Monday, March 26, 2012

One...Two...Three...

Hati berbunga riang..dalam hati ada taman..banyak yg buat mama happy berlaku semalam dan hari ini..antarany bila mlm tadi masa main2 dengan alya, dia amik sume kad2 mama dlm purse mama, pastu dia bilang...satu dua tiga sampai sepuluh..ok itu tak terkejut sbb alya dh lama pandai bilang sampai 10..lps bilang dlm bhs, dia bilang in english plak..one..two..three...sampai la ten..biasa dia akan ulang balik 1 2 3 (in english or malay) tapi mlm tadi dia sambung bilang eleven, twelve, thirteen, fourteen dan seterusnya sampai twenty (even pelat dan hanya 'teen' je yg jelas tp mama tahu she is counting until 20)..alhamdulillah..clever girl

pada perhatian mama she is a smart girl..pagi2 on the way ke school dia akan suruh mama nyanyi or mengaji(zikir) or baca abc or alif ba ba ta..kadang tu dia ckp a ta (alif ba ta) baru je mama nk baca dh suh tukar a b plak..pastu aji(mengaji)..kadang tu nak boleh ke sampai school dia jenuh mama ikut arahan dia yang selalu bertukar tu..sabar je lah..paling rasa tenang bila zikir dia pun turut sama zihir..walau tak jelas mana tp mama paham..alhamdulillah anak solehah mama yang bijak ni..

usia alya bakal menginjak 2thn tak lama lagi..cepat nya masa berlalu..tapi yang kelakar bila tanya alya nk baby? dia ckp tak nak..tanya nak adik? dia diam je..agaknya dia tahu tak maksud adik tu ape? haha..alya..alya..

salah satu antara sebab dlm hati ada taman blog mamalya boutique akan bertukar wajah...baru je designer email 1st draft pg tadi and i really love it..jatuh cinta pandang pertama..tak sabar punya pasal, nk tepek juga draft tu kat sini..ekeke


sweet kan? xsabar nk tunggu full designnya mcm mana..seperti biasa designer sy ROSE..suka bekerjasama dgn dia..

Alhamdulillah, kami buka lagi satu cawangan iaitu Kawaii Cotton Station. Baru jer seminggu lebih beroperasi..like and shopping kat sini plak ye ;)


Baba nak belanja kasut kerja baru...yeay ;)




Saturday, March 24, 2012

Pleated Top

Salam semua...fuhhh mood berblogging tak mcm dulu..huhu..mood dh kelaut, bila ke laut tu, nak balik kedarat semula entah bila...aiseh ape yg dok mengarut ni...adoi 

ok seperti dijanjikan di entry INI, sy nak tayang la pleated top yg sy buat tuk si dara tu..


Top ni sy follow tutorial kat SINI..sangat senang nak buat top ni and sgt suka akan top ni..tak panas and tak terlalu seksi untuk sidara tu..ekeke..




hari tu sy cakap baju ni agak besar kan..actually it fit nicely on my doter when she wears this top with legging..chomels je..hehe..mungkin sebab skirt tu besar itu yg menyebabkan top ni nampak besar..


see?? comel je kan dia??hhee


lagi 2 minggu alya nk cukup 2tahun..is preparing for her birthday party..almost sume mama dia nk DIY dari birthday dress, banner, makanan (walaupun mama dia tak pandai masak)..tapi yang pasti kek mama kene tempah ok..xkuasa nk berbaking..kehkeh...untuk dress mama dh ade design yg mama rasa 'comel', fabric pun dh ada, tunggu buat je..ini 1st time nk buat birthday party ni..harap semuanya berjalan dengan lancar..amin


Happy baba is here..2 minggu menanggung rindu ;)




Saturday, March 17, 2012

Rindu Kamu

Owh my lovely blog, lama dah rasanya tak update blog..setiap kali nk update, mcm xde idea aje last sekali terbiar tanpa be-rupdate [ missing you la blog ;) ]

Malam tadi si gadisku demam..entah kenapa tiba2 aje demam..emm mungkin sebab beralih bulan kot..entah la..tp syukur sbb demam tak teruk sangat, cukup sekadar lap2 badan dan kepala dia..Since baba tak balik minggu ni, hari ni alya dihantar ke umah mok dia (pengasuh alya dulu)..mujur masa tinggal td ok jer, xde pun merengek ke ape..good girl la anak mama ni.

okay since dh lama tak post ape2 berkaitan aktiviti menjahit, mula2 sy nk "show off" new tools sy..yg paling ai suka kat sini pinking shears, rotary cutter, bias tape maker and flower pin head..suka sangat2..masa dapat barang nih tersengih2 ai mcm dapat bunga dr en.wan aje...hahaha

kerja mak bertambah senang dgn adenya 'mereka' ;)

Ini plak nursing kurung and blouse(dh lama jahit tp br nk tepek kat sini..dh selamat sampai ke tuan punya bj dh pun..weee)..ingat tak peek-a-boo skirt alya yang sy buatkan dulu? haa lebihan dr kain nursing kurung ni la..mama alya berkenan sgt kat kain tu..terus mintak byr lebihan kain kat customer..bukan sj corak dia cantik, qualiti pun sangat best..


Nursing blouse tu plak officemate husband yg mintak jahitkan..1st time buat design ni..biasa buat mcm INI, INI, dan INI shj..and for the 1st trial mmg not bad la..(puji diri sendiri tuh ;p)..mcm jatuh cinta lak dekat design ni sbb tak de butang, just selak je if baby nk bf..senang kn?? ai like

And this is product terbaru kami...muahaha..anak dh nak diaper-less baru mama dia ni terhegeh2 nak buat diaper stacker..search tutorial2 kat internet, terjumpa la SATU yg senang nak paham..cuma ku tambah zip dan tukar tali tuk gantung..kenapa la tak buat diaper stacker ni dari dulu..kan senang nk angkut CDs alya tu..xperlu la isi2 dalam beg bagai tu tiap kali nak travel..xbyk kerja..since diaper stacker ni ada zip, so CDs tu akan selamat la didalam itu..


tapi sebab over excited ku buat silap la plak masa nk attached zip tu..terbalik la plak..patutnya opening zip tu kat atas, tapi ku 'terjahit' kat bawah la plak..tp tak pe, tak menjejaskan function diaper stacker ni pun..it works well (haha ayat nak sedapkan hati :p)


okay lah setakat ini dulu la bebelan mama alya untuk hari ini..semoga kita ketemu di entry seterusnya..hehe



Baba, alya demam...mesti dia rindukan baba..huhu



Sunday, March 11, 2012

Another 1month to go


Happy 23rd month birthday my dear laling alya...another ONE MONTH to go to complete the BF journey..wah dh besar anak dara mama ni..emm sungguh tak kusangka ya..rasa mcam baru je lg melahirkan alya..oh my baby.... *_*

sekarang alya sangat rajin membaca dan menulis..huhu dapat aje pen, dia akn menulis..tak kira la tulis kat mana..tangan, kaki, baju, sume dia tulis..huhu..dia juga sgt suka tgk video abc, alif ba ta dan other nursery rhymes..pantang nampak tulisan dia akan baca abc..baca suka hati dia la..bukan betul pun tp at least dia dh igt kn..numbering pun sama boleh kira both in bahasa n english..alif ba ta pun sama dh boleh ikut baca..zikir2 kat astro oasis pun dia akan ikut berzikir..yang tak tahannya, kalo makan, bukan sekali kene baca doa makan..in the middle tgh mkn, suruh semua org tadah tangan and baca doa baru bleh sambung makan..hihi..alya..alya..


Masa nk kemas beg alya, mama terjumpa ini...hehe..dapat 2 bintang tu..baik hati sungguh cikgu dia..ni 1st time tgk hasil kerja kat sekolah dia..b4 ni ade jugak cikgu dia tepek kat dinding school dia tp yg tu tapak kaki ngan tangan yg di celup watercolor..lupa nk snap gambar ;)

Makin besar, makin macam2 akal dia..makin cerdik..kadang2 tu tak terdaya mama dia nak melayan...huhu...pastu bila tanya dia, alya nak baby tak??dia cakap tak nak...hmmm..sabar je lah dak kecik ni ;p


Happy Monthly Birthday sayang..moga terus membesar dengan sihat dan pintar..jadi anak solehah mama dan baba ye..




Monday, March 5, 2012

Alhamdulillah...Tapi Hati Masih Risau

Alhamdulillah setelah 5hari warded, my mom was discharged yesterday...tapi masa ma discharged tu kami dh pun sampai kemaman...konon nak balik awal sini sbb banyak urusan lg nak buat tapi rupa-rupanya terengganu poblic holiday la semalam..kehkeh..sungguh dasyat la mama alya ni kan..xsedar pun terengganu public holiday semalam..sampai sini tertanya2 kenapa cuti..oh mama alya tak alert cuti semalam sbb dlm kelendar mama tak PH ok..mama kerja :(

sepanjang di kg, rutin kami hanya ulang alik ke hospital..upsss tipu sbb sabtu tu sempat pergi KB jap..hehe..itu pun pergi KB sbb my abangs dh ade semua..bg chance kepada mereka yg baru sampai jg ma plak..ekeke..Kami sampai kt kg pada rabu malam around 930pm..terus ke hospital..jenguk ma kejap(pastu kene halau ngan guard..huhu)..esok pagi lepas subuh terus pergi hospital..masa ni ma mmg masih tak berdaya..kene pakai pampers..sedih sangat tgk keadaan ma..masa tukar pampers ma tu pun rasa macam sayu jer..huhu

pg jumaat tu adik dan abg yg 2nd sampai..turn mereka plak jaga ma..kami pun ade juga kat hospital tu (bergilir2 masuk n keluar)..nasib baik Hospital Tengku Anis ni tak strict sangat..boleh la kami jenguk ma walaupun bukan masa melawat. tapi tak boleh masuk ramai2 la, sorang2 yang lain kat luar dulu..

ma bertambah sihat bila anak2 dah ada disisi

Ma dimasukkan ke hospital sebab dehydrate and vomit...kesan dari tu dia pening, xleh bangun n gerak..b4 admitted, dia dh demam about a week, tak de selera makan minum..thats y la dehydrate sampai mcm tu sekali..masa mula2 sampai tu sempat la jugak pujuk ma makan roti cicah milo even tak habis pun sekeping roti tu..tp xpe la asalkan ma nak makan...pagi tu pujuk lagi dia mkn nasi, tp dia tak mau..bila ku offer tuk masakkan bubur nasi br dia nak..hihi..manja ni.. ;)


Masuk hari ke 4, dah nampak beza keadaan ma..dh boleh senyum2 n gelak bila kitorg buat lawak, dh nak makan (tapi kene suap la..hehe)..semua org cakap ma saja je nak bermanja ngan anak2..rindu anak2..ehehe


ini adalah budak yang xleh dok diam..berlari sana sini..ni sibuk cuci katil plak dah..sabar je lah si kecik ni..suka sangat main air...huhu...mujurla kat tepi ward tu ade playground..kat situ la dia main sampai penat..baba dia yang teman semantara mama jaga tok ma..malam ape lg asyik mengigau je sbb main byk sgt..huhu

budak happy main air..eee nasib baik tak kene marah dengan nurse..ekeke

Malam tadi semua anak2 ma sudah kembali ke rumah masing2..tinggal ma berdua dengan ayah jer...masih risau keadaan ma sbb pening2 dia tu masih ada..makan minum semua diuruskan oleh jiran, K.Doh..mujur ada kak Doh yg tolong tengok2kan mereka ber2 tu..Syukur ada jiran sebaik jiran2 ku..semua perihatin..



Mudah mudahan ma cepat recover sepenuhnya..