instead of bagi medicine, better try steam method ni dulu..ada juga terbaca if anak selsema, tumbuk kunyit hidup, sapu kat batang hidung(yang ni tak pernah try)..ade juga bgtau bakar bawang putih, tumbuk, campur dgn sedikit minyak masak then sapu kat belakang dan dada (yang ni pernah try)..mmg keluar la hingus2 tu sume..bersin aje alya lps buat tu..hijau2 lagi hingus yg keluar tu, dlm 2hari camtu dh hilang selsema dia..anak batuk pun boleh juga buat cara ni..tapikan masa apply kat belakang dan dada dia, dia cakap sakit..tak tahu la sakit tu sakit mcm mana..agak2 ad miang2 sket kot..entah la



okay renung2 kan, selamat beramal ;) kalau sape2 ade petua lain, boleh le share kat sini ok ^_^



Monday, February 6, 2012

Sepetang Bersama...

Alhamdulillah ya Allah diatas segala rahmat dan nikmat yang Engkau berikan kepadaku..Terima kasih kerana ketemukan aku dengan seorang sahabat (acik suey) yang sealiran minat...kenal dengan sue ni setelah beberapa kali bertemu dengan beliau di SGM (kuantan dan kemaman)..mula2 bertegur sapa, sembang2, pastu datang rumah, pastu ckap2 pasal aktiviti jahit menjahit ni..hehe..suka sgt sebab ade geng..semangat menjahit tu lain sket bila ad geng ni ;)..ecece, acik suey, terharu tak??hehe..

Kami dengan sepakat mengadakan aktiviti sepetang bersama untuk menaikkan semangat menjahit..tp bg sy lebih kepada menjahit untuk diri sendiri..iyalah biasanya asyik jahitkan orang punya..sekali sekala nk jugak tuk diri sendiri kan..hehe..actually ini adalah 2nd activity sepetang with acik suey..anak2 dijaga oleh encik suami masing2..hehe..mujur le suami kami amat supportive..hehe..(alya mula2 syok tgk abc kat youtube, bila dh bosan dia join baba dia berkebun)

now presenting hasil dari aktiviti kami

front view

back view


menjahit sambil bergosip..ekeke..lama juga amik masa tuk siapkan handphone case ni (almost 2hours kan sue kita menjahit semalam?).kami guna pattern dan tutorial dari Keyka Lou..acik suey punya handphone case ngam2 jer dengan dia punya phone..cantik..mine punya besar sket..emm apakah ini bermaksud kene cari phone yg lagi besar???hehe

acik suey, next project????


Baba, thanks for your effort masakkan mama ketupat sotong kegemaran mama semalam...sedap for the 1st trial..nanti tuk 2nd trial mesti lagi sedap..hehe..so bila lagi dapat rasa ketupat sotong baba ni?





Sunday, February 5, 2012

Salam Maulidur Rasul & Happy Birthday

Assalamualaikum dan selamat pagi semua..

Alhamdulillah segala puji kita panjatkan kepada Allah S.W.T, selawat dan salam ke atas junjungan besar kita Nabi Muhammad S.A.W..Sempena hari yang penuh barakah ini saya mengucapkan kepada semua terutama umat Islam di seluruh pelusuk dunia amnya dan khasnya untuk saudara terdekat, rakan-rakan(maya ataupun realiti) Salam Maulidur Rasul 1433H / 2012M. Marilah sama sama kita menghayati dan mengikuti segala sunnah dan ajaran yang dibawa baginda...menjadikan baginda ikon dan ikutan terbaik dalam hidup kita



Rasulullah dalam mengenangmu
Kami susuli lembaran sirahmu
Pahit getir pengorbananmu
Membawa cahaya kebenaran
Engkau taburkan pengorbananmu
Untuk umatmu yang tercinta
Biar terpaksa tempuh derita
Cekalnya hatimu menempuh ranjaunya
Tak terjangkau tinggi pekertimu
Tidak tergambar indahnya akhlakmu
Tidak terbalas segala jasamu
Sesungguhnya engkau rasul mulia
Tabahnya hatimu menempuh dugaan
Mengajar erti kesabaran
Menjulang panji kemenangan
Terukir namamu di dalam Al-Quran
Rasulullah kami umatmu
Walau tak pernah melihat wajahmu
Kami cuba mengingatimu
Dan kami cuba mengamal sunnahmu
Kami sambung perjuanganmu
Walau kita tak pernah bersua
Tapi kami tak pernah kecewa
Allah dan rasul sebagai pembela



dan tidak ketinggalan jugak i wish 


 to me ;) nak jugak...hehe

Selamat bercuti semua..setengah negeri tu dapat cuti panjang sampai hari selasakn?? Manfaatkanla cuti anda sebaik mungkin ^_^

Ya Allah panjangkanla usiaku, rahmatilah daku, kurniakanlah daku rezeki yang halal dan dipermudahkan jalannya..engkau rahmatilah usiaku dulu, kini dan akan datang



Thursday, February 2, 2012

For The Loved One

Assalamualaikum..
lama rasanya tak tepek my sewing project kat sini kan..hmm..maklumla..org bz kan..haha. Ini adalah antara hasil jahitan untuk anak2 buah sebelum balik bercuti masa CNY haritu..

Ini Sarah(form5) yg  request nk bag sekolah..dulu dah buat, tapi dia ckp tahun ni nk beg sekolah baru sekali dengan pencil case..nk pencil case besar that can fit all her stationary and calculator, beg pun besar boleh masuk files..layan kan aje lah ('',)


 Pencilcase sarah yang sedondon dengan bag..hihi..sengih sampai ke telinga dia bila bg bag ni..yang 3 pencil case pooh tu untuk faqihah, ahlam and husna..saje buatkan sebab takut bila tgk kak sarah dapat tapi bahagian mereka tak de merajuk pulak(ini pun sorang lagi yang kecik tu(aqilah) claim pencil case ni dia punya)..layankan aje lah mereka semua tu ;)



Ini pulak project last minutes abg sy..last minute suruh wat dress tuk adni sebab xde ready made dress yang sesuai dengan tema wedding adik my sister in law..nak before 5Feb..Alhamdulillah dah siap dan dh pos pun semalam..harini sampai kot..kalau tak esok la..(depends pada kangaroo, klo kangaroo balik australia dulu, lambat sket le sampai..ekeke)
jom layan gambar dulu ;)

ini pattern dress main buat sendiri..hehe..rasanya kalau kedut2 tu lagi banyak(kasi lagi kembang) much more cun kot


Dress ni guna pattern from Ellie Inspired ~ Ayano design by Laura Johnson..sangat2 suka output dress ni walaupun pada mulanya sangat mencabar..masa nak cantum2 pattern tu pun dh pening..pastu ditambah mencabar bila guna viscose cotton..paham2 aje la kan viscose ni lembik kainnya...pastu tersalah potong kain tuk bahagian belakang bodice tu..konon nk buat lain dr pattern tu, sekali lupa nk 'curi' kain..terpaksa la buat button loop camtu..itu ler derhaka lagi..haha..tapi ..tapi...rasanya not bad ape button closure mcm tu kan??overal, bila dah siap dress ni ai suka la..suka sangat2..dh berkira2 nk buat untuk alya jugak..hehe (^______^)


Ini skirt untuk kak yong una..mama dia suruh buat macam skirt yang saya buatkan dulu aje, tapi fikir2 balik, lagi cantik kalau buat circle skirt untuk kak yong..jatuh terletak je bila guna viscose ni dan hasilnya tidak mengecewakan..hehe..(masuk bakul angkat sendiri) Sepatutnya ada baju untuk husna ni, tapi tak sempat jahit..huhu..itu le sape suruh bgtau last minutes??tapi tak pe since husna dh ade baju tuk majlis tu..ini back up je

Okay itu saja laporan untuk kali ini..see ya again ;)


Hadiah GA dh siap jahit semuanya..insyaAllah akan pos secepat mungkin..Maafkan hamba ye para penerima sebab lambat siap jahit hadiah2nya..





Wednesday, February 1, 2012

In Action

Which one your baby's sleep position?



mission in action???hehe




these pictures were cilok from fb..hehe..
aksi alya yg mana satu eh??