Monday, April 30, 2012

Tuesday, April 24, 2012

Kena Gigit

Petang semalam, sampai jer kat taska alya terus budak kecik tu mengadu - wah..dh pandai mengadu dh anak mama ni

"mama, shini...wat" ~ sambil dia tunjuk kat lengan kiri dia..nak tau ape..kesan gigitan..ada kawan dia gigit dia..cikgu dia cakap tak tahu sapa yg gigit sbb bila tanya dia senyap jer..sebelum ni if ada kawan dia yg kacau or gigit dia, dia akan bgtau cikgu..tapi semalam tak...


nampak tak? kali ini mmg ketara la nampak kesan gigitan..sebelum ni alya pernah kene gigit..tapi tak meninggalkan kesan pun...


kesian anak mama...masa mandi pun masih sebut2 lagi.."ma, ni wat..akit.."



alya pun pernah gigit orang juga...huhu


Monday, April 23, 2012

Alya's Birthday Party

Setelah seminggu lebih berlalu, baru nak wat entry tuk birthday party alya ni..hari tu dh tayang sket kat entry sneak peak pasal birthday ni, hari ni insyaAllah mama wat full entry pasal birthday alya.. (^_^)

Ini adalah kali pertama mama buat party tuk alya..bukan party mane pun, just ajak jiran2 datang makan kat umah ni jer..pastu 2-3 org rakan mama yg datang..just a small and simple birthday party... Sumenya mama buat sendiri dari termasuk banner, dress alya dan menu tuk hari tu(kek beli je) dengan pertolongan baba dan chu alya la kan..nasib baik chu datang, klo tak huru hara jugak yelah dh semuanya last minute kan...

birthday banner hasil sentuhan mama
~konon nak ade kelainan ^_^

cake ni mama beli kat kedai jer..tak kuasa nak mem'baking'
(padahal mama xpandai buat kek) hehe

menu yg simple

mama masak sendiri jer menu kat atas tu..masak simple boleh ler kan..hehe..mmg simple betul la masakan mama tu..bihun goreng biasa ngan bihun goreng singapore..pastu mama buat puding gula hangus 2biji (licin...mama pun xsempat nak makan..hehe)..menu sampingan baba goreng nudget, pastu ade ice-cream...simple je kn? simple2 pun habis tau sume makanan tu...hehe..alhamdulillah suka tau if wat makan2 mcm ni and makanan tu habis...


ini dia birthday girl
HAPPY BIRTHDAY SAYANG



ni dia tulang belakang mama..thanks baba sebab byk tolong mama (chu pun sama byk tlg mama). birthday baba 5hari after birthday alya..kira jamuan ni tuk rai birthday baba jugak la..boleh tak gitu baba??hehe


alya potong kek ;)


sebelum potong kek: sibuk makan jer..sabo jer la anak mama ni
sekali potong kek, nak lagi..
sibuk nak agihkan kek tuk yg datang ;)





alya dengan keluarga pengasuh dia dulu...tgk la tu bukannya nak duduk kat bawah..asyik beriba je..aish..pastu bila dengan kakak dia (kak ain & kak farah) bukan main manja lagi...kakak dia plak suka melayan..ape lg la kan, makin menjadi2 la anak mama ni...hehe




bila semua org balik, kita buka hadiah plak ye..nak buka sendiri tau..mama ngan chu jangan nak sibuk2..ini alya punya *_*




antara cenderahati yang alya dapat...sekarang rumah mmg bersepah dengan pinggan mangkuk alya dan juga lego..yg jadi mangsa mama la selalu terpijak lego dia tu..tapi dia sendiri tak pernah lak terpijak.. -_-'

jamuan bermula lepas asar..tapi ade juga yang datang after maghrib sebab kerja..mama tak kesah janji diorg sudi datang..bukan selalu pun mereka datang umah kita kn..mama memang suka kalau ade yang sudi bertandang ke rumah kita ni ;)..walaupun penat buat majlis ni tapi berbaloi sangat2..disamping merapatkan ukhuwah, kita semua kenyang...hehe..segala kekurangan dari pihak kami, kami mohon maaf..insyaAllah untuk next party kita buat yg lebih baik lagi..(baba kata mama kene belajar masak menu lain plak..hehe)



Hari ini alya berumur 2 years 1 week and 5 days...semoga membesar menjadi ank yang solehah ye sayang

Saturday, April 21, 2012

Another Winner

Short update...

Rentetan daripada alya turns two GA and only two lucky winners emailed me the detail, yang sorang lagi tak muncul tiba hingga ke saat ini, so sy dengan sukahatinya pick up another winner hari ini

check it out sapa yang bertuah hari ini..
...
...
...
...
...


yeah...tahniah kepada Nadia...

do email me at [alyaadriana2010@gmail.com] for the detail


Monday, April 16, 2012

The winners

Alhamdulillah seperti yang dijanjikan, hari ini sy akan umumkan pemenang untuk GA Alya Turns Two... Sebab sy agak busy and lebih tepat malas nak check satu2 penyertaan maka saya akan bagi semua yang komen kat entry alya turns two akan layak mendapat 3points except sapa2 nyatakan apa yg diorg dh buat kat komen layak mendapat 7 points...harap semua org berpuas hati ok dengan keputusan ni..




1. Ashira Zumi
2. Ashira Zumi
3. Ashira Zumi
4. Rossiana
5. Rossiana
6. Rossiana
7. Datulkisya
8. Datulkisya
9. Datulkisya
10. Ummi iman
11. Ummi iman
12. Ummi iman
13. Ummi iman
14. Ummi iman
15. Ummi iman
16. Ummi iman
17. Mamaiman
18. Mamaiman
19. Mamaiman
20. Nadia
21. Nadia
22. Nadia
23. Nadia
24. Nadia
25. Nadia
26. Nadia
27. Ummu Muhammad
28. Ummu Muhammad
29. Ummu Muhammad
30. Normah bt. Musa
31. Normah bt. Musa
32. Normah bt. Musa
33. Nida Mohd
34. Nida Mohd
35. Nida Mohd
36. Intz
37. Intz
38. Intz
39. Zefa NorAsmara
40. Zefa NorAsmara
41. Zefa NorAsmara
42. Zefa NorAsmara
43. Zefa NorAsmara
44. Zefa NorAsmara
45. Zefa NorAsmara
46. Che Rosliza Che Mat
47. Che Rosliza Che Mat
48. Che Rosliza Che Mat
49. Che Rosliza Che Mat
50. Che Rosliza Che Mat
51. Che Rosliza Che Mat
52. Che Rosliza Che Mat
53. INA_Noorlina
54. INA_Noorlina
55. INA_Noorlina
56. INA_Noorlina
57. INA_Noorlina
58. INA_Noorlina
59. INA_Noorlina
60. anisalya
61. anisalya
62. anisalya
63. anisalya
64. anisalya
65. anisalya
66. anisalya
67. Cempaka Kuning
68. Cempaka Kuning
69. Cempaka Kuning
70. Cempaka Kuning
71. Cempaka Kuning
72. Cempaka Kuning
73. Cempaka Kuning
74. Nida
75. Nida
76. Nida
77. Nida
78. Nida
79. Nida
80. Nida
81. Kasyah and Khalis
82. Kasyah and Khalis
83. Kasyah and Khalis



The winners chosen by random.org...memang tak de pilih kasih langsung ni ye


drummm rollllll....

+
+
+
+
+
+
+

 Pemenang untuk nursing cover jatuh kepada... INA_Noorlina ~ Congratz dear...



Hadiah misteri pertama jatuh kepada Rossiana ~ Tahniah



Hadiah misteri ke dua jatuh kepada Kasyah and Khalis...well done



Tahniah kepada semua pemenang dan sila email detail kepada saya [ alyaadriana2010@gmail.com] dalam masa 3hari...if dalam masa 3 hari korang tak muncul sy akan pick up pemenang baru...


Ada rezeki KAMI akan buat GA lagi di masa hadapan...stay tune ;)



Baba Alya turns 30

Happy Birthday to my other half a.k.a en.Wan a.k.a baba alya...semoga baba dipanjangkan umur, murah rezeki, dapat balik pindah sini dan tinggal bersama kami..hehe..beza birthday baba ngan alya cuma 5hari jer..ingat tak dulu baba nak alya lahir sama ngan baba..tapi alya dah tak sabar nak keluar tgk mama dia..hehe

Baba,







Your birthday marks another year together
such happy times, I couldn't ask for more
Spending precious minutes, hours and days,
With you, my love whom I cherish and adore

We've shared so much, we two, in love and friendship
Each year our bond just seems to grow and grow
I always want to be right next to you
To be with you means more than you can know

You're always there for me with a loving smile
I'm never happier than I know you're near
And yet I love you even more this year







HAPPY BIRTHDAY DEAR...upss sorry mama tak kretif..xpandai nk buat card..huhu





Sunday, April 15, 2012

Alya Turns Two


*STICKY POST UNTIL APRIL 15, 2012*
for latest entries, kindly scroll down to read them


Happy Birthday my darling bucuk comey mama Wan Alya Adriana...selamat hari ulang tahun yang ke2 mama ucapkan...alhamdulillah anak mama dh masuk 2tahun hari ni.. Mama dan baba doakan anak mama solehah ini kan membesar dengan sihat, cergas dan cerdas..menjadi anak solehah buat mama dan baba..Mama doakan anak mama ni berjaya dunia akhirat..mudah mudahan Allah berikan yang terbaik tuk alya, terbaik dunia akhirat..InsyaAllah...

dan dengan bangganya mama bg award kat diri sendiri anugerah PHD in breastfeeding (^_^)...alhamdulillah ya Allah...syukur tak terhingga..walaupun byk dugaan dan rintangan perlu dihadapi akhirnya berjaya juga mama sampai ke garisan penamat...Ya Allah aku bersyukur diatas segala rezeki yang engkau telah berikan kepada kami..Alhamdulillah mama sempat juga merakam sedikit sebanyak kisah penyusuan kali ini di SINI...moga pengalaman ini akan mejadikan mama lebih bersedia untuk adik2 alya..InsyaAllah

Alhamdulillah demi meraikan birthday alya dan tanda syukur mama kerana berjaya menamatkan misi penyusuan mama kali ini, mama nak kasi hadiah kepada yang terpilih..insyaAllah

nursing cover sebagai simbolik bahawa mama alya telah berjaya menyusukan alya selama 2tahun..(walaupn mama alya tak pernah pakai benda alah ni...hehe)

dan

2 lagi hadiah misteri....muahaha misteri sebab tak decide lg nak bg ape...tapi yang pasti hadiah2 tu mama jahit sendiri ok ;)



How to join?

once you put a comment at this entry, you are entitle to this GA...dan komen2 itu mestilah ucapan birthday untuk anakandaku yang tercinta itu

don't forget to put your name & email address ya lovelies semua ^_^


kalau rajin (tiada paksaan ye): ~ each will get extra 1 point
- follow this blog
- follow mamAlya boutique  and like mamAlya boutique PAGE 
-follow kawaiicottonstation and like kawaiicottonstation PAGE
- blog this GA at your blog, and link it back to us

**please state what you do in your comment ~ untuk memudahkan sy check what you have done :)


This GA is open until  April 15, 2012 at 12 p.m
terbuka kepada semua tp harus mempunyai alamat di Malaysia

3 lucky winners will be announced at April 16, 2012 (on baba alya's birthday)



Happy Birthday Wan Alya Adriana and Happy coming birthday to baba alya ;)

Sneak Peek

 dengan gigihnya mama alya buat banner ni...fuhhh sempat jugak siap sebab ini kerja last minute...baba alya la tiap kali mama mintak tolong trace huruf dia ckp nanti baba buat la..at last chu alya jugak yg buat...hehe

 



presenting birthday girl's dress...




bukan alya je tau nk baju baru...chu alya pun sama..huhu (baju mama alya tak sempat siap lebih tepat tak sempat gunting pun lagi...huhu)




finally rumah kami ade langsir baru...kain ni dah lama beli..nak tahu bila beli meh tgk SINI..lama giler kan kain tu terperap kat dalam plastik kat umah tu kn..(pssst..langsir tuk tingkap tak jahit lg)
b4 this kami hanya gantung langsir yg dipinjam dari tok ma alya and guna kain tuk wat cadar jer...ini pun keje last minute jugak..mama mmg speed up to the max dh..gantung langsir ni tgh hari semalam...uppsss sape yg perasan akan kecacatan pada langsir tu sila abaikan ye...hehe(keje last minute, mmg akan ade salahnya..dah malas nak betulkan balik)




okay...itu dulu untuk hari ni..nanti if ada masa mama alya akan wat entry tuk birthday party alya semalam plak...tadaaa

Tuesday, April 10, 2012

Bila Kita...


Tertarik dengan kata2 ni..ade benarnya kan? sy copy dari FB

»» Bila kita jadi jahat,ORANG BENCI..
... ••► Bila jadi baik,ORANG MELUAT..

»» Bila kita ikut suruhan agama,ada orang kata kita BERLAGAK ALIM..
••► Bila kita langgar suruhan agama,ada orang kata ASTAGHFIRULLAH..APA LAA NAK JADI..NAK KIAMAT KOT?

»» Bila kita ikut peraturan,ada orang kata kita SKEMA..
••► Bila kita langgar peraturan,ada orang kata kita ni macam TAKDE MASA DEPAN..


»» Bila kita tegur dengan baik,ada orang kata kita ni BAJET BAGUS..
••► Bila kita tegur dengan kasar,ada orang kata kita ni KURANG AJAR..

»» Bila kita pakai sopan-sopan,ada orang kata kita ni KAMPUNG GILER..
••► Bila kita pakai 'dedah sana-sini'..ada orang kata kita ni TAKDE HARGA DIRI SEBAB TAYANG FREE..

»» Bila kita bagi nasihat,ada orang kata JANGAN SIBUK JAGA TEPI KAIN ORANG,BOLEH?
••► Bila kita sindir-menyindir,ada orang kata TAK RETI BAGI NASIHAT BAIK-BAIK?

»» Bila kita tolong buat kerja,ada orang kata YANG SEBOK SANGAT NAK TOLONG WAT KEJE ORANG LAIN NI WATPE?
••► Bila kita tak tolong apa-apa,ada orang kata NAPE LA PEMALAS SANGAT NI? NAK TOLONG PON SUSAH?

••► Dan sebenarnya ramai orang lain tak berpuas hati dengan diri kita.Apa yang kita buat semua salah..semuanya tak betul di mata mereka.Kalau buat salah sudah tentunya salah..tetapi jika buat baik pun masih ada yang mengata..ingat pesanan ini.

¸.•◕ Keputusan yang kita ambil,langkah yang kita mula..perkara pertama yang perlu kita fikirkan ialah pandangan ALLAH SWT terhadap kita..bukan pandangan manusia...


Renung-renungkan..selamat beramal


Monday, April 9, 2012

Number One for Me

I was a foolish little child
Crazy things I used to do
And all the pain I put you through
Mama now I'm here for you

For all the times I made you cry
The days I told you lies
Now it's time for you to rise
For all the things you sacrificed

If I could turn back time rewind
If I could make it undone
I swear that I would
I would make it up to you

Mom I'm all grown up now
It's a brand new day
I'd like to put a smile on your face everyday


Mom I'm all grown up now
And it's not too late
I'd like to put a smile on your face everyday

You know you are the number one for me

Now I finally understand
That famous line
About the day I'd face in time
Coz now I have a child of mine

Even though I was so bad
I've learnt so much from you
Now I'm trying to do it too
Love my kids the way you do

There is no one in this world
That can take your place
I'm sorry for ever taken you for granted

I will use every chance I get 
To make you smile
Whenever I'm around you

Now I will to try to love you
Like you love me
Only God knows how much you mean to me




Ma, you are the number one for me...mendalam sungguh maksud lagu ni..bestnya if one day alya nyanyikan lagu ni tuk mama dia ;)


Saturday, April 7, 2012

4 Days to Go...

Alhamdulillah another 4days alya will turn 2..huhu...dh besar dh ank mama ni..rasa mcm cepatnya masa berlalu...InsyaAllah next sabtu kita akan buat sedikit majlis untuk meraikan birthday alya (ajak jiran2 mkn kat umah je pun)..any persiapan belum buat lagi...dress alya tak jahit lg..huhu..asyik tangguh je kerja mama ni..suka buat kerja last minute

Semalam pergi ler jalan2 berdua ngan alya..fuh...letih sungguh nk layan dia sorang2..biasa akan pergi jalan2 bila ade baba..tapi semalam rasa bosan sangat so, pergi la window shopping + shopping sket2 ngan si kecik tu..dia berlagak tau, jalan tak mo pegang tangan..kene la kita aware lebih..nnti bila kita ralit tgk barang, dia entah kemana..tp mcm syok juga jalan ber2 ngan alya ni w/pun letih..tunggu dia besar sket lagi mesti lg syok..leh le teman mama shopping selalu..ekeke

ok now sesi 'show off' plak ye..hasil last week..

dress tuk anak Mr. Fauzi my office mate..dh lama dia tempah tp bru siap..ngehngeh..ini kali yg ke berapa entah dia tempah dress tuk aisyah..maklumla anak perempuan sorang kan..hehe..

I am deeply in love with this Hannah dress...i bought the pattern from YEPPAR..really loves the dress..wajib buat satu untuk alya juga guna pattern ni...Ini pun dress tuk sidara Mr. Fauzi..asalnya pattern ni sleeveless.. tp bapaknya xmo anak dia seksi so tambah la lengan panjang sket..lengan 3suku..tp tak kira la ade lengan ke tak de lengan ke ai mmg suka pattern ni..nampak smart gitu... ^_^

ok kita zoom sket baju ni tang leher tu

Officemate baba alya ada request nak zippy coin purse tapi nk yg versi besar punya..dia nak yang boleh muat handphone terus...sekali order 3ketul terus..alhamdulillah tq ya 





quality gambar kurang memuaskan...lighting tak cukup...huhu
1st time ni guna designer cotton..berdebar rasa..ye lah kain mahal kan..klo tak jadi mmg sayang ler..camne hasilnya??ok tak??


Sume fabric tu leh didapati kat SINI dan SINI..


Birthday baba pun next week juga..